Τζια, το Άγνωστο Στολίδι των Κυκλάδων

Τζια - το Άγνωστο Στολίδι των Κυκλάδων

Η Τζια αποτελεί το άγνωστο στολίδι των Κυκλάδων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς προσφέρει ξεχωριστή αίσθηση φιλοξενίας και ελευθερίας. Είναι το νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα, ενώ η ήπια τουριστική κίνηση το κάνει ιδανικό για καλοκαιρινή απόλαυση σε καταγάλανα νερά!

Φτάνοντας στον κόλπο της Κορησσίας

Από την Αθήνα μπορείς να φτάσεις με πλοίο από το λιμάνι Λαυρίου. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά, ενώ διαρκούν γύρω στη μία ώρα. Αν ταξιδεύεις χωρίς αυτοκίνητο τότε δε χρειάζεται να κλείσεις εισιτήρια από πριν. Το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Κορησσίας, στα βορειοδυτικά του νησιού (νούμερο 1 στον χάρτη). Πρόκειται για τον κλειστό κόλπο του Αγίου Νικολάου που σχηματίζει φυσικό λιμάνι και φιλοξενεί κάποιες από τις γνωστές καθαρές, αμμώδεις παραλίες του νησιού.

Κόλπος Αγίου Νικολάου, Κορησσία

Ακριβώς στο λιμάνι βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά και ταβέρνες που διαθέτει το χωριό. Η προκυμαία τις καλοκαιρινές βραδιές αποτελεί το σημείο συνάντησης και εξόδου πολλών επισκεπτών, ενώ τον χειμώνα φιλοξενεί τα σχετικά περιορισμένα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά.

Τζια - το Άγνωστο Στολίδι των Κυκλάδων

Η μετακίνηση στο νησί κατά την τουριστική σεζόν είναι αρκετά εύκολη και άνετη, καθώς υπάρχουν λεωφορεία με τακτικά δρομολόγια. Τον χειμώνα συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά με λιγότερη συχνότητα.

Αξιοθέατα και παραλίες στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Παίρνοντας τον δρόμο προς το εσωτερικό του οικισμού και συνεχίζοντας παραλιακά στον κόλπο, θα βρεθείς σε δύο διαδοχικές αμμώδεις παραλίες. Απ’ αυτές μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη θέα προς τον ορίζοντα, τον φάρο και το λιμάνι. Οι παραλίες λέγονται Γιαλισκάρι και Βουρκάρι (νούμερο 2 και 3 στον χάρτη), ενώ ο λίγο πιο μακρινός Οτζιάς με την αβαθή νερά (νούμερο 4 στον χάρτη) είναι επίσης αρκετά δημοφιλής στους καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Γιαλισκάρι, Τζια

Αν ψάχνεις παραλίες με λιγότερο κόσμο πρέπει να απομακρυνθείς λιγο από την Κορησσία προς την άλλη ίσως πλευρά του νησιού. Οι κόλποι του Σπαθιού και της Συκαμιάς (νούμερο 5 και 6 στον χάρτη) είναι ιδανικοί. Για να φτάσεις βέβαια, θα χρειαστεί να οδηγήσεις τα τελευταία 4-5 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο. Το κυκλαδίτικο τοπίο βέβαια θα σε αποζημιώσει.

Στο Βουρκάρι υπάρχει επίσης ο πολύ σημαντικός προϊστορικός οικισμός Αγίας Ειρήνης (νούμερο 7 στον χάρτη). Αποτέλεσε σημαντικό κέντρο στην περιοχή του Αιγαίου από το τέλος της νεολιθικής εποχής. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι περιορισμένη, ενώ μπορείς να θαυμάσεις τα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών που βρέθηκαν εκεί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιουλίδας.

Πληροφορίες για τα ωράρια θα βρεις εδώ κι εδώ, αλλά αν επισκεφθείς το νησί χειμερινή περίοδο καλό θα είναι να συνεννοηθείς με τους αρμόδιους πριν αποφασίσεις να το δεις.

Εργοστάσιο Εμαγιέ

Ένα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το εγκαταλελειμμένο πλέον εργοστάσιο Εμαγιέ (νούμερο 8 στον χάρτη), που από το 1927 έως το 1957 αποτέλεσε πηγή εργασίας για πολλούς κατοίκους. Ήταν το μοναδικό ελληνικό εργοστάσιο που παρήγαγε επισμαλτωμένα σκεύη. Παρά την εγκατάλειψη του και την κακή κατάσταση, στέκει ακόμα όρθιο και η ψηλή καμινάδα του φαίνεται απ’ το λιμάνι. Δυστυχώς, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες προστασίας ή μουσειοποίησης του. Τμήμα των μηχανημάτων και αρχείων του εκτίθενται σήμερα στο δημοτικό κτήριο του Συλλόγου Φίλων Εργοστασίου Εμαγιέ.

Η αρχοντική πρωτεύουσα Ιουλίδα

Γύρω στα 8 χιλιόμετρα ανηφορικά προς το εσωτερικού του νησιού, πανοραμικά χτισμένη, βρίσκεται η πρωτεύουσα Ιουλίδα (νούμερο 9 στον χάρτη). Πρόκειται για ένα μικρό, καλοδιατηρημένο χωριό, με τα συνήθη λευκά κυκλαδίτικα σπίτια σε αμφιεθεατρική διάταξη.

Ιουλίδα, Τζια

Εκτός από την πρώτη πλατεία που θα συναντήσεις όταν φτάσεις, όπου η υπέροχη θέα προς τη θάλασσα στη δύση του ηλίου θα σε συναρπάσει, αξίζει να συνεχίσεις κατά μήκος του χωριού και να εξερευνήσεις το εσωτερικό του.

Ιουλίδα, Τζια - το Άγνωστο Στολίδι των Κυκλάδων

Από εκεί, μία ωραία διαδρομή είναι έως τον Λέοντα της Κέας (νούμερο 10 στον χάρτη). Πρόκειται για λιοντάρι σκαλισμένο στον βράχο που βρίσκεται γύρω στα είκοσι λεπτά ακολουθώντας το μονοπάτι προς το εσωτερικό της χώρας. Αν ρωτήσεις κάποιον ντόπιο είναι βέβαιο ότι θα σου υποδείξει τον δρόμο, αλλά υπάρχει και εμφανής σήμανση.

Το μνημείο είναι του 6ου αιώνα π.Χ. και ο επικρατέστερος μύθος τον έχει συνδέσει με νύμφες της περιοχής που ξεκίνησαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του οικισμού. Ένας ιερέας ζήτησε βοήθεια από τον Δία κι αυτός έστειλε ένα λιοντάρι που κατάφερε να τις διώξει. Για να τρομάξουν τις νύμφες σε περίπτωση που επιστρέψουν, οι κάτοικοι κατασκέυασαν ύστερα τον περίφημο λέοντα.

Λέοντας της Κέας

Αλέκος Φασιανός

Σε διάφορα σημεία του χωριού θα παρατηρήσεις επίσης χαρακτηριστικές τοιχογραφίες του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με το νησί και έχει φιλοτεχνήσει υπέροχες εικόνες.

Φασιανός, Τζια

Εκεί γύρω θα βρεις επίσης παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό όπου μπορείς να δοκιμάσεις τοπικά φαγητά. Η λόζα (καπνιστό χοιρινό) και ο πασπαλά (χοιρινό κρέας με ντομάτα και αυγά) είναι τα πιο γνωστά

Μπάνιο στις Ποίσσες και Αγία Μαρίνα

Μία πιθανή εξόρμηση είναι οι Ποίσσες (νούμερο 11 στον χάρτη), όπου η οργανωμένη παραλία είναι σίγουρα μία καλή επιλογή για ήρεμο μπάνιο και καταγάλανα νερά. Το κάμπινγκ που βρίσκεται πίσω απ’ την παραλία προσφέρει υπηρεσίες όπως καφετέρια και υποτυπώδες μίνι μάρκετ, ενώ οι παραθεριστές του κάμπινγκ είναι συνήθως και οι λίγοι επισκέπτες της παραλίας. Στα μέσα της διαδρομής από την Κορησσία προς Ποίσσες αξίζει να περάσεις από την Αγία Μαρίνα (νούμερο 12 στον χάρτη). Πέρα από το μεταβυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, θα θαυμάσεις έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους πύργους. Είναι του 4ου αιώνα π.Χ. και σωζόταν σχεδόν ακέραιος έως και τον 19ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική του αρτιότητα και αισθητική με το τετράγωνο σχήμα του και την λίθινη κατασκευή εντυπωσιάζει.

Μαγευτική Καρθαία

Αν αυτό που ψάχνεις στην Τζια είναι λίγη περιπέτεια τότε η Καρθαία είναι η καλύτερη επιλογή. Η παραλία της Καρθαίας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω μονοπατιού. Για να κατέβεις χρειάζεσαι περίπου 40 λεπτά και η ανάβαση διαρκεί γύρω στη μία ώρα. Η αρχή του μονοπατιού Ν6 (νούμερο 13 στον χάρτη) που θα σε οδηγήσει εκεί βρίσκεται γύρω στη μισή ώρα με αυτοκίνητο από την Κορησσία με κατεύθυνση Σταυρουδάκι.

Αρχαίο Θέατρο, Καρθαία, Τζια - το Άγνωστο Στολίδι των Κυκλάδων

Θα το βρεις στα αριστερά σου λίγο μετά τον οικισμό Κάτω Μεριά. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά απαιτεί σίγουρα αθλητικά παπούτσια και υπομονή. Αυτό που σε περιμένει φτάνοντας στην παραλία (νούμερο 14 στον χάρτη) θα σε εκπλήξει με την παρθένα ομορφιά του. Να είσαι εφοδιασμένος/η με ό,τι χρειαστείς, καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη, δεν υπάρχει οικισμός ούτε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσεις τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας. Ένα πρόσφατα αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο, δύο κλασικοί ναοί που στέκονται ψηλά στα αριστερά σου, και το γραφικό εκκλησάκι. Το καλύτερο; Βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά απ’ την παραλία με το νησάκι απέναντι και προσφέρουν υπέροχη θέα με φόντο τη θάλασσα.

Καρθαία, Τζια

Είναι βέβαιο ότι η φυσική ομορφιά της περιοχής σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αισθητική των αρχαιολογικών μνημείων θα σε συναρπάσουν. Προτείνουμε να ξεκινήσεις το πρωί για να αποφύγεις την πολλή ζέστη, να έχεις αρκετή ώρα να δεις τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και να απολαύσεις το μπάνιο αν ο καιρός το επιτρέπει.

Καρθαία, Τζια

 
 

Δείτε Επίσης:​