Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Στον νομό Φλώρινας θα βρεις τον ορεινό οικισμό του Νυμφαίου, γεμάτο παράδοση και φυσικά κάλλη! Συνυφασμένη με το Νυμφαίο είναι και η οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, που χέρι-χέρι δημιουργούν τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό της βορείου Ελλάδας. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε παρέα, το μέρος όπου οι καφέ αρκούδες κοιμούνται, ξυπνούν αλλά και περιπλανιούνται σε πυκνά δάση οξιάς και δύσβατα μονοπάτια!

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας
Το Νυμφαίο απλώνεται στις πλαγιές του όρους Βίτσι (γνωστό και ως Βέρνο), σε υψόμετρο 1350 μ. και βρίσκεται για τα καλά κρυμμένο απ’ το ανθρώπινο μάτι.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Το Βίτσι, γνωστότατος προορισμός για τους λάτρεις της ορειβασίας προσφέρει μοναδικές βουνοκορφές, όπως η Βίγλα, η Σικαβίτσα, το Πλατύ και η Τσούκα, οι οποίες συναρπάζουν τον ταξιδιώτη που θα τις επισκεφτεί. Όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα το Νυμφαίο όλο και ξυπνάει, εν αντιθέσει με τις καφέ αρκούδες που πηγαίνουν για τον χειμερινό τους ύπνο.

Ήξερες ότι ενώ στις βορειότερες περιοχές, όπως Σκανδιναβία, Αλάσκα και Σιβηρία, η χειμερία νάρκη των αρκούδων διαρκεί έως και 7 μήνες, στην Ελλάδα και σ’ άλλες μεσογειακές χώρες διαρκεί μόλις για 1.5-3 μήνες;

Τον χειμώνα, το Νυμφαίο αποκτά την πιο ελκυστική του όψη, με τα χιόνια να κατακλύζουν τις γύρω κατάφυτες βουνοκορφές, τα τοπία να ‘εξαφανίζονται’ στην ομίχλη και τις στέγες των πέτρινων αρχοντικών και των καμπαναριών του να αποκτούν ένα κατάλευκο φόντο!

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Τον Δεκέμβριο, ο οικισμός του Νυμφαίου αποκτά μία σχεδόν ονειρική διάσταση, με φανταχτερούς στολισμούς στα μαγαζιά αλλά και τις τοπικές ταβέρνες να προσφέρουν το παραδοσιακό ψιλοκομμένο χοιρινό, συνοδευόμενο με λιωμένο τυρί και πατάτες, που ζεσταίνουν τους επισκέπτες του χωριού.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Πάρε λίγο χρόνο, όπως θα περπατάς στο Νυμφαίο, και σαν άσκηση διαλογισμού παρατήρησε τα αναμμένα τζάκια να ποτίζουν την ατμόσφαιρα με καπνισμένο ξύλο, τα μισοβυθισμένα σιδηρότεχνα παγκάκια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην μέση της γραφικής πλατείας κι αμέσως θα νιώσεις μία περίεργη έκσταση και ηρεμία. Απόλαυσε το μυρωδάτο απ’ τα μπαχαρικά ζεστό κόκκινο κρασί που πωλεί ο πλανόδιος κρασοπώλης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Νυμφαίο συγκαταλέγεται σταθερά στα 10 ωραιότερα ορεινά χωριά της Ευρώπης, ανεξαρτήτου εποχής!!

10 μοναδικά χειμερινά road trips στην Ελλάδα

Δυστυχώς, κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το χωριό άρχισε να ερημώνει, χωρίς όμως ποτέ να χάσει την αίγλη που είχε για σχεδόν τρεις αιώνες, κυρίως λόγω της αργυροχρυσοχοΐας που αναπτύχθηκε στην περιοχή.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Σήμερα, αν και δεν είναι το οικονομικό κέντρο που ήταν τους περασμένους αιώνες, έχει αλλάξει προσανατολισμό και με την ύπαρξη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχει μετατραπεί σ’ έναν εξαιρετικό φυσιολατρικό προορισμό. Το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αυτό το μαρτυρούν τα καλοδομημένα λιθόστρωτα καλντερίμια του αλλά και τα ανακαινισμένα αρχοντικά του με την πελεκητή πέτρα, τις αριστοτεχνικές προσόψεις και τα αετώματα.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας
Κατά την παραμονή σου στο χωριό μην ξεχάσεις να περάσεις απ’ το παλιό σχολείο (Νίκειος Σχολή), το οποίο έχει εντυπωσιακή όψη, με πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα τον πύργο-ρολόι.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Εκεί, σήμερα θα βρεις το Κέντρο Ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αρκούδα. Ένα άλλο μουσείο που αξίζει να επισκεφτείς είναι το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που διαθέτει παλιές τοιχογραφίες από αρχοντικά του χωριού, εργαλεία για την κατασκευή κοσμημάτων αλλά και επιστολές αρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας
Αφού όμως απολαύσαμε τον οικισμό και χορτάσαμε αρχιτεκτονικά στολίδια και γραφικά σοκάκια, καιρός να γνωρίσουμε και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Με το που βγεις απ’ το Νυμφαίο θα κατακλυστείς απ’ το απαράμιλλο φυσικό τοπίο και μάλιστα εάν περπατήσεις 1.5 χλμ απ’ το κέντρο του οικισμού, θα βρεις το καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που φιλοξενεί ορφανές και κακοποιημένες αρκούδες.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Αξίζει να κάνεις την διαδρομή, όλες τις εποχές και να δεις το πόσο διαφορετικές εμπειρίες θα μαζέψεις! Τον χειμώνα το τοπίο γεμίζει με κάτασπρο χιόνι, μία πρωτόγνωρη γαλήνη, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο το τιτίβισμα των πουλιών αλλά και οι βρυχηθμοί της αρκούδας θα σου δώσουν μία εντελώς ξεχωριστή αίσθηση.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Το καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχει συνολική έκταση περίπου 50 στρεμμάτων μέσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος από οξιές. Οι αρκούδες ζούνε σε ημι-ελεύθερη κατάσταση, όπου λαμβάνουν την φροντίδα των ειδικών. Φόρα γερό ορειβατικό παπούτσι ή καλό αθλητικό για να είσαι σίγουρος/η ότι θα απολαύσεις την εμπειρία στο έπακρο. Τον χειμώνα, το καταφύγιο έχει μία τόσο διαφορετική όψη απ’ αυτή των άλλων εποχών, καθώς η κατάλευκή του έκταση θα σε γοητεύσει. Δυστυχώς, τα ζώα που φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι ζώα που ζούσαν προηγουμένως σε αιχμαλωσία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην άγρια φύση, καθώς δεν γνωρίζουν πως να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Εάν θες να μπορέσεις να μπεις στο πάρκο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τότε πρέπει να το επισκεφτείς πριν απ’ τα μέσα Δεκεμβρίου ή αλλιώς μετά τα μέσα του Μαρτίου, καθώς τότε οι αρκούδες κοιμούνται και το πάρκο βρίσκεται κλειστό για να μην διαταράξει τον ύπνο τους.

Πολύ σημαντική θεωρείται και η προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να ξαναζωντανέψει τα ορεινά μονοπάτια, τα οποία θα φέρουν όλους εμάς τους λάτρεις της φύσης ακόμη πιο κοντά σ΄ αυτήν!

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Έτσι, καθώς οι πληθυσμοί της αρκούδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ανακάμπτουν, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιδιώκει να κάνει τον κόσμο να βιώσει από κοντά αυτό το μοναδικό είδος, έτσι ώστε, γνωρίζοντάς το, να θελήσει και να το προστατεύσει. Έτσι, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σχεδιάζει τα λεγόμενα «μονοπάτια της αρκούδας» δηλαδή βιωματικές διαδρομές στον φυσικό βιότοπο της, όπου περιπατητές θα μπορούν να βλέπουν σε φορητό τάμπλετ τη ζωή των ζώων του δάσους, που έχει καταγραφεί απ’ τις ερευνητικές κάμερες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Νυμφαίο: Στα Χνάρια της Αρκούδας

Στο μέλλον μάλιστα υπάρχει η σκέψη να γίνουν και αντίστοιχα μονοπάτια του λύκου, καθώς λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το Νυμφαίο βρίσκεται το καταφύγιο του λύκου στις Αγραπιδιές. Εκεί υπάρχει ένα περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς 70 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν απ’ την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Αυτή η δράση ενθουσιάζει όλους τους λάτρεις της πεζοπορίας και της εξερεύνησης αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί καθώς και πάντα να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί, ώστε να μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι μελλοντικές γενιές να το απολαμβάνουμε!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: