Οι 10 Παλαιότερες Πόλεις στον Κόσμο με Συνεχή Κατοίκηση
Αναρωτήθηκες ποτέ ποιες απ’ τις πόλεις που κατοικούμε και επισκεπτόμαστε σήμερα είναι οι παλαιότερες με συνεχή κατοίκηση; Οι πόλεις που άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο απ’ τα σημάδια της ιστορίας. Δείχνουν την επιρροή – θετική και αρνητική – του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι παλαιότερες πόλεις του κόσμου διαθέτουν ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική και εκπληκτικές ιστορίες, αλλά αξιοσημείωτα λίγες αρχαίες πόλεις στέκονται ακόμη σήμερα. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές;
1. Ιεριχώ, Δυτική Όχθη
Χρονολογείται μεταξύ 11.000 και 9.300 π.Χ. και θεωρείται ότι είναι η παλαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στη Γη. Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν στην Ιεριχώ και χρονολογούνται μεταξύ 9.000 και 8.000 π.Χ. επιβεβαιώνουν ότι είναι επίσης η παλαιότερη γνωστή περιτειχισμένη πόλη του κόσμου! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ιεριχώ παρέμεινε κατοικημένη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, παρά τη θέση της πολύ κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Το γεγονός αυτό καθιστά επίσης την πόλη τη χαμηλότερη μόνιμα κατοικημένη τοποθεσία στη Γη. Το 2017 είχε πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους.
2. Δαμασκός, Συρία
Η Δαμασκός πιστεύεται ευρέως ότι είναι μία απ’ τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με ενδείξεις κατοίκησης που χρονολογούνται περίπου απ’ το 10.000 έως το 8.000 π.Χ. Η τοποθεσία της έχει κάνει την πόλη ένα χωνευτήρι πολιτισμών και παραδόσεων. Το 2018, η μητροπολιτική περιοχή της φιλοξενούσε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και το 2008 η UNESCO ονόμασε την πόλη Αραβική Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Όταν ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν επισκέφθηκε την πόλη, έγραψε: «Για τη Δαμασκό, τα χρόνια είναι μόνο στιγμές, οι δεκαετίες είναι μόνο μικροπράγματα του χρόνου. Μετράει τον χρόνο όχι με μέρες και μήνες και χρόνια, αλλά με τις αυτοκρατορίες που έχει δει να ανεβαίνουν και να ευημερούν και να καταρρέουν. Είναι ένα είδος αθανασίας».
3. Ρέι (Ray), Ιράν
Βρίσκεται εντός της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Τεχεράνης και υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης που χρονολογούνται από περίπου το 6.000 π.Χ., αν και πιθανότατα έχει κατοικηθεί συνεχώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πόλη διατηρεί έναν πλούτο ιστορικών μνημείων, όπως το Cheshmeh-Ali (μια δημοφιλής περιοχή αναψυχής με πηγή νερού που τροφοδοτείται από πηγές), που χρονολογούνται από περίπου το 5.000 π.Χ., καθώς και το κάστρο Gebri ηλικίας 3.000 ετών. Η πόλη αυτή μάλιστα ήταν και μία απ’ τις σημαντικές ιερές πόλεις για τους Ζωροάστρες.
4. Ερμπίλ, Ιρακινό Κουρδιστάν
Η πόλη του Ερμπίλ, επίσης γνωστή ως Hewlêr, βρίσκεται στη σημερινή περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Συνεχώς κατοικημένη απ’ το 6.000 π.Χ. περίπου, ο ορίζοντας της πόλης κυριαρχείται απ’ τον οχυρωμένο οικισμό που περιβάλλει την Ακρόπολη του Ερμπίλ. Το τεχνητό ανάχωμα στο ιστορικό κέντρο του Ερμπίλ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το ανάχωμα (Tell) σχηματίστηκε σταδιακά ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι, με τους αιώνες να περνούν κατασκευές από πλίνθους και άλλα υλικά που κατέρρεαν, συμπιέστηκαν στο έδαφος δημιουργώντας ένα ύψωμα 30 μέτρων.
5. Χαλέπι, Συρία
Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης στο Χαλέπι χρονολογούνται περίπου απ’ το 6.000 έως το 5.000 π.Χ. Λόγω της θέσης του μεταξύ της Μεσογείου και της Μεσοποταμίας – και στο τέλος του Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος περνούσε απ’ την κεντρική Ασία και τη Μεσοποταμία – το Χαλέπι ήταν στο κέντρο του αρχαίου κόσμου. Τα κτήρια και τα διάφορα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς που επηρέασαν την ιστορίας της.
Η Αρχαία Πόλη του Χαλεπίου είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των τοποθεσιών που κινδυνεύουν, καθώς τα ιστορικά μνημεία της έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί λόγω πολυετών συγκρούσεων στην πόλη. Η πόλη μπορεί να είναι αρχαία, αλλά προ του πολέμου διέθετε μια έντονη σύγχρονη νυχτερινή ζωή που θεωρείται μία απ’ τις καλύτερες στη Μέση Ανατολή και συχνά συγκρίνεται με τη Βηρυτό. Διέθετε φανταστικά καταστήματα τσαγιού, εστιατόρια, μια αγορά κομπολογιού και μια μεγάλη κεντρική πλατεία που ήταν γεμάτη πωλητές και ζωντανή διασκέδαση.
6. Φαγιούμ, Αίγυπτος
Η σύγχρονη αιγυπτιακή πόλη Faiyum καταλαμβάνει μια περιοχή στον ποταμό Νείλο που φιλοξενεί ανθρώπινους οικισμούς για χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης Shedet. Οι άνθρωποι του Shedet σέβονταν έναν ζωντανό κροκόδειλο που ονομάζεται Petsuchos ως ενσάρκωση της θεότητας Sobek, εμπνέοντας τους Έλληνες να ονομάσουν την πόλη “Κροκοδειλόπολη”. Ο κροκόδειλος ζούσε σε μια λίμνη που ονομαζόταν Moeris και λατρευόταν εκεί. Η περιοχή υποστήριζε αγροτικές κοινότητες ξεκινώντας γύρω στο 5.000 π.Χ. Αν και ο πληθυσμός της προφανώς μειώθηκε για αιώνες απ’ την ξηρασία, τελικά ανέκαμψε γύρω στο 4.000 π.Χ. Παρόλο που το κλίμα της σήμερα κατηγοριοποιείται ως ερημικό, έχει 3,8 εκατομμύρια κατοίκους!
7. Αθήνα, Ελλάδα
Η αρχαία πατρίδα της φιλοσοφίας και η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ιστορία κατοίκησης που χρονολογείται πολύ πριν απ’ την εποχή του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η πόλη κατοικείται συνεχώς απ’ το 5.000 π.Χ., πιθανώς ήδη από το 7.000 π.Χ. Όλοι μας λίγο ως πολύ την έχουμε επισκεφτεί και έχουμε θαυμάσει ορισμένα απ’ τα πιο αξιόλογα μνημεία της, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά.
10 Μνημειώδη Αρχαία Θέατρα που Εντυπωσιάζουν μέχρι και Σήμερα
8. Βύβλος, Λίβανος
Μια παραθαλάσσια πόλη κατά μήκος της Μεσογείου, που βρίσκεται βόρεια της Βηρυτού, η Βύβλος, είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί πολλά εντυπωσιακά αξιοθέατα. Αν και υπάρχουν ενδείξεις φοινικικού εποικισμού ήδη απ’ το 7.000 π.Χ., η Βύβλος είναι μια πόλη με συνεχή κατοίκηση απ’ το 5.000 π.Χ. περίπου. Μια σαρκοφάγος με την παλαιότερη επιγραφή που χρησιμοποιεί το φοινικικό αλφάβητο ανακαλύφθηκε στη Βύβλο. Η πόλη έχει υπάρξει τμήμα πολλών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, όπως του αιγυπτιακού, περσικού, ελληνιστικού, ρωμαϊκού, βυζαντινού και οθωμανικού.
9. Φιλιππούπολη, Βουλγαρία
Η Φιλιππούπολη ήταν αρχικά ένας θρακικός οικισμός και μια σημαντική πόλη για τους Ρωμαίους. Η όμορφη αυτή πόλη κυβερνήθηκε επίσης απ’ τους Οθωμανούς για ένα διάστημα και τα πρώτα στοιχεία κατοίκησης χρονολογούνται γύρω στο 4.000 π.Χ. Σήμερα, η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας μετά την πρωτεύουσά της, Σόφια, καθώς και ένα σημαντικό οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019.
10. Σιδώνα, Λίβανος
Κατοικημένη από το 4.000 π.Χ. περίπου, η πόλη της Σιδώνας όντας σε σημαντική γεωγραφική θέση, σ’ ένα κρίσιμο λιμάνι της Μεσογείου έγινε μια απ’ τις σημαντικότερες φοινικικές πόλεις. Λόγω αυτής της θέσης, πολλές μεγάλες αυτοκρατορίες προσπάθησαν να την κατακτήσουν, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Οθωμανών. Παραμένει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αλιευτικό, εμπορικό και εμπορικό κέντρο για την περιοχή.