Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Η Αίγινα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διήμερες αποδράσεις απ’ την Αθήνα, με το λιμάνι της να προσφέρεται για υπέροχες χαλαρές βόλτες, ενώ τα εσωτερικά δρομάκια να δίνουν μία κοσμοπολίτικη χροιά στην πόλη. Μάλιστα είναι μισή ώρα μακριά απ’ το υπέροχα λιτό Αγκίστρι που αξίζει ακόμα και για μονοήμερες αποδράσεις.

Παρακάτω θα χωρίσουμε τα αξιοθέατα και τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού σε 3 ζώνες. Στη βορειοδυτική (που περιλαμβάνει και την πόλη της Αίγινας), τη νοτιοδυτική και τη βορειοανατολική, όπως τις βλέπετε στον χάρτη. 

 

Βορειοδυτική ζώνη (νούμερα 1-4 στον χάρτη)

Ξεκινάμε την ξενάγηση μας απ’ τη βορειοδυτική ζώνη. Εκεί βρίσκεται και η πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η πόλη της Αίγινας. Με το που πατήσει κάποιος το πόδι του στην πόλη καταλαβαίνει με την πρώτη ματιά το ένδοξο παρελθόν που αποτυπώνεται στα πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια της αλλά και τα δρομάκια της. Μία πρώτη βόλτα θα μπορούσε να ξεκινήσει απ’ το λιμάνι, όπου εκεί θα βρείτε το γραφικό, κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το λευκό χρώμα του ναού σε συνδυασμό με το μπλε φόντο σχηματίζουν μία ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Ο παραλιακός αυτός δρόμος θα σας προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα αλλά και μία πρώτη γεύση απ’ την αρχιτεκτονική της πόλης.

πόλη της Αίγινας, Αίγινα - παραλίες και αξιοθέατα

Άγιος Νικόλαος Αίγινας

Στο τέλος του δρόμου θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας (νούμερο 2). Ο χώρος πήρε την ονομασία του απ’ τον μοναδικό κίονα που στέκεται ακόμη όρθιος και ο οποίος ανήκει στον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα. Η Κολώνα κατοικούταν ήδη από το 2.500 π.Χ. και γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στα Μυκηναϊκά χρόνια αλλά και στα κλασικά χρόνια. Πληροφορίες για το ωράριο αλλά και την τιμή εισόδου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αρχαιολογικός χώρος Κολώνας, Αίγινα

Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Αίγινας

Αφού πήρατε την πρώτη γεύση από την πόλη της Αίγινας και είδατε το ένδοξο και σημαντικό παρελθόν της, ήρθε η ώρα να περιηγηθείτε μέσα στα όμορφα δρομάκια της πόλης. Εκεί θα δείτε τα νεοκλασικά κτήρια και θα επισκεφτείτε οικήματα των πρώτων χρόνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ένα απ’ αυτά τα κτήρια αποτελεί η μητρόπολη της πόλης, η οποία χτίστηκε το 1806. Το 1828 εκεί έγινε η υποδοχή αλλά και η ορκωμοσία του κυβερνήτη του κράτους Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ναός έχει ξεχωριστή αρχιτεκτονική ενώ αξιοπρόσεχτα είναι τρία τόξα που σχηματίζονται στο προστώο του και οι 3 κατακόκκινοι τρούλοι. Μπαίνοντας στο ναό αξίζει να προσέξετε το ξύλινο στασίδι που βρίσκεται απέναντι από τον δεσποτικό θρόνο. Αυτό ήταν το στασίδι του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο χώρος θα σας μεταφέρει στον 19ο αιώνα και λόγω του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου που βρίσκεται εκεί. Το κτήριο αυτό αποτελεί το πρώτο νεοκλασικό. Χτίστηκε το 1830, έπειτα από δωρεά ενός Ελβετού φιλέλληνα (Γ. Εϋνάρδου). Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας, όπου εκεί εκπαιδεύονταν για 3 μήνες οι μελλοντικοί δάσκαλοι. Η ιστορία του δεν σταματά εκεί όμως, καθώς στη συνέχεια στέγασε την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Σχολαρχείο αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας, μέχρι το 1982. 

Μέσα στην πόλη της Αίγινας, θα βρείτε και τον πανέμορφο ενετικό πύργο του Μαρκέλλου. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 17ο αιώνα και ο πύργος χρησίμευε ως παρατηρητήριο του λιμανιού. Η ονομασία του προήλθε από τον Σπυρίδωνα Μαρκέλλο, ο οποίος το 1802 τον ανακαίνισε. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης φιλοξένησε γνωστούς αγωνιστές και πολιτικούς, όπως Γ. Κουντουριώτης, ο Ι. Κωλλέτης κ.α. Ενώ στη συνέχεια στέγασε την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, το εθνικό ταμείο, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του Ι. Καποδίστρια φιλοξένησε και υπουργούς του.

πύργος του Μαρκέλλου, Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Παραλίες στην πόλη της Αίγινας

Επειδή όμως είναι καλοκαίρι και τα αξιοθέατα μας δημιουργούν την ανάγκη για ένα διάλειμμα δροσιάς, η πόλη της Αίγινας μας προσφέρει δύο πανέμορφες παραλίες για να περάσουμε ευχάριστα και ξεκούραστα κάποιες ώρες της ημέρας. Η πρώτη παραλία, ονομάζεται Αύρα (νούμερο 4) και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Είναι οργανωμένη και ακριβώς πίσω της θα βρείτε διάφορες ταβέρνες για να φάτε μετά το μπάνιο σας. Το highlight της παραλίας όμως, είναι η εγγύτητά του στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Αν μάλιστα, είστε λάτρεις των υποθαλάσσιων εξερευνήσεων, εκεί θα βρείτε απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού.

Παραλία Αύρας, Αίγινα, Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Παραλία Αύρας, Αίγινα, Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Η δεύτερη παραλία ονομάζεται Κολώνα (νούμερο 3) και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για μη οργανωμένη παραλία και συγκεντρώνει λιγότερο αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με τη γειτονική Αύρα.

Βορειοανατολική Ζώνη (νούμερα 5-7 στον χάρτη)

Στη περιοχή αυτή βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας (νούμερο 5), ο οποίος είναι εξίσου τουριστικός με την πόλη της Αίγινας. Ο γραφικός αυτός παραλιακός οικισμός προσφέρει ώρες χαλάρωσης στα πανέμορφα ταβερνάκια που θα βρει κανείς στον κεντρικό του δρόμο. Οι επιλογές για φαγητό, ποτό αλλά και καφέ είναι αμέτρητες τόσο στον παραλιακό μέτωπο του οικισμού όσο και στους υπόλοιπους δρόμους του.

Αγία Μαρίνα, Αίγινα, Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Αγία Μαρίνα, Αίγινα

Στον ίδιο οικισμό θα βρείτε την πανέμορφη ομώνυμη αμμουδερή παραλία. Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία της Αίγινας, με μεγάλης έκτασης αμμουδιά, η οποία είναι οργανωμένη, ιδανική για θαλάσσια σπορ και οικογένειες. Χάρη στα αβαθή νερά της προσφέρεται για ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος της παραλίας, θα βρείτε και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Παραλία Αγίας Μαρίνας, Αίγινα

Το κορυφαίο ίσως αρχαιολογικό μνημείο του νησιού βρίσκεται στη ζώνη αυτή και σε περπατίσιμη απόσταση από τον οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για τον ναό της Αφαίας (νούμερο 6), ο οποίος δεσπόζει σ’ έναν λόφο, ενώ περιτριγυρίζεται από πευκώνα. Ο ναός σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 500 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο, το οποίο στεγάζει τμήματα του ναού, όπως μέρη των πανέμορφων αετωμάτων του.

Ναός της Αφαίας, Αίγινα, Αίγινα - Παραλίες και Αξιοθέατα

Ναός της Αφαίας, Αίγινα

Πριν φύγετε από τον χώρο μη ξεχάσετε να θαυμάσετε τη μοναδική θέα που προσφέρει ο λόφος στη τριγύρω περιοχή. Η θέα αλλά και ο εξαιρετικός αρχαιοελληνικός ναός θα σας προσφέρουν μία εξαιρετική θεώρηση της γύρω περιοχής! Πληροφορίες για το ωράριο αλλά και την τιμή εισόδου θα βρείτε εδώ.

Θέα από τον ναό της Αφαίας, Αίγινα

Θέα από τον ναό της Αφαίας, Αίγινα

Κόλπος του Τούρλου

Εάν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας σ’ αυτό το τμήμα του νησιού χωρίς την πολυκοσμία της Αγίας Μαρίνας, μπορείτε να επισκεφτείτε τον μικρό κόλπο του Τούρλου (νούμερο 7). Ο κόλπος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Αγίας Μαρίνας, είναι μη οργανωμένη παραλία και ο κόσμος εκεί είναι ελάχιστος. Προσοχή όμως η παραλία είναι βραχώδης. Αυτός ο μικρός κόλπος δεν παρέχει μόνο ιδιωτικότητα και ηρεμία, αλλά και μία ματιά στην πιο πρόσφατη ιστορία. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είχε επιλεχθεί από τους Γερμανούς ως βάση τους. Μπορείτε να βρείτε διάσπαρτα ερείπια της βάσης αυτής στους τριγύρω λόφους.

Νοτιοδυτική Ζώνη (νούμερα 8 και 9 στον χάρτη)

Στη ζώνη αυτή θα βρείτε το πανέμορφο και γραφικότατο χωριό της Πέρδικας (νούμερο 8). Εδώ θα πάρετε λίγο χρώμα από Κυκλάδες, πανέμορφα σοκάκια αλλά και μοναδική θέα. Η παραλία της Πέρδικας (νούμερο 9) δεν είναι αμμουδερή αλλά βραχώδης και μπορείτε να βουτήξετε απευθείας απ’ τα βράχια στα καταγάλανα νερά της περιοχής. Για όσους το προτιμούν, υπάρχουν και δύο ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες που θα σας οδηγήσουν δίπλα στη θάλασσα για μία ακίνδυνη βουτιά! Μη ξεχάσετε πριν φύγετε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του χωριού.

Πέρδικα, Αίγινα

φαγητό Αίγινα

Bonus προτάσεις (νούμερα 10-12):

Εάν έχετε χρόνο και διάθεση για περαιτέρω περιήγηση στο νησί, μην ανησυχείτε γιατί η Αίγινα έχει πολλά να προσφέρει ακόμη. Πρώτη μας στάση είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (νούμερο 10). Η εκκλησία διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα (με το χαρακτηριστικό κόκκινο τόξο) για επιστέγασμα. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αλλά και το μεγάλο μέγεθός της (μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων) θα σας εντυπωσιάσουν και θα σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας! Το μοναστήρι αυτό θεωρείται ένα σημαντικό προσκύνημα της ορθοδοξίας, καθώς εδώ έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος ο Αιγίνης.

Άγιος Νεκτάριος Αίγινας

Σε κοντινή απόσταση απ’ το μοναστήρι θα βρείτε τον λεγόμενο νησιωτικό Μυστρά, τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιοχώρας (νούμερο 11). Οι λάτρεις της Μεσαιωνικής ιστορίας και αρχαιολογίας, θα βρείτε ένα χωριό του 9ου αιώνα, το οποίο υπήρξε και η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826. Γι’ αυτό το χωριό συνήθιζαν να λένε “όπου καμπάνα και παπάς”, αφού κάποτε είχε 366 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του χρόνου). Σήμερα σώζονται μόλις 38, λίγες εκ των οποίων σε καλή κατάσταση, που αξίζουν να τις επισκεφθείτε για τις εξαιρετικές τους τοιχογραφίες (ιδίως αυτές στον Άγιο Γεώργιο). Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου όπου θα βρείτε ίχνη από το κάστρο, απ’ όπου θα έχετε ανεπανάληπτη θέα προς την άλλη πλευρά του νησιού.

Ναός του Ελλάνιου Διός

Η δεύτερη στάση που αξίζει να κάνετε στο κέντρο του νησιού βρίσκεται στον ναό του Ελλάνιου Διός (νούμερο 12). Ο ναός βρίσκεται στο Ελλάνιο όρος, το υψηλότερο βουνό του νησιού. Στην περιοχή ίχνη κατοίκησης ανιχνεύονται απ’ την προϊστορική (Μυκηναϊκά κατάλοιπα), την ελληνιστική αλλά και τη βυζαντινή εποχή. Συμπεριλαμβάνεται στις 500 πιο ιστορικές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της Ελλάδας και στους 24 πιο σημαντικούς προορισμούς της Αττικής. Απ’ τον ναό σώζεται ένας τοίχος από τους ελληνιστικούς χρόνους και μία φαρδιά πέτρινη σκάλα, η οποία οδηγεί στο επίπεδο όπου είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία. Παρόλο που τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του ναού είναι ελάχιστα, θα σας αποζημιώσει η απαράμιλλη θέα που προσφέρει η τοποθεσία. Εάν θέλετε να δείτε ολόκληρο τον Σαρωνικό κόλπο μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του όρους, στο ναό των Ταξιαρχών.

Θέα από τον ναό του Ελλάνιου Διός

Κρυμμένα Αρχοντικά της Αίγινας

Η Αίγινα κρύβει κάποια πανέμορφα αρχοντικά στην επικράτειά της και η αναζήτηση αυτών των διαμαντιών μπορεί να ενθουσιάσει τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Ένα απ’ αυτά θα το βρείτε στην πόλη της Αίγινας! Πρόκειται για το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη, το οποίο ξεχωρίζει για τη νεοκλασική του αρχιτεκτονική. Μία άλλη επιλογή είναι ο πύργος Ράλλη, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Κατασκευάστηκε το 1890 στα πρότυπα βρετανικού πύργου για λογαριασμό του Τηλέμαχου Ράλλη.

Στην περιοχή Πλακάκια θα βρείτε και τον πύργο του Ζαΐμη ή Μπενιζέλου, του τέλους του 19ου αιώνα. Πρόκειται για αξιόλογο δείγμα μιας εποχής, το οποίο παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Είναι διώροφο με ημιυπόγειους χώρους και καλύπτεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Υπήρξε κατοικία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη και της οικογένειας Μπενιζέλου. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το αρχοντικό που βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόπυργου της Αίγινας και το οποίο κτίσθηκε το 1829. Εδώ έζησε ο Σπυρίδων Τρικούπης με την σύζυγό του Αικατερίνη Μαυροκορδάτου (αδελφή του Αλέξανδρου) και εδώ έγραψε το έργο του ‘Η ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως’. Το οίκημα έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό κτίριο.

Αρχοντικό Αίγινα

 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: