Αμβέρσα και τα αξιοθέατα της

Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας ταξιδέψουμε σε μία ακόμη γοητευτική πόλη της βορειοδυτικής Ευρώπης, στην πόλη της Αμβέρσας ή Aντβέρπης (στα φλαμανδικά Antwerpen). Η πόλη βρίσκεται στο βορειοδυτικό Βέλγιο και φυσικά εφόσον ανήκει στην Φλάνδρα βρίσκεται στο ολλανδόφωνο κομμάτι του Βελγίου. Είναι διάσημη για το μεγάλο της λιμάνι που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σκάλδη (φλαμανδικά Schelde) και κατατάσσεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων λιμανιών του κόσμου και 3ο μεγαλύτερο της Ευρώπης. 

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μία ξενάγηση στην Αμβέρσα και τα αξιοθέατα της. Εάν θέλετε να διαβάσετε για μία πόλη με παρόμοιο πολιτισμικό αλλά και ιστορικό υπόβαθρο μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για την πόλη του Άμστερνταμ

Πως να φτάσετε στην Αμβέρσα

Κεντρικό σταθμός τραίνων της Αμβέρσας, Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Πριν ξεκινήσουμε όμως ας δούμε πως μπορεί να φτάσει κανείς σε αυτή την πόλη. Η Αμβέρσα λοιπόν διαθέτει ένα μικρό αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν έχει απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα. Επιπλέον οι καθημερινές πτήσεις προς το αεροδρόμιο είναι λίγες και έτσι το κόστος της πτήσης αρκετά μεγάλο. Ο πιο εύκολος και σίγουρα πιο οικονομικός τρόπος να ταξιδέψετε στην Αμβέρσα είναι αεροπορικώς μέχρι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών που έχει μεγάλο αριθμό καθημερινών πτήσεων και συχνά οικονομικές επιλογές. Η Αμβέρσα απέχει από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών περίπου 45 χλμ. Υπάρχει απευθείας σιδηροδρομική διασύνδεση από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών προς την Αμβέρσα. Το εισιτήριο κοστίζει 11,80€ για ενηλίκους και 9,20€ για παιδιά κάτω των 12 ετών. Για κράτηση εισιτηρίων δείτε εδώ.

Αμβέρσα και τα Αξιοθέατα της

Δημαρχείο Αμβέρσας και Grote Markt 

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πανέμορφα μέρη της Αμβέρσας είναι η περιοχή της Grote Markt (μεγάλη αγορά). Η Grote Markt πρόκειται για μία από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης. 

Δημαρχείο Αμβέρσας, Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Εκτός από την πανέμορφη φλαμανδική αρχιτεκτονική των κτηρίων που την περιβάλλουν και από τις 4 μεριές, έχει και σωρεία εστιατορίων και καφετεριών. Σε μία από τις πλευρές της πλατείας θα δείτε 5-6 κτήρια που μαγνητίζουν την προσοχή με την υπέροχη τους αρχιτεκτονική. Αυτά τα κτήρια ανήκαν στις ομοσπονδίες εμπόρων κατά τον 16ο αιώνα. Το κόσμημα αυτής της πλατείας όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δημαρχείο της πόλης. Είναι ένα μείγμα μεταξύ φλαμανδικής και ιταλικής αρχιτεκτονικής και μάλιστα ανήκει στη λίστα της Unesco για τα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς.

Δημαρχείο Αμβέρσας, Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Ναός της Παναγίας (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) 

Πρόκειται για ένα από τα πιο ψηλά κτήρια της πόλης (θα την προσέξετε σίγουρα από πολύ μακριά). Συγκαταλέγεται όπως και το δημαρχείο στη λίστα της Unesco για τα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Ναός της Παναγίας Αμβέρσα, Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1521. Παρόλα αυτά η κατασκευή του δεν θεωρείται ολοκληρωμένη μέχρι και τις μέρες μας. Από την αρχιτεκτονική του ναού ξεχωρίζει κανείς το γοτθικό ρυθμό. Στο εσωτερικό του κανείς μπορεί να βρει σημαντικούς και υπέροχους πίνακες. Κάποιοι από αυτούς έχουν φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο ζωγράφο της φλαμανδικής σχολής, Peter Paul Rubens. 

Ναός της Παναγίας Αμβέρσα, Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Μουσείο στο ποτάμι (Museum aan de Stroom) 

Αφού θαυμάσαμε την εξαιρετική γοτθική αρχιτεκτονική της πόλης, καιρός είναι να επισκεφτούμε και ένα κτήριο με πιο μοντέρνα αρχιτεκτονική. Το κτήριο αυτό είναι το λεγόμενο μουσείο στο ποτάμι και έχει στην κατοχή του έργα τέχνης από την Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία και Ωκεανία. Ακόμη, έχει σχεδιαστεί με τα πρότυπα της Art Deco αρχιτεκτονικής. 

Μουσείο στο ποτάμι (Museum aan de Stroom), Αμβέρσα και τα αξιοθέατα 

Η παρουσίαση των αντικειμένων γίνεται με καινοτόμο τρόπο, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες για πιο διαδραστική μάθηση, Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στην κορυφή του μουσείου (60 μ από το έδαφος) υπάρχει ταράτσα. Εκεί υπάρχει 360º θέα της πόλης, του λιμανιού αλλά και του ποταμού. Η γενική είσοδος στο μουσείο είναι 10€ και 5€ εάν δεν υπάρχει περιοδική έκθεση στο μουσείο. Για περισσότερες πληροφορίες και για κρατήσεις εισιτηρίων δείτε εδώ.

Θέα από το Μουσείο στο ποτάμι (Museum aan de Stroom), Αμβέρσα και τα αξιοθέατα

Το Σπίτι του φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens (Rubenshuis) 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έργα του Rubens φιλοξενούνται στην εκκλησία της Παναγίας της Αμβέρσας. Εδώ ήταν η πόλη στην οποία έζησε και εργάστηκε αυτός ο μεγάλος ζωγράφος. Το σπίτι του Rubens θυμίζει έντονα ιταλική αρχιτεκτονική (ιταλικό palazzo). 

Το Σπίτι του φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens (Rubenshuis) 

Επίσης, διέθετε έναν εντυπωσιακό κήπο. Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Εκεί κανείς μπορεί να δει όχι μόνο την αρχιτεκτονική του σπιτιού και τα έπιπλά του αλλά και σημαντικά έργα του ίδιου. Ταυτόχρονα έργα άλλων σύγχρονων του ζωγράφων στεγάζονται εκεί. 

Το Σπίτι του φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens (Rubenshuis) 

Κατά τη γνώμη μας αξίζει να το επισκεφτείτε όχι μόνο λόγο των ιδιαίτερα σημαντικών έργων τέχνης που φιλοξενεί αλλά κυρίως για τον εντυπωσιακό κήπο που έχει στην πίσω του όψη. Η γενική είσοδος είναι 8€. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Σπίτι του φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens (Rubenshuis) 

Het Steen (Η πέτρα)

Το het steen είναι ένα οχυρό ακριβώς πάνω στις όχθες του Σκάνδη. Το οχυρό αυτό κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Vikings. Αρχικά ονομαζόταν Antwerpen Burcht (το οχυρό της Αμβέρσας). Η ονομασία του άλλαξε το 1520 όταν ο Κάρολος ο 5ος το ανακαίνισε. 

Het Steen (Η πέτρα)

Την εποχή της κατασκευής του ήταν το πρώτο οχυρό της πόλης χτισμένο από πέτρα. Η τοξωτή πύλη οδηγεί στον υπαίθριο χώρο του οχυρού, ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος. Στους εσωτερικούς χώρους του οχυρού λειτουργεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Κατά την μετάβασή σας στο οχυρό αξίζει να σταματήσετε για λίγα λεπτά και να δείτε στην είσοδο ένα υπερμέγεθες άγαλμα. Απεικονίζει ένα θρυλικό γίγαντα, ονόματι Lange Wapper. Σύμφωνα με την παράδοση τρομοκρατούσε τον τοπικό πληθυσμό την εποχή του Μεσαίωνα.

Het Steen (Η πέτρα)

Sint Annatunnel (το τούνελ της αγίας Άννας)

Η σύγχρονη πόλη της Αμβέρσας σε ορισμένα σημεία έχει αναπτυχθεί και στην αντίπερα όχθη του Σκάνδη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σύνδεση δεν γίνεται με κάποια υπέργεια γέφυρα αλλά με υποθαλάσσια ειδικά κατασκευασμένα τούνελ. 

Sint Annatunnel (το τούνελ της αγίας Άννας)

Στην είσοδο του τούνελ της αγίας Άννας θα δείτε μία εντυπωσιακή ξύλινη κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στο επίπεδο του τούνελ. Αξίζει να κατεβείτε και να διασχίσετε αυτό το τούνελ καθώς οι ιδιαίτερα επιμήκεις σκάλες θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας. Επίσης, αν περάσετε απέναντι, θα βρεθείτε σε ένα υπέροχο μικρό πάρκο, το οποίο έχει μοναδική θέα στον ποταμό αλλά και στην εντυπωσιακή πόλη της Αμβέρσας. Καθίστε σ’ ένα από τα παγκάκια του πάρκου και απολαύστε αυτή την μαγευτική εμπειρία.

Sint Annatunnel (το τούνελ της αγίας Άννας)

Sint Annatunnel (το τούνελ της αγίας Άννας)

Ζωολογικός κήπος (ZOO Antwerpen) 

Ο ζωολογικός κήπος της Αμβέρσας είναι ένας από τους πιο παλιούς ζωολογικούς κήπους του κόσμου καθώς χρονολογείται στο μακρινό 1843. Ο κήπος διαθέτει πάνω από 7000 ζώα και περίπου 950 διαφορετικά είδη. Πάνω από 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτόν τον υπέροχο και καλοπροσεγμένο ζωολογικό κήπο. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτού του ζωολογικού κήπου είναι ότι εκτός από τα ζώα ξηράς έχει και ένα ιδιαίτερα μεγάλο χώρο με θέμα τα υδρόβια ζώα, πράγμα το οποίο δεν συναντά κανείς συχνά σε ζωολογικούς κήπους.

Ζωολογικός κήπος (ZOO Antwerpen) 

Το αντίτιμο για την είσοδό σας στον ζωολογικό κήπο είναι λιγάκι τσιμπημένο αλλά κατά τη γνώμη μας αξίζει να τον επισκεφτείτε, καθώς είναι από τους πιο πλήρεις αλλά και καλοπροσεγμένους ζωολογικούς κήπους που έχουμε επισκεφτεί. Η γενική είσοδος λοιπόν ανέρχεται στα 28€ (26,50€ αν το αγοράσετε online), για φοιτητές από 18 έως 25 ετών ανέρχεται στα 27€ (δεν υπάρχει δυνατότητα για online αγορά), για παιδιά από 12 έως 17 ετών ανέρχεται στα 27€ (25,50€ αν το αγοράσετε online), για παιδιά από 3 έως 11 ετών ανέρχεται στα 21.50€ (20€ αν το αγοράσετε online), ενώ τέλος παιδιά κάτω των τριών ετών μπαίνουν δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για κρατήσεις εισιτηρίων αλλά και ωράριο λειτουργίας θα βρείτε εδώ.

Ζωολογικός κήπος (ZOO Antwerpen) 

Ζωολογικός κήπος (ZOO Antwerpen) 

Ψώνια στην αγορά της Αμβέρσας (Meir) 

Επειδή όμως εκδρομές δεν είναι μόνο αξιοθέατα αλλά και ψώνια, η Αμβέρσα σας προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο πλήρεις αγορές στον κόσμο. Το Meir είναι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αμβέρσας (σαν την Ερμού στην Αθήνα αλλά πολύ μεγαλύτερη). Θεωρείται ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στην Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) από το 2007. Ο πεζοδρομημένος αυτός δρόμος συνδέει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αμβέρσας με το δημαρχείο και την Grote Markt που είδαμε παραπάνω. Εδώ θα βρείτε πληθώρα μαγαζιών με ρούχα, καλλυντικά, σουβενίρ και άλλα πολλά. Ακόμη κι αν δεν είστε μεγάλοι φαν των αγορών αξίζει να περπατήσετε αυτόν τον υπέροχο πεζόδρομο καθώς όλα τα κτήρια που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου έχουν ιδιαίτερα όμορφη φλαμανδική αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα δεν λείπει και η νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Ψώνια στην αγορά της Αμβέρσας (Meir)

Συνοικία των διαμαντιών (Diamantkwartier) 

Δίπλα ακριβώς στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκονται πολλά οικοδομικά τετράγωνα που φιλοξενούν μαγαζιά διαμαντιών. Στην Αμβέρσα εισρέει το 84% του παγκόσμιου ακατέργαστου διαμαντιού, πράγμα το οποίο την καθιστά την μεγαλύτερη συνοικία διαμαντιών