Γνωρίστε το Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα

Υπάρχει Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα; Κι όμως, στη Δεινοκράτους 1–3 στο Κολωνάκι θα βρείτε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του «Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό», να δημιουργήσει μία συλλογή με εξαιρετικά εκθέματα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία 60 χρόνια!

Γνωρίστε το Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα

Με μία έκθεση ντοκουμέντων, αρχείων, εικόνων και κάθε είδους αντικειμένων, το Μουσείο Τουρισμού προσφέρει μία σύγχρονη, δημιουργική εικόνα του φαινομένου του τουρισμού στην Ελλάδα. Μία όμορφη και λειτουργική συλλογή που με τον τρόπο της μας ταξιδεύει στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας! Πάμε να γνωρίσουμε λίγα πράγματα για το τι θα συναντήσουμε εκεί!

Μέσα απ’ το πολύτιμο αρχειακό υλικό του, το μουσείο μας προσκαλεί δημιουργικά να ταξιδέψουμε στις διαφορετικές όψεις του τουριστικού φαινομένου και στους τομείς που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα του. Η καλαίσθητη μόνιμη έκθεσή του στηρίζεται σε 6 θεματικές ενότητες που συνθέτουν μία σφαιρική εικόνα:

Ο περιηγητισμός

Γνωρίστε το Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα

Νέοι αριστοκράτες Ευρωπαίοι ξεκίνησαν να επισκέπτονται τον ελλαδικό χώρο τον 18ο και 19ο αιώνα στο πλαίσιο του «Grand Tour». Ορμώμενοι συνήθως από αρχαιολατρικό πνεύμα, κλασική παιδεία και φυσιολατρία, αυτοί οι περιηγητές δημιούργησαν τους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς προς την Ανατολή. Με την Αθήνα να γίνεται πόλος έλξης της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, η τάση αυτή οδήγησε εντέλει στην ανάπτυξη του τουρισμού από τον μεσοπόλεμο και μετά.

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)

Γνωρίστε το Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα

Μετά από μία σύντομη δράση κατά τον μεσοπόλεμο, ο ΕΟΤ λειτούργησε συστηματικά από το 1951 και αποτέλεσε την κεντρικό ίδρυμα που οργάνωσε και προώθησε την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Υποδομές, τουριστικά περίπτερα, τα ξενοδοχεία «Ξενία», εκδηλώσεις και διαφήμιση έδωσαν μεγάλη ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.

Ταξιδιωτικά γραφεία

Η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων συνδέεται άμεσα με την δημοκρατικοποίηση του τουριστικού φαινομένου. Από την ανάπτυξη της ατμοπλοΐας έως και την επικράτηση των αερομεταφορών, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των διεθνών και ύστερα και των ελληνικών γραφείων. Από τη θρυλική «Thomas Cook» που συμπεριέλαβε για πρώτη φορά την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό το 1869, έως την «Ghiolman Bros» στα τέλη του 19ου αιώνα, που για πρώτη φορά οργάνωσε επίσημες ξεναγήσεις στην Ελλάδα, τα ταξιδιωτικά γραφεία συνέβαλαν στο πρόσωπο που πήρε ο τουρισμός ακόμα και δεκαετίες αργότερα.

Η ολυμπιακή αεροπορία

Γνωρίστε το Μουσείο Τουρισμού στην Αθήνα

Με την ίδρυση και την αστραπιαία ανάπτυξη της «Ολυμπιακής» του Αριστοτέλη Ωνάση από το 1956, η τουριστική ανάπτυξη και διπλωματία στην Ελλάδα παίρνει εντελώς νέα μορφή. Με σύγχρονο στόλο, πολυτέλεια και διεύρυνση των προορισμών στις 5 ηπείρους, η Ολυμπιακή μεταμόρφωσε για πάντα το ελληνικό ταξίδι. Για το πως ήταν να ταξιδεύει κανείς με την Ολυμπιακή στα μέσα του 20ου αιώνα διάβασε το άρθρο μας!

Ελληνικά ξενοδοχεία

Με τις λιγοστές προσπάθειες για δημιουργία ξενοδοχείων σε ευρωπαϊκά πρότυπα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, τα πρώτα ουσιαστικά ξενοδοχεία με κάποιου είδους άνεση και δυναμικότητα ιδρύθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Με την Αθήνα να αποτελεί προφανώς το κύριο σύγχρονο τουριστικό κέντρο, τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «Ακταίο» αποτελούν από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας εκσυγχρονισμένων ξενοδοχειακών μονάδων. Το Λουτράκι, οι Σπέτσες, Ολυμπία, Ναύπλιο αποτέλεσαν επίσης κάποιους από τους προορισμούς που θα έβρισκες ξενοδοχείο στα πρώτα μισά του 20ού αιώνα!

Θαλάσσιος τουρισμός

Το ταξίδι στην ελληνική θάλασσα και η εμπειρία των ελληνικών παραλιών έκαναν τον θαλάσσιο τουρισμό ιδιαίτερα δημοφιλή. Η ανάπτυξη του γιώτινγκ στον μεσοπόλεμο, ο ναυταθλητισμός, οι κρουαζιέρες και κάθε είδους αναψυχή συνδεδεμένη με τη θάλασσα, έδωσαν από τις απαρχές της τουριστικής ανάπτυξης μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της χώρας στο εξωτερικό.

Βάσει αυτών των ενοτήτων τα υλικά κατάλοιπα του τουρισμού εκτίθενται γλαφυρά για την εύκολη και δημιουργική κατανόηση των επισκεπτών/τριών. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού και συνεννόησης με το μουσείο.

Δείτε Επίσης:​