Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Μία ολιγοήμερη απόδραση στην ορεινή Αρκαδία θα σε φέρει σε επαφή με τη φύση και θα σε ανανεώσει με την απλότητα και την ομορφιά της. Μία σειρά από γραφικά χωριά χτισμένα αρμονικά σε προσκαλούν να ξεχάσεις την φασαρία της πόλης. Ένα ιδανικό ταξίδι τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι, είναι σίγουρο ότι θα σε μαγέψει!

Στεμνίτσα, Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Με προτάσεις για διάσημες επιλογές, αλλά και για λιγότερο γνωστά χωριά και διαδρομές, θα σε ταξιδέψουμε σε έναν μοναδικό προορισμό.

Διαδρομή από Αθήνα: Σπήλαιο Κάψια

Ξεκινώντας από την Αθήνα με αυτοκίνητο θα βρίσκεσαι στην Αρκαδία σε περίπου δύο με δυόμισι ώρες, ακολουθώντας την Εθνική Οδό Κορίνθου/Τριπόλεως και στρίβοντας δεξιά λίγο μετά το χωριό Νεστάνη. Πριν φτάσεις σε κάποιο από τα γνωστά λιθόχτιστα χωριά, προτείνουμε να κάνεις μία στάση στο σπήλαιο Κάψια. Γνωστό ήδη από το 1887, έχει υπέροχους φυσικούς χρωματισμούς, ενώ σταλακτίκες και σταλαγμίτες αντανακλούν μία απαράμιλλη ομορφία. Η διαδρομή μέσα στο σπήλαιο γίνεται με οδηγό και είναι αρκετά προσεγμένη. Το ωράριο και πληροφορίες για τις τιμές του εισιτηρίου υπάρχουν εδώ.

Σπήλαιο Κάψια

Αγία Φωτεινή

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται άλλα δύο σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Το ένα είναι η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής Μαντίνειας, ιδιαίτερος ναός χτισμένος το 1973, που συνδυάζει αρχαιοπρεπές στυλ με βυζαντινές επιρροές. Αν δε σε ξαφνιάσει η αισθητική του, θα το κάνει σίγουρα ο πεδινός ορίζοντας που καθόλου δεν προμηνύει τη συνέχεια του ταξιδιού.

Αγία Φωτεινή Μαντίνειας

Ακριβώς απέναντι, αξίζει μία σύντομη επίσκεψη ο αρχαιολογικός χώρος της Μαντίνειας. Το μικρό θέατρο, το Βουλευτήριο και οι κλασικοί ναοί θα σου δώσουν μία ιδέα για τον αρχαίο οικισμό. Αν θες να επιμείνεις στον αρχαιολογικό τουρισμό, ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού, γύρω στα 25 λεπτά στα βόρεια της Μαντίνειας, προσφέρει εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπέροχη θέα από την κορυφή του λόφου.

Ανάβαση: Βυτίνα

Περνώντας το Λεβίδι, η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα χωριά της περιοχής. Φτάνοντας θα έχεις ήδη θαυμάσει την ομορφιά της Αρκαδίας και βέβαια θα έχεις γεμίσει με καθαρό οξυγόνο και πράσινο. Η διαδρομή είναι μαγική!

Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Με πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και διαμονή, θα σε μαγέψει με τα γραφικά σοκάκια της και τα λιθόχτιστα σπίτια. Μη σταθείς μόνο στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα και μέρη για φαγητό! Τριγύρισε στο χωριό, προς το νεοκλασικό δημοτικό σχολείο και τον δρόμο της αγάπης.

Παράλληλα, μπορείς να αγορασεις τοπικά προιόντα που πωλούνται στα διάφορα μαγαζιά του χωριού, όπως όσπρια, χυλοπίτες και πεντανόστιμα γλυκά. Η κεντρική εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα ξαφνιάζει με το μέγεθος και την μεγαλοπρέπεια της. Μάλιστα, είναι χτισμένη στα 1033,67 μέτρα όπως μαρτυρά η επιγραφή στο πλάι του ναού.

Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, Βυτίνα

Χιονοδρομικό Κέντρο

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν χειμερινά σπορ, το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, γύρω στη μισή ώρα από τη Βυτίνα, προσφέρει τον χειμώνα τη δυνατότητα για δυνατές εμπειρίες.

Λαγκάδια

Οι διαδρομές στη φύση και στα γύρω χωρία είναι απαραίτητα για να χορτάσεις την μοναδική βουνίσια εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο. Ένα από τα χωριά με την καλύτερη θέα της περιοχής και που αξίζει να επισκεφθείς είναι τα Λαγκάδια. Χτισμένο σε μία κάθετη πλαγιά, προσφέρει ιδανική ευκαιρία για έναν πρωινό ή απογευματινό καφέ και βόλτα θαυμάζοντας το ανεπανάληπτο τοπίο από την πλατεία.

Διαδρομές: Λαγκάδια, και Λίμνη Λάδωνα

Διαδρομές: Λαγκάδια

Λίμνη Λάδωνα

Από εκεί μπορείς να συνεχίσεις βόρεια, προς την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Πρόκειται για πανέμορφη διαδρομή μέσα στην άγρια χαράδρα που ευθύνεται και για το δαιδαλώδες σχήμα της λίμνης. Μάλιστα μπορείς να κάνεις το γύρο της με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, με τη διαδρομή δίπλα στο νερό να εναλλάσσεται ανά διαστήματα με πανοραμική θέα από ψηλά. Η περιοχή προσφέρεται και για πικνίκ, βαρκάδα ή χαλάρωση δίπλα στο νερό. Ανάλογα με την περίοδο που θα το επισκεφθείς, μπορεί να δεις και «το γεφύρι της Κυράς». Είναι πέτρινη χαμηλή γέφυρα που βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, λόγω του χιονιού που λιώνει στα γύρω βουνά.

Για να συνεχίσεις τη διαδρομή σου βόρεια, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας για την Ορεινή Αχαΐα, με πανεμορφες διαδρομές ακριβώς μετά τη λίμνη Λάδωνα.

Δημητσάνα

Δύο από τα πιο γνωστά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, είναι η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα. Διατηρούν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και γεμίζουν τον ταξιδιώτη με την αρμονική συνύπαρξη φυσικού τοπίου και ανθρώπινης παρέμβασης.

Δημητσάνα, Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Η Δημητσάνα, με τα ανηφορικά καλντερίμια και την μοναδική συνοδεία του ποταμού Λούσιου που περνά δίπλα από το χωριό, μας κερδίζει σε κάθε εξόρμησή μας. Ένα από τα ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος είναι η επίσκεψη στη ιστορική για την περιοχή Βιβλιοθήκη του χωριού. Εκεί φυλάσσονται χειρόγραφα και περγαμηνές του 16ου και 17ου αιώνα, και πολλοί σπάνιοι τόμοι τυπωμένοι ήδη από τον 16ο αιώνα.

Φαράγγι του Λούσιου

Για πιο αθλητικούς επισκέπτες συστήνουμε πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου, ένα φυσικό αξιοθέατο με επιβλητική ομορφιά. Η διαδρομή ξεκινά απ’ τη Δημητσάνα κατηφορίζοντας προς το ποτάμι, δίπλα στην πυκνή αλλά ελεγχόμενη βλάστηση. Το μονοπάτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μαλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο κύριες μονές που θα συναντήσεις στην πορεία σου. Είναι η μονές Φιλοσόφου και Ιωάννη Προδρόμου, και ξεχωρίζουν για την φυσική ομορφιά και απόκρημνη θέση τους.

Μονή Προδρόμου

Επίσης, αν πρόκειται για καλοκαίρι, μία γρήγορη βουτιά στον παγωμένο ποταμό, ή κάποια από τις αθλητικές δραστηριότητες που οργανώνονται στο ποτάμι (πχ. ράφτινγκ) θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις. Βέβαια, πριν προχωρήσεις με το ταξίδι σου, αξίζει να επισκεφθείς και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Θα συναντήσεις αποκατεστημένους υδροκίνητους μηχανισμούς και άλλες παραδοσιακές εγκαταστάσεις, ενώ προσφέρονται και ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Φαράγγι Λούσιου

Στεμνίτσα 

Η Στεμνίτσα με την φιλόξενη κεντρική πλατεία, γεμάτη παραδοσιακές καφετέριες και ταβέρνες θα σε εντυπωσιάσει από την αρχή. Με την απλότητα της, τα ήσυχα καλντερίμια και τα λιθόχτιστα προσεγμένα σπίτια είναι ένα από τα στολίδια της περιοχής. Ξακουστή είναι η παράδοση αργυροχρυσοχοίας του χωριού, όπου λειτουργεί και σχετική σχολή. Μάλιστα αξίζει να την επισκεφθείς για να θαυμάσεις το υπέροχο αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται. Μέχρι και σήμερα θα βρεις στο χωριό εργαστήρια και κοσμηματοπωλεία με χειροποίητα αριστουργήματα για κάθε τσέπη.

Στεμνίτσα, Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Βουνίσιες διαδρομές

Αυτό που θα σε συνοδεύει σε όλο το ταξίδι είναι το εντυπωσιακό Μαίναλο. Με ψηλότερη κορυφή να αγγίζει τα 2000 μέτρα, γεμάτο έλατα και μαγευτική θέα, ανανεώνει τη σχέση σου με τη φύση. Η διαδρομή προς την Αλωνίσταινα είναι από τις πιο εντυπωσιακές σε μία απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία. Η Αλωνίσταινα, γνωστή για τα άφθονα νερά της, είναι και το χωριό καταγωγής της μητέρας του Θεόδβρου Κολκοτρώνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λοιπόν, ασφαλή ανοίγματα στο πλάι του δρόμου θα σε προσκαλέσουν για σύντομες στάσεις. Σκοπός να απολαύσεις τη θέα και να πιεις νερό από τις συχνές πηγές που πηγάζουν κατευθείαν από το βουνό. Μπορείς ακόμη και να φας με τον ήχο των δέντρων να είναι ο μόνος που θα φτάνει στα αυτιά σου.

Δείτε Επίσης:​