Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ είπε μαγεμένος απ’ την ομορφιά της Λέσβου “Όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους απλούς ανθρώπους, το απολιθωμένο δάσος και το μύθο για κείνο το άλλο, που λένε πως βρίσκεται στο βυθό. Εδώ θέλω να ‘ρθω να ζήσω και να εργαστώ. Είναι ο τόπος των θεών.”

Μυτιλήνη, Λέσβος

Μ’ αυτά τα λόγια σαλπάρουμε σήμερα για το βορειο-ανατολικό Αιγαίο, και το γεμάτο αντιθέσεις νησί της Λέσβου. Το νησί της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Στρατή Μυριβήλη και του Ηλία Βενέζη προσφέρεται για ένα αξίδι στον πολιτισμό, στην ιστορία αλλά και τα μοναδικά φυσικά τοπία.

Το νησί ονομάζεται Λέσβος, ενώ Μυτιλήνη είναι μόνο η πρωτεύουσα του. Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας!

Μπορούμε να χωρίσουμε το νησί σε 4 ζώνες, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις εκδρομές μας και να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα. Να σημειώσουμε εδώ ότι σας προτείνουμε είτε να πάρετε μαζί σας αυτοκίνητό ή μηχανή, είτε να νοικιάσετε στο νησί, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και πραγματικά αξίζει να γυρίσει κανείς τη Λέσβο για μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ανατολική Ζώνη

Ξεκινάμε την περιήγησή μας απ’ τα ανατολικά του νησιού, καθώς εκεί βρίσκεται η πόλη της Μυτιλήνης, όπου θα σας αφήσει το πλοίο αλλά και πιθανότατα θα μείνετε. Τα αξιοθέατα λοιπόν αυτής της ζώνης θα επικεντρωθούν κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού.

Άγιος Θεράπων

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο κτήριο σ’ όλο το νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στην πόλη της Μυτιλήνης. Είναι ορατός από το λιμάνι της πόλης, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Εντυπωσιάζει με το μέγεθός του και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1935. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού· ωστόσο, το μνημείο αποτελεί έναν συνδυασμό από σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις που επικράτησαν στη δυτική Ευρώπη (Μπαρόκ, Ροκοκό, Νεοκλασικισμός). Παράλληλα τα γοτθικά στοιχεία είναι εμφανή συμβάλλοντας στην επιβλητικότητα του ενώ του δίνουν ένα ξεχωριστό στυλ μοναδικό στην Ελλάδα.

Άγιος Θεράπων, Μυτιλήνη, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)


Κάστρο Μυτιλήνης

Στην πόλη της Μυτιλήνης, θα βρείτε και το κάστρο της πόλης. Διατηρείται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια της Μεσογείου, με έκταση 200 στρεμμάτων. Η πρώτη κατασκευή του κάστρου χρονολογείται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Παρόλα αυτά, από την πρώτη οικοδομική φάση σώζεται μόνο η πύλη στη βόρεια πλευρά. Η σημερινή εικόνα του κάστρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοικοδόμηση του Φραγκίσκου Γατελούζου Α΄ και των διαδόχων του, κατά τη γενοβέζικη κυριαρχία του νησιού (14-15ος αιώνας μ.Χ.).

Κάστρο Μυτιλήνης, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Στα Οθωμανικά χρόνια υπήρξαν κι άλλες προσθήκες στο κάστρο, που είναι ορατές σήμερα, όπως το χαμάμ, ο τεκές, ο μεντρεσές (ιεροσπουδαστήριο), η πυριτιδαποθήκη και το στρατιωτικό νοσοκομείο/φυλακές. Τέλος, σημαντική προσθήκη υπήρξε η κατασκευή του κάτω κάστρου, επί των ημερών του σουλτάνου Ιμπραήμ Χαν το 1644 για την καλύτερη οχύρωση του βόρειου λιμένα (Επάνω Σκάλα). Για πληροφορίες για εισιτήρια και ωράριο δείτε εδώ.

Κάστρο Μυτιλήνης, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)
 
Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην πόλη θα βρείτε και το διώροφο αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί φυλάσσονται αρχαιότητες από το αξιόλογο παρελθόν του νησιού. Θα βρείτε αρχαιότητες από την νεολιθική εποχή μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σημαντικά εκθέματα αποτελούν τα αντικείμενα που ανασκάφηκαν στον προϊστορικό οικισμό της Θέρμης, ενώ αξίζει να προσέξετε και τα ψηφιδωτά από ρωμαϊκή έπαυλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Η έπαυλη αυτή ονομάζεται συμβατικά “οικία του Μενάνδρου” και αποτελούσε έδρα σωματείου ανθρώπων του θεάτρου. Πληροφορίες για εισιτήρια και ωράριο θα βρείτε εδώ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λέσβου, Οικία του Μενάνδρου, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)
 
Αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης

Ξέρατε ότι η Μυτιλήνη έχει αρχαίο θέατρο; Το ελληνιστικό αυτό κόσμημα (2ος αι. π.Χ.) αποτελεί το επιφανέστερο δημόσιο μνημείο της αρχαίας πόλης. Κατασκευάστηκε στο ψηλότερο σημείο της Μυτιλήνης, δίπλα στα μεσόγεια τείχη, σε έναν εξαιρετικό χώρο, που πιστεύεται ότι στην αρχαιότητα ήταν άλσος. Ήταν ορατό και από εκείνους που προσέγγιζαν την πόλη από τη θάλασσα, μέσω των δύο λιμανιών της.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θέατρα του αρχαίου κόσμου, καθώς σύμφωνα με τον Πλούταρχο στο Βίο του Πομπήιου, αποτέλεσε το πρότυπο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή των μόνιμων – λίθινων θεάτρων της Ιταλίας. Ο Πομπήιος, έχοντας στενή σχέση με τον Λέσβιο ιστορικό και λόγιο Θεοφάνη, απελευθέρωσε τη Μυτιλήνη το 62 π.Χ.

Αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)
 

Η πόλη γιόρτασε το θρίαμβο του Ρωμαίου αυτοκράτορα στο θέατρο. Ο Πομπήιος το θαύμασε και έδωσε την εντολή στους αρχιτέκτονες του να το σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν στη Ρώμη ένα αντίγραφό του, μεγαλύτερο όμως και λαμπρότερο. Η χωρητικότητα του πεταλόσχημου κοίλου υπολογίζεται περίπου σε 18.000 θεατές. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τον περιβάλλων χώρο, παρόλο που το θέατρο δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το σχήμα και ο περιβάλλον χώρος όμως δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους/ες. Μάλιστε είναι δωρεάν και μπορείτε να συμβουλευτείτε το ωράριο εδώ.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Λίγο βορειότερα απ’ την πόλη της Μυτιλήνης, στη Μόρια, θα βρείτε ένα εντυπωσιακό κατάλοιπο της ένδοξης ιστορίας του νησιού. Πρόκειται για ένα υδραγωγείο, μήκους 170 μ. και σωζόμενου ύψους περίπου 25 μ. Αποτελείται από 17 τοξωτά ανοίγματα και 3 επάλληλες σειρές τόξων στο κεντρικό τμήμα. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μυτιλήνης

Η πόλη της Μυτιλήνης στη ρωμαϊκή εποχή συγκαταλέγεται από τους αρχαίους συγγραφείς μεταξύ των ωραιότερων πόλεων του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας, μαζί με τη Ρόδο και την Έφεσο. 

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μυτιλήνης

Την κάλυψη των αυξημένων υδρευτικών αναγκών της πόλης εξυπηρέτησε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, ένα μεγάλο τεχνικό έργο που μετέφερε το νερό των πηγών του ορεινού όγκου του Ολύμπου στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου ήταν χτισμένη η πόλη της Μυτιλήνης. Περισσότερες πληροφορίες για το μνημείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βόρεια ζώνη

Σκάλα Καλλονής

Κατευθυνόμαστε προς το κέντρο του νησιού, όπου θα συναντήσουμε τον διάσημο κόλπο της Καλλονής. Οι παράλιες περιοχές του κόλπου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», αποτελώντας ένα άριστο καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευμένων ειδών ορνιθοπανίδας. Οι αλυκές της Kαλλονής συγκεντρώνουν πολλά είδη πτηνών (φοινικόπτερα, φλαμίνγκο και άλλα), που εντυπωσιάζουν τους παρατηρητές.

Σκάλα Καλλονής, Λέσβου


Η Σκάλα της Καλλονής, φημίζεται για την πασίγνωστη σαρδέλα της ή αλλιώς “παπαλίνα” που αποτελεί έναν απ’ τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού. Κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων διοργανώνεται η “Γιορτή της Σαρδέλας”, η οποία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Τέλος, μην παραλείψετε να κάνετε το μπάνιο σας στην όμορφη παραλία της Καλλονής.

Σκάλα Καλλονής, Λέσβου
 
Ιερά μονή Λειμώνος

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Καλλονή, βρίσκεται μονή Λειμώνος. Διαθέτει χιλιάδες τόμους παλιών βιβλίων και χειρογράφων μεγάλης αξίας και σπανιότητας. Στην μονή λειτουργεί μουσείο με αίθουσες εικόνων, χειρογράφων, αμφίων, λειτουργικών σκευών και κεντημάτων. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1523 απ’ τον μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλιανό και λειτούργησε απ’ το 1530 ως το πρώτο σχολείο αρρένων για κληρικούς.

Ιερά μονή Λειμώνος, Λέσβου
 
Καταρράκτης Κλαπάδου

Συνεχίζοντας τη βόρεια πορεία μας στο νησί, θα προσεγγίσουμε ένα φυσικό τοπίο, το οποίο δεν θυμίζει νησί αλλά ίσως τη περιοχή της Έδεσσας με τους πανέμορφους καταρράκτες. Οδηγώντας λοιπόν απ’ την Καλλονή προς την Πέτρα, θα βρούμε έναν χωματόδρομο. Ο καταρράκτης βρίσκεται κοντά στο πλέον εγκαταλελειμμένο χωριό του Κλαπάδου. Πριν φτάσουμε στο χωριό θα βρούμε ένα ξέφωτο. Εκεί μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στο καταπράσινο δάσος. Μετά από λίγο θα αρχίσετε να ακούτε τον θόρυβο των νερών που πέφτουν απ’ τον καταρράκτη. Η μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται μπροστά απ’ τον καταρράκτη αλλά και η ομορφιά των νερών που πέφτουν από ύψος 15 μέτρων σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή!

Καταρράκτης του Κλαπάδου
 
Γεφύρι της Κρεμαστής

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του καταρράκτη θα βρείτε ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό γεφύρι, ένα από τα πιο γραφικά που σώζονται στο νησί. Η αρχιτεκτονική και ιστορική έρευνα τοποθετεί την κατασκευή του γεφυριού γύρω στον 16ο αιώνα, καθώς μοιάζει με τα ψηλοκρεμαστά ηπειρώτικα γεφύρια που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα.

Γεφύρι της Κρεμαστής, Λέσβος
 
Κάστρο Μόλυβου και Μήθυμνα

Αφού φτάσουμε στο βόρειο άκρο του νησιού θα βρούμε το γραφικότατο κάστρο του Μόλυβου και τον ομώνυμο οικισμό (παλιότερη ονομασία Μήθυμνα). Η περιοχή αυτή απέχει ελάχιστα απ’ τις ακτές της Τουρκίας. Το κάστρο αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος του νησιού, μετά από αυτό της πόλης της Μυτιλήνης.

Κάστρο Μόλυβου

Η σημερινή του όψη είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των Γατελούζων ηγεμόνων με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και επισκευές επί οθωμανικής κυριαρχίας. Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κάστρο Μόλυβου

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο κάστρο, το οποίο προσφέρει μαγευτική θέα στη τριγύρω περιοχή, μη λησμονήσετε να επισκεφτείτε τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκεται ακριβώς στη σκιά του φρουρίου. Μοναδικά πετρόχτιστα σπίτια, ανεπανάληπτα πέτρινα σοκάκια αλλά και το γραφικό λιμάνι συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που θα συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η αμφιθεατρική της θέση θα σας προσφέρει τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες. Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο χωριό αυτό πέρασε μέρος της ζωής του και ο Ηλίας Βενέζης.

Μόλυβος, Μήθυμνα
Για μία εξαιρετική θέα στον Μόλυβο και στο κάστρο του, αξίζει να πάτε στο χωριό Βαφείος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μόλυβο. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που είναι γνωστές για τις γεύσεις που προσφέρουν. Προτείνουμε να δοκιμάσετε σαν ορεκτικό τα λουλούδια (κολοκυθοανθοί) στην ταβέρνα του Βαφειού.
Παραλία Πέτρας

Η συνεχής μετακίνηση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο σίγουρα θα έχει αρχίσει να σας εξαντλεί και να σας κουράζει. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την κοντινή παραλία της Πέτρας. Είναι πλήρως οργανωμένη και θα σας προσφέρει σίγουρα ανάσες δροσιάς και ηρεμίας. Στην περιοχή λειτουργούν και πολλά εστιατόρια, μπαρ και τουριστικά μαγαζιά.

Παραλία Πέτρας, Λέσβος
 
Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου

Στο βόρειο αυτό τμήμα του νησιού δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, ίσως το πιο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Η μονή βρίσκεται κοντά στο χωριό Μανταμάδο. Η κατασκευή του χρονολογείται τον 17ο αιώνα με ανακατασκευές τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ο ναός που βλέπετε σήμερα είναι του 19ου αιώνα. Τριγύρω απ’ τον ναό θα δείτε διάφορα κτήρια του μοναστηριού που δίνουν μία εικόνα οχυρού. Στο ναό βρίσκεται ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη, που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε με χώμα και με αίμα των σκοτωμένων από τους πειρατές, μοναχών.

Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Μανταμάδο της Λέσβου
 
Καταρράκτης Μαν Κάτσα

Εάν επιλέξατε να μην επισκεφτείτε τον καταρράκτη στο Κλαπάδο, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε τον καταρράκτη αυτόν. Είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους του νησιού και αξίζει σίγουρα να περπατήσετε για να τον θαυμάσετε. 

Μαν' Κατσα Καταρράκτης, Λέσβος

Η ονομασία του, που σημαίνει “μανιασμένη σάρκα”, προήλθε απ’ το θρύλο μιας βοσκοπούλας, που ζούσε εκεί και παρέσερνε σε “διονυσιακό” χορό, πάνω απ’ τον καταρράκτη, τα αγροτόπαιδα της περιοχής. Θα βρείτε το μονοπάτι για τον καταρράκτη στο 30ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης – Μανταμάδου. 

Δυτική ζώνη

Απολιθωμένο δάσος

Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε λάβα, πυροκλαστικά υλικά και στάχτη, με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή.

Αυτή η κάλυψη είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας απ’ την ατμόσφαιρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε απ’ τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου. Τα διαλύματα αυτά εμπότισαν τη στάχτη που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσης τους. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Επειδή λοιπόν δεν γνωρίζουμε εάν θα καταφέρουμε να πάμε στην Αριζόνα, αξίζει να θαυμάσουμε το δεύτερο μεγαλύτερο απολιθωμένο δάσος, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στην πόρτα μας.

Απολιθωμένο δάσος, Λέσβος
 
Μουσείο απολιθωμένου δάσους

Στο Σίγρι θα βρείτε και το μουσείο που έχει χτιστεί ειδικά για το απολιθωμένο δάσος. Το μουσείο παρουσιάζει τα σημαντικά απολιθώματα του δάσους κορμούς δέντρων, κλαδιά, ρίζες, καρπούς και φύλλα που μαρτυρούν τη σύνθεση της χλωρίδας στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου κατά το Κατώτερο Μειόκαινο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η σεισμική τράπεζα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο. Προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία της σεισμικής δόνησης στους επισκέπτες του μουσείου, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου και αφετέρου την εκπαίδευση για τη σωστή αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Περισσότερες πληροφορίες για ωράριο και εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Μουσείο απολιθωμένου δάσους, Λέσβος
  
Παραλία Σίγρι

Επειδή η περιπλάνησή σας στο δάσος, σίγουρα θα σας εξάντλησε αξίζει να επισκεφτείτε την κοντινή παραλία στο Σίγρι για μία γρήγορη δροσιστική βουτιά. Η παραλία είναι οργανωμένη και τα καταγάλανα νερά της θα σας προσφέρουν πραγματικές στιγμές χαλάρωσης. Αξίζει να επισκεφτείτε και τον οικισμό στο Σίγρι, καθώς είναι αρκετά γραφικός.

Παραλία στο Σίγρι, Λέσβος
 
Σκάλα Ερεσού

Εάν δεν θέλετε να κάνετε μπάνιο στο Σίγρι, τότε πρέπει σίγουρα να κατευθυνθείτε νότια, μέχρι την σκάλα Ερεσού. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά μέρη της Λέσβου. Βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χλμ. απ’ το χωριό της Ερεσού κι έχει συνολική έκταση 3 χλμ.

Σκάλα Ερεσού, Λέσβος
  

Νότια ζώνη

Πλωμάρι

Στη νότια πλευρά του νησιού δεσπόζει το Πλωμάρι, ιδιαίτερα γνωστό για το ούζο του. Πρόκειται για την δεύτερη σε πληθυσμό περιοχή του νησιού, μετά την Μυτιλήνη. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847. Σήμα κατατεθέν του Πλωμαρίου είναι ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813.

Πλωμάρι Λέσβου, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.τ.λ.). Αξίζει σίγουρα να σταματήσετε εκεί και να περπατήσετε στα στενά του οικισμού και να δείτε τα βιομηχανικά κτήρια που ήταν η καρδιά της παραγωγής του ούζου. Αξίζει να φάτε στην ταβέρνα Αχιβάδα και να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι.

Παραλία Τάρτη (Τάρτι)

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Πλωμάρι βρίσκεται η εξαιρετική παραλία Τάρτη. Χαρακτηρίζεται από αμμουδιά και ψιλό βότσαλο. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα και προσφέρει θέα στον καταπράσινο λόφο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της. Είναι οργανωμένη παραλία και θα βρείτε ό,τι χρειαστείτε. Το μόνο αρνητικό της παραλία είναι ότι αρκετά ταχύπλοα σκάφη βγαίνουν ως την ακτή και ρίχνουν άγκυρα.

Παραλία Τάρτη, Λέσβος, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Παραλία Αγίου Ισιδώρου

Δίπλα στο Πλωμάρι θα βρείτε την όμορφη παραλία του Αγίου Ισιδώρου. Απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει ψιλό χαλικάκι. Οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη εκκλησία που είναι χτισμένη εκεί κοντά. Εκεί θα βρείτε παραθαλάσσιες ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες, για να απολαύσετε το φαγητό και το ξακουστό τοπικό ούζο ή τον καφέ σας. Η περιοχή είναι επίσης κατάλληλη για υποβρύχιες καταδύσεις λόγω του πλούσιου βυθού της.

Παραλία Αγίου Ισιδόρου, Λέσβος, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Πεζοπορία στην Παναγία την κρυφτή

Εάν θέλετε να κάνετε μία οδοιπορική περιπλάνηση στη φύση, τότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να σκεφτείτε αυτήν την διαδρομή. Μεταβείτε στην παραλία Μελίντα που βρίσκεται κοντά στο Πλωμάρι. Από εκεί ακολουθείστε τον παραλιακό χωματόδρομο. Ο δρόμος είναι εύκολος για περπάτημα και έχει θέα το Αιγαίο, καλύπτοντας μια διαδρομή 2,5 χιλιόμετρων. Στη μοναδική διασταύρωση πρέπει να στρίψετε αριστερά και να αρχίσετε την κατάβαση του βουνού.

Παναγία Κρυφτή, Λέσβος, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Λίγο πριν φτάσετε στη θάλασσα θα αντικρίσετε ένα όμορφο εξωκκλήσι, καλά κρυμμένο ανάμεσα στα βράχια, την “Παναγιά Κρυφτή”. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κρύφτηκε μια κοπέλα με το παιδί της για να γλιτώσει απ’ τους Τούρκους. Όταν σώθηκε, έταξε στην Παναγία να χτίσει εκκλησία στη σπηλιά στην οποία κρύφτηκε. Από εκεί η θέα είναι θαυμάσια. Κοντά στην εκκλησία υπάρχει, επίσης, μικρή λίμνη με ζεστά ιαματικά νερά.

Παναγία Κρυφτή, Λέσβος, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Μπάνιο στην παραλία των Βατερών

Τα Βατερά είναι περιοχή στα νότια της Λέσβου με αμμώδη παραλία μήκους 8 χλμ, τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη. Στο παρελθόν αποτελούσε παραθεριστικό χωριό για τους κατοίκους γειτονικών κωμοπόλεων.

Παραλία Βατερών, Λέσβος, Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά και να δέχεται πολλούς επισκέπτες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παραλία βλέπει προς τη Χίο και τα Ψαρά. Σε απόσταση τριών χλμ απ’ το παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Εκεί σώζονται μέχρι σήμερα ερείπια από ναό του Διονύσου και μιας βασιλικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: