Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Η χερσόνησος της Μάνης φιλοξενεί ένα τοπίο με άγρια ομορφιά, παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά και αμέτρητους κολπίσκους με καταπράσινα νερά. Όσοι επιλέγουν να οδηγήσουν στους μικρούς και γεμάτους στροφές δρόμους της θα συναντήσουν ένα ανέγγιχτο κομμάτι της Πελοποννήσου, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει! Ακολουθήστε μας λοιπόν σ’ ένα μικρό και γεμάτο εικόνες οδικό ταξίδι στη Μάνη!

Χάρτης Εκδρομής στην Μάνη

Στο οδικό αυτό ταξίδι ξεκινάμε απ’ το πανέμορφο Οίτυλο κι ακολουθούμε τη δυτική ακτή της λακωνικής Μάνης. Σταματάμε στα πιο όμορφα και λιγότερα γνωστά μέρη της περιοχής και  καταλήγουμε στο κατώτατο άκρο, το ακρωτήριο Ταίναρο.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Για την επιστροφή, ακολουθούμε τον ανατολικό δρόμο και επιλέγουμε ορισμένες γραφικές στάσεις. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται στο μοναδικό Γύθειο. Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, πάρτε τον καφέ στο χέρι και ετοιμαστείτε για μοναδικά χρώματα, εικόνες και αξιοθέατα!

Οίτυλο – Λιμένι Μάνης

Πρώτη μας στάση είναι το Οίτυλο, που αποτελεί μία από τις πιο παλιές πόλεις της Μάνης.  Αν και είναι κυρίως ημιορεινό, προσφέρει μία υπέροχη παραλία σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από τον Αργείο ήρωα Οίτυλο, γιο του Αμφιάνακτα. Στον Όμηρο μάλιστα αναφέρεται ως μία από τις αχαϊκές πόλεις που κυβερνούσε ο Μενέλαος.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι 67 παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί που μαγεύουν τον επισκέπτη. Τα κάστρα, οι Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες, οι μανιάτικοι πύργοι που στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα των χρόνων, και μία βόλτα στα πετρόκτιστα καλντερίμια και μονοπάτια, μας μυούν στην πλούσια ιστορία του τόπου.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Συνεχίζουμε την πορεία μας και μόλις 10 χλμ νότια του Οίτυλου συναντούμε το γραφικό Λιμένι. Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες από τον οικισμό, καθώς τα πετρόχτιστα σπίτια που περικλείουν τον μικρό κόλπο έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το διαδίκτυο. Περπατήστε στα στενά του καλντερίμια και απολαύστε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Το Λιμένι αποτελεί την γενέτειρα της γνωστής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, και ο πύργος τους στέκει ακόμα εκεί!

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Οι μανιάτικοι πύργοι ή πολεμόπυργοι αποτελούν ιδιότυπη κατηγορία λαϊκών κατασκευών. Η ανάγκη για απόκρουση επιθέσεων πειρατών οδήγησε στην κατασκευή τους από τις διάφορες πατριές. Το ύψος και η μορφή τους ήταν ανάλογα με τη δύναμη και αξία της πατριάς. Σήμερα σώζονται γύρω στους 800.

Αρεόπολη – Σπήλαια Διρού

Μόλις 5 χλμ μακριά από το Λιμένι θα βρείτε την εντυπωσιακή και αρκετά πιο γνωστή Αρεόπολη. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε την πρώτη μέρα του ταξιδιού σας στην Μάνη, καθώς υπάρχει πληθώρα ξενοδοχειακών επιλογών. Η Αρεόπολη φημίζεται για τα στενά της δρομάκια, τα οποία είναι ελεύθερα από τη φασαρία των αυτοκινήτων. Σε κάθε γωνία θα βρείτε μικρά μαγαζάκια με καρέκλες στην άκρη του δρόμου. Προσφέρουν μανιάτικες λιχουδιές και αξίζει να δοκιμάσετε τη γουρνοπούλα!

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Τέλος, αφού φτάσαμε μέχρι εκεί μία επίσκεψη στα μαγευτικά αλλά και ξακουστά σπήλαια του Διρού δε μπορεί να λείπει απ’ τη λίστα μας! Τα σπήλαια απέχουν 10 χλμ από την Αρεόπολη και χαρακτηριστικό τους είναι ότι λόγω του νερού που συγκεντρώνουν, η επίσκεψη περιλαμβάνει  μαγευτική βαρκάδα ανάμεσα στις φυσικές κατασκευές.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης θα μαγευτείται απ’ τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τις εντυπωσιακές κουρτίνες και τους αστραφτερούς κρυστάλλους που στολίζουν κάθε γωνιά του. Δημιουργείται έτσι, ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Πληροφορίες για τα εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη 

Μέζαπος – Γερολιμένας

Στη χερσόνησο ονόματι Τηγάνι θα βρείτε ένα μοναδικής ομορφιάς χωριό, τον Μέζαπο Λακωνίας. Αυτό που μαγνητίζει με μιας τη ματιά του ταξιδιώτη είναι ο πανέμορφος όρμος που σχηματίζεται ακριβώς μπροστά απ’ το χωριό. Ο όρμος περικλείεται από ψηλούς βράχους, οι οποίοι προσθέτουν μια άγρια ομορφιά στα καταπράσινα νερά. Η άλλη βραχώδης παραλία με το όνομα Χαλικιά βρίσκεται ακριβώς στον επόμενο κόλπο και προσφέρει παρόμοιες εικόνες!

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Σας προτείνουμε να τελειώσετε την ημέρα στο ανεπανάληπτο χωριό του Γερολιμένα. Τα λόγια περισσεύουν όταν αναφέρεται κανείς σε αυτό το γραφικό χωριό. Τα πετρόχτιστα σπίτια σε συνδυασμό με τα βράχια που περιβάλλουν το χωριό και τα τυρκουάζ νερά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δυνατό μωσαϊκό που δύσκολα θα βρείτε εφάμιλλο του. Αξίζει να δοκιμάσετε ψάρι στις ταβέρνες του χωριού.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Βάθεια – Μαρμάρι – Ακρωτήριο Ταίναρο

Συνεχίζουμε την πορεία μας προς τον νότο της Μάνης και φτάνουμε στην καστροπολιτεία της Βάθειας. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς μανιατικους πύργους χτισμένους στη σειρά. Χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα για να προφυλάξουν τους κατοίκους από την εισβολή πειρατών. Η Βάθεια βρίσκεται αμφιθεατρικά κτισμένη σ’ έναν καταπράσινο λόφο και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα που βρίσκεται μόλις 2 χλμ μακριά της. Εκκλησίες, σπίτια, λιοτρίβια και άλλα κτίσματα συμπληρώνουν τη γοητεία του μανιάτικού τοπίου.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Νότια της Βάθειας βρίσκεται το τέλειο σημείο για να απολαύσετε το μπάνιο σας, στην γνωστή παραλία στο Μαρμάρι Λακωνίας. Η αμμώδης παραλία με τα καταγάλανα νερά θα σας ξεκουράσει και θα σας δροσίσει. Κοντά στην ακρογαλιά θα βρείτε και το ομώνυμο χωριό που διαθέτει καλές ταβέρνες.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Μετά το μπάνιο συνεχίζουμε προς τον νότιοτερο προορισμό στο οδικό ταξίδι στη Μάνη, το ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς. Είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρο, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη. Η περιοχή ενδείκνυται τόσο για τους λάτρεις των φυσικών τοπίων και της πεζοπορίας όσο και για τους λάτρεις της αρχαιότητας. Πάρτε τον χωματόδρομο που θα βρείτε φτάνοντας στο ακρωτήρι και θα βρεθείτε σε μία μαγευτική παραλία.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Μετά το μπάνιο σας μπορείτε να συνεχίσετε το μονοπάτι και να φτάσετε στο νεκρομαντείο. Εκεί πίστευαν οι αρχαίοι ότι βρίσκονταν οι πύλες του Άδη για τον κάτω κόσμο.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Τέλος, αξίζει να κάνετε τη διαδρομή προς τον φάρο του ακρωτηρίου, ο οποίος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο. Κατά μήκος της διαδρομής θα βρείτε πανέμορφα μέρη για κολύμπι στις παραλίες του ακρωτηρίου.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Ο φάρος που θα βρείτε στο τέλος της διαδρομής είναι από τα πιο πολυφωτογραφισμένα σημεία της περιοχής. Πρόκειται για ορθογώνιο λιθόκτιστο κτήριο 16 μέτρων που εδράζεται πάνω στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου. Κατασκευάστηκε το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Η θέα από αυτό το νότιο άκρο της Μάνης είναι καθηλωτική και σίγουρα προσφέρει μοναδικές εικόνες!

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Αλύπα – Κότρωνας – Γύθειο

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, αλλά αυτή τη φορά θα διασχίσουμε την ανατολική ακτογραμμή της Μάνης. Σας προτείνουμε να σταματήσετε στο χωριουδάκι Αλύπα, με πανέμορφη παραλία, τυρκουάζ νερά και λευκά βότσαλα. Στην Αλύπα μάλιστα έγιναν γυρίσματα της ταινίας του Τζον Κασσαβέτη, Tempest (1982). Στην περιοχή δεν συχνάζουν πολλοί τουρίστες, οπότε θα έχετε αρκετή ησυχία να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Συνεχίζοντας την πορεία προς τον βορρά κι εάν θέλετε να σταματήσετε για φαγητό αλλά και για μπάνιο, σας προτείνουμε το χωριό Κότρωνας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό καλής ποιότητας και οικονομικό. Η παραλία στον Κότρωνα βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο του χωριού, είναι ρηχή και με άμμο. Μάλιστα, ο πανέμορφος κόλπος που σχηματίζεται μπροστά από το χωριό προστατεύει την παραλία από κύματα και αέρα.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Στο τελευταίο μέρος σ’ αυτό το οδικό ταξίδι στη Μάνη, κατευθυνόμαστε στην κωμόπολη του Γυθείου, ακριβώς στον μυχό του Λακωνικού κόλπου και στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα. Το Γύθειο εκπέμπει αρχοντιά και νησιωτικό αέρα, με τα πολύχρωμα νεοκλασικά του να αντανακλώνται στα νερά του λακωνικού κόλπου.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Η κλασική και απαραίτητη βόλτα στην πόλη είναι στην προκυμαία, δίπλα στο κύμα. Τα στενά γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη στο εσωτερικό του οικισμού. Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει ο Φάρος που χτίστηκε το 1837, καθώς και ο πέτρινος Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, του τρίτου Μπέη της Μάνης, που χτίστηκε στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας.

Οδικό Ταξίδι στη Μάνη

Ένα οδικό ταξίδι στη Μάνη σίγουρα θεωρείται από τα πιο ξεχωριστά roadtrips που μπορεί να κάνει κανείς στην Ελλάδα. Με οικισμούς παγωμένους στα βάθη της ιστορίας, παρθένα και καταγάλανα νερά αλλά και άγρια τοπία που κυριαρχεί το νερό και η πέτρα, σίγουρα θα αποκτήσετε εικόνες που θα σας συντροφεύουν για μια ζωή. 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: