Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ένα καλοκαιρινό διάλειμμα στα Δωδεκάνησα, σίγουρα θα σας βοηθήσει να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να επισκεφτείτε το τρίτο μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δημοφιλή (κι όχι αδίκως) νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου; Αυτό δεν είναι άλλο από το ιστορικό και πανέμορφο νησί της Κω! Σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν αξίζει να επισκεφτείτε το νησί αλλά και για το τι φημίζεται η Κως, τότε είμαστε σίγουροι ότι ο οδηγός αυτός είναι ότι πρέπει για εσάς!

Λίγα λόγια για την Κω

Πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Κως. Είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Αποκαλείται επίσης και “νησί του Ιπποκράτη”, του πατέρα της ιατρικής, επειδή είναι ο τόπος γέννησής του. Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί με πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού, σπορ, εκδρομών και ψυχαγωγίας. Το σήμα κατατεθέν το νησιού είναι οι ατελείωτοι ποδηλατόδρομοι. Γι’ αυτό και πολύ συχνά η Κως χαρακτηρίζεται ως το νησί του ποδηλάτου. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου 1948.

Ιπποκράτης, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Πως να πάω στην Κω;

Ο δημοφιλέστερος και ίσως πιο οικονομικός τρόπος για να μεταβείτε στο νησί είναι μέσω πλοίου. Το πλοίο κάνει περίπου 12 ώρες για να φτάσει στο νησί απ’ το λιμάνι του Πειραιά.

Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε στο νησί, σαφώς πιο γρήγορος και ξεκούραστος αλλά πιθανώς πιο ακριβός, είναι με αεροπλάνο. Η Κως διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και δέχεται σωρεία πτήσεων, ιδίως το καλοκαίρι τόσο απ’ την Αθήνα όσο και απ’ το εξωτερικό. Η πτήση απ’ την Αθήνα διαρκεί περίπου 50 λεπτά ενώ το αεροδρόμιο απέχει απ’ την πόλη της Κω περίπου 24 χλμ. Υπάρχουν λεωφορεία, τα οποία θα σας μεταφέρουν στο κέντρο σε περίπου 30 – 40 λεπτά.

Αεροδρόμιο Κω

Αξιοθέατα

Το κάστρο της Νερατζιάς

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το περίφημο κάστρο στην Κω, που ονομάζεται κάστρο της Νεραντζιάς ή αλλιώς κάστρο της Κω. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που μπορεί να συναντήσει κανείς, στην πόλη της Κω απ’ την περίοδο του Μεσαίωνα. Πρόκειται για μέρος της ιπποτικής οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ. Για το χτίσιμο του κάστρου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό απ’ την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο. Μπορεί να τα δει κανείς μέχρι και σήμερα εντοιχισμένα σε διάφορα σημεία του κάστρου. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία κατά την διάρκεια της ιταλικής κατοχής κατεδάφισε τις Οθωμανικές προσθήκες. 

Η ονομασία του προήλθε απ’ το γεγονός ότι στα τέλη του 14ου και στις αρχές του 15ου αιώνα η Κως πυκνοφυτεύτηκε με νεραντζιές και λεμονιές και προφανώς στο σημείο που κατασκευάστηκε υπήρχαν πολλές νεραντζιές! Πληροφορίες για εισιτήριο και ωράριο μπορείτε να βρείτε εδώ. Εάν θέλετε να διαβάσετε και για άλλα σημαντικά μεσαιωνικά κάστρα, μπορείτε να δείτε το άρθρο μας για τη Λέσβο!

Κάστρο της Νεραντζιάς, Κως

Κάστρο της Νεραντζιάς, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Πιείτε καφέ στην Πλατεία Ελευθερίας

Η κεντρική πλατεία της Κω, αποτελεί μία απ’ τις πιο πολυφωτογραφισμένες περιοχές της πόλης. Εκεί βρίσκεται το τζαμί Defterdar, το οποίο είναι απ’ τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ισλαμικής τέχνης. Δυστυχώς, ο μιναρές του τζαμί κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2017 μετά τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ. Εκτός απ’ το τζαμί θα βρείτε στην περιοχή τη δημοτική αγορά, αλλά και την αρχαία ρωμαϊκή αγορά. 

Πλατεία Ελευθερίας, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ξεκουραστείτε στον Πλάτανο του Ιπποκράτη

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη είναι ένας ανατολικός πλάτανος (Platanus orientalis) που βρίσκεται στην πόλη της Κω. Κάτω του, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του. Επίσης, εικάζεται ότι ο απόστολος Παύλος δίδαξε στη σκιά του. Το δέντρο αποτελεί από το 1985  διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ο πλάτανος βρίσκεται στην πλατεία Πλατάνου, μπροστά απ’ το κάστρο των Ιπποτών και δίπλα στο τζαμί Γκαζί Χασσάν. Το δέντρο που θα δείτε σήμερα, δεν είναι το αρχικό που εικάζεται ότι έστεκε απ’ την εποχή του Ιπποκράτη. Παρόλα αυτά έχει ηλικία περίπου 500 ετών.

Πλάτανος του Ιπποκράτη, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ασκληπιείο

Κοντά στην πόλη της Κω, θα βρείτε και τον πιο γνωστό αρχαιολογικό χώρο του νησιού, το φημισμένο Ασκληπιείο. Είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση και θέα στη θάλασσα και τις μικρασιάτικες ακτές. Στους αρχαίους χρόνους αποτελούσε χώρο λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρο θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της ιατρικής. Εκεί δίδαξε ο Ιπποκράτης, ένας απ’ τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιατρικής κατά την αρχαιότητα, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος στο χώρο του Ασκληπιείου. Πληροφορίες για το εισιτήριο αλλά και το ωράριο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ασκληπιείο Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ασκληπιείο Κως

 Μπορείτε να πάτε στο Ασκληπιείο με το τραινάκι που θα βρείτε στο νησί! Το τραινάκι αυτό πηγαίνει σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, μεταξύ αυτών και το Ασκληπιείο. Έτσι, μπορείτε να πάτε στον αρχαιολογικό χώρο μ’ έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά και ξεκούραστο τρόπο!

Τραινάκι Κως

Ρωμαϊκή οικία

Στην πόλη της Κω θα βρείτε ένα ακόμη εντυπωσιακό μνημείο του ένδοξου παρελθόντος του νησιού. Η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή οικία ή Casa Romana είναι μια έπαυλη του τέλους του 2ου αιώνα και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι κτισμένη στα ερείπια μιας Ελληνιστικής οικίας. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους. Μην αφήσετε την εξωτερική της όψη να σας επηρεάσει, καθώς εσωτερικά είναι όντως εντυπωσιακή και σίγουρα θα σας δώσει μία ιδέα για την εικόνα της ρωμαϊκής εποχής. Πληροφορίες για το εισιτήριο και το ωράριο θα βρείτε εδώ.

Ρωμαϊκή Οικία, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Ρωμαϊκή Οικία, Κως

Πηγαίντε για ιαματικά λουτρά στα Θερμά ή Εμπρός Θέρμες

Τα Θερμά βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Η περιοχή πήρε το όνομά της απ’ τις θερμές πηγές που αναβλύζουν αιώνες τώρα. Πρόκειται για ιαματικές πηγές το νερό των οποίων περιέχει συστατικά που θεωρούνται κατάλληλα για την ίαση δερματικών, αρθριτικών, και ρευματικών παθήσεων, αλλά και για την αισθητική του δέρματος. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται από 30-50 βαθμούς. Μην φοβάστε όμως! Στο μπροστινό μέρος της παραλίας έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη που διαχωρίζεται από την υπόλοιπη παραλία με βράχια. Έτσι, το θαλασσινό νερό εισέρχεται και δροσίζει τα καυτά νερά. Εκτός όμως απ’ τις θερμές πηγές και το τριγύρω τοπίο θεωρείται μαγευτικό με απότομες πλαγιές, βράχους και σκούρα βότσαλα! Σαν συνιστούμε να το επισκεφτείτε, ούτως ή άλλως που αλλού θα βρείτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα δωρεάν σπα;  

Θερμά, Εμπρός Θέρμες, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Θερμά, Εμπρός Θέρμες, Κως

Μην ξεχάσετε κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο νησί να επισκεφτείτε και την παραλία Μαστιχάρι. Πρόκειται ίσως για την ομορφότερη και πιο παρθένα παραλία του νησιού με κρυστάλλινα νερά και χρυσή αμμουδιά!

Καρδάμαινα

Τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στο νησί δεν περιορίζονται όμως μόνο στην πόλη της Κω. Αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία και ναπεριηγηθείτε σ’ όλη την επικράτεια του νησιού. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με το προσωπικό σας αυτοκίνητο είτε μ’ ένα που έχετε νοικιάσει. Τέλος, υπάρχουν και τα λεωφορεία, τα οποία θα σας μεταφέρουν σ’ όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού.

Περίπου 30 χλμ μακριά από την πόλη της Κω θα βρείτε το παραλιακό τουριστικό χωριό της Καρδάμαινας. Εκεί βρισκόταν η αρχαία Αλάσαρνα, ένας απ’ τους 6 αρχαίους δήμους του νησιού. Υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της περιοχής για πολλούς αιώνες! Το πλούσιο τοπίο με καταπράσινα δέντρα απ’ τη μία πλευρά και 6 χλμ. πανέμορφης ακτογραμμής με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά απ’ την άλλη πλευρά θα σας τραβήξει σίγουρα την προσοχή. Σ’ όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν οργανωμένες και μη παραλίες, με βαθιά, παγωμένα νερά και βότσαλα αλλά και ρηχά, ζεστά νερά με χρυσαφένιες αμμουδιές.

Παραλία Καρδάμαινας, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Καρδάμαινα, Κως

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών μένει εδώ. Έτσι, θα βρείτε αρκετά μπαρ και εστιατόρια στην περιοχή και μπορείτε να πιείτε και το νυχτερινό σας ποτό με φόντο την πανέμορφη θάλασσα. Προσοχή όμως να είστε προετοιμασμένοι για αρκετό κόσμο και ίσως κάποιους μεθυσμένους τουρίστες!

Καρδάμαινα, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Πανέμορφες παραλίες στα νότια του Νησιού

Παραλία Πολέμι

Νότια της Καρδάμαινας θα βρείτε μία απέραντη αμμώδη παραλία. Η παραλία στο Πολέμι είναι χαρακτηριστική για τη μεγάλη έκταση, την υπέροχη αμμουδιά αλλά και τα καταγάλανα νερά της. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μπορείτε έτσι να απολαύσετε σίγουρα στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, χωρίς τη βαβούρα των τουριστικών παραλιών του νησιού. Να σημειώσουμε ότι η παραλία είναι προσβάσιμη και για γυμνιστές αλλά με τόσο μεγάλη έκταση δεν θα έχετε πρόβλημα είτε θέλετε είτε δεν θέλετε να φοράτε μαγιό! Μπορείτε να δείτε προτάσεις για πανέμορφες παραλίες στο άρθρο μας για τα Χανιά της Κρήτης!

Παραλία Πολέμι, Κως

Μοναδικές βουτιές στην παραλία του Αγίου Στεφάνου

Στην παραλία του Αγίου Στεφάνου μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με τον πολιτισμό, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Πρόκειται για ένα δημοφιλές σημείο του νησιού, που φημίζεται για τα καταπράσινα νερά του αλλά και για τα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών που απέχουν μερικά μόλις μέτρα απ’ τη θάλασσα. Το όμορφο τοπίο ολοκληρώνει το Καστρί. Πρόκειται για ένα μικρό βραχώδες νησάκι ακριβώς απέναντι, απ’ όπου ξεπροβάλλει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αξίζει σίγουρα να πάτε και να δείτε την εναλλαγή ιστορικών κτηρίων και του πανέμορφου μπλε φόντου!

Άγιος Στέφανος, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Άγιος Στέφανος, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Παραλία Παράδεισος (Paradise)

Για το τέλος αφήσαμε μία απ’ τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Κω που είναι κυριολεκτικά παράδεισος (Paradise). Βρίσκεται σ’ ένα απ’ τα πιο νότια σημεία του νησιού. Η πολύ λεπτή λευκή αμμουδιά αλλά και τα μεγάλα φοινικόδεντρα που θα βρείτε στην παραλία θα σας κάνουν να νομίζετε ότι μεταφερθήκατε στην Καραϊβική! Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το μπάνιο σας, αλλά και να διασκεδάσετε κάνοντας θαλάσσια sports. Άμα πεινάσετε, μην ανησυχείτε οι κοντινές ταβέρνες θα σας προσφέρουν φρέσκα ψάρια και τοπικούς μεζέδες. 

Παραλία Παράδεισος, Άγιος Στέφανος, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Παραλία Παράδεισος, Κως

Ποδηλατάδα στην Κω

Όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, η Κως φημίζεται για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου αλλά και τους εκτεταμένους ποδηλατοδρόμους της. Ο ποδηλατοδρόμος της Κω ξεκινά απ’ την παραλία του Φάρου και εκτείνεται ως το τέλος της παραλίας του Ψαλιδιού, μια απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων. Με πολλούς παράδρομους, κάποιοι από τους οποίους οδηγούν μέσα στην πόλη της Κω, μπορεί κανείς να πάει όπου θελήσει, μόνο με ποδήλατο. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι που προτιμούν το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης για τη δουλειά, την παραλία, την καφετέρια ή απλώς τη βόλτα τους στην όμορφη πόλη. Στο νησί υπάρχουν δεκάδες καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτου, με ποδήλατα για όλα τα γούστα και τις ηλικίες -από ποδήλατα δρόμου και βουνού μέχρι ποδήλατα tandem (για δύο αναβάτες). Σίγουρα μία βόλτα με το ποδήλατο θα σας προσφέρει μία άλλη εμπειρία στο όμορφο αυτό νησί και το μόνο που μένει είναι να σας ευχηθούμε καλές βόλτες!

Ποδήλατο στην Κω, Άγιος Στέφανος, Κως
Ποδήλατο στην Κω, Άγιος Στέφανος, Κως, Διακοπές στην Κω: Παραλίες και Αξιοθέατα

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε δύο δραστηριότητες που κυριολεκτικά θα πάνε τις διακοπές σας στο νησί σ’ άλλο επίπεδο! Η πρώτη περιλαμβάνει μία μονοήμερη εκδρομή στην Τουρκία που βρίσκεται μόλις δύο βήματα απ’ την Κω! Θα βρείτε διάφορα καραβάκια που κάνουν τέτοιες εκδρομές στο λιμάνι του νησιού. Σε μία μόλις ώρα θα φτάνετε στην πανέμορφη πόλη της Αλικαρνασσού (Bodrum)! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Εκτός απ’ την εκδρομή στην Τουρκία όμως, μπορείτε να απολαύσετε και ξέγνοιαστες στιγμές στα δύο πάρκα με νεροτσουλήθρες στο νησί. Βρίσκονται το Τιγκάκι και στο Μαστιχάρι και το δεύτερο υπερηφανεύεται ότι είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη! Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε κάποιες ώρες απ’ τον χρόνο σας και να διασκεδάσετε εσείς και η οικογένειά σας ή η παρέα σας!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: