Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Κάθε ελληνικό νησί έχει το δικό του χρώμα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό στο γαλάζιο φόντο της χώρας. Η Χίος έχει ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα, χάρη στη μοναδική φρουριακή αρχιτεκτονική των οικισμών της, τα όμορφα εκκλησάκια, τις ντοπιολαλιές αλλά και την γεμάτη γεύση μαστίχα. Αυτόν τον κόσμο ανακαλύψαμε μία παρέα αγοριών ένα καλοκαίρι, γνωρίζοντας κάθε άκρη του νησιού και της ιστορίας του και χτίζοντας αναμνήσεις παρεΐστικες, που έκαναν το νησί της Χίου ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Μία απ’ τις πιο χαρακτηριστικές πρώτες αναμνήσεις στο νησί είναι η άφιξη του πλοίου. Ο ήχος της άγκυρας που πέφτει γίνεται αντιληπτός σ’ όλη την πόλη της Χίου, στο λιμάνι υπάρχει συνωστισμός και κίνηση. Το πλοίο είναι αυτό που φέρνει κάτι νέο, αυτό που σε συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό που σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της επιλογής, αυτό που θα σε γεμίσει με ενθουσιασμό καθώς θα σε πηγαίνει στο νησί και με θλίψη και νοσταλγία, καθώς θα επιστρέφεις στην καθημερινότητα σου.

Διακοπές στη Λέσβο (Μυτιλήνη)

Έτσι, με μία μικρή δόση νοσταλγίας αποφασίσαμε να σου παρουσιάσουμε τη Χίο που εμείς γνωρίσαμε. Παρόλο που δε συγκαταλέγεται στα πιο τουριστικά νησιά τόσο για τον εγχώριο όσο και τον παγκόσμιο τουρισμό, εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία να σε εκπλήξει ευχάριστα. Ταξίδεψε μαζί μας και θα καταλάβεις το γιατί!

Πόλη της Χίου

Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας σ’ αυτό το νησί του βορειο-ανατολικού Αιγαίου απ’ την ίδια την πόλη της Χίου που κοιτά τα μικρασιατικά παράλια. Δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος να έρθεις σ’ επαφή με το νησί, τους ρυθμούς του και τους ανθρώπους του απ’ το να κάνεις μία βόλτα στην προκυμαία του λιμανιού που σχηματίζει ένα είδος Π.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εδώ θα βρεις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, σουβλατζίδικα και οτιδήποτε άλλο φανταστείς. Εάν έρθεις την ώρα της δύσης, τα χρώματα του ουρανού, σε συνδυασμό με την θάλασσα και τα μαγαζάκια που αρχίζουν να γεμίζουν από κόσμο θα σε μαγέψουν.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Φτάσε μέχρι την άκρη του λιμανιού, όπου θα βρεις μνημείο για τους Χιώτες αγωνιστές στην Εθνική Αντίσταση. Απ’ το σημείο αυτό μπορείς να χαζέψεις τα καταγάλανα νερά της ανοιχτής θάλασσας.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εάν θες να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα, τότε πήγαινε στην καφετέρια-μπαρ Τokyo που διαθέτει μία όμορφα διαμορφωμένη ταράτσα με εξαιρετική θέα

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της ΜαστίχαςΗ θέα απ’ το Tokyo

Αφού πήρες μία γεύση απ’ την πόλη, καιρός να κάνεις μία βουτιά στην ιστορία! Σίγουρα θα έχεις προσέξει στην βόλτα σου τα οχυρωματικά τείχη της πόλης. Αρχικά, κατά τη Βυζαντινή περίοδο, το Κάστρο ή Φρούριο της Χίου περιέκλειε ολόκληρη την πόλη της Χίου και μόνο αργότερα η πόλη επεκτάθηκε εκτός των τειχών. Οι Ενετοί ανακατασκεύασαν την Κεντρική Πύλη (Porta Maggiore) το 1694.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Μπορείς να μπεις στο κάστρο απ’ αυτήν την πύλη, που βρίσκεται στο νότιο άκρο. Αξίζει να περιπλανηθείς λίγο στο κομμάτι της πόλης που βρίσκεται μέσα στα τείχη, καθώς είναι ιδιαίτερα γραφικά, με στενά σοκάκια, γεμάτα με παιδιά να παίζουν ανέμελα. Δε θυμίζει πόλη του 21ου αιώνα αλλά μία περιοχή που φαίνεται παγωμένη στον χρόνο.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Φτάσε μέχρι την άκρη του κάστρου, στην περιοχή του Οθωμανικού λουτρού και ανέβα πάνω στα τείχη. Από εκεί μπορείς να χαζέψεις πάλι το απέραντο γαλάζιο.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Ελάχιστα μέτρα απ’ το κάστρο της Χίου υπάρχει η πλατεία Βουνακίου και ο Δημοτικός Κήπος Χίου, μία υπέροχη έκταση, με ωραία σχεδίαση και γεμάτη πράσινο που ντύνει υπέροχα το κέντρο της πόλης.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εκεί θα συναντήσεις και άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του αγωνιστή της επανάστασης, ο οποίος καταγόταν απ’ τα γειτονικά Ψαρά.

