10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Ένα πέρασμα από τη μεσαιωνική καρδιά της Νότιας Ευρώπης αρκεί για να μας εμπνεύσει για ταξίδια που δεν είχαμε μέχρι τώρα φανταστεί. Από μικρά χωριά, γνωστές πόλεις και οχυρωμένα φρούρια, ανατρέχουμε σε εντυπωσιακούς μεσαιωνικούς οικισμούς της Νότιας Ευρώπης.

1. Τολέδο (Toledo, Ισπανία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Αμφιθεατρικά χτισμένο στο πλάι του ποταμού Τάγου, το Τολέδο ήταν πρωτεύουσα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας από το 1519 έως το 1561. Με μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή σπαθιών, είναι μία από τις πόλεις της Ισπανίας που θα σου τραβήξουν αμέσως την προσοχή με τα αμέτρητα μνημεία της. Από την εντυπωσιακή πύλη Bisagra στην είσοδο της πόλης, έως την πλατεία Zocodover, το Τολέδο βρίσκει πάντα τρόπο να σε μαγεύει. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η θρησκευτική τέχνη και η γοτθική αρχιτεκτονική. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) έζησε και μεγαλούργησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Τολέδο. Αξίζει να επισκεφθείς το μουσείο Ελ Γκρεκο, αλλά και τις εκκλησίες που κοσμούνται από τα έργα του.

2. Ντουμπρόβνικ (Dubrovnik, Κροατία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Το κόσμημα των Δαλματικών ακτών δε θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτή τη λίστα. Μία οχυρωμένη πόλη στην άκρη του βράχου με στενά σοκάκια και έντονη ζωή προσφέρει ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο παρελθόν. Μάλιστα πολλοί επισκέπτες θα αναγνωρίσουν εκεί σκηνές απ’ τη σειρά Game of Thrones, ένας απ’ τους λόγους της φήμης της πόλης τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να χαθείς στα αμέτρητα σοκάκια, τα ανηφορικά σκαλοπάτια αλλά και να επισκεφθείς το Παλάτι του Ρέκτορα, ένα κτηριακό συγκρότημα σε γοτθικό ρυθμό και μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία. Ο καθεδρικός ναός και τα πελώρια τείχη σίγουρα θα σε μεταφέρουν στον μεσαίωνα.

3. Μεστά (Ελλάδα)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Το καστροχώρι της Χίου αποτελεί ένα απ’ τα λίγα διατηρητέα μνημεία στην Ελλάδα με τόσο πλούσια αρχιτεκτονική. Χτισμένο σε μία μικρή κοιλάδα του νησιού, χαρακτηρίζεται απ’ τα δαιδαλώδη σοκάκια του. Τα σπίτια του οικισμού είχαν τον ρόλο του τείχους, καθώς διέθεταν παράθυρα μόνο προς το εσωτερικό του. Η επικοινωνία από τα δώματα τους συνέβαλε στην άμυνα από εξωτερική εισβολή. Τα Μεστά διαθέτουν μία άριστη αμυντική διάταξη και σήμερα σώζονται πολλά από τα βυζαντινά και γενουάτικα κτήρια τους. Στη Χίο αξίζει να επισκεφθείς και τον μεσαιωνικό οικισμό Πυργί με τις μοναδικές ζωγραφικές διακοσμήσεις.

4. Σιένα (Siena, Ιταλία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Η Σιένα αποτελεί το Μεσαιωνικό κέντρο της επαρχίας της Τοσκάνης στην Ιταλία. Ο Γοτθικός-Ρομανικός ναός, η περίτεχνη Κρύπτη του 13ου αιώνα, αλλά και το Palazzo Pubblico (το παλιό διοικητικό κέντρο της πόλης) δίνουν έναν μεσαιωνικό αέρα που δύσκολα θα ξεχάσεις. Μία βόλτα στην Piazza del Campo, με τον καταπληκτικό μεσαιωνικό πύργο (Torre del Mangia), και το συντριβάνι Gaia, είναι αρκετή για να ερωτευτείς την πόλη. Με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα η Βιβλιοθήκη Piccolomini μέσα στον καθεδρικό ναό σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

5. Κότορ (Kotor, Μαυροβούνιο)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Η μοναδική του θέση στον ομώνυμο κόλπο του δίνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Με έντονες ενετικές επιρροές, το Κότορ θα σε συναρπάσει με την φιλόξενη ατμόσφαιρα του που συνδυάζεται με έναν απόκοσμο χαρακτήρα και μία φυσική γοητεία. Πάνω απ’ το χωριό δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο με τα δαιδαλώδη τείχη του. Μη χάσεις τις τρείς πύλες στην είσοδο της παλιάς πόλης (βόρεια, νότια και δυτική) που αποτελούν πραγματικά στολίδια. Το ρολόι των αρχών του 17ου αιώνα στην κεντρική πλατεία και οι πολυάριθμες εκκλησίες και παλάτια θα σε μαγνητίσουν. Χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης είναι οι γάτες, που θα τις δεις να τριγυρίζουν αμέριμνες παντού.

6. Άβιλα (Ávila, Ισπανία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Μοναδικά μεσαιωνικά τείχη κάνουν την πόλη να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι ιπποτών και αποπνέουν μία μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Μεγάλο θρησκευτικό κέντρο της Ισπανικής Αυτοκρατορίας τον 16ο αιώνα, στην Άβιλα θα συναντήσεις πολυάριθμες καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια με εντυπωσιακό μέγεθος. Το μνημείο Cuatro Postes χτισμένο την ίδια περίοδο προσφέρει αξέχαστη θέα προς την πόλη. Δεν πρέπει να χάσεις την κλασικού ισπανικού τύπου πλατεία Plaza Mayor (Mercado Chico) και την εβραϊκή γειτονιά. Για ένα μοναδικό δείγμα μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής στο εσωτερικό της πόλης φτάνει να επισκεφθείς το Palacio de los Verdugo.

7. Καρκασόν (Carcassonne, Γαλλία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας το μεσαιωνικό φρούριο-στολίδι στο Καρκασόν (La Cité),  πανοραμικά χτισμένο προσφέρει σημαντική πολιτισμική αξία. Στο εσωτερικό του, στενοί δρόμοι με αναστηλωμένα σπίτια δίνουν την αίσθηση μία άλλης εποχής. Θεόρατα κυκλικά τείχη, εσωτερικά κάστρα και πύργοι δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα και προστατεύουν για εκατοντάδες χρόνια τον μικρό αυτόν οικισμό. Έξω απ’ τα τείχη, η κίνηση της πόλης συγκεντρώνεται γύρω απ’ την Place Carnot με ιδιαίτερη γοητεία.

8. Ρόδος (Ελλάδα)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Η παλιά πόλη της Ρόδου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής μεσαιωνικής ιστορίας. Το γοητευτικό της ταπεραμέντο με τα πελώρια τείχη και τη διάσημη οδό των Ιπποτών θα σε μαγέψει. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται στο εσωτερικό του κάστρου των Ιπποτών. Επιπλέον το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αλλά και τα ρομαντικά πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο σύνολο. Ο Πύργος του Ρολογιού προσφέρει την απαραίτητη πανοραμική θέα στην πόλη ενώ το τζαμί του Σουλεϊμάν προδίδει την έντονη Οθωμανική παρουσία στο νησί. Ένα αξέχαστο δείγμα μεσαιωνικής ιστορίας!

9. Τούι (Tui, Ισπανία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Ίσως το πιο απόκοσμο χωριό της λίστας μας, με ιδιαίτερη γοητεία και γοτθική αρχιτεκτονική. Στα βόρεια σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία (Γαλικία), το Τούι φυλάσσει μία αξέχαστη φυσιογνωμία. Τα κύρια αρχιτεκτονικά διαμάντια του χωριού βρίσκονται συγκεντρωμένα στο ιστορικό κέντρο μαζί με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό χτισμένο στο υψηλότερο σημείο. 

Το Τούι βρίσκεται στη μία πλευρά του ποταμού Μίνο (Minho) και χωρίζεται από το πορτογαλικό χωριό Valença με γέφυρα που προσφέρει πανέμορφες εικόνες προς το γύρω φυσικό περιβάλλον. Η εβραϊκή γειτονιά (η συναγωγή, la casa de Salomón, la Menorá) αλλά και τα πολλά μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά στολίδια σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Συμβολικά στο χωριό είναι τα sambenitos, ένα είδος ψηλού καπέλου που η Ιερά Εξέταση φορούσε στους άπιστους για δημόσια διαπόμπευση. Μπορείς να τα βρεις στο Επισκοπικό μουσείο.

10. Σαν Γκιμινιάνο (San Gimignano, Ιταλία)

10 Μεσαιωνικά Στολίδια στη Νότια Ευρώπη: Ταξίδι στον Χρόνο

Άλλη μία επιλογή απ’ την Τοσκάνη, κοντά στη Σιένα, φημίζεται για τους μεσαιωνικούς της ‘ουρανοξύστες’. Με το χωριό να προβάλει αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο, οι ψηλοί πύργοι του που φαίνονται από μακριά, είναι το σήμα κατατεθέν του. Η περιπλάνηση στις μεσαιωνικές πλατείες (Piazza della Cisterna, Piazza dell Duomo) και εκκλησίες σου επιτρέπει να θαυμάσεις από κοντά τους πύργους και να χαθείς στα όμορφα σοκάκια του χωριού. 

Ίσως ο πιο εντυπωσιακός απ’ τους πύργους είναι ο La Torre Grossa. Η απίστευτη θέα από την κορυφή του (57 μέτρα) δίνει μία άλλη διάσταση του Σαν Γκιμινιάνο. Ιδιαίτερη ομορφιά παρουσιάζει το El Palazzo Comunale με την εκλεπτισμένη εκκλησία της Santa María Asunta στο πλάι. Αξίζει να περπατήσεις κατά μήκος του τείχους για να απομακρυνθείς από το τουριστικό κέντρο και να θαυμάσεις τις φυσικές ομορφιές του χωριού.

Δείτε Επίσης:​