Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Η Πόλη της Ναυπάκτου

Ιδανική για χαλαρές διακοπές, η Ναύπακτος είναι γνωστή για το γραφικό λιμανάκι της με τους δύο βραχίωνες να περιορίζουν την είσοδο από την ανοιχτή θάλασσα. Η πόλη προσφέρει δείγματα εντυπωσιακής οχύρωσης, με ψηλά τείχη και κάστρο. Προτείνουμε να επιχειρήσεις την ανάβαση στον λόφο πάνω απ’ την πόλη. Εκεί θα συναντήσεις ένα απ’ τα καλύτερα διατειρημένα καστρα στην Ελλάδα με μοναδικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και ανεπανάληπτη θέα προς την πόλη. Ακόμα, ανεβαίνοντας θα περάσεις από γραφικά μικρά σπιτάκια που θυμίζουν ελληνικό νησί.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία ακρόπολη, ενώ είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Ενετούς κατά τη σύγκρουσή τους με τους Οθωμανούς.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Η πόλη της Ναυπάκτου, ειδικά γύρω από το λιμάνι έχει μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Αξίζει να αφεθείς και να χαθείς στα όμορφα στενά, αλλά και να απολαύσεις έναν καφέ στην κεντρική πλατεία κάτω απ’ τον τεράστιο πλάτανο.

Λιμάνι Ναυπάκτου

Το καλοκαίρι, οι παραλίες αριστερά και δεξιά απ’ το λιμάνι είναι ιδανικές για κολύμπι. Άμμος, σχετικά ρηχά και ήρεμα νερά δημιουργούν τις ιδενικές συνθήκες για χαλαρές διακοπές.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Η Ναύπακτος είναι συνδεδεμένη με διάφορα ιστορικά γεγονότα. Φημίζεται για την ομώνυμη ναυμαχία το 1571, η οποία διαδραματίστηκε βέβαια στα ανοιχτά της θάλασσας, στην περιοχή που ονομάζεται κόλπος της Ναυπάκτου. Πρόκειται για σημαντική σύγκρουση μεταξύ της Ισπανίας, Βενετίας και Γένουας εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία ολοκληρώθηκε με ολοκληρωτική ήττα των Οθωμανών. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή στη Ναυμαχία και ο βαρύς τραυματισμός στο χέρι, του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Μάλιστα στον ένα βραχίωνα του λιμανιού βρίσκεται και άγαλμα του.

Θερβάντες

Φεύγοντας για την Ορεινή Ναυπακτία

Μία μαγευτική διαδρομή ξεκινά αν αποφασίσεις να ανηφορίσεις προς τα βουνά της Ναυπάκτου για ημερήσια εκδρομή. Καταπράσινη φύση, με δροσερά νερά, παρθένα δάση και πλούσια πανίδα. Αν προσθέσεις τα παραδοσιακά χωριά με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, τα οποία ο τουρισμός δεν έχει ακόμα καταπνίξει, συντίθεται το ιδανικό τοπίο για απόδραση σε μία άλλη εποχή. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία και διαδρομές στη φύση με ιδιαίτερη ομορφιά (προτείνουμε τη διαδρομή που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα). Στη διαδρομή συναντάς πολλές φυσικές πηγές με πετρόκτιστες βρύσες, έτοιμες να σε ξεδιψάσουν.

Ναυπακτία

Φεύγοντας λοιπόν από την Ναύπακτο μπορείς να κινηθείς προς δύο προορισμούς. Είτε βόρεια προς τον Πλάτανο (γύρω στη μία ώρα) είτε βορειοανατολικά προς την Άνω Χώρα (γύρω στη μιάμιση ώρα) με αμάξι. Και οι δύο προσφέρουν όμορφες διαδρομές στη φύση, πολύ νερό και γαλήνη.

Ο Πλάτανος είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις είναι σε στενό δρόμο με στροφές, αλλά περνάει από την είσοδο του φαραγγιού του Ευήνου, που προσφέρει υπέροχη θέα. Οι πανέμορφες εικόνες θα σε γαληνέψουν και θα σου κρατούν συντροφιά μέχρι να φτάσεις στα 875 μέτρα του Πλατάνου.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Ο δρόμος προς την πιο γνωστή Άνω Χώρα περνάει απ” τον ποταμό Μόρνο. Μετά την Ελατού η διαδρομή προσφέρει τη μαγευτική γοητεία των ελάτων, απ’ όπου παίρνει το όνομα. Όσο ανεβαίνεις, ο δρόμος στενεύει και το τοπίο, αρκετά πιο άγριο, σε προσκαλεί να το απολαύσεις στο έπακρο. Το χωριό προσφέρεται για φαγητό, βόλτα στο χωριό και απόλαυση του καθαρού αέρα.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία: Μία Απόδραση στη Φύση

Μετά την γραφική Άνω Χώρα επιβάλλεται άλλη μία ώρα διαδρομή ανατολικότερα προς την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Η θέα είναι συγκλονιστική με τα γύρω υψώματα να δίνουν μία άγρια ομορφιά στο παρθένο τοπίο.

Λίμνη Μόρνου

Για την επιστροφή μπορείς να συνεχίσεις τον δρόμο προς το παραλιακό Γαλαξίδι, για άλλον έναν φιλόξενο οικισμό άρρηκτα συνδεδεμένο με την γύρω φύση. Τέλος η παραλιακή επιστροφή προς την Ναύπακτο προσφέρει όμορφες εικόνες στον Κορινθιακό κόλπο.

Δείτε Επίσης:​