Εάν βρεις χρόνο αξίζει να πας και στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, το οποίο φιλοξενεί αρχαιότητες απ’ όλες τις περιόδους που βρέθηκαν στο νησί αλλά και στα Ψαρά. Στο μουσείο μας τράβηξε το ενδιαφέρον ένα κρανίο με μία τρύπα στο επάνω του μέρος, που ήταν προϊόν αρχαίας εγχείρησης!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Μόλις 1.5 χλμ βόρεια της πόλης της Χίου θα βρεις ίσως το πιο γνωστό σημείο της πόλης, τους 4 ανεμόμυλους που στέκουν αγέρωχα δίπλα στην θάλασσα. Προσφέρουν απλόχερα θέα στο βαθύ γαλάζιο και, ενώ κάποτε αποτελούσαν μέρος του βιομηχανικού παρελθόντος του νησιού, σήμερα είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Κατασκευάστηκαν κάποια στιγμή στα τέλη του 19ου αιώνα και έχουν αναστηλωθεί πλήρως. Κάθε ανεμόμυλος 2 ορόφων είναι πετρόκτιστος και έχει ύψος σχεδόν 10 μέτρα.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εάν συνεχίσεις βόρεια την πορεία σου, σύντομα θα βρεθείς στο χωριό Βροντάδος. Μπορείς να πας στην λεγόμενη Δασκαλόπετρα ή αλλιώς πέτρα του Ομήρου.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Βλέπεις η Χίος είναι ένα απ’ τα μέρη που διεκδικούν το τίτλο της γενέτειρας του Επικού ποιητή. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, σ’ αυτήν την πέτρα καθόταν ο Όμηρος και απήγγειλε τα ποιήματά του. Το σημείο προσφέρει ωραία θέα στον Βροντάδο και μάλιστα η ομώνυμη παραλία ενδείκνυται για μία δροσερή βουτιά! Εναλλακτικά, κατευθύνσου λίγο πιο βόρεια, όπου θα βρεις τη μικρή, ήσυχη αλλά πανέμορφη παραλία Γλάροι. Εάν καμία απ’ αυτές τις παραλίες δεν σου κάνει, τότε πήγαινε στα νότια της πόλης, στον Καρφά, όπου θα συναντήσεις αμμουδερή παραλία με beach bars, ξαπλώστρες και χαλαρή διάθεση.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Περιήγηση στην κεντρική Χίο

Αφού είδαμε την πόλη της Χίου και ένα μεγάλο κομμάτι της ανατολική ακτής του νησιού, καιρός να εξερευνήσουμε την κεντρική Χίο και να φτάσουμε και στη δυτική ακτή! Πρώτη μας στάση η Μονή του Αγίου Μάρκου, η οποία βρίσκεται σ’ ένα λόφο πάνω απ’ το χωριό Καρυές. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Πεντόδος, το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε το 1886 απ’ τον μοναχό Παρθένιο, ο οποίος αργότερα θάφτηκε εκεί. Το μοναστήρι του Αγίου Μάρκου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία μέχρι το 1912, όταν το νησί της Χίου ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Η τοποθεσία του μοναστηριού προσφέρει την πιο όμορφη θέα της πόλης της Χίου και της γύρω περιοχής.

Και βάζουμε πλώρη (το GPS καλύτερα) για ένα απ’ τα πιο γνωστά Βυζαντινά μνημεία στη χώρα, την Νέα Μονή.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Η Νέα Μονή της Χίου είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μας σημεία στο νησί, με μία μαγική τοποθεσία, με ψηφιδωτά υψηλής τέχνης και απαράμιλλης ομορφιάς! Είναι ένα απ’ τα παλαιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα και χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Η οικοδόμηση του μοναστηριού ξεκίνησε το 1042 και ολοκληρώθηκε το έτος 1055. Μέχρι τον 17ο αιώνα, το μοναστήρι είχε περίπου 800 μοναχούς και μεγάλη οικονομική δύναμη με τεράστια περιουσία. Ωστόσο, μετά την καταστροφή της Χίου απ’ τους Οθωμανούς το 1822, η μονή έχασε σταδιακά το κύρος της και ο πληθυσμός των μοναχών μειώθηκε. Σήμερα το μοναστήρι εκτείνεται σε έκταση περίπου 17.000 τ.μ. και έχει μόνο τρεις μοναχούς. Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται απ’ το καθολικό (κεντρική εκκλησία), τα κελιά, την τραπεζαρία και ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά, ενώ περιβάλλεται από τείχη. Το 1990, η Μονή της Νέας Μονής μαζί με τη Μονή Οσίου Λουκά στην κεντρική Ελλάδα και του Δαφνίου στην Αθήνα, συμπεριλήφθηκαν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Λίγο πριν τη Νέα Μονή, σου προτείνουμε να κάνεις στάση σ’ ένα σημείο που δεν το γνωρίζουν πολλοί. Ο μικρός καταρράκτης της Νέας Μονής είναι ένας απ’ τους καλά κρυμμένους θησαυρούς της Χίου και θα σε συναρπάσει! Τρεχούμενα νερά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μικρές λιμνούλες, μεγάλα δέντρα και βράχια που υψώνονται κάθετα περιμετρικά, αποτελούν ένα παραδεισένιο τοπίο μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα απ’ την Μονή. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από δύο σημεία του οδικού δικτύου. Ενώ στον καταρράκτη θα φτάσεις με τα πόδια, ορισμένα σημεία απαιτούν λίγο την προσοχή, χωρίς όμως ιδιαίτερες δυσκολίες.

TIP: Μη βιαστείς να φτάσεις στον καταρράκτη αλλά απόλαυσε την διαδρομή, όπως έλεγε και ο Καβάφης. Άφησε λοιπόν τον ήχο του τρεχούμενου νερού να σε οδηγήσει στην πηγή και προσπάθησε να γίνεις ένα με την φύση!

Συνέχισε την περιήγησή σου μέχρι να φτάσεις στο μαγευτικό μεσαιωνικό χωριό Ανάβατος (αυτός στον οποίον δεν είναι δυνατόν να ανεβεί κάποιος).

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Είναι χτισμένο πάνω σ’ έναν βράχο-βουνό με τέτοιον τρόπο που δεν μπορείς να το αναγνωρίσεις από μακριά παρά μόνο όταν ξέρεις ότι υπάρχει! Τόπος μοναδικής ομορφιάς, γεμάτος ιστορία, τέχνη και θρύλους, ο Ανάβατος, ο “Μυστράς” της Χίου, στέκει περήφανος στην πλευρά ενός απόκρημνου βράχου, φύσει οχυρή θέση στην καρδιά του νησιού. Σήμερα ο Ανάβατος είναι ερημωμένος, έπειτα απ’ τη σφαγή που έλαβε χώρα στο νησί το 1822 απ’ τους Οθωμανούς, αλλά και τον σεισμό του 1881. Αξίζει να τον επισκεφθείς, καθώς θα τριγυρίσεις ανάμεσα σε όμορφα πετρόχτιστα σπίτια που στέκουν αγέρωχα και μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Τελειώνοντας την επίσκεψή σου στον Ανάβατο έχεις δύο επιλογές ανάλογα την ώρα. Εάν το ηλιοβασίλεμα αργεί να έρθει, τότε σου προτείνουμε να κατευθυνθείς στους πανέμορφους όρμους που βρίσκονται στη δυτική ακτή του νησιού, κοντά στον Ανάβατο, δηλαδή στις παραλίες Τηγάνι, Ελίντα, Γυαλί και Τραχήλι.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της ΜαστίχαςΠαραλία Ελίντα

Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο κατασκεύασμα σ’ αυτές τις παραλίες και έτσι το τοπίο είναι αρκετά ειδυλλιακό, τα νερά πεντακάθαρα και ο κόσμος λιγοστός. Έτσι, θα βρεις χρόνο να ηρεμήσεις, να έρθεις σ’ επαφή με την φύση και να απολαύσεις την άγρια ομορφιά αυτής της πλευράς της Χίου.

Εάν βρεθείς στις παραλίες Τηγάνι, Τραχήλι και Ελίντα, θα δεις και δύο απ’ τις πολλές βίγλες που βρίσκονται στην δυτική Χίο. Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής ή πειρατικής επιδρομής.

Μετά από τόση εξερεύνηση, είμαστε σίγουροι ότι θα πεινάς σαν λύκος, γι’ αυτό κατευθύνσου, όπως και εμείς, στο Λιθί και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του χωριού, όπου θα βρεις μερικά όμορφα ταβερνάκια για ψάρι και θαλασσινά.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το Μουράγιο, όπου θα βρεις μοναδική γαρίδα σαγανάκι!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Αναφέραμε προηγουμένως πως ανάλογα με την ώρα που θα φτάσεις στον Ανάβατο, έχεις δύο επιλογές για τη συνέχεια της διαδρομής σου. Εάν λοιπόν φύγεις απ’ τον Ανάβατο κοντά στο ηλιοβασίλεμα, τότε κατευθύνσου στο χωριό Αυγώνυμα. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα που χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Το χωριό έχει θέα στο πευκόφυτο δάσος του Προβατά καθώς και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, όπου μπορείς να απολαύσεις ένα απ’ τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στο νησί!

Νότια Χίος και Μαστιχοχώρια

Έχοντας απολαύσει την ομορφιά της κεντρικής Χίου καιρός να δούμε ένα απ’ τα πιο όμορφα κομμάτια της, γι’ αυτό… φύγαμε για τα Μαστιχοχώρια!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Η Χίος διαθέτει ένα απ’ τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά αμυντικά δίκτυα που σώζονται στη Μεσόγειο (κάστρα και πύργοι, βίγλες, οχυρωμένοι οικισμοί).

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη περίπτωση διάσωσης ενός συστήματος άμυνας που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η ιστορία της Μεσαιωνικής περιόδου ζωντανεύει στα πολυάριθμα κάστρα και τους πύργους του νησιού, μάρτυρες της ανάγκης για οχύρωση και άμυνα ενάντια σε πειρατές, επιδρομείς και επίδοξους κατακτητές. Ειδικότερα στα χρόνια της κατάκτησης της Χίου από τους Γενοβέζους, τα χωριά της νότιας Χίου, όπου παράγεται η μαστίχα (Μαστιχοχώρια), οργανώνονται ως οικισμοί-φρούρια, με στόχο την άμυνα έναντι της εξωτερικής επιβουλής, αλλά και τον έλεγχο του ανθρώπινου δυναμικού. Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί το ότι τα Μεσαιωνικά καστροχώρια εξακολουθούν να είναι ζωντανοί οικισμοί ακόμη και στις μέρες μας!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Τέσσερα μαστιχοχώρια ξεχωρίσαμε κατά την επίσκεψή μας στην νότια Χίο, τα Μεστά, τους Ολύμπους, τα Αρμόλια και το Πυργί. Τα πετρόχτιστα σπίτια σ’ αυτούς τους οικισμούς ήταν έτσι τοποθετημένα ώστε η εξωτερική όψη των σπιτιών να λειτουργεί σαν οχυρωματικό τείχος.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Στην προστασία των οικισμών αυτών συνέβαλαν και τα στενά σοκάκια που πολλές φορές μπερδεύουν και σε κάνουν να χάνεσαι μέσα στον οικισμό. Σου προτείνουμε να τα εξερευνήσεις με ηρεμία, πάρε τον χρόνο σου, μην βιαστείς, κάθε ένα απ’ αυτά τα χωριά είναι ξεχωριστό και διαφορετικό! Το πιο διάσημο και εντυπωσιακό είναι το Πυργί. Το ‘ζωγραφιστό χωριό’, όπως το αποκαλούν πολλοί, λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Παρ’ όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ’ αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εκείνο όμως που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά είναι τα Πυργούσικα σπίτια με τα ‘ξυστά’, τύπος διακόσμησης της πρόσοψης με γεωμετρικά σχήματα σε μαύρο και άσπρο. Η τεχνική βασίζεται στη μαύρη άμμο του επιχρίσματος, η οποία αφού ασπριστεί με επιμέλεια, ξύνεται ακολουθώντας απλά ή σύνθετα μοτίβα και δίνει μαύρα θέματα πάνω σε λευκό φόντο που θυμίζουν τα ιταλικά sgraffiti.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Η τεχνική αυτή του εξωτερικού στολισμού αγαπήθηκε από τους ντόπιους και γι’ αυτό τη διατήρησαν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Στα χωριά αυτά σου προτείνουμε να δοκιμάσεις  λουκουμάδες είτε παραδοσιακούς με μέλι είτε με άλλες προσθήκες αλλά και το φημισμένο υποβρύχιο.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Στα Μεστά μάλιστα, αξίζει να δοκιμάσεις το κρασί σούμα. Παρασκευάζεται στην περιοχή και προέρχεται απ’ την απόσταξη σύκων και σταφυλιών. Είναι ποτό για γερούς πότες, αλλά αγνό και με ιδιαίτερη γεύση.

Κοντά στο χωριό Ολύμποι μπορείς να επισκεφθείς και ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο (σπήλαιο) που φημίζεται για τους εξαιρετικούς σταλακτιτικούς σχηματισμούς του. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι σταλακτίτες στο Σπήλαιο των Ολύμπων άρχισαν να σχηματίζονται πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Το πιο περίεργο γεγονός είναι ότι ορισμένοι απ’ τους σταλακτίτες σχηματίζονται σε λοξό σχήμα, αμφισβητώντας το νόμο της βαρύτητας. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αυτός ο περίεργος σχηματισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς προς τα κάτω ροής αέρα μέσα απ’ τα ανοίγματα στην οροφή του βράχου.

Κοντά στα μαστιχοχώρια υπάρχει η παραλία Αγία Δύναμη που διαθέτει τα πιο όμορφα και γαλανά νερά που είδαμε στην Χίο! Αξίζει να απολαύσεις ένα ήσυχο μπάνιο απολαμβάνοντας την ησυχία της παραλίας.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εάν προτιμάς να αφήσεις το μπάνιο για αργότερα, τότε πήγαινε στο Μουσείο της Μαστίχας! Δεν μπορεί να πας στην Χίο και να μην επισκεφτείς αυτό το μουσείο, που έχει δημιουργηθεί με τόσο μεράκι και με τέτοιον τρόπο που θα σε συναρπάσει ακόμα κι αν δεν αγαπάς τα μουσεία.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Σου προσφέρει τα πάντα γύρω απ’ την μαστίχα, ενώ εκεί θα μπορέσεις να βάλεις και τα μαστιχοχώρια που είδες προηγουμένως στο ιστορικό τους πλαίσιο! Το μουσείο έχει και κατάστημα όπου πωλούνται προϊόντα μαστίχας. Πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Μαστιχόδεντρα

Μετά το μουσείο καιρός για μία βουτιά στην θάλασσα! Πώς θα σου φαινόταν να βουτούσες σε μία παραλία που θυμίζει Ισλανδία; Αν είναι κάτι που σου τραβάει το ενδιαφέρον, τότε κατευθύνσου προς το χωριό Εμπορειός. Δίπλα στο χωριό υπάρχει η παραλία Μαύρα Βόλια.

Η παραλία Μαύρα Βόλια, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, είναι στην ουσία μια κατάμαυρη παραλία με κρυστάλλινα, βαθιά και κυρίως παγωμένα νερά.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Λόγω των μαύρων πετρών, που προήλθαν από ηφαιστειακή έκρηξη στην αρχαιότητα, η θάλασσα παίρνει κι εκείνη ένα σκούρο χρώμα.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο Ψάρωνας, στο οποίο χρωστάει η παραλία τα στρογγυλά, γυαλιστερά, μαύρα βότσαλα της.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Όταν φτάσεις εκεί θα διαπιστώσεις ότι στα δεξιά του όρμου υπάρχει ένα πεζοδρομημένο τμήμα που οδηγεί σε μία ακόμη παραλία με μαύρες πέτρες.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Εμείς φτάσαμε εκεί το σούρουπο και δεν ήταν κανείς! Έτσι, είχαμε την παραλία μόνο για εμάς. Μοναδική εμπειρία!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Αν είσαι fan των αρχαιοτήτων, όπως εμείς, τότε σου συνιστούμε να επισκεφτείς και τον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού, όπου σώζεται μία τειχισμένη ακρόπολη. Εκτός απ’ το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η υψηλή θέση του χώρου, προσφέρει μοναδική θέα στην θάλασσα, στο χωριό του Εμπορειού και στα Μαύρα Βόλια. Να προσέχεις όμως, εάν πας με φίλους που δεν τους πολυαρέσει η ανάβαση, θα ακούς επαναλαμβανόμενη μουρμούρα μέχρι να φτάσεις στην κορυφή!

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Βόρεια Χίος

Για το τέλος αφήσαμε το λιγότερο τουριστικό κομμάτι του νησιού που όμως προσφέρει ένα μοναδικό τοπίο, αρκετά διαφορετικό απ’ τον νότο. Ξεκινάμε την περιήγησή μας στο ορεινό αυτό τμήμα της Χίου, το οποίο είναι γεμάτο με στροφές και κακό σήμα! Ότι πρέπει για λίγη απομόνωση και αποτοξίνωση.

Καλοκαιρινές Διακοπές στη Σάμο

Πρώτη στάση η Μονή Μουνδών. Η παράδοση ανάγει την ίδρυσή της στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά η πρώτη αναφορά της στις πηγές είναι το 1574 και σχετίζεται με την ανακαίνισή της από τον ιερομόναχο Ιάκωβο Λαγκαδιώτη. Έγινε πυρήνας θεολογικών μελετών και φιλοξένησε σπουδαίους λόγιους και επιφανείς Χιώτες που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την αγιογράφησή της. Οι τοιχογραφίες αυτές καταστράφηκαν το 1822 και εκείνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα έγιναν από ανώνυμο ζωγράφο το 1849, όπως αναφέρει η επιγραφή επάνω από την κύρια είσοδο του Ναού.

Λίγο πιο βόρεια θα βρεις τη Βολισσό, το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το κάστρο, το οποίο κτίστηκε αρχικά απ’ τους Βυζαντινούς, κατά πάσα πιθανότητα τον 11ο αιώνα. Η Άννα Κομνηνή το αναφέρει στην Αλεξιάδα της. Η παράδοση λέει ότι το έκτισε ο στρατηγός Βελισσάριος τον 6ο αιώνα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Κατά τον 15ο αιώνα, το Κάστρο ανοικοδομήθηκε και πήρε την τελική του μορφή απ’ τους Γενοβέζους. Σήμερα φωτίζεται με προβολείς που του δίνουν ένα χρώμα μυστηρίου και επιβλητικότητας. Τη Βολισσό χαρακτηρίζουν στενά δρομάκια, παλιά σπίτια, και πέτρινα αρχοντικά που κάνουν το χώρο αρκετά γραφικό. Στο χωριό υπάρχουν ανεμόμυλοι (και ερείπια κάποιων) και βυζαντινές εκκλησίες.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Μόλις 8 χλμ απ’ τη Βολισσό θα βρεις την Μονή της Αγίας Μαρκέλλας, της πολιούχου της Χίου. Αυτό το μοναστήρι είναι χτισμένο σε παραλία με καθαρά νερά και θέα στα Ψαρά. Ένα μικρό μονοπάτι απ’ την παραλία οδηγεί στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας, όπου πραγματοποιείται μεγάλο προσκύνημα στις 22 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Μαρκέλλας.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τη Χίο και χιλιάδες επισκέπτες ταξιδεύουν στο νησί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ήξερες πως απ’ την Χίο έχεις τη δυνατότητα μονοήμερης απόδρασης στις Οινούσσες, στα Ψαρά αλλά και στο Τσεσμέ και στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια;

Απ’ αυτό το σημείο μπαίνουμε στην ορεινή Χίο και κατευθυνόμαστε στο Άγιο Γάλα και στο ομώνυμο σπήλαιο. Ελάχιστες είναι οι ενδείξεις σύγχρονης ανθρώπινης δράσης στη βορειοδυτική ζώνη του νησιού, την περιοχή της Αμανής. Χωριουδάκια παραδομένα στο βάρος του χρόνου, με λιγοστούς υπερήλικες μόνιμους κατοίκους και σχεδόν μηδαμινή παραγωγή πλούτου. Εγκαταλείφθηκαν μαζικά τη δεκαετία του ’60, λίγο αφότου διανοίχθηκε ο σημερινός δρόμος σύνδεσης της περιοχής με τη Βολισσό.

Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος βρίσκεται στη βάση του λόφου, πάνω στον οποίο έχει κτιστεί ο ομώνυμος οικισμός στη βορειοδυτική Χίο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Βολισσού – Νενητουρίων – Αφροδισίας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα αλλά για τρία επάλληλα σπήλαια. Εδώ και λίγο καιρό στον περιβάλλοντα χώρο των σπηλαίων αναπτύσσεται ο πολυχώρος ‘Άγιο Γάλας’.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Ένα σημείο μετάδοσης στον επισκέπτη βιωματικών εμπειριών απ’ όλη τη βόρεια Χίο και με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Ταξίδι στη Χίο, το Νησί της Μαστίχας

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: