Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι σκέψεις όλων μας τρέχουν στις ηλιόλουστες ακτές των πανέμορφων νησιών μας! Άλλωστε πού αλλού θα βρούμε αυτό το τέλειο μείγμα από αμμώδεις παραλίες, εκπληκτικά καταγάλανα νερά, νόστιμα φαγητά και μέρη γεμάτα ιστορία; 

Γνωστή ως η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, ή ως νύφη του Λιβυκού πελάγους, η Ιεράπετρα είναι μια μικρή πόλη γεμάτη ζωή για όσους θέλουν ταυτόχρονα να ξεφύγουν απ’ τον πολύ κόσμο. Πρόκειται για ένα ήσυχο μέρος, με διαφορετικό ρυθμό σε σύγκριση με άλλες παράκτιες πόλεις της Κρήτης. Ωστόσο, παρά την ήρεμη ατμόσφαιρα, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε εκεί και στα περίχωρά της. Έλα λοιπόν μαζί μας σ’ ένα ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη και να γνωρίσουμε παρέα αυτή την λιγότερο γνωστή πλευρά του νησιού!

Το Ενετικό Κάστρο Καλές

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Βρίσκεται στην άκρη του αρχαίου λιμανιού της Ιεράπετρας, γνωστό ως  και το φρούριο του Καλέ, χρονολογείται στην ενετική εποχή. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι χτίστηκε το 1212 απ’ τον Ερρίκο Πεσκατόρε, έναν Γενουάτη πειρατή. Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η Δημοκρατία της Γένοβας κυβέρνησε πράγματι την Κρήτη για μικρό χρονικό διάστημα προτού περάσει στα χέρια των Ενετών.

Το 1626, ο Φραγκίσκο Μοροζίνι, ο Γενικός Διοικητής των ενετικών δυνάμεων στην Κρήτη, διέταξε την κατασκευή ενός ασφαλέστερου και ισχυρότερου κάστρου, καθώς το προγενέστερο είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια σεισμού το 1508. Η Ιεράπετρα έπεσε στους Τούρκους το 1647, ενώ το φρούριο ήταν υπό ανοικοδόμηση. Το όνομά του προέρχεται απ’ την τουρκική λέξη Kale, που σημαίνει κάστρο. Οι καλοδιατηρημένες εγκαταστάσεις φιλοξενούν συνήθως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας

Αν περπατήσεις προς το αντίθετο άκρο του παραλιακού πεζόδρομου, θα βρεις την οθωμανική σχολή ή το Mehtepi. Αυτό το όμορφο κτίριο είναι μέρος της ιστορίας της πόλης. Χτίστηκε για τα τουρκόφωνα παιδιά της Ιεράπετρας το 1899 μετά την απελευθέρωση της Κρήτης απ’ την οθωμανική κυριαρχία. Το οθωμανικό σχολείο στεγάζει μια μικρή αλλά σημαντική αρχαιολογική συλλογή, συμπεριλαμβανομένων μινωικών, γεωμετρικών και ρωμαϊκών αντικειμένων.

Το Σπίτι του Ναπολέοντα

Περίπου εκατό μέτρα απ’ το Καλέ, στην περιοχή των Κάτω Μερών, μπορείς να επισκεφθείς ένα μικρό κτήριο γνωστό ως Σπίτι του Ναπολέοντα.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο διάσημος Γάλλος πέρασε μια νύχτα στο σπίτι μιας τοπικής οικογένειας, στον δρόμο του προς την Αίγυπτο τον Ιούνιο του 1798, πριν απ’ τη Μάχη των Πυραμίδων (Ιούλιος 1798). Ο θρύλος λέει ότι ο Ναπολέοντας επισκέφτηκε την πόλη ανώνυμα, ενώ άφησε ένα σημείωμα για να βρεθεί μετά την αναχώρησή του, στο οποίο αποκάλυψε την ταυτότητά του. Αυτό το πολύ μικρό σπίτι βρίσκεται υπό ανακαίνιση εδώ και πολύ καιρό και δεν είναι δυνατή η είσοδος. Μύθος ή πραγματικότητα, δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μία βόλτα από εκείνη την γειτονιά!

Το Τζαμί της Ιεράπετρας

Η πρώην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία Τζαμί, στην παλιά συνοικία της Κάτω Μεράς, είναι ένα άλλο μέρος που αξίζει να σταματήσεις. Ενώ η Κρήτη ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Προστέθηκε μία μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο, καθώς κι ένας μιναρές. Απέναντι υπάρχει ένα σιντριβάνι που χρησιμοποιούσαν οι Μουσουλμάνοι. Οι προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης επιτρέπουν την εκτίμηση της ομορφιάς του κτηρίου και της ξύλινης οροφής του! Πλέον το κτήριο φιλοξενεί μουσική σχολή.

