Διακοπές στην Αστυπάλαια

Φεύγουμε για την πεταλούδα του Αιγαίου, την κάτασπρη Αστυπάλαια. Αν και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, με το που πατήσει κανείς το πόδι του στο νησί και παρατηρήσει το ξερό τοπίο αλλά και τα κάτασπρα σπίτια θα καταλάβει ότι πολιτισμικά και κλιματολογικά είναι πιο κοντά στις Κυκλάδες. Πάμε λοιπόν χαλαρές διακοπές στην Αστυπάλαια χωρίς έγνοιες!

Μετάβαση και μετακίνηση στο νησί

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Το λιμάνι της Αστυπάλαιας βρίσκεται μόλις 6 χλμ έξω από την χώρα. Εναλλακτικά, υπάρχει αεροδρόμιο 9 χλμ έξω από την χώρα. Όσον αφορά την μετακίνησή επάνω στο νησί, μη βασιστείτε στις δημοτικές συγκοινωνίες. Τα δρομολόγια είναι αρκετά αραιά και αναξιόπιστα, ενώ δεν καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού.

Γι’ αυτό  συνιστούμε είτε να μεταβείτε με το δικό σας όχημα είτε να νοικιάσετε επί τόπου στο νησί. Για τη δεύτερη επιλογή, προσοχή, γιατί τα διαθέσιμα αυτοκίνητα δεν είναι πολλά και εξαντλούνται γρήγορα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, στο νησί είναι αρκετά διαδεδομένο το ωτοστόπ και συνήθως οι ντόπιοι σταματούν.

Η κοσμοπολίτικη χώρα

Το γραφικότερο σημείο του νησιού βρίσκεται στη χώρα της Αστυπάλαιας. Κάτασπρα σπιτάκια, πανέμορφοι μύλοι παρατεταγμένοι στη σειρά και εξαιρετικά εστιατόρια για να γευτείτε τοπικές λιχουδιές. Στην αρχή της πορείας σας στην πόλη θα συναντήσετε αρκετούς κάτασπρους ανεμόμυλους που στέκουν αγέρωχοι στο σημείο.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Έχουν αναπαλαιωθεί και μάλιστα ένας απ΄αυτούς στεγάζει τουριστικές πληροφορίες αλλά και αντίγραφα βραχογραφιών από την ανασκαφή στο Βαθύ, στα βόρειο-ανατολικά του νησιού. Εκτός από ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανασκαφή έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε στον επάνω όροφο, όπου υπάρχει ακόμη η μυλόπετρα.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Αφού προσπεράσετε αυτό το κοσμοπολίτικο τμήμα, θα αρχίσει η ανάβαση προς το κέντρο της χώρας που δεν είναι άλλο απ’ το κάστρο που δεσπόζει αρχοντικά πάνω από τον οικισμό. Όσο ανεβαίνετε θα παρατηρήσετε ότι οι δρόμοι αρχίζουν να στενεύουν και να εμφανίζονται όλο και περισσότερα αδιέξοδα.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Η κατασκευή αυτή ήταν για να προστατέψει τους κατοίκους από τους πειρατές που λεηλατούσαν συχνά τα νησιά του Αιγαίου. Με την δαιδαλώδη αλλά και τόσο στενή αυτή κατασκευή ο εχθρός μπερδευόταν. Έτσι είχαν τον χρόνο οι κάτοικοι να μεταβούν στο κάστρο για να προφυλαχθούν. Δεν θα σας προτείνουμε συγκεκριμένες διαδρομές, καθώς η μαγεία σε κάθε ταξίδι είναι να βρίσκει κανείς μόνος του μικρούς θησαυρούς αλλά και γωνιές που του αρέσουν.

Θα σας προτείνουμε όμως να περπατήσετε όσο περισσότερα στενά μπορείτε, θα δείτε ότι το ένα είναι πιο όμορφο από το άλλο. Φέρτε μία βόλτα στη γειτονιά που κυκλώνει το κάστρο και θα βρείτε χωμένα μικρά καφενεία – ταβέρνες!

Το κάστρο στην κορυφή
Διακοπές στην Αστυπάλαια

Το ενετικό κάστρο του νησιού κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από την οικογένεια Querini, που ήταν η οικογένεια που διοικούσε το νησί. Πληροφορίες για την ιστορία του κάστρου αξίζει να διαβάσετε εδώ. Στο εσωτερικό του, θα βρείτε στρατώνες και αποθηκευτικούς χώρους, μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν αναπαλαιωθεί. Ακόμη, θα συναντήσετε και μία πανέμορφη εκκλησία που διακρίνεται ακόμη κι από κάτω, στους μύλους της χώρας. Μη χάσετε τα ανοίγματα με εντυπωσιακή θέα προς όλες τις πλευρές.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Ο χώρος είναι ανοιχτός συνέχεια και έτσι μπορείτε να πάτε και το βράδυ. Βέβαια δεν υπάρχει φωτισμός μέσα στο κάστρο, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κάποιον φακό. Εμείς προτείνουμε να πάτε λίγο πριν την δύση του ηλίου! Υπάρχει μία ανακαινισμένη στέγη με μοναδική θέα προς την χώρα και μάλιστα μπορείτε να δείτε τον ήλιο να δύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Οι Μοναδικές Παραλίες

Οι διακοπές στην Αστυπάλαια περιλαμβάνουν αμέτρητες ώρες μπάνιου και χαλάρωσης στις εξαιρετικές παραλίες του νησιού. Ας τις εξερευνήσουμε μαζί!

Παραλία Λιβάδι

Το Λιβάδι βρίσκεται 2 χλμ μακριά απ’ τη χώρα. Εκεί μπορείτε να φάτε στις παραδοσιακές ταβέρνες είτε να πιείτε τον καφέ και το ποτό σας το βράδυ. Μπορείτε φυσικά να επιλέξετε την παραλία για βουτιές και χαλάρωση. Το Λιβάδι έχει τη μεγαλύτερη οργανωμένη παραλία του νησιού με πληθώρα επιλογών και αρκετά καθαρά, κρυστάλλινα νερά.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Παραλία Άγιος Κωνσταντίνος

Λίγο πιο μακριά, περίπου 6.5 χλμ μακριά από την χώρα θα βρείτε άλλη μία πανέμορφη οργανωμένη παραλία, αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου. Η παραλία έχει εξαιρετική θέα στη χώρα και το κάστρο! Η μετάβαση στον Άγιο Κωνσταντίνο δε γίνεται από την δημοτική συγκοινωνία, οπότε μπορείτε να πάτε μόνο με δικό σας όχημα ή ταξί. Το τελευταίο κομμάτι του δρόμου έχει ομαλό χωματόδρομο. Η παραλία έχει βότσαλα και τα νερά είναι βαθιά, θα βρείτε αρμυρίκια για σκιά αλλά και ξαπλώστρες. Λειτουργεί beach bar και ταβέρνα.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Παραλία Βάτσες 

Η παραλία Βάτσες απέχει περίπου 7,5 χλμ από την χώρα και όπως στον Άγιο Κωνσταντίνο έτσι και εδώ μόνο με δικό σας όχημα μπορείτε να μεταβείτε. Ο δρόμος είναι στα 3/4 του χωματόδρομος αλλά είναι αρκετά ομαλός. Εκεί θα βρείτε beach bar αλλά και αρκετά αρμυρίκια για να καθίσετε κάτω από την ευεργετική τους σκιά. Η παραλία αυτή έχει πανέμορφα νερά, με έντονο γαλάζιο μόλις φτάσετε λιγάκι πιο βαθιά.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Παραλία Καμινάκια

Τα Καμινάκια αποτελούν ίσως την πιο γνωστή παραλία από όσες αναφέραμε. Βρίσκεται στην ίδια πλευρά που βλέπει και η παραλία Βάτσες. Έχει δύο ταβέρνες σε περίπτωση που πεινάσετε και τα αρμυρίκια δημιουργούν πυκνές σκιές. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να διανύσετε περίπου 9 χλμ χωματόδρομου, λίγο πιο δύσκολος από τους άλλους, αλλά δε θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα. Η παραλία είναι μεγάλη, με άμμο στο μεγαλύτερο μέρος της και τα νερά σχετικά βαθιά.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Παραλία Μπλε Λιμανάκι

Για το τέλος αφήσαμε την ομορφότερη για εμάς παραλία του νησιού, το Μπλε Λιμανάκι. Βρίσκεται μόλις 8 χλμ μακριά από την χώρα, κοντά στον οικισμό της Μαλτεζάνας. Αφήστε τα οχήματα σας στο τέλος της παραλίας στη Μαλτεζάνα (στην δεξιά πλευρά όπως κοιτάτε την θάλασσα- υπάρχει σχετική ταμπέλα), ανηφορίστε το μικρό λόφο που θα βρείτε μπροστά σας και αμέσως μετά θα αντικρίσετε την παραλία. Για να φτάσετε στην ακρογιαλιά θα περάσετε από μία πανέμορφη φυσική πύλη που έχει φτιαχτεί από την τρύπα ενός βράχου. Πραγματικά αυτό είναι το highlight του προορισμού.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ ο βραχώδης βυθός ενδείκνυται και για βουτιές με μάσκα. Η παραλία είναι μικρή και γι’ αυτό θα προτείναμε να την επισκεφτείτε νωρίς το πρωί, καθώς το καλοκαίρι γεμίζει αρκετά γρήγορα.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Εκδρομές στο Κουτσομύτι και Κουνούποι 

Από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες που κάνει κάποιος σε διακοπές στην Αστυπάλαια είναι μία μονοήμερη εκδρομή στις βραχονησίδες Κουτσομύτι και Κουνούποι με τα εκδρομικά σκάφη που αναχωρούν από τον Πέρα Γιαλό, το λιμάνι της χώρας. Και στα δύο νησιά υπάρχουν πανέμορφες, ανέγγιχτες παραλίες, εντελώς ανοργάνωτες και δύσκολα θα βρείτε σκιά, οπότε να είστε προετοιμασμένοι. Το Κουτσομύτι έχει κηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη πτηνών: Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος και Μύχος.

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Όσον αφορά τη νησίδα Κουνούποι, είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, καθώς στην πανίδα περιλαμβάνονται πληθυσμοί από μεσογειακές φώκιες μοναχούς, ρινοδέλφινα και ζωνοδέλφινα, χελώνες καρέτα καρέτα και πράσινες θαλασσοχελώνες. 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: