10 Μυστικιστικά και Μυθολογικά Μέρη στην Ελλάδα

Άγρια τοπία, κτήρια με σκοτεινή ιστορία αλλά και έντονη φαντασία σε συνδυασμό με την αρχαιοελληνική παράδοση έχουν δημιουργήσει για πολλά μέρη της χώρας ένα εντυπωσιακό μείγμα μυθολογίας, μυστικισμού αλλά και θεωριών συνομωσίας. Ο γοητευτικός χαρακτήρας αυτών των σημείων προσφέρει το ιδανικό φαντασιακό υπόβαθρο για όποιον θέλει να ταξιδέψει σε μέρη που έχουν εξάψει την ανθρώπινη φαντασία κατά την διάρκεια των αιώνων! Ποια είναι όμως αυτά τα μέρη;

1. Η “Πυραμίδα”, Ταΰγετος

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την ψηλότερη κορυφή Ταΰγετου (η ψηλότερη της Πελοποννήσου), τον προφήτη Ηλία, η οποία βρίσκεται στα 2.407 μέτρα. Πολλά είναι και όσα έχουν ειπωθεί για την “πυραμίδα” στην κορυφή, ταυτίζοντας τον Ταΰγετο με την μυθολογία. Οι θεωρίες συνομωσίας υποστηρίζουν ότι λαξεύτηκε από ανθρώπινο χέρι και δεν αποτελεί μέρος της φυσική διαδικασίας. Μάλιστα το βάραθρο που βρίσκεται στην βάση την κορυφής έχει πολλές φορές συσχετιστεί από διάφορες συνομωσίες με “πύλη εισόδου στην πυραμίδα”. Μάλιστα αναφέρεται συχνά ότι η κορυφή βρίσκεται σε νοητή ευθεία με τον Όλυμπο, το οποίο έχει πυροδοτήσει περαιτέρω αυτές τις αβάσιμες θεωρίες. Άλλοι λένε πως η πυραμίδα ήταν ένα είδος «φρυκτωρίας» (παρατηρητηρίου) ή ένας γιγάντιος πομπός που έστρεφε την αρνητική ενέργεια της περιοχής προς άλλη κατεύθυνση (ταυτίζοντάς την έτσι με ενεργειακά μέρη στην Ελλάδα). Η σοβαρή επιστημονική έρευνα απορρίπτει όλες αυτές τις θεωρίες αλλά όπως και να έχει αξίζει να την επισκεφτείτε, καθώς η θέα είναι μοναδική και αξίζει την ανάβαση!

2. Χωριό Βώλακας, Τήνος

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Στο χωριό Βώλακας θα δείτε γρανιτένιους ηφαιστειογενείς ογκόλιθους, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του, κοντά στην χώρα της Τήνου. Οι ογκόλιθοι δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό και μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια μάχη γιγάντων. Η τοποθεσία αυτή έχει γεννήσει θρύλους αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Η πρώτη και επικρατέστερη αναφέρει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, πριν από εκατομμύρια χρόνια η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα. Με την απόσυρση της θάλασσας παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, ενώ μια τρίτη θεωρία αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων. Τα βράχια του Βώλακα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης των λάτρεων της αναρρίχησης. Επισκέπτες από τη Γερμανία κι άλλες χώρες της Ευρώπης συρρέουν στην Τήνο και επιδίδονται στο αγαπημένο τους bouldering, στην αναρρίχηση δηλαδή χαμηλού ύψους βράχων χωρίς σχοινιά.

3. Οικισμός Κάλλιο, Φωκίδα

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Το χωριό αυτό της Φωκίδας, έχει ένα έντονο μυστικιστικό χαρακτήρα και το γεγονός ότι είναι βυθισμένο στα νερά της λίμνης του Μόρνου την κάνει να φαίνεται βγαλμένη από ταινία τρόμου! Το Κάλλιο εγκαταλείφθηκε και βυθίστηκε, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα και η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Τα νερά της λίμνης συχνά υποχωρούν λόγω ξηρασίας, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες και έτσι μπορείτε να δείτε μισογκρεμισμένα κτήρια που μοιάζουν με φαντάσματα, ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας του μέρους!

4. Σανατόριο, Πάρνηθα

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Η Πάρνηθα διαθέτει ένα κτίσμα που σίγουρα χαρακτηρίζεται από μυστικιστικό και απόκρυφο χαρακτήρα. Η είσοδος στο ίδιο το κτήριο απαγορεύεται, αλλά μπορείτε να πάρετε μία γεύση απ’ την απόκοσμη όψη του κάνοντας μία περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους του. Ακριβώς απέναντι θα βρείτε το λεγόμενο «Πάρκο των Ψυχών», όπου γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων αναπαριστούν ομοιώματα ανθρώπων, σαυρών αλλά και το μελαγχολικό ‘παράθυρο’ στο βουνό. Καλλιτέχνης είναι ο Σπύρος Ντασιώτης εμπνευσμένος απ’ την ιστορία του Σανατόριο, όπου έζησαν και πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Πάρνηθα και τις εκδρομές που μπορείτε να κάνετε εδώ.

5. Ναός Αγίας Θεοδώρας, Μεγαλόπολη

10 μυστικιστικά και μυθολογικά μέρη στην Ελλάδα

Ένα απ’ τα πιο παράξενα εκκλησάκια στην Ελλάδα βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω απ’ τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Στη σκεπή του έχουν φυτρώσει 17 μεγάλα δέντρα, των οποίων οι ρίζες δεν φαίνονται πουθενά και προσδίδουν στο μικρό ναό ένα δυσανάλογα μεγάλο για το μέγεθός του βάρος, που λέγεται πως αποτελεί αίνιγμα για τους ειδικούς. Ο βυζαντινός ναός, χτισμένος τον 12ο αιώνα, μοιάζει ετοιμόρροπος κι όμως κατορθώνει να αντιστέκεται ακόμη και στα δυνατά ρέματα νερού που περνούν τον χειμώνα από τη περιοχή, ενώ κάτω από το εκκλησάκι αναβλύζει δροσερό, πόσιμο νερό. Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία λόγια της Αγίας Θεοδώρας, η οποία εκτελέστηκε ήταν: «το σώμα μου να γίνει εκκλησιά, τα μαλλιά μου δένδρα και το αίμα μου ποτάμι».

6. Σπήλαιο Νταβέλη, Πεντέλη

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Ένα απ’ τα αγαπημένα θέματα όσων ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας κι ανεξήγητα φαινόμενα είναι η Πεντέλη. Και ένα από τα πιο… must μέρη για όλους τους λάτρεις του άγνωστου είναι η σπηλιά του Νταβέλη, που βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ. Πήρε το όνομά της από τον φοβερό λήσταρχο (υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που θεωρούν ότι ο Νταβέλης αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη της σπηλιάς). Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του θεού Πάνα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια ερημητήριο ασκητών, στους οποίους οφείλει και το παλαιότερο όνομά της «Σπήλαιον των Αμώμων», δηλαδή των αγνών. Η… άλλη διάσταση στη σπηλιά του Νταβέλη άρχισε να δίνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Την περίοδο εκείνη ο ελληνικός στρατός έκανε έργα στην σπηλιά και στην τριγύρω περιοχή αποκλείοντας οποιαδήποτε πρόσβαση. Όπως είναι φυσικό, οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν. Ιδιαίτερα καθώς η περιοχή κηρύχθηκε στρατιωτική και φρουρούνταν. Οι θεωρίες πολλές και περιλαμβάνουν αναφορές για πυρηνικά και υψηλή ραδιενέργεια μέχρι και παρουσία UFO και μικρών ανθρωποειδών. Μάλιστα μία παλάμη που βρίσκεται χαραγμένη σ’ έναν τοίχο του σπηλαίου αναφέρεται ότι έχει μεταφερθεί 3 φορές. Όλες αυτές οι θεωρίες δείχνουν πως η ανθρώπινη φαντασία μπορεί πράγματι να οργιάσει και να πείσει τους ταξιδιώτες του διαφορετικού να επισκεφτούν το συγκεκριμένο μέρος! Διαβάστε και για άλλες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε στην Πεντέλη εδώ!

7. Φραγκοκάστελο, Κρήτη

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Ο θρύλος λέει πως κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου λίγο πριν την ανατολή, εμφανίζονται στην περιοχή Θυμέ Κάμπος στην επαρχία των Σφακίων, οι Δροσουλίτες. Μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές με αστραφτερές πανοπλίες προελαύνει προς τη θάλασσα πάνω απ΄το Φραγκοκάστελο. Λένε πως είναι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους στρατιώτες του που υπερασπίστηκαν το κάστρο απ’ τους Οθωμανούς. Το φαινόμενο αυτό με τις σκιές των μαχητών ονομάζεται «Δροσουλίτες» γιατί εμφανίζονται για περίπου 8 λεπτά με τη δροσιά της χαραυγής. Το 1890 ένα απόσπασμα Τούρκων που είδε το φαινόμενο τρόμαξε και πήρε θέση μάχης! Το ίδιο συνέβη και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής όταν οι άνδρες ενός γερμανικού αποσπάσματος νόμισαν τις σκιές για αντάρτες και έριξαν με τα πολυβόλα…. Αν βρεθείτε στα Σφακιά και είναι Μάιος κάντε μια βόλτα στο Φραγκοκάστελο. Που ξέρετε; Μπορεί να συναντήσετε κι εσείς τους Δροσουλίτες…!

8. Σαμοθράκη

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Στο νησί της Σαμοθράκης βρισκόταν η έδρα των περίφημων Καβείριων Μυστηρίων, για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Αποτελεί πόλο έλξης εκείνων που αρέσκονται στον εναλλακτικό τουρισμό. Λέγεται πως κάποιοι αποφεύγουν την κατασκήνωση κοντά στο ρέμα του Φονιά (εμείς σας προτείνουμε να κάνετε περίπατο στο μονοπάτι του ρέματος και να φτάσετε μέχρι τον καταρράκτη, ένα φυσικό υπερθέαμα). Θεωρίες συνομωσίας αναφέρουν ότι εκεί υπάρχει ισχυρό ενεργειακό πεδίο, βάσει του τρόπου με τον οποίο φυτρώνουν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων στο σημείο. Ακόμη, λέγεται ότι ο επισκέπτης που θα ανέβει στην κορυφή του όρους Σάος στο κέντρο του νησιού θα έρθει σε επαφή με παράξενα φαινόμενα, ενώ μπορεί ακόμη να δει και τις τρομερές μορφές των Καβείρων επάνω στους βράχους. Οι θεωρίες δεν σταματούν εκεί καθώς αναφέρουν πως σ’ ένα αρχαίο τείχος υπάρχει εντοιχισμένη μια πλάκα με τον χάρτη του νησιού όπως φαίνεται από ψηλά. Όπως και να έχει η Σαμοθράκη είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα νησιά στην Ελλάδα και μ’ ένα τέτοιο συνομωσιολογικό υπόβαθρο σίγουρα καλύπτει μία ευρεία γκάμα ταξιδιωτών!

9. Όρος Ίδα, Κρήτη

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης στην κεντρική Κρήτη αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο Κρόνος, ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσπάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς του, τρώγοντάς τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από ένα απ’ τα παιδιά του. Όταν , λοιπόν, η Ρέα (γυναίκα του Κρόνου) γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδαίο Άντρο, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση του βουνού. Το τοπίο γύρω από το σπήλαιο προσφέρει εντυπωσιακή θέα και σίγουρα μία άγρια φυσική ομορφιά που σε συνδυασμό με το μυθολογικό υπόβαθρο αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής δημιουργούν την ιδανική απόδραση!

10. Σπιναλόγκα

10 Μυστικιστικά και Μυθικά Μέρη στην Ελλάδα

Το 1903, αφού οι τελευταίοι κάτοικοι είχαν φύγει απ’ το νησί, η Σπιναλόγκα μετατράπηκε σε λεπροκομείο, προκειμένου να απομονωθούν όσοι έπασχαν από τη Νόσο Χάνσεν. Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών, όπου μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της Κρήτης 250 ασθενείς. Αργότερα, μετατράπηκε σε Διεθνές Λεπροκομείο, αφού δέχτηκε αρρώστους και απ’ άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα κτήρια της Σπιναλόγκα σώζονται πραγματικά σε εντυπωσιακά καλές συνθήκες και σίγουρα μία βόλτα στα στενά και στα σπιτάκια θα σας δημιουργήσει έναν έντονο συναίσθημα, ιδίως αν αναλογιστείτε τον ανθρώπινο πόνο και τον θάνατο που υπήρξε σ’ αυτό το μικρό νησάκι. Κάποιοι επισκέπτες αναφέρουν πως έχουν ακούσει φωνές ανθρώπων που υποφέρουν, ενώ μπαίνοντας στα απομεινάρια των σπιτιών των λεπρών ένιωθαν την παρουσία τους.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: