10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Υπάρχει κάτι εντελώς μαγικό στην εξερεύνηση των ερειπίων ενός αρχαίου τόπου όπου κάποτε άκμασαν εκλεπτυσμένοι και μυστηριώδεις πολιτισμοί πριν εξαφανιστούν. Αρκετές τέτοιες ιστορικές τοποθεσίες ανά την υφήλιο άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και με την βοήθεια των αρχαιολογικών ερευνών παραμένουν εμβληματικά μνημεία, μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος, για να θαυμάσουν οι ταξιδευτές του σήμερα. 

Στην λίστα 10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου θα βρεις μερικούς απ’ τους αγαπημένους μας αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Δυστυχώς, οι επιλογές που θα μπορούσαν να μπουν σ’ αυτήν την λίστα είναι αναρίθμητες! Έτσι, πες μας στα σχόλια εάν θα πρότεινες κάποιον άλλον αρχαιολογικό χώρο και γιατί!

1. Stonehenge, Ηνωμένο Βασίλειο

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Με μια ιστορία 4.500 ετών, ο αρχαιολογικός χώρος του Stonehenge έχει πολλές διαφορετικές έννοιες για τους ανθρώπους σήμερα. Το δαχτυλίδι του από όρθιες πέτρες είναι ένα αριστούργημα μηχανικής και η κατασκευή του θα χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν στη διάθεσή τους μόνο απλά εργαλεία και τεχνολογίες. Ο σκοπός των ερειπίων μας είναι άγνωστος. Έχει προταθεί ότι το μνημείο ήταν ταφικός χώρος. Το Stonehenge προστέθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

2. Το Σινικό Τείχος, Κίνα

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Το Σινικό Τείχος είναι ένα επίτευγμα της αρχαίας αμυντικής αρχιτεκτονικής που προκαλεί δέος. Το ελικοειδή μονοπάτι του πάνω σε απότομα βουνά με υπέροχο τοπίο, δεν παύει να γοητεύει μέχρι και σήμερα. Το τείχος κατασκευαζόταν συνεχώς απ’ τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 17ο αιώνα μ.Χ. στα βόρεια σύνορα της χώρας ως το μεγάλο στρατιωτικό αμυντικό έργο διαδοχικών Κινεζικών δυναστειών, με συνολικό μήκος άνω των 20.000 χλμ. Το Σινικό Τείχος ξεκινά στα ανατολικά στο Shanhaiguan στην επαρχία Hebei και τελειώνει στο Jiayuguan στην επαρχία Gansu στα δυτικά. Το κύριο σώμα του αποτελείται από τείχη, ίχνη αλόγων, παρατηρητήρια και καταφύγια και περιλαμβάνει αρκετά εντυπωσιακά φρούρια και περάσματα. Λόγω της φυσικής διάβρωσης και των ανθρώπινων ζημιών, περίπου 2000 χλμ του Σινικού Τείχους έχουν εξαφανιστεί ή μετατραπεί σε ερείπια.

3. Αγάλματα Μοάι, Νησί του Πάσχα

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Τα αγάλματα των Μοάι είναι τεράστιοι μεγάλιθοι στο νησί του Πάσχα της Χιλής, και χάρις σε αυτά είναι διάσημο αυτό το νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Χτίστηκαν περίπου το 1400-1650 απ’ τους ντόπιους αυτού του νησιού, γνωστού και ως Rapa Nui. Υπάρχουν περίπου 1000 αγάλματα, βάρους έως 86 τόνων και ύψους 10 μέτρων, αν και ο μέσος όρος είναι περίπου το ήμισυ αυτού. Το 95% εξ’ αυτών ήταν σκαλισμένα από το ηφαίστειο Rano Raraku. Αυτή η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τέφρα, μια συμπιεσμένη ηφαιστειακή τέφρα που είναι εύκολο να σκαλιστεί καθώς οι ιθαγενείς δεν είχαν μέταλλο αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο πέτρινα εργαλεία (το λεγόμενο toki). Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν τον αρχηγό ή άλλους σημαντικούς ανθρώπους που είχαν πεθάνει, ενώ κατά τη δεκαετία του 2010 ανασκάφθηκαν κάποια απ’ τα σώματα των αγαλμάτων αρκετά μέτρα κάτω απ’ το έδαφος.

4. Chichen Itza, Μεξικό

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Το Μεξικό φιλοξενεί δεκάδες αρχαίες προκολομβιανές πόλεις που χτίστηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από μια σειρά εξελιγμένων πολιτισμών. Το πιο επισκέψιμο και ίσως το πιο διάσημο μνημείο είναι το Chichen Itza, μια πόλη των Μάγια στην πολιτεία Yucatan, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Merida και Cancun. Η τεράστια τοποθεσία καλύπτει περίπου 10,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν και η περιοχή του κεντρικού πυρήνα είναι πολύ μικρότερη και εύκολα επισκέψιμη. Στο κέντρο κυριαρχεί το El Castillo, μια μεσοαμερικανική σκαλοπυραμίδα που χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 9ου και του 12ου αιώνα μ.Χ. και χρησίμευε ως ναός του θεού Kukulkan. Το Chichen Itza αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

5. Πυραμίδες Γκίζα, Αιγυπτος

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, που βρίσκονται λίγο έξω απ’ τα περίχωρα του Καΐρου, στο οροπέδιο της Γκίζας, είναι ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Αιγύπτου. Και οι τρεις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας και τα περίτεχνα ταφικά τους συγκροτήματα χτίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας ξέφρενης περιόδου κατασκευής, περίπου μεταξύ 2550 έως το 2490 π.Χ. από εργατες και δούλους των φαραώ Khufu, Khafre και Menkaure. Οι Φαραώ της Αιγύπτου περίμεναν να γίνουν θεοί στη μετά θάνατον ζωή. Για να προετοιμαστούν για τον επόμενο κόσμο, έχτισαν ναούς για τους θεούς και γιγαντιαίους τάφους πυραμίδων για τον εαυτό τους – γεμάτοι με όλα τα αντικείμενα που θα χρειαζόταν κάθε κυβερνήτης για να καθοδηγήσει και να συντηρήσει τον εαυτό του στον επόμενο κόσμο.

6. Πέτρα, Ιορδανία

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Η Πέτρα – επίσης γνωστή ως η πόλη με το κόκκινο τριαντάφυλλο – είναι ένας απ’ τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε, αλλά η πόλη άρχισε να ευημερεί ως πρωτεύουσα της Ναβαταϊκής Αυτοκρατορίας απ’ τον 1ο αιώνα π.Χ., η οποία πλούτισε μέσω του εμπορίου λιβανιού, μύρου και μπαχαρικών. Η Πέτρα αργότερα προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συνέχισε να ευδοκιμεί έως ότου ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο σεισμός σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους εμπορικούς δρόμους, οδήγησαν τελικά στην πτώση της πόλης η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε. Το 1812 ένας Ελβετός εξερευνητής ονόματι Johannes Burckhardt ανακάλυψε την Πέτρα.

7. Tikal, Γουατεμάλα

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Το Tikal είναι το πιο διάσημο μνημείο της Γουατεμάλας και η μεγαλύτερη περιοχή ανασκαφών στην Αμερική, που περιλαμβάνει μερικούς απ’ τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια. Τα περισσότερα απ’ τα κτίρια κατασκευάστηκαν κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ., όταν το Tikal έγινε η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο των Μάγια με πληθυσμό ίσως 100.000 κατοίκων. Το τελετουργικό κέντρο περιλαμβάνει υπέροχους ναούς και παλάτια, καθώς και δημόσιες πλατείες, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω ραμπών. Τα ερείπια κατοικιών είναι διάσπαρτα σ’ όλη τη γύρω ζούγκλα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ερνάν Κορτές, ο κατακτητής του Μεξικό, πέρασε απ’ το Tikal το 1525, αλλά δεν κατάφερε να δει τους ναούς που ήταν κρυμμένοι από μετάξι, βαμβάκι, κέδρο και μαόνι. Μόλις το 1848 μια αποστολή που εστάλη απ’ την κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακάλυψε τα ερείπια.

8. Angkor Wat, Καμπότζη

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Το Angkor Wat, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Ασίας. Το Angkor βρισκόταν κάποτε στο κέντρο της πανίσχυρης αυτοκρατορίας των Χμερ (9ος έως 15ος αιώνας) και έγινε ο μεγαλύτερος γνωστός προβιομηχανικός οικισμός, που εκτείνεται σε μια τοποθεσία περίπου ισοδύναμη με το σημερινό Παρίσι. Θεωρήθηκε ότι ο βασιλιάς των Χμερ είχε θεϊκό ρόλο και έπρεπε να κατασκευαστεί ένας κατάλληλος ναός από κάθε βασιλιά για να αφιερώσει τη συμβολική σχέση μεταξύ ηγεμόνα και θεότητας. Η τοποθεσία περιλαμβάνει δεκάδες εμβληματικούς ναούς, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Angkor Wat, όπως το Bayon (ένας ναός διάσημος για τα χαμογελαστά, γαλήνια πρόσωπά του σκαλισμένα σε γιγάντιους πύργους) και το Ta Prohm (ένα υπέροχο ερείπιο ναού που κατακλύζεται από τη ζούγκλα).

9. Machu Picchu, Περού

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Στην κορυφή ενός βουνού, τεράστιοι και επιβλητικοί πέτρινοι ογκόλιθοι ενώθηκαν χωρίς χρήση κονιάματος για να δημιουργήσουν ένα απ’ τα πιο σημαντικά θρησκευτικά, πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα της αυτοκρατορίας των Ίνκας: την καλυμμένη με ομίχλη ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου. Αποκαλύφθηκε στον κόσμο το 1911 απ’ τον Hiram Bingham κι αυτή η πόλη των Ίνκας χωρίζεται σε δύο μεγάλους τομείς: τον αγροτικό τομέα, με ένα εκτεταμένο δίκτυο αναβαθμίδων, και τον αστικό τομέα, με εντυπωσιακές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Ήλιου. Οι πράσινες βεράντες και τα επιβλητικά βουνά που περιβάλλουν την τοποθεσία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό τοπίο που ξεπερνά τις προσδοκίες των επισκεπτών. Ανεξάρτητα απ’ το πόσες φορές έχεις δει μια φωτογραφία των εμβληματικών ερειπίων των Ίνκας, τίποτα δεν θα σε προετοιμάσει για την αίσθηση του δέους που προκαλεί αυτό το μαγικό μέρος στο βουνό των Άνδεων.

10. Τάφος του Qin Shi Huangdi

10 Μαγευτικοί Αρχαιολογικοί Χώροι του Κόσμου

Ο τάφος του Qin Shi Huangdi βρίσκεται περίπου 30 χλμ απ’ το σύγχρονο Xian στην Κίνα. Ο τάφος περιέχει τα λείψανα του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ενός αδίστακτου αυτοκράτορα που πέθανε το 210 π.Χ. Το μαυσωλείο πιστεύεται ότι περιέχει ένα μοντέλο της πρωτεύουσας σε κλίμακα, που περιλαμβάνει ποτάμια υδραργύρου, κι ένα πλανητάριο με αστερισμούς από μαργαριτάρια. Ένας κοντινός λάκκος περιέχει έναν στρατό από ίσως 8.000 πολεμιστές από τερακότα σε φυσικό μέγεθος και άλογα τοποθετημένα σε σχηματισμό μάχης. Το πιο συγκολινιστικο; ο κάθε στρατιώτης φέρει διαφορετικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: