Απ' το Σούνιο στο Λαύριο - Απόδραση στην Αττική

Στη σημερινή εκδρομή θα απολαύσουμε τις ομορφιές της νοτιοανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα την παραλιακή διαδρομή απ’ το Σούνιο στο Λαύριο. Αν και αποτελούν συνήθως ιδανικούς καλοκαιρινούς προορισμούς για την πρωτεύουσα, θα πάρουμε μία γεύση από την αξία τους όλο τον χρόνο και ιδίως την άνοιξη.

Σούνιο

Προτείνουμε να ξεκινήσεις απ’ το Σούνιο. Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή από την Αθήνα είναι παραλιακά από τη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, διασχίζοντας Παλαιά Φώκαια, Θυμάρι και Λεγρενά. Ο δρόμος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός και χρειάζεται προσοχή, αλλά περνά κυριολεκτικά δίπλα από τη θάλασσα προσφέροντας ευχάριστες εικόνες. Στα δεξιά σου μάλιστα θα παρατηρήσεις και τα δύο ακατοίκητα νησάκια, την Αρσίδα και τον Πάτροκλο.

Το Σούνιο αποτέλεσε ένα από τα γνωστότερα παραθεριστικά κέντρα από τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Γι’ αυτό στη διαδρομή θα συναντήσεις πολυτελείς βίλλες, ενώ ακριβώς κάτω από τον λόφο βρίσκεται το ξακουστό Ξενοδοχείο Αιγαίον.

Σούνιο, Εκδρομή

Αν και το κεντρικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο γνωστός ναός του Ποσειδώνα, δεν είναι απαραίτητο να τον επισκεφθείς από κοντά για να θαυμάσεις τη μεγαλοπρέπεια του. Ο ναός ξεπροβάλλει ήδη ακριβώς μετά την τελευταία στροφή των Λεγρενών και προσφέρει ιδιαίτερο θέαμα. Το ύψωμα που είναι χτισμένος κυριαρχεί στο γύρω τοπίο και ξεχωρίζει από τα  απότομα βράχια του έως τη θάλασσα.

Ναός Ποσειδώνα, Απ'το Σούνιο στο Λαύριο

Μάλιστα μπορείς να αγναντεύσεις τον ορίζοντα φτάνοντας έως την καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς κάτω απ’ τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Η θέα προς τη θάλασσα του Σαρωνικού αλλά και προς το Αιγαίο θα σου κόψει την ανάσα. Μπορείς να περιηγηθείς στη γύρω φύση, προς τον ναό της Αθηνάς Σουνιάδος και να κατηφορίσεις από τα μονοπάτια προς τις παραλίες.

Απ'το Σούνιο στο Λαύριο

Την άνοιξη η περιοχή γεμίζει με λουλούδια και όμορφες μυρωδιές που γεμίζουν το ταξίδι σου. Αν πρόκειται για καλοκαίρι, τότε ένα μπάνιο στις γύρω παραλίες (Γρεβενών, Σουνίου, αλλά και οποιαδήποτε ανοργάνωτη παραλία σε τραβήξει) είναι μία καλή επιλογή.

Σούνιο, Ναός Ποσειδώνα

Απ’το Σούνιο στο Λαύριο

Μόλις έχεις χορτάσει τη θέα μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή προς το Λαύριο, ίσως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής. Από εκεί ξεκινά μάλιστα και ο καταπράσινος εθνικός δρυμός Σουνίου.

Εκεί θα συναντήσεις έναν καλοδιατηρημένο οικισμό, που θα σε γοητεύσει με την ιδιαίτερη παλιά βιομηχανική προβλήτα του, τα νεοκλασικά κτήρια και τις προσεγμένες του ταβέρνες. Όταν πεινάσεις μπορείς να φας κοντά στο λιμάνι και την ψαραγορά. Όπως είναι φυσικό, το ψάρι και τα θαλασσινά κυριαρχούν. Αξίζει να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο (πληροφορίες εδώ) με ιδιαίτερη έμφαση στην μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες της περιοχής, αλλά και στα ευρήματα που προέρχονται από τον ναό του Ποσειδώνα του Σουνίου.

Λιμάνι Λαυρίου

Φτάνοντας στο λιμάνι θα συναντήσεις το γραφικό παλιό ρολόι του Λαυρίου, που σήμερα στεγάζει μία καφετέρια. Μάλιστα από το λιμάνι φεύγει το πλοίο για την Τζια (Κέα) και άλλες Κυκλάδες.

Στην προκυμαία, βρίσκεται κι ένα μνημείο που αναπόφευκτα συνδέει το Λαύριο με την κοντινή Μακρόνησο. Πρόκειται για το άγαλμα γυναικείας μορφής που, κοιτώντας προς το νησί της εξορίας ακριβώς απέναντι, συμβολίζει την αγωνία για την τύχη των πολιτικών κρατουμένων εκεί τις δεκαετίες του 1940 και 1950.

Μνημείο Μακρονήσου, Λαύριο

Λόγω της εκτενούς μεταλλουργικής χρήσης της περιοχής, παντού στην πόλη θα βρεις ψήγματα που μαρτυρούν τη βιομηχανική δραστηριότητα του 20ού αιώνα. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα ανοιχτό βιομηχανικό μουσείο που σε καλεί να το ανακαλύψεις.

Λαύριο, Προβλήτα

Μία όμορφη συνοικία του Λαυρίου είναι αυτή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Αν περπατήσεις προς τα εκεί θα σε γοητεύσουν οι ιστορικές μονοκατοικίες που έχουν επιζήσει και θυμίζουν το Λαύριο άλλης εποχής. Μάλιστα πολλές κατοικούνται ακόμα και δίνουν ζωή στη γειτονιά.

Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Αν είσαι λατρης της ιστορίας προτείνουμε να επισκεφθείς το αρχαίο θέατρο Θορικού, που βρίσκεται στα 5-10 λεπτά με αυτοκίνητο.

Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα θέατρα, με την χαρακτηριστική, κυρίως στα πρώιμα αττικά θέατρα, ορθογώνια ορχήστρα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, ενώ εντυπωσιακή είναι η θέα προς τη θάλασσα και το Λαύριο από το άνω διάζωμα.

Δείτε Επίσης:​