Η Εκκλησία της Παναγίας του Καλέ

Η Επισκοπή της Ιεράπετρας είναι μια απ’ τις παλιότερες της Κρήτης, υπάρχουν πληροφορίες για τον επίσκοπό της που συμμετέχει στη Σύνοδο της Σαρδηνίας το 343 μ.Χ. Έτσι, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές και σημαντικές εκκλησίες και μοναστήρια στην περιοχή. Η εκκλησία του Αφέντη Χριστού, επίσης γνωστή ως Παναγία του Φρουρίου (Παναγία του Καλέ) είναι η παλιότερη εκκλησία στην πόλη, χτισμένη μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Μάλιστα κατά την διάρκεια του Πάσχα, η εκκλησία γίνεται το κέντρο μίας ιδιαίτερης παράδοσης, όπου οι κάτοικοι καίνε τον Ιούδα σ’ ένα φαντασμαγορικό τελετουργικό.

Κατά την παραμονή σου στην όμορφη πόλη του Λασιθίου, μην παραλείψεις να κάνεις μία απογευματινή ή και βραδινή βόλτα στο παραλιακό μέτωπό της. Εκεί θα απολαύσεις μία όμορφη θέα στην θάλασσα και το Λυβικό Πέλαγος, ενώ ταυτόχρονα θα περπατήσεις σ’ έναν ρομαντικό πεζόδρομο γεμάτο με μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες

Βουτιές σε κοντινές παραλίες

Η παραλία της Ιεράπετρας είναι η πιο κοντινή στην πόλη και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. Αυτή η παραλία με μαύρα βότσαλα είναι αρκετά μεγάλη, αλλά πολλές φορές έχει κόσμο.

Γι’ αυτό σου προτείνουμε να εξερευνήσεις λίγο προς τα ανατολικά και τα δυτικά της, για να βρεις παραλίες μοναδικής ομορφιάς! Ποιες είναι αυτές οι παραλίες;

Στα δυτικά θα βρεις τον Μύρτο και την πανέμορφη και ήσυχη ακρογιαλιά του. Η παραδοσιακή ατμόσφαιρα του οικισμού και το μικρό μουσείο αρχαιολογικής και λαϊκής τέχνης με αντικείμενα που βρέθηκαν στους κοντινούς μινωικούς χώρους του Πύργου, προσφέρουν κάποιες ακόμη εναλλακτικές για να περάσεις την ημέρα σου. Η καλά οργανωμένη παραλία του Μύρτου είναι αρκετά μεγάλη και μια απ’ τις αγαπημένες της Κρήτης για οικογένειες με παιδιά.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν θα συναντήσεις κύμα στην θάλασσα του Μύρτου, καθώς οι άνεμοι δεν τον αγγίζουν ποτέ. Σου συνιστώ πριν το μπάνιο σου και όσο είναι σχετικά νωρίς, πριν αρχίσει να έχει ζέστη, να ανέβεις και στον μινωικό οικισμό του Μύρτου-Πύργου, που βρίσκεται σ’ ένα ύψωμα της περιοχής. Εκτός απ’ τον μικρό αρχαιολογικό χώρο με ελεύθερη πρόσβαση, θα έχεις την πιο εντυπωσιακή θέα της τριγύρω περιοχής, στο απέραντο Λυβικό Πέλαγος που απλώνεται μπροστά σου!

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Μία τέτοια ανάβαση ενδείκνυται λοιπόν για τους ρομαντικούς, που θέλουν να ατενίσουν τον απέραντο γαλανό ορίζοντα, καθώς ο ήλιος σηκώνεται πάνω απ’ την θάλασσα.

Όμορφες επιλογές για μπάνιο θα βρεις όμως και στα ανατολικά της Ιεράπετρας. Πάρε την Εθνική Οδό που συνδέει την Ιεράπετρα με τη Σητεία. Θα συναντήσεις μία σειρά από όμορφες παραλίες, όπως το Κουτσουνάρι, τη Φέρμα και την Αγία Φωτιά, καθώς και τον Κουτσουρά. Στη συνέχεια βρίσκεται ο απέραντος κόλπος του Μακρύ Γιαλού, όπου μπορείς να διαλέξεις μεταξύ διαφόρων μικρών ακτών για να περάσεις τη μέρα σου. Αν ενδιαφέρεσαι για θαλάσσια σπορ, τότε η σωστή επιλογή για σένα είναι το Κουτσουνάρι, με μόλις 5 χλμ απόσταση απ’ την Ιεράπετρα.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Η παραλία είναι οργανωμένη, υπάρχουν επίσης πολλά beach bars και εστιατόρια κι ένα όμορφο κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση. 

Τα Φέρμα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό κοντά στην Ιεράπετρα. Πολλοί μικροί όρμοι βρίσκονται στην ακτογραμμή του, με δύο σημαντικές παραλίες, το Πηγάδι και τη Ξεροκάμαρα. Η τελευταία είναι εκπληκτική όχι μόνο λόγω των γαλαζοπράσινων νερών αλλά και για τους βραχώδεις σχηματισμούς που την περιβάλλουν!

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Το εντυπωσιακό τοπίο ολοκληρώνεται μ’ έναν μικρό αριθμό φοινικόδεντρων που βρίσκονται εκεί.

Λίγο πιο κάτω, θα βρεις άλλη μια απ’ τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Η Αγία Φωτιά είναι ένας μικρός κόλπος που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση από αλμυρίκια και απότομους βράχους.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Βρίσκεται στις εκβολές ενός στενού ποταμού που έρχεται απ’ την ενδοχώρα. Στην περιοχή, υπάρχουν εστιατόρια και beach bars, καθώς και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Τέλος, ο υπέροχος Μακρύγιαλος είναι η αγαπημένη μου παραλία στην περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι μόλις 20 χλμ μακριά, και έχει μεγάλη έκταση.

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Η θάλασσα είναι ρηχή και ήρεμη και είναι ο αγαπημένος προορισμός για μπάνιο για όλα τα παιδιά, αφού είναι αμμώδης. Υπάρχει ένας μακρύς περίπατος με παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της παραλίας. Ωστόσο, συνολικά, η περιοχή παραμένει παρθένα, προσφέροντας ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο τοπίο, υπέροχο για να απολαύσεις ένα δροσιστικό μπάνιο!

Για επιπλέον εξρεύνηση ταξίδεψε στα περίχωρα της Ιεράπετρας στο παρακάτω άρθρο μας: https://sight-being.com/gnorizontas-tin-anatoliki-kriti-sta-perichora-tis-ierapetras/

Αν δεν σε κάλυψαν οι παραπάνω επιλογές, τότε σου προτείνουμε να περάσεις τον μεγάλο κόλπο του Μακρύ Γιαλού, όπου εκεί γίνονται τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα. Κατά μήκος της ακτής, λοιπόν, υπάρχουν μοναδικές παραλίες που αξίζουν μια ημερήσια εκδρομή! Πολλές απ’ αυτές είναι πρακτικά άγνωστες, οπότε ο κόσμος δεν θα είναι πρόβλημα. Εξερεύνησε τον παραλιακό δρόμο, και διάλεξε την παραλία και τον όρμο που σου ταιριάζει, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία με υπέροχο βραχώδες τοπίο και εντελώς ερημικά! Πρόσεχε όμως, καθώς για να φτάσεις σε πολλές θα χρειαστεί να κάνεις πεζοπορία σε σκληρό έδαφος, οπότε να είσαι αναλόγως προετοιμασμένος/η. Πάρε μαζί σου φαγητό και νερό … και απόλαυσε την εκπληκτική νοτιοανατολική ακτή της Κρήτης. Μία τέτοια παραλία θα βρεις στη Σπηλιά του Δράκου ή Αμμούδι. 

Ταξίδι στην Ιεράπετρα, στην Ανατολική Κρήτη

Αυτή ο μικρός όρμος δεν είναι ορατή απ’ τον δρόμο και μπορείς να την εντοπίσεις μόνο χάρη στο εστιατόριο απέναντι, το σπήλαιο του Δράκου! Εάν φοράς παπούτσια πεζοπορίας, μπορείς να κατέβεις έναν αρκετά απότομο λόφο για να φτάσεις στον όμορφο όρμο! Προστατευμένη απ’ τους δυνατούς ανέμους, αυτή η παραλία με τα κρυστάλλινα νερά περιβάλλεται από έναν βραχώδη σχηματισμό σε σχήμα δράκου. Μάλιστα, οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ο ασβεστόλιθος και η λάσπη της περιοχής έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: