Εκδρομές από τα Καλάβρυτα

Σε προηγούμενό άρθρο σας ξεναγήσαμε στα μαγευτικά Καλάβρυτα. Κοντινές εκδρομές στον Χελμό όμως είναι εξίσου συναρπαστικές. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση και τα υπέροχα τοπία της ορεινής Αχαΐας. Σ’ αυτό το άρθρο θα βρείτε προτάσεις για εντυπωσιακές ημερήσιες εκδρομές κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στα Καλάβρυτα.

Πρόταση ημερήσιας εκδρομής από τα Καλάβρυτα:

 

1. Σπήλαιο Λιμνών

Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από το σπήλαιο Λιμνών. Απέχει περίπου 17 χλμ από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μ. Χαρτογραφήθηκε όταν το 1964 οι κάτοικοι της περιοχής έφτασαν στον δεύτερο όροφο του σπηλαίου, από την ελληνική σπηλαιολογική εταιρεία. Συνολικά έχει τρεις ορόφους. Ο χαμηλότερος όροφος φαίνεται προς χρησιμοποιούταν στα προϊστορικά χρόνια, καθώς βρέθηκαν οστά ανθρώπου. Το επισκέψιμο μέρος του σπηλαίου σήμερα είναι 500 μ. σε μήκος, στον δεύτερο όροφο του. Εκεί ειδικά κατασκευασμένες γέφυρες θα σας μεταφέρουν πάνω από τις λίμνες που βρίσκονται στο σπήλαιο. Σε αυτό το σημείο θα μπορέσετε να θαυμάσετε από κοντά τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Εάν πάτε τον χειμώνα οι λίμνες έχουν πιο πολύ νερό και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Μία επίσκεψη στο σπήλαιο Λιμνών είναι σχεδόν απαραίτητη και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τον σταλακτιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο διαχειρίζεται ο δήμος Καλαβρύτων και περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια και ωράριο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σπήλαιο Λιμνών, εκδρομές από τα Καλάβρυτα

 

2. Χωριά στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Λιμνών

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση μας σε αυτή την πανέμορφη πλευρά του Χελμού κατευθυνόμαστε νότια προς δυο από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, την Κλειτορία και τη Δάφνη. Η Κλειτορία απέχει περίπου 9 χλμ από το σπήλαιο Λιμνών και είναι επίσης γνωστή ως Μαζέικα. Είναι από τα κεφαλοχώρια της περιοχής και το όνομα Κλειτορία θεωρείται ότι το έχει πάρει από την αρχαία πόλη Κλείτωρα. Αναφέρεται στις αρχαίες πηγές και βρίσκεται μόλις 3 χλμ έξω από το σημερινό χωριό.

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε την αμφιθεατρική του θέση. Πολύ κοντά βρίσκεται και το ποτάμι Κλείτορα. Στο ύψος του οικισμού ενώνεται με τον ποταμό Αροάνιο. Ο τελευταίος διατρέχει, όπως θα δούμε και σε άλλα σημεία του άρθρου, όλη αυτή την πλευρά του Χελμού. Τέλος, στο χωριό για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη λαμβάνει χώρα το πανηγύρι της Κλειτορίας. Εκτός από τους πάγκους με τοπικά προϊόντα μπορείτε να γευτείτε στις ψησταριές του χωριού καλοψημένη γουρνοπούλα.

Το κλήμα του Παυσανία

Φεύγοντας από την Κλειτορία συνεχίζουμε την νότια πορεία μας προς το χωριό Δάφνη. Βρίσκεται περίπου 25 χλμ μακριά. Πριν φτάσουμε, όμως στη Δάφνη, αξίζει να κάνουμε μία μικρή στάση στο λεγόμενο κλήμα του Παυσανία. Αφού διασχίσετε τα πρώτα 9 χλμ της διαδρομής σας προς τη Δάφνη, μπορείτε να επισκεφτείτε, με μία μικρή παράκαμψη (100-200 μ.) το κλήμα του Παυσανία. Πρόκειται για ένα μεγάλο κορμό κλήματος, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Στο βιβλίο του Παυσανία “Αρκαδικά” διαβάζουμε ότι ο ίδιος επισκέφτηκε την περιοχή. Ο λόγος ήταν μία φήμη που είχε ακούσει ότι οι πέστροφες στον ποταμό Αροάνιο κελαηδούσαν. Σύμφωνα με την παράδοση ο Παυσανίας ξεκουράστηκε στον ίσκιο αυτού του κλήματος που τον είχε εντυπωσιάσει με το μέγεθός του. Με αυτά τα δεδομένα πιθανολογείται ότι η ηλικία του ξεπερνά τα 3000 έτη.

Κλήμα του Παυσανία

 

Δάφνη

Έπειτα από αυτή τη γρήγορη στάση, συνεχίζουμε την πορεία μας προς τη Δάφνη. Το χωριό κατέχει μία ιδιαίτερα αμφιθεατρική θέση. Εντυπωσιακά είναι τα κτήρια του οικισμού που έχουν διατηρήσει την πετρόχτιστη εξωτερική τους επένδυση. Το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά σίγουρα αξίζει να κάνετε μία βόλτα. Μπορείτε να θαυμάσετε τα σπίτια αλλά και τη φύση στη γύρω περιοχή. Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχει μία εντυπωσιακή τρικάμαρη πέτρινη γέφυρα. Περνάει επάνω από τον ποταμό Πάο και αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

Τριπόταμα

Τέλος, εάν έχετε χρόνο και διάθεση αξίζει να διανύσετε περίπου 18 χλμ για να φτάσετε στο χωριό Τριπόταμα. Ονομάζεται έτσι επειδή αποτελεί σημείο συνάντησης τριών διαφορετικών ποταμών που διατρέχουν την ορεινή Αχαΐα, του Ερύμανθου, του Αροάνιου και του Σειραίου. Το χωριό είναι αρκετά μικρό αλλά αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, μόνο και μόνο για το πανέμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται εκεί και το οποίο περνά επάνω απ’ τον Ερύμανθο.

Τριπόταμα Αχαΐας, εκδρομές από τα Καλάβρυτα
3. Πέστροφα

Πιθανότατα θα αρχίσετε να πεινάτε. Όπως είδαμε και προηγουμένως, ο Αροάνιος ποταμός είναι από την αρχαιότητα γνωστός για τις πέστροφες του. Οπότε τι πιο ιδανικό γεύμα από αυτό το πασίγνωστο ποταμίσιο ψάρι! Το καλύτερο μέρος για να γευτείτε τις καλύτερες πέστροφες στην περιοχή είναι το χωριό Πλανητέρο. Θα το βρείτε στον δρόμο της επιστροφής σας προς τα Καλάβρυτα. Απέχει περίπου 30 χλμ από την Δάφνη και 8 χλμ από την Κλειτορία. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά επάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος που βρίσκεται στις πηγές του Αροάνιου ποταμού.

Πλανητέρο, εκδρομές από τα Καλάβρυτα

Το πλατανοδάσος εκτός από τη φυσική του ομορφιά διαθέτει διάσπαρτα μέσα του νερόμυλους αλλά και διάφορα ιχθυοτροφεία. Εκεί θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία σερβίρουν αυτό το γευστικότατο ψάρι με διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Δοκιμάστε πέστροφα μαγειρεμένη με βούτυρο και αμύγδαλο και πέστροφα στα κάρβουνα. Μετά το φαγητό και για να χωνέψετε, μπορείτε να περιηγηθείτε στο πλατανοδάσος και να θαυμάσετε τη φυσική του ομορφιά.

Πέστροφα στο Πλανητέρο Αχαΐας

Επόμενη πρόταση ημερήσιας εκδρομής από τα Καλάβρυτα:

εκεέ

1. Λίμνη Τσιβλού

Ξεκινώντας τη δεύτερη διαδρομή κατευθυνόμαστε ανατολικά, προς την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 30 χλμ μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων. Δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, τον Μάρτιο του 1913, έπειτα από μία κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη.

Λίμνη Τσιβλού, Καλάβρυτα

 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ., έχει βάθος περίπου 80 μ. και συνολική έκταση 83 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχει μία καφετέρια/ταβέρνα, η οποία έχει θέα στη λίμνη και μπορείτε να πιείτε τον πρωινό σας καφέ χαζεύοντας την ομορφιά της περιοχής.

Λίμνη Τσιβλού, Καλάβρυτα

2. Ζαρούχλα

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας κατευθυνόμαστε προς το κεφαλοχώρι της περιοχής, ονόματι Ζαρούχλα. Η Ζαρούχλα βρίσκεται περίπου 13 χλμ νότια της λίμνης Τσιβλού. Το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά έχει ένα κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο, στον οποίο θα βρείτε όλες τις καφετέριες και ταβέρνες του χωριού. Περπατώντας στο χωριό θα δείτε σπίτια που διατηρούν ακόμη την κλασική πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους και θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε έστω και για λίγο σε μία άλλη εποχή.

Στη Ζαρούχλα μπορείτε να δείτε πετρόχτιστους πύργους που μαρτυρούν τη σημασία του χωριού σε παλαιότερες εποχές, όπως ο “πύργος της Ζαρούχλας”, πύργος Παπαδημητρόπουλου κ.α. Στην περιοχή επίσης θα βρείτε βυζαντινούς ναούς (πχ Αγίας Τριάδας, των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου), οι οποίοι φέρουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες της βυζαντινής περιόδου. Σας συμβουλεύουμε να φάτε το μεσημεριανό σας σε αυτό το χωριό, καθώς έχει προσεγμένες ταβέρνες, με φρέσκα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε από την ποιότητα.

3. Μονή Αγίας Λάυρας

Στον δρόμο της επιστροφής περνώντας τα Καλάβρυτα θα φτάσετε στη μονή αγίας Λαύρας, μόλις 4 χλμ από τα Καλάβρυτα. Η μονή αυτή θεωρείται μία από τις αρχαιότερες όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά εν γένει στον ελλαδικό χώρο. Η λαϊκή παράδοση θέλει στην μονή αυτή να σημαίνεται η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στου Οθωμανούς στις 25 Μαρτίου 1821 και εδώ να υψώνεται το λάβαρο της επανάστασης. Εάν βρεθείτε στην περιοχή στις 25 Μαρτίου, αξίζει να την επισκεφτείτε καθώς γίνεται αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών της επανάστασης του 1821.

Μονή Αγίας Λαύρας

4. Κέρτεζη

Περίπου 15 χλμ νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, θα βρείτε το χωριό Κέρτεζη. Το χωριό αυτό είναι έντονα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο, ενώ μόλις στην άκρη του περνάει ένα ποτάμι και εκεί βρίσκεται ο νερόμυλος, όπου παλιά χρησιμοποιούταν για την παραγωγή αλευριού. Το χωριό έχει μία γραφική πλατεία και αξίζει να καθίσετε εκεί και να πιείτε τον απογευματινό σας καφέ, μετά από μία ημέρα γεμάτη με οδήγηση και περιήγηση. Η Κέρτεζη φημίζεται για τα φασόλια που φύονται στην περιοχή και γι αυτό κάθε χρόνο, περίπου στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται γιορτή φασολάδας. Αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό εκείνη την περίοδο καθώς βρίθει από ζωή.

Φυσικά, οι επιλογές στην ορεινή Αχαΐα δεν περιορίζονται στις προαναφερθέντες, αλλά σας περιγράψαμε κάποιες από τις πιο σημαντικές αλλά και ιδιαίτερες περιοχές για να επισκεφτείτε. Εξαιρετική εκδρομή αποτελεί και η διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ο οποίος ενώνει το παραλιακό Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Παράλληλα μπορείτε να συνδυάσετε μία ανάβαση με τον οδοντωτό με μία πεζοπορική κατάβαση μέσα απ’ το κατάφυτο και πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού!

Ορεινή Απόδραση στο Πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και Πεζοπορία

Μπορείτε να διαβάσετε το οδοιπορικό μας τόσο για τον οδοντωτό όσο και για την πεζοπορία εδώ

 

Δείτε Επίσης:​