Καλάβρυτα - αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Καλάβρυτα - αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Τα Καλάβρυτα αποτελούν μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Πελοποννήσου. Απέχουν μόλις 190 χλμ από την Αθήνα και με την καινούρια εθνική οδό Αθηνών-Πατρών η οδήγηση είναι όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και πιο γρήγορη. Γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό μέρος για ολιγοήμερη απόδραση απ’ την Αθήνα. Ο χρόνος άφιξης είναι μεταξύ 2 και 2.5 ωρών.

Παρακάτω λοιπόν θα αναδείξουμε τις πιο αξιόλογες επιλογές για μία ευχάριστη και απολαυστική απόδραση στην ορεινή αυτή πόλη. Για εκδρομές στην ορεινή Αχαΐα με βάση τα Καλάβρυτα αξίζει να διαβάσετε και στις προτάσεις μας στο άρθρο μας για την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων.

Σύντομες Πληροφορίες για τα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα αποτελούν κωμόπολη του νομού Αχαΐας και είναι χτισμένα σε ύψος 735 μ από το επίπεδο της θάλασσας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 2.000 μόνιμους κατοίκους. Το όνομα Καλάβρυτα φαίνεται να προέρχεται από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, περίπου τον 13ο αιώνα. Πιθανότατα από τις “καλές βρύσες”, χάρη στον αρκετά μεγάλο αριθμό τρεχούμενου νερού στην περιοχή.

Καλάβρυτα - Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Προτάσεις για τα Καλάβρυτα – αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Μέγα Σπήλαιο

Το πρώτο αξιοθέατο που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι το φημισμένο Μέγα Σπήλαιο. Μπορείτε να το γνωρίσετε κατά την άνοδό σας στα Καλάβρυτα καθώς βρίσκεται περίπου 10 χλμ έξω από την πόλη. Το μοναστήρι είναι κτισμένο μέσα σε ένα φυσικό άνοιγμα του σπηλαίου που βρίσκεται μέσα στον βράχο. Βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Βουραϊκό που περνάει απ’ την περιοχή των Καλαβρύτων και εκβάλει στον Κορινθιακό κόλπο. Η μονή θεωρείται μία από τις αρχαιότερες στον ελλαδικό χώρο καθώς χτίστηκε γύρω στο 362 μ.Χ.

Μέγα Σπήλαιο

 

Το μοναστήρι είχε σημαντική συμμετοχή στον εθνικο-απευλεθερωτικό πόλεμο ενάντια στους Οθωμανούς. Το Μέγα Σπήλαιο κατέχει την εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό. Την εικόνα είχαν κρύψει κατά την περίοδο των διωγμών απ’ τους πρώτους χριστιανούς και βρέθηκε αργότερα απ’ την Αγία Ευφροσύνη. Άξίζει σίγουρα μία επίσκεψή ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού. Το περιβάλλον τοπίο, η γραφικότητα του μοναστηριού αλλά και το ίδιο το σπήλαιο σίγουρα θα σας γοητεύσουν.

Εκδρομές από τα Καλάβρυτα

Απέναντι ακριβώς από το Μέγα Σπήλαιο, τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένα κτήμα της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Εκεί προσφέρεται μία ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία κρασιών, που παράγεται και εμφιαλώνεται στο κτήμα. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξαίρεση αποτελεί το διάστημα μεταξύ 12:00 – 13:00 κατά το χειμερινό ωράριο και 13:00 – 14:00 κατά το θερινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην περιοχή βρίσκεται και η Αγία Λαύρα που φαίνεται να ιδρύθηκε απ’ το 961 και φιλοξενεί μουσείο με το λάβαρο της επανάστασης του 1821.

Σταθμός οδοντωτού

Ο φημισμένος οδοντωτός σιδηρόδρομος ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη το 1889 και ολοκληρώθηκε το 1896. Συνδέει την ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου (Διακοπτό) με την πόλη των Καλαβρύτων.

Σταθμός οδοντωτού σιδηρόδρομου στα Καλάβρυτα, Καλάβρυτα - αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Επάνω λοιπόν στον κεντρικό δρόμο των Καλαβρύτων, θα βρείτε τον γραφικό σταθμό, όπου ακόμη μέχρι σήμερα τερματίζει το τραίνο.

Ορεινή Απόδραση στο Πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και Πεζοπορία

Αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο μικρό αυτό στολίδι. Ακόμη, μπορείτε να δείτε την αρχική ατμομηχανή που έκανε τη διαδρομή, ο λεγόμενος μουντζούρης. Η ονομασία του προήλθε απ’ τον πολύ καπνό που έβγαζε απ’ την καύση κάρβουνου για τη μετακίνησή του.

Ο λεγόμενος Μουντζούρης, Καλάβρυτα - αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Περιπλάνηση στην πόλη

Η ίδια η πόλη προσφέρει όμορφες βόλτες και εξαιρετικές επιλογές φαγητού. Το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς την περιπλάνηση στην πόλη είναι ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης στην οδό 25ης Μαρτίου.

Κεντρικός δρόμος στα Καλάβρυτα, Καλάβρυτα - αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό

Το πρώτο που θα δείτε στο αριστερό σας χέρι καθώς ανεβαίνετε την οδό είναι το παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης. Σήμερα στεγάζει το μουσείου Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος. Στο δεξί σας χέρι ακριβώς απέναντι απ’ την κεντρική είσοδο του σχολείου θα συναντήσετε 2-3 φούρνους-καφετέριες. Η χαλαρή ατμόσφαιρα και το όμορφο σκηνικό στον πεζόδρομο προσκαλλούν για έναν καφέ ή τις εξαιρετικές τους τυρόπιτες κουρού.

Καθώς συνεχίζετε την πορεία σας θα φτάσετε έως την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται πλήθος καφετεριών. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο ναός κοίμησης της Θεοτόκου.

κεντρική εκκλησία Καλαβρύτων

Αν κοιτάξετε προσεκτικά στο αριστερό καμπαναριό του θα προσέξετε ένα γκριζαρισμένο ρολόι που δε λειτουργεί. Αυτό είναι το αυθεντικό ρολόι που υπήρχε στον ναό κατά την πυρπόληση της πόλης των Καλαβρύτων απ’ τα ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

κεντρική εκκλησία Καλαβρύτων

Συμβουλή μας είναι να καθίσετε στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας. Εάν είναι καλός ο καιρός θα μπορέσετε να απολαύσετε την ησυχία και την αύρα της περιοχής. Εάν είναι χειμώνας τα τζάκια στο εσωτερικό θα σας κρατήσουν ζεστούς ενώ εσείς πίνετε τον καφέ σας και χαζεύετε την ήσυχη και γραφική πλατεία.

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Όπως περιγράψαμε προηγουμένως, το μουσείο στεγάζεται μέσα στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης. Στο σχολείο γινόταν ο διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων που θα πήγαιναν για εκτέλεση στον λόφο επάνω από τα Καλάβρυτα (άνδρες άνω των 14 ετών) ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παρέμενε μέσα στο σχολείο. Όταν είχε ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός τα γυναικόπαιδα κρατούνταν αιχμάλωτα στο εσωτερικό του κτηρίου. Κάποια στιγμή φωτιά ξέσπασε στο κτήριο. Ανάστατος ο κόσμος στο εσωτερικό έσπασε τα παράθυρα ενώ υπάρχουν και αμφιλεγόμενες αναφορές για έναν Αυστριακό στρατιωτικό που φύλαγε την πόρτα και την άνοιξε για να σωθεί ο κόσμος.

Μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα

Στο μουσείο θα δείτε φωτογραφικό αλλά και μαγνητοσκοπημένο υλικό απ’ τις τραγικές στιγμές των Καλαβρύτων, καταθέσεις ανθρώπων που έζησαν το ολοκαύτωμα και επιβίωσαν απ’ τις εκτελέσεις στον λόφο. Το μουσείο αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας και κατά τη γνώμη μας είναι ένα από τα καλύτερα τοπικά μουσεία που υπάρχουν σχετικά με αυτή την ταραγμένη περίοδο. Έχει πλήθος πληροφοριών, όχι μόνο για τις εκτελέσεις στα Καλάβρυτα, αλλά και για τις γύρω περιοχές μέχρι οι Γερμανοί να φτάσουν στην πόλη, καθώς και για τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτήν την καταστροφή. Το μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη μέχρι και Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τις 16:00. Η γενική τιμή εισόδου είναι 3 ευρώ ενώ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μειωμένου εισιτηρίου με τιμές: 2, 1,50 και 0,50 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα

Σημείο Εκτελέσεως

Μόλις ένα χιλιόμετρο έξω απ’ το κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου. Εκεί όλοι οι άνδρες άνω των 14ων ετών στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οδηγήθηκαν για μαζική εκτέλεση. Η περιοχή ονομάζεται ράχη του Καππή και είναι ένας λόφος στις παρυφές της πόλης. Εκεί περίπου 500 άνδρες φονεύθηκαν με συνεχόμενες ριπές πυροβόλων. Έπειτα απ’ τον μαζικό αυτόν πυροβολισμό ακολούθησε η χαριστική βολή κατά όσων τυχόν επιβίωσαν. 13 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανά απ’ αυτή την βάναυση εκτέλεση.

Σημείο εκτελέσεως, Καλάβρυτα

Ο τόπος σήμερα λειτουργεί σαν μνημείο για τους θανόντες εκείνης της δραματικής ημέρας. Υπάρχουν οριζόντιες μεγάλες πλάκες στον τόπο εκτελέσεως όπου αναγράφονται τα ονόματα και η ηλικία των θυμάτων σε αυτό το μέρος. Στη κορυφή του λόφου θα δείτε κι έναν μεγάλο άσπρο σταυρό, ο οποίος πιστοποιεί την “ιερότητα” του χώρου.

Σημείο εκτελέσεως Καλάβρυτα


Συμβουλή μας είναι να επισκεφτείτε πρώτα το μουσείο στο παλιό δημοτικό σχολείο και μετά τον τόπο εκτελέσεως. Έτσι θα αποκτήσετε μία γενικότερη θεώρηση του ιστορικού πλαισίου και των γεγονότων. Ακόμη, θα μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τη δραματικότητα των στιγμών, όταν φτάσετε στον τόπο των εκτελέσεων.


Χιονοδρομικό Κέντρο

Η περιοχή των Καλαβρύτων γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη ως κατεξοχήν προορισμός για τους λάτρεις του σκι, καθώς 10 χλμ έξω απ’ τα Καλάβρυτα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Εάν έρθετε χειμώνα σίγουρα θα σας ανταμείψει και θα χορτάσετε όλα τα χειμερινά αθλήματα στις 12 πίστες που διαθέτει. Για όσους δεν έχουν διάθεση για σκι, αλλά θέλουν να απολαύσουν τις χιονισμένες πλαγιές του Χελμού, τότε πρέπει να επισκεφτούν το ξύλινο σαλέ που βρίσκεται κοντά στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου, και που προσφέρει όλων των ειδών ζεστά ροφήματα με τη θαλπωρή του τζακιού. Το πιο ξεχωριστό; Η υπέροχη θέα στη θάλασσα!

Χελμός, χιονοδρομικό κέντρο

Παραδοσιακά Προϊόντα και που να φάτε

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για τα παραδοσιακά και ιδιαίτερα γευστικά τους προϊόντα. Μπορείτε να τα ψωνίσετε στα διάσπαρτα στην πόλη (πολλά βρίσκονται στον κεντρικό πεζόδρομο) μαγαζιά.

Τυριά

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για δύο ποικιλίες τυριών, τη φέτα και τη φορμαέλα. Πολλοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει φέτα Καλαβρύτων, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη. Παρόλα αυτά, η φέτα Καλαβρύτων που πωλείται στα σούπερ μάρκετ δεν έχει καμία σχέση με τη φέτα που θα βρείτε στον συνεταιρισμό των Καλαβρύτων. Δοκιμάστε να αγοράσετε από εκεί και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε.

φέτα Καλαβρύτων

Φασόλια

Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα η περιοχή της Κέρτεζης (9 χλμ από τα Καλάβρυτα) φημίζεται για τα όσπρια της αλλά κυρίως για τα φασόλια της. Η φασολάδα για πολλά χρόνια ήταν από τα βασικά πιάτα της περιοχής και μάλιστα στην Κέρτεζη κάθε χρόνο οργανώνεται γιορτή φασολάδας. Αξίζει να αγοράσετε είτε φασόλια χύμα από μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα είτε να γευτείτε ένα πιάτο ζεστή φασολάδα σε κάποια ταβέρνα.

φασόλια Κερτέζης

Ροδοζάχαρη

Θεωρείται το πιο παραδοσιακό είδος γλυκού στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για γλυκό του κουταλιού που παράγεται από τα ροδοπέταλα των τριανταφυλλιών που φυτρώνουν στην περιοχή. Δοκιμάστε το ή πάρτε ένα βαζάκι για το σπίτι σας.

Φαγητό

Η πόλη έχει πολλά εστιατόρια/ταβέρνες που μπορεί κανείς να φάει. Τα μαγαζιά αυτά φημίζονται κυρίως για τα κρέατα τους αλλά και για τις σούπες τους. Στο κέντρο της πόλης, ο Έλατος θεωρείται μία απ’ τις καλύτερες ταβέρνες για να φάει κανείς είτε τον χειμώνα (με εσωτερικό κεντρικό τζάκι) είτε το καλοκαίρι (τραπέζια εξωτερικά). Έχει ποικιλία φαγητών αλλά το καλύτερο του πιάτο θεωρείται η μπριζόλα στη σούβλα.

Θέα από το εστιατόριο Καταφύγιο, Καλάβρυτα

Παρόλα αυτά κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τα Καλάβρυτα επιλέγω να τρώω στην ταβέρνα Καταφύγιο και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Βρίσκεται μόλις 15 χλμ έξω από την πόλη των Καλαβρύτων και είναι επάνω στον δρόμο που ανεβαίνει απ’ το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Οπότε μπορείτε να προγραμματίσετε να φάτε εκεί είτε ανεβαίνοντας είτε φεύγοντας. Η ταβέρνα ενδείκνυται και για καφέ και ζεστά ροφήματα. Εξαιρετικές επιλογές είναι το αγριογούρουνό του, η χοιρινή μπριζόλα, το φιλέτο κοτόπουλο αλλά και τα χοιρινά του παϊδάκια. Εκτός όμως απ’ το φαγητό η ταβέρνα έχει εξαιρετική θέα που βλέπει μέχρι τη θάλασσα.

Ταβέρνα το Καταφύγιο

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: