Βόλτα στην Κηφισιά

Βόλτα στην Κηφισιά

 

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η Κηφισιά προσφέρει μία ιδανική ευκαιρία για να απολαύσεις τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βόλτες. Μία Απόδραση στην Κηφισιά θα σε πείσει ότι υπάρχουν περιοχές στην πρωτεύουσα που προσφέρουν έναν αέρα ανανέωσης ιδανικό να φτιάξει κάθε διάθεση!

Το έντονο πράσινο, τα διατηρημένα κτήρια αλλά και η αγορά της πόλης δημιουργούν την αίσθηση ότι έχεις φύγει μακριά απ’ την πρωτεύουσα. Παίρνουμε τον ηλεκτρικό λοιπόν και πάμε μια βόλτα στην Κηφισιά!

Βόλτα στην Κηφισιά

 Απ’ τον Μένανδρο στην Υψηλή Κοινωνία

Ο πιο διάσημος κάτοικος της Κηφισιάς στην αρχαιότητα ήταν ο Μένανδρος ο Κηφισεύς, ο οποίος συνέθεσε πάνω από 100 κωμωδίες στην εποχή του. Μάλιστα, σήμερα αποτελεί το έμβλημα του δήμου. Η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια που ακολούθησαν τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Έγινε το αγαπημένο παραθεριστικό σημείο της υψηλής κοινωνίας της εποχής, όπου και έκτισε τις θερινές τους κατοικίες. Σήμερα, αποτελεί ένα καταπράσινο προάστιο της πόλης, με αρκετές προτάσεις για φαγητό και ποτό αλλά και μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Εξερευνούμε την Ιστορική Πεντέλη και τον καταρράκτη στην Ραπεντώσα Αττικής

Άλσος της Κηφισιάς

Το πρώτο σημείο που θα συναντήσεις έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά είναι το άλσος της πόλης. Πρόκειται για 25 στρέμματα πράσινου χώρου με πανέμορφα συντριβάνια και παγκάκια που αμέσως σε γεμίζουν θετική διάθεση και σε χαλαρώνουν από το έντονο γκρι της Αθήνας. Εδώ κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα και η ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς.

Βόλτα στην Κηφισιά

Βίλα Καζούλη

Αφού περάσεις το πάρκο θα συναντήσεις τη λεωφόρο Κηφισιάς, η οποία οδηγεί στο κέντρο της πόλης. Κατεβαίνοντας λίγο προς τα κάτω επί της Κηφισιάς υπάρχει μία πανέμορφη βίλα. Αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια της Αθήνας, με έκταση 47 στρεμμάτων. Τα περίτεχνα γλυπτά και η πρωτότυπη αρχιτεκτονική της αποπνέουν μια αίσθηση αρχοντική, αλλοτινής εποχής. Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Το όμορφο διατηρητέο κτήριο χρησιμοποιήθηκε και ως τόπος γυρισμάτων για την ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα».

Βόλτα στην Κηφισιά

Πλάκα Κηφισιάς – Ένα Μικρό Χωριό

Ένα από τα highlights μιας βόλτας στην Κηφισιά είναι η λεγόμενη Πλάκα. Εκεί θα βρεις στενά σοκάκια με υπέροχα μικρά μπαράκια που σίγουρα θα σε μαγνητίσουν. Αμέσως θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σ’ ένα μικρό χωριό μακριά από την βουή της πόλης.

Βόλτα στην Κηφισιά

Σ΄αυτήν την περιοχή βρίσκεται η Αμαρυλλίδα που αποτελούσε οικία του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη. Το όμορφο αυτό κτήριο σήμερα στεγάζει το πνευματικό κέντρο αλλά και τη δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Κηφισιάς.

Βόλτα στην Κηφισιά

Δίπλα στην οικία του Δροσίνη θα προσέξεις ένα καφέ με υπέροχο κήπο. Το κτήριο θυμίζει παλιό αρχοντικό με το όμορφο μπαλκόνι του και την καταπράσινη είσοδό του. Παλιότερα ήταν το εξωχικό του Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος πέρναγε αρκετό χρόνο εκεί!

Βόλτα στην Κηφισιά

Ο Εμβληματικός Πύργος της Κηφισιάς

Στο κέντρο στέκει και ο λεγόμενος πύργος της Κηφισιάς, ένα νεοκλασικό κτήριο που χρονολογείται από το 1830. Αρχικά στέγασε το ξενοδοχείο BRITANNIA. Ήταν ένα απ’ τα πολλά ξενοδοχεία που άνοιξαν για να καλύψουν την ισχυρή τάση παραθερισμού στην περιοχή τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Σήμερα στεγάζονται εκεί πολλά μαγαζιά και μία καφετέρια.

Βόλτα στην Κηφισιά

Απ’ την Κηφισιά στο Κεφαλάρι

Μία απ’ τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες βόλτες που μπορείς να κάνεις στην Κηφισιά είναι να πάρεις τον δρόμο που οδηγεί στο Κεφαλάρι. Η πιο γνωστή διαδρομή είναι μέσω της οδού Κολοκοτρώνη. Για να φτάσεις πρέπει να περπατήσεις σε μία από τις κεντρικές οδούς της Κηφισιάς, την Λεβίδου, όπου θα διασχίσεις σωρεία εμπορικών μαγαζιών, εστιατορίων αλλά και μικρών μπαρ. Ανεβαίνοντας την Κολοκοτρώνη λοιπόν θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τα διάφορα αρχοντικά που θα συναντάς εδώ κι εκεί.

Βόλτα στην Κηφισιά

Επίσης, θα γίνεις μάρτυρας του πρασίνου που κρύβει αυτή η πόλη. Συχνά πυκνά δεξιά και αριστερά του δρόμου ανακαλύπτεις και μικρά χαριτωμένα μπαράκια, τα οποία είναι η τέλεια επιλογή για ένα νυχτερινό ποτό. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Hyde, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στη σκιά ενός νεοκλασικού κτηρίου.

Βόλτα στην Κηφισιά

Κάπου στο μέσον της διαδρομής σας προς το Κεφαλάρι στο δεξί σου χέρι υπάρχει μία επιγραφή. Αναφέρει ότι στο σπίτι αυτό με τον μεγάλο κήπο έζησε ο Αλέξανδρος Παπάγος (στρατηγός και πρωθυπουργός της Ελλάδας).

Αφού έφτασες στο Κεφαλάρι, δεν μπορείς να χάσεις ένα υπέροχο πάρκο που παλιά φιλοξενούσε μία λίμνη γεμάτη με χελώνες (δυστυχώς σήμερα είναι πλέον άδεια). Το πάρκο παρόλα αυτά είναι πανέμορφο κι αξίζει ένας μικρός περίπατος εκεί. Στην πλατεία του Κεφαλαρίου συγκεντρώνεται ένα πλήθος εστιατορίων, καφέ και μπαρ προσδίδοντας έναν κοσμοπολίτικο αέρα στην περιοχή.

Δίπλα από το πάρκο μπορεις να διακρίνεις το ορόσημο του Κεφαλαρίου, που παλιά ήταν το ξενοδοχείο Cecil. Κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο αριστοκρατικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Σήμερα στεγάζει τραπεζικά γραφεία.

 Μουσείο Γουλανδρή και καφέ Natu

Στην Κηφισιά στεγάζεται και το μουσείο φυσική ιστορίας. Στις συλλογές του φυλάσσεται μεγάλο μέρος από τον ορυκτό πλούτο της γης αλλά και εκθέματα που σχετίζονται με τη ζώα του πλανήτη μας. Ακόμη, στους χώρους του λειτουργεί το Κέντρο Γαία. Εκεί παρουσιάζεται στον επισκέπτη το πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και η σημερινή κατάσταση, με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου. Επιπλέον, αποτυπώνει με πολύ ζωντανό τρόπο τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη από τη γέννησή του, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ως σήμερα. Πληροφορίες για το μουσείο θα βρεις εδώ.

Βόλτα στην Κηφισιά

Πίσω από το μουσείο λειτουργεί και ένα πραγματικά υπέροχο καφέ, μ’ έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο, αρκετό πράσινο, λίμνη και γενικά χαλαρή διάθεση. Σίγουρα μετά την επίσκεψη σου στο μουσείο χρειάζεται να χαλαρώσεις στον χώρο. Πληροφορίες για το καφέ θα βρεις εδώ.

Βόλτα στην Κηφισιά

Οικία Πηνελόπης Δέλτα

Ένα άλλο σημείο που αξίζει ιδιαίτερη αναφορά είναι η οικία της Πηνελόπης Δέλτα. Το σπίτι αυτό δεν βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς αλλά γύρω στα 10-15 λεπτά μακριά, αλλά η διαδρομή είναι όμορφη και γεμάτη εμβληματικά κτήρια. Το ιστορικό κτίσµα στη συµβολή των οδών Εµ. Μπενάκη και Στ. Δέλτα είναι ιδιαίτερης αξίας, καθώς εδώ έγραψε μερικά από τα σηµαντικότερα έργα της η σπουδαία Πηνελόπη Δέλτα, όπως τα «Μυστικά του Βάλτου» και τον «Μάγκα».

Το αγόρασε ο πατέρας της, Εµµανουήλ Μπενάκης το 1912 και της το μεταβίβασε για να το έχει ως εξοχική κατοικία με τον σύζυγό της, Στέφανο Δέλτα. Έζησαν εδώ 25 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και στεγάζει το τµήµα Ιστορικών Αρχείων.

Βόλτα στην Κηφισιά

Μπαρ και εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσεις

Η Κηφισιά τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει έναν αριθμό αξιόλογων μπαρ και εστιατορίων που τόσο με τον περιβάλλον χώρο όσο και με αυτά που προσφέρουν αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή. Το πρώτο στη λίστα μας είναι το Astisanal που βρίσκεται επί της Κηφισίας δίπλα στο αθλητικό στάδιο της Κηφισιάς (Ζηρίνειο). Ο κήπος του μαγαζιού είναι μαγευτικός και μαζί με τον ιδιαίτερο φωτισμό αλλά και το γυάλινο θόλο αποκτά έναν τέλειο καλοκαιρινό συνδυασμό. Πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

Βόλτα στην Κηφισιά

Μία άλλη επιλογή είναι το Buba Bistrot Exotique, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα πανέμορφο διατηρητέο στην οδό Παπαδιαμάντη και διαθέτει ένα φοβερό κήπο που θα σε κάνει να αισθανθείς ότι είσαι διακοπές σε κάποιον εξωτικό προορισμό. Μπορείς να πιεις το ποτό ή το κοκτέιλ σου στο μπαρ ή να δοκιμάσεις ασιατική και κυρίως ταϊλανδέζικη κουζίνα. Πληροφορίες υπάρχουν εδώ.

Βόλτα στην Κηφισιά

Τέλος, μία άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή αποτελεί το μαγαζί Zambri στο τέλος της Πλάκας της Κηφισιάς. Το μαγαζί τραβάει με μιας την προσοχή με το ιδιαίτερο του στυλ, που θυμίζει μεξικάνικο. Στον εξωτερικό του χώρο θα έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη χαλαρή ατμόσφαιρα της περιοχής, καθώς ο δρόμος δεν είναι τόσο πολυσύχναστος. Ενδείκνυται τόσο για ποτό όσο και για φαγητό. Πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Βόλτα στην Κηφισιά

 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: