Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί που συνδυάζει το παλιό με το νέο και το αριστοκρατικό με το σεμνό. Μία υπέροχη μείξη παρθένου φυσικού τοπίου και τουριστικής ανάπτυξης.

 Ερμούπολη

Η Ερμούπολη είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και μάλιστα αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων. Επιπλέον, είναι το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου και στο παρελθόν υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτισμικό κέντρο της χώρας.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Πλατεία Μιαούλη 

Το πιο κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη. Εκεί μπορεί κανείς να βρει το δημαρχείο της πόλης, το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα με την περίοπτη αρχιτεκτονική του. Το μοναδικό αυτό δημιούργημα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1875 και 1891. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller). Μέσα στο κτήριο του δημαρχείου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες, με αντικείμενα από την προϊστορία (π.χ. κυκλαδικά ειδώλια) μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα (βυζαντινά εκθέματα). Πληροφορίες για το ωράριο αλλά και για την τιμή εισόδου θα βρείτε εδώ.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Συνοικία Βαπόρια 

Η πιο αριστοκρατική και γραφική περιοχή της Ερμούπολης βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, στα φημισμένα Βαπόρια. Η συνοικία κατασκευάστηκε από εύπορους πρόσφυγες από τα νησιά της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου αλλά και της Κρήτης. Εκείνοι κατέφυγαν στη Σύρο λόγω των καταστροφών στα νησιά τους κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Τα σπίτια αποτελούν αρχιτεκτονικά κοσμοτεχνήματα, με τα ψηλά τους ταβάνια, τις πανέμορφες τοιχογραφίες , τα μαρμάρινα μπαλκόνια αλλά και τις ξυλόγλυπτες πόρτες τους.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Είναι χτισμένα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και μοιάζουν σαν να αιωρούνται πάνω από τα βράχια. Σε αυτό το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα οφείλεται και η ονομασία της συνοικίας. Η γραφικότητά της όμως, δεν περιορίζεται στα αρχοντικά καθώς κανείς μπορεί να θαυμάσει τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η κατασκευή του ναού αυτού ολοκληρώθηκε το 1870. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτα είναι τα δύο του πυργωτά κωδωνοστάσια και ο μπλε τρούλος του.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Εάν είστε λάτρεις της τέχνης, αξίζει να κάνετε μία στάση στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ερμούπολη. Εκεί θα βρείτε ένα από τα πρώτα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως Ελ Γκρέκο. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε πριν ο μεγάλος ζωγράφος φύγει από την Ελλάδα για τη Βενετία και το Τολέδο. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Παραλιακός δρόμος Ερμούπολης 

Τέλος, κατά την περιήγησή σας στην Ερμούπολη δεν πρέπει να λησμονήσετε να επισκεφτείτε τον παραλιακό δρόμο της πόλης για μία βραδινή βόλτα. Εάν θέλετε να δείτε την Ερμούπολη από μακριά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παραλιακό αυτόν δρόμο. Θα σας οδηγήσει μέχρι τον φάρο, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Καθ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν αρκετά παγκάκια, εάν θέλετε να καθίσετε και να απολαύσετε τους ήχους της θάλασσας αλλά και την πανέμορφη θέα στην πόλη.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Εκτός απ’ την πανέμορφη βόλτα, στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε πληθώρα μαγαζιών με σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και αρκετά μπαρ. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Άνω Σύρος 

Αμφιθεατρικά χτισμένος πάνω από την Ερμούπολη, είναι ο οικισμός της άνω Σύρου, ο οποίος αποτελούσε το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού. Η άνω Σύρος επιλέχθηκε λόγω της φυσικής οχύρωσης που προσέφερε ενάντια στους πειρατές. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται από στενά και συχνά δαιδαλώδη σοκάκια. Σαν στόχο είχαν να καθυστερήσουν αλλά και να μπερδέψουν τους εισβολείς. Σήμερα αυτά τα στενά σοκάκια προσδίδουν στην περιοχή ένα ιδιαίτερο χρώμα και αξίζει να αφεθείτε ελεύθεροι και να περιηγηθείτε.

Στην κορυφή του οικισμού θα βρει κανείς τον επιβλητικό καθολικό ναό του αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζης). Ο ναός αυτός πρωτοκατασκευάστηκε το 1200 και έχει δεχθεί σωρεία ανακατασκευών και ανακαινίσεων. Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού είναι το μαρμάρινο καμπαναριό του, ενώ στο εσωτερικό θα βρείτε αγάλματα Ιταλών γλυπτών του 18ου αιώνα. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Στην άνω Σύρο θα βρείτε και το μουσείο Βαμβακάρη. Ο διάσημος Έλληνας ρεμπέτης, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο νησί. Στη συνέχεια έκανε ξακουστή τη Σύρο με το τραγούδι του Φραγκοσυριανή. Το μουσείο βρίσκεται σ’ ένα ανακαινισμένο παλιό σπίτι του οικισμού. Εκεί μπορεί κανείς να βρει φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα κείμενα αλλά και στίχους του φημισμένου ρεμπέτη. Επιπλέον, κατά την επίσκεψή σας, μπορείτε να δείτε ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Βαμβακάρη. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Νοτιοδυτικές Παραλίες 

Επειδή οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται πάντα με πανέμορφες παραλίες και δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα, οι προτάσεις μας για αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς στις πανέμορφες ακτές της Σύρου είναι οι εξής. Πρώτη μας επιλογή στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού είναι και από τις μεγαλύτερες παραλίες του. Η παραλία στο Γαλησσά ξεχωρίζει για τη χρυσή άμμο, τα καταγάλανα νερά και τα αρμιρίκια που προσφέρουν ευεργετική σκιά. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και προσφέρεται για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Μετά ή πριν την επίσκεψή σας στην παραλία, αξίζει να περιηγηθείτε στο ομώνυμο χωριό, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Εκεί θα βρείτε διάφορες επιλογές για φαγητό αλλά και ξενοδοχεία, εάν προτιμήσετε να μείνετε εκτός Ερμούπολης. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μικρό εκκλησάκι της αγίας Πακούς (παράφραση της αγίας Υπακοής). Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, επάνω απ’ την παραλία και έχει μάλιστα χτιστεί επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Για να προσεγγίσετε το εκκλησάκι, θα πρέπει να ανεβείτε τα ομολογουμένως αρκετά σκαλοπάτια. Η θέα, και κυρίως το ηλιοβασίλεμα, θα σας αποζημιώσουν σίγουρα για την προσπάθειά σας. 

Η περιοχή του Γαλησσά έχει και ένα ακόμη γραφικό εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Στεφάνου. Αυτός ο κάτασπρος ναός έχει χτιστεί ανάμεσα στα βράχια και είναι έργο ψαρά που σώθηκε από τα πλοκάμια μεγάλου χταποδιού. Μπορείτε να το επισκεφτείτε ακολουθώντας ένα μονοπάτι από την παραλία του Γαλησσά. Για να φτάσετε εκεί θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Παραλία Αγκαθωπών 

Μία άλλη παραλία στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού που αξίζει να επισκεφτείτε, είναι η παραλία των Αγκαθωπών. Πρόκειται για την πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Η αμμουδερή αυτή οργανωμένη ακρογιαλιά έχει αρκετά ρηχά νερά. Μάλιστα χαρακτηριστικό γνώρισμα της αποτελούν τόσο η στενή λωρίδα γης, η οποία μπαίνει στη θάλασσα όσο και τα κρινάκια που ανθίζουν κατά μήκος της την περίοδο του καλοκαιριού. Απέναντι απ’ τις Αγκαθωπές βρίσκεται τόσο η βραχονησίδα Στρογγυλό όσο και το ακατοίκητο Σχοινονήσι. Στην άκρη του όρμου βρίσκεται το ακρωτήρι Βιγλοστάσι όπου δεσπόζει ο φάρος. Αν μάλιστα βρεθείτε στις Αγκαθωπές την άνοιξη και είστε τυχεροί δεν είναι απίθανο να συναντήσετε και φώκιες Μονάχους-Μονάχους, οι οποίες επιλέγουν τη φιλόξενη αμμουδιά της παραλίας για να γεννήσουν. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Παραλία Βάρης 

Η γνωστή αυτή παραλία της Σύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Ο μικρός κλειστός κόλπος και τα ρηχά νερά της είναι ιδανικά για μικρά παιδιά και οικογένειες. Επίσης, λόγω της μορφολογίας, προσφέρεται και για περπάτημα. Η αμμουδερή παραλία της Βάρης είναι οργανωμένη και για τους πιο αθλητικούς τύπους υπάρχουν οι υποδομές για θαλάσσια σπορ. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Παραλία Κίνι 

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την παραλία στο Κίνι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λόγω της θέσης αυτής, διαθέτει ίσως την καλύτερη θέα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στη Σύρο. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις ταβέρνες και τα καταλύματα του ομώνυμου οικισμού. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Αν φτάσετε στο χωριό, αναζητείστε στο κέντρο της παραλίας το σιντριβάνι με το άγαλμα της γοργόνας που κρατάει στα χέρια της και σώζει τον ναυαγό. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Από εκεί μπορείτε να πάρετε σκάφη που σαν προορισμό τους έχουν τις βόρειες παραλίες του νησιού, για τις οποίες δεν υπάρχει οδική πρόσβαση (Γράμματα, Αετός κ.α.). 

Πρόταση του άρθρου Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, παραλίες 

Η παραλία Κίνι βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για το ωραίο του ενυδρείο. Το ενυδρείο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά τον θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου, τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα. Μέσα στο χώρο του, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε εργαλεία που χρησιμοποιούσαν αλλά και χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι κατά τις θαλάσσιες τους δραστηριότητες. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Βόρειες Παραλίες 

Πολλές βόρειες παραλίες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες αλλά ούτε και τόσο τουριστικές, όσο οι υπόλοιπες στο νησί. Παρόλα αυτά προτείνουμε να επισκεφτείτε μία από τις επιλογές αυτές, καθώς τόσο το φυσικό τους τοπίο, όσο και ο λιγοστός κόσμος προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Μία από τις βορειότερες παραλίες του νησιού, είναι η παραλία Γράμματα. Όπως περιγράψαμε νωρίτερα, στα Γράμματα μπορείτε να φτάσετε με βάρκα που θα πάρετε από την παραλία Κίνι. Αν όμως, θέλετε μία πλήρη εμπειρία με τοπία και στιγμές που θα σας συντροφεύσουν για την υπόλοιπη ζωής σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε την πεζοπορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιπλάνησή απ’ την περιοχή Κάμπος, στην απάνω μεριά της Σύρου. Η απόσταση είναι περίπου 2 χλμ και το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα βατό. Θα σας βγάλει στην παραλία της Γριάς Σπηλιά. Από εκεί συνεχίζει παραλιακά το μονοπάτι που οδηγεί στα Γράμματα.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Η παραλία πήρε την ονομασία της από τις επιγραφές που έχουν χαράξει οι ναυτικοί στους βράχους της επειδή ο όρμος παλαιότερα θεωρούνταν ένα από τα ασφαλέστερα αραξοβόλια της Σύρου. Τα Γράμματα είναι προφυλαγμένα πλήρως απ’ τους βοριάδες του Αιγαίου και αρκετά καλά από τους νοτιάδες. Οι επιγραφές αυτές των ναυτικών με ευχές και παρακάλια προς τους θεούς για να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους σώζονται, ακόμα και σήμερα στα λεία βράχια των Γραμμάτων, ενώ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρονολογούνται από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Παραλία Γριά Σπηλιά ή του Αμερικάνου 

Η δεύτερη παραλία σ’ αυτό το δυσπρόσιτο κομμάτι της Σύρου είναι η λεγόμενη Γριά Σπηλιά, την οποία κάποιοι επιλέγουν σαν προορισμό για ελεύθερο camping. Ξεχωρίζει μέσα στο βραχώδες κομμάτι της βόρειας Σύρου, καθώς χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι το πυκνό πράσινο. Η “πράσινη” αυτή εξαίρεση όμως δεν είναι προϊόν φυσικής διαδικασίας αλλά το αποτέλεσμα της επιμονής ενός αμερικανού.

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Η χλωρίδα της Γριάς Σπηλιάς ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι «του αμερικάνου» είναι έργο του αμερικανού Τζον Πίρσον, ο οποίος στη δεκαετία του ’60 έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «πρασινίσει» το βραχώδες τοπίο. Μετά το θάνατό του μάλιστα ζήτησε οι στάχτες του να σκορπιστούν στην περιοχή που τόσο αγάπησε. Ο τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι παρόμοιος με αυτόν στα Γράμματα, καθώς η παραλία είναι προσβάσιμη είτε μέως θάλασσας (μέσω της παραλίας στο Κίνι) είτε με τα πόδια ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι που αναφέραμε παραπάνω. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Σαν Μιχάλης (Άη Μιχάλης) 

Εφόσον αποφασίσετε να επισκεφτείτε τις παραπάνω παραλίες, αξίζει να επισκεφτείτε και το χωριό του Σαν Μιχάλη. Εδώ παράγεται το ξακουστό τυρί Σαν Μιχάλη, απ’ τις αγελάδες του χωριού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Αγίου Μιχαήλ και η περιοχή Κάμπος, που διαθέτει λίγα ταβερνάκια με θέα τις βόρειες ακτές της Σύρου και τα γύρω νησιά. Αν θέλετε να απολαύσετε ιδανικό ηλιοβασίλεμα παράλληλα με το γεύμα σας, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την ταβέρνα το Πλακόστρωτο. Αξίζει να δοκιμάσετε το χοιρινό με μοσχάρι στη γάστρα, το κρασάτο χοιρινό αλλά και τη λιαστή ντομάτα τηγανισμένη με κουρκούτι και η οποία συνοδεύεται από γιαούρτι. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Καστρί 

Τέλος, για τους λάτρεις των αρχαιοτήτων σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον προϊστορικό οικισμό στο Καστρί, ο οποίος χρονολογείται από το 2800 μέχρι το 2300 π.Χ. Στον οικισμό ανασκάφτηκαν υπολείμματα κτιρίων και νεκροταφείου με περισσότερους από 600 τάφους. Εκεί πιθανότατα είναι το σημείο όπου πρωτοκατοικήθηκε η Σύρος. Οι οικίες στο Καστρί χωρίζονταν με στενούς διαδρόμους για οικονομία χώρου, ενώ ολόκληρος ο οικισμός περιβάλλονταν από τείχος. Οι κατοικίες ήταν απλές και αποτελούνταν από ένα ή δύο δωμάτια. Το Καστρί δυστυχώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς μπορεί να το επισκεφτεί κανείς με τα πόδια από τον οικισμό της Χαλανδριανής, ο οποίος απέχει περίπου 45 λεπτά και το μονοπάτι είναι σχετικά δύσβατο. Παρόλα αυτά, αυτή η περιπατητική περιπέτεια συνδυάζει μία ασύγκριτη απόλαυση αρχαιολατρίας και φυσιολατρίας που θα σας ανταμείψει εφόσον επιλέξετε να την ακολουθήσετε. 

Σύρος: Ερμούπολη, αξιοθέατα, Παραλίες

Επιλογές για διασκέδαση 

Ιδανικό σημείο για πρωινό καφέ, φαγητό αλλά και βραδινό ποτό αποτελεί το μαγαζί Ciel στην παραλία Αστέρια, στην Ερμούπολη. Το μαγαζί αυτό προσφέρει μοναδική θέα στα Βαπόρια αλλά και στη θάλασσα. Το βράδυ η μουσική δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή αλλά όσο χρειάζεται για να συζητήσετε και να απολαύσετε ένα χαλαρό νυχτερινό ποτό. 

Στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στην παραλία Αγκαθωπές θα βρείτε το beach bar Ono concept με εξαιρετική θέα στη θάλασσα αλλά και στο ηλιοβασίλεμα. Το beach bar θα σας ενθουσιάσει με τον μοντέρνο και χαλαρό σχεδιασμό του, αλλά προσοχή οι τιμές είναι λιγάκι τσιμπημένες.

Tips: Η Σύρος δεν φημίζεται μόνο για το τυρί Σαν Μιχάλη, αλλά και για τα ξακουστά λουκούμια του, τα οποία μπορείτε να πάρετε και να τα προσφέρετε σαν δώρο σε συγγενείς και φίλους όταν γυρίσετε σπίτι. Επίσης, ιδιαίτερες και γευστικότατες είναι οι συριανές χαλβαδόπιτες. Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε ή να πάρετε ένα βαζάκι με κάπαρη. Στη Σύρο μπορείτε να βρείτε χύμα άγρια κάππαρη, τα φύλλα της άγριας κάπαρης αλλά και τα αγγουράκια (οι καρποί της).

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: