Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Σε αυτό μας το άρθρο, Ναύπλιο – Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι), θα σας ταξιδέψουμε στην πανέμορφη αυτή αργολική πόλη. Στην περιπλάνηση, θα σας αναδείξουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας. Επίσης, θα σας προτείνουμε κοντινές παραλίες για καλοκαιρινά ταξίδια. Το Ναύπλιο, είναι η τέλεια μονοήμερη ή ολιγοήμερη εκδρομή από την Αθήνα, καθώς το ιστορικό κέντρο της διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμη, η εγγύτητα της στη θάλασσα, προσδίδει έναν αέρα ανανέωσης για τους κατοίκους μεγάλων πόλεων.

Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Ιστορία της πόλης

Το Ναύπλιο ή αλλιώς Ανάπλι, αποτελεί μία μικρή πελοποννησιακή πόλη με περίπου 14,000 κατοίκους. Υπήρξε η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την περίοδο 1828-1833. Λόγω του γεγονότος ότι υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας, η πόλη βρίθει ιστορικών μνημείων που σχετίζονται με την περίοδο εκείνη. Παρόλα αυτά, η ιστορία του Ναυπλίου χρονολογείται από τα Μυκηναϊκά χρόνια και η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη με μνημεία από πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, πριν τη μεταφορά της στο Ναύπλιο, ήταν η πανέμορφη Αίγινα.

Αξιοθέατα: Παλαμήδι

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και γνωστό αξιοθέατο της πόλης αποτελεί το φρούριο του Παλαμηδίου. Το κάστρο αυτό βρίσκεται κυριολεκτικά επάνω από το Ναύπλιο και προσφέρει εξαιρετικές εικόνες, τόσο σε εκείνον που θα το θαυμάσει από την πόλη, όσο και σ’ εκείνον που θα το δει από κοντά. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, το 1687, από τους Βενετούς. Μετά τη λήξη της ελληνικής επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους, λειτούργησε σαν φυλακή. Ο πιο γνωστός του κρατούμενος, υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί το 1833. Ακόμη και σήμερα μπορείτε να δείτε το μικρό κελί, όπου φέρεται να κρατήθηκε έγκλειστος ο ήρωας της επανάστασης.

Θέα από το Παλαμήδι, Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Σήμερα, το φρούριο είναι προσβάσιμο, είτε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που φτάνει μέχρι και την είσοδο του, είτε μέσω σκαλοπατιών. Τα σκαλοπάτια είναι πολυάριθμα (αναφορές για 960), κι εάν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο μετάβασης θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση με τα σκαλιά προσφέρει όμορφη θέα στην πόλη, καθώς σταδιακά θα ανεβαίνετε κι αξίζει τον κόπο. Πληροφορίες για τιμές και ωράριο θα βρείτε εδώ.

Άποψη του Παλαμηδίου από το Ναύπλιο

Μπούρτζι

Εξίσου αναγνωρίσιμο αξιοθέατο αποτελεί το κάστρο Μπούρτζι. Το φρούριο είναι με διάφορα ονόματα γνωστό, όπως Θαλασσόπυργος, καστέλι (για τους Ενετούς) και τέλος ως Μπούρτζι για τους Οθωμανούς. Πρόκειται για μία μικρή νησίδα σε ελάχιστη απόσταση από το λιμάνι της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1473, ενώ η τελική μορφή έλαβε χώρα γύρω στο 1698. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης και πιο συγκεκριμένα λόγω της εμφύλιας διαμάχης, η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε το 1824 και το 1827, να καταφύγει εκεί για τη προστασία της. Ακόμη, το Μπούρτζι υπήρξε ο πρώτος τόπος φυλάκισης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μπούρτζι

Το 1865, έπαυσε να λειτουργεί ως φρούριο κι αποτέλεσε τον τόπο διαμονής του δήμιου που εκτελούσε τους θανατοποινίτες του Παλαμηδίου. Αναπαλαιώθηκε τον 20ο αιώνα με ιδιωτικά κεφάλαια και γι’ αυτό λειτούργησε ως ξενοδοχείο με 12 δωμάτια καθώς και εστιατόριο. Το ξενοδοχείο έπαυσε να λειτουργεί κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Σήμερα είναι επισκέψιμο αλλά δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί σχεδόν καθόλου. Δεν υπάρχουν πινακίδες που να περιγράφουν και να εξηγούν τα διάφορα τμήματα του μνημείου. Παρόλα αυτά εάν πάτε, θα δείτε ένα αρκετά εντυπωσιακό κάστρο και μία υπέροχη θέα στην πόλη του Ναυπλίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Δεν υπάρχει αντίτιμο εισόδου για το κάστρο αλλά για να πάτε θα χρειαστεί να πάρετε βάρκα. Θα βρείτε αυτά τα βαρκάκια στην προκυμαία της πόλης. Είναι μόλις 10 λεπτά μακριά και το κόστος μετάβασης ανέρχεται στα 4,50 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Μπούρτζι, Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Tip του άρθου Ναύπλιο – Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Εάν βρεθείτε στο Ναύπλιο την περίοδο του καλοκαιριού και σκοπεύετε να διανυχτερεύσετε, να έχετε υπόψιν σας ότι συχνά τις θερινές νύχτες στο Μπούρτζι λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παλιά πόλη

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι μία από τις ωραιότερα σωζόμενες στον ελλαδικό χώρο και εντυπωσιάζει με τα νεοκλασικά της κτήρια, τις πανέμορφες πλατείες αλλά και τα πολυάριθμα ταβερνάκια της. Η έκταση της καλύπτει τη βόρεια περιοχή του κάστρου της Ακροναυπλίας. 

Παλιά Πόλη, Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Μπούρτζι, Παλαμήδι)

Μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της θα βρείτε επίσης αρκετά μαγαζιά με αναμνηστικά αλλά και βενετσιάνικα σπιτάκια, με γραφικά μπαλκόνια. Σημαντικό αξιοθέατο της παλιάς πόλης είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκεί στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονείται ο τότε κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννης Καποδίστριας. Στον πλαϊνό τοίχο της εισόδου του ναού, μπορείτε να δείτε τη γυάλινη προθήκη, η οποία πλαισιώνει το σημείο όπου καρφώθηκε η σφαίρα.

Παλιά πόλη Ναυπλίου

Πλατεία Συντάγματος

Αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, καθώς εδώ συγκεντρώνονται ιστορικά κτήρια αλλά και η πλειονότητα των επισκεπτών. Στην πλατεία θα δείτε έναν πλάτανο, κάτω από τον οποίο συγκεντρώνονταν οι οπλαρχηγοί της επανάστασης για να καταστρώσουν τα σχέδιά τους. Περιμετρικά της πλατείας θα βρείτε πανέμορφα κτήρια, τα οποία μοιάζουν ολοζώντανοι μάρτυρες μιας άλλης εποχής. 

Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο

Τα οικήματά αυτά αποτελούν το Βουλευτήριο, όπου στεγαζόταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Τριανόν, δηλαδή το παλιό τζαμί, το κυβερνείο του Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μετονομασία της σε πλατεία Συντάγματος έλαβε χώρα την ίδια περίοδο, όπου στην Αθήνα μετονομάστηκε η ομώνυμη πλατεία, δηλαδή μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Αξίζει να ξοδέψετε λίγο χρόνο και να κοιτάξετε τα κτήρια τριγύρω από την πλατεία και αμέσως, θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε κάποια άλλη ιστορική εποχή.

Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Προηγουμένως, αναφερθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στεγάζεται σ’ ένα μοναδικής ομορφιάς ενετικό κτήριο, που κατασκευάστηκε το 1713. Μάλιστα, συχνά περιγράφεται ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα οικήματα της εποχής αυτής σ’ όλη την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μας, αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς στις συλλογές του θα βρείτε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Το διώροφο αυτό μουσείο λοιπόν, καλύπτει τις περιόδους από την απώτατη προϊστορία μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Αξιοπρόσεκτα είναι ευρήματα από το νεολιθικό σπήλαιο στο Φράχθι αλλά και η μυκηναϊκή συλλογή (πχ η πανέμορφη μυκηναϊκή πανοπλία από τα Δενδρά). Πληροφορίες για ωράριο και τιμές θα βρείτε εδώ.

Μυκηναϊκή πανοπλία από τα Δενδρά

Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Το Ναύπλιο προσφέρει μία ακόμη γραφικότατη και πανέμορφη πλατεία στους επισκέπτες. Η πλατεία των Τριών Ναυάρχων εντυπωσιάζει από τη λιτή της διαρρύθμιση αλλά και τα πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια που την περιβάλλουν. Ξεχωρίζει αυτό του δημαρχείο της πόλης. Η πλατεία κατασκευάστηκε επί Καποδίστρια προς τιμήν των τριών ναυάρχων (Kόδριγκτον της Aγγλίας, Δεριγνύ της Γαλλίας και Xέιδεν της Pωσίας), που νίκησαν στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Να σημειώσουμε ότι η ναυμαχία έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1827 και οδήγησε ουσιαστικά στην δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Στο κέντρο της θα βρείτε ένα ταφικό μνημείο, το οποίο φυλάσσει τα οστά του Δημήτριου Υψηλάντη. Ακόμη, σε αυτήν την πλατεία μπορείτε να δείτε τον ανδριάντα που φιλοτεχνήθηκε για τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον Όθωνα.

Ο προμαχώνας Πέντε Αδέρφια

Φτάνοντας στα όρια της παλιάς πόλης, θα βρείτε τον εν λόγω προμαχώνα. Κατασκευάστηκε ώστε σε συνδυασμό με το Μπούρτζι να ελέγχουν την είσοδο στο λιμάνι της πόλης. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι από εκεί άπλωναν μία αλυσίδα, η οποία έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, ώστε να εμποδίζουν την προσέγγιση εχθρικών πλοίων. 

Προμαχώνας πέντε Αδέρφια, Ναύπλιο - Αξιοθέατα (Παλαμήδι, Μπούρτζι)

Χρονολογείται στην περίοδο της ενετοκρατίας. Εκεί είχαν τοποθετηθεί 5 κανόνια βαρέως τύπου, εξ’ ου και η ονομασία του σημείου. Τα κανόνια αυτά σώζονται μέχρι και στις μέρες μας στο σημείο που είχαν στηθεί και σ’ ένα μπορείτε να διαβάσετε μία ενετική επιγραφή.

Κανόνι στον προμαχώνα πέντε αδέρφια, Ναύπλιο

Ο λέων των Βαυαρών

Πλησίον του σύγχρονου νεκροταφείου της πόλης, στην οδό Mιχαήλ Iατρού θα βρείτε ένα δημιούργημα μοναδικής τεχνοτροπίας. Χρονολογείται μεταξύ του 1840 και 1841. Πρόκειται για έναν κοιμώμενο λέοντα και δημιουργός του ήταν ο Γερμανός Kρίστιαν Zίγκελ (Christian Siegel). Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή του μνημείου, γραμμένη στα γερμανικά, όπου αναφέρεται ότι το έργο αυτό ήταν προϊόν παραγγελίας του βασιλιά της Βαυαρίας (και πατέρα του Όθωνα), Λουδοβίκου. 

Ο λεόντας των Βαυαρών

Το μνημείο ανεγέρθη ως ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς Βαυαρούς στρατιώτες, που πέθαναν κατά την επιδημία τύφου το 1833 και 1834. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος με γρασίδι αλλά και παγκάκια ενδείκνυται για μία ιδιαίτερη επίσκεψη στο μνημείο.

Ο λεόντας των Βαυαρών

Παραλία Καραθώνα

Η πανέμορφη παραλία του Ναυπλίου γεμάτη με ολόχρυση άμμο αλλά και γαλανά ρηχά νερά. Βρίσκεται στην πίσω μεριά του Παλαμηδίου και μπορείτε να το θαυμάσετε κολυμπώντας στα ολογάλανα νερά της. 

Παραλία Καραθώνα

Στην παραλία θα βρείτε και επιλογές για θαλάσσια σπορ. Προσοχή παρ’ όλη την μεγάλη έκταση της παραλίας το καλοκαίρι γεμίζει αρκετά από κόσμο. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει όμως να την επισκεφτείτε καθώς πρόκειται πράγματι για μία πανέμορφη όαση δροσιάς.

Δείτε Επίσης:​