Κρύα Λιβαδειάς, εκδρομή σε μία ανοιξιάτικη όαση πρασίνου​

Η πράσινη όαση που στολίζει τα νότια της πόλης της Λιβαδειάς ονομάζεται Κρύα και βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Έρκυνα. Ένα υπέροχο τοπίο που έχει μείνει σχεδόν ανέγγιχτο στον χρόνο και σε μεταφέρει σ’ έναν πίνακα ζωγραφικής. Μόλις μιάμιση ώρα απ’ την Αθήνα αποτελεί ιδανική μονοήμερη απόδραση. Μάλιστα στην περιοχή θα βρεις καφέ και εστιατόρια εναρμονισμένα με το τοπίο, που συμπληρώνουν την εμπειρία.

Κρύα Λιβαδειάς, όαση πρασίνου

Πλούσια σε φυσική ομορφιά, με καταρράκτες και πελώρια πλατάνια, η Κρύα θα σε μαγέψει. Κατά μήκος του ποταμού θα βρεις υπέροχο λιθόστρωτο μονοπάτι, ενώ πετρόκτιστα γεφυράκια ολοκληρώνουν την παραμυθένια εικόνα. Ειδικά την άνοιξη προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις με τα νερά που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά να αυξάνονται και να δημιουργούν ένα οργιώδες φυσικό τοπίο. Πάρε τον χρόνο σου, απόλαυσε τα τρεχούμενα νερά και την άγρια βλάστηση στις όχθες του ποταμού, ενώ ακολουθείς το όμορφο μονοπάτι.

Κρύα Λιβαδειάς, όαση πρασίνου

Στη διαδρομή Θα συναντήσεις τη μυθική παράδοση των πηγών της Έρκυνας (ένα απ’ τα λίγα θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας) στη γυναικεία προτομή που αναδύεται απ’ τον ποταμό. Πρόκειται για την ομώνυμη νύμφη που συνδέεται τόσο με την Περσεφόνη, όσο και με τον μυθικό αρχιτέκτονα και ήρωα Τροφώνιο. Σε βράχο δίπλα στον ποταμό μάλιστα υπάρχουν δείγματα (σκαλισμένες κόγχες και ένα είδος δωματίου) απ’ το Μαντείο του Τροφώνιου που περιγράφει ο Παυσανίας.

Κρύα Λιβαδειάς, όαση πρασίνου

Αν προχωρήσεις έως το τέλος της διαδρομής θα βρεθείς στο πέτρινο θέατρο της Κρύας και μπορείς ανέβεις έως το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Εκτός απ’ την βόλτα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την πανέμορφη θέα προς την πόλη, τον ποταμό αλλά και το μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα.

Κρύα Λιβαδειάς, όαση πρασίνου

Η Λιβαδειά είναι μία ολοζώντανη πόλη που συνδυάζει υπέροχα την φυσική ομορφιά με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής. Την πόλη μπορείς να την περπατήσεις άνετα και να χαζέψεις τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίσματα και τις γραφικές γειτονιές της. Ξεχωρίζει ο Πύργος του ρολογιού που στέκει από την αρχή του 19ου αιώνα και η καλόγουστη κεντρική πλατεία.

Δείτε Επίσης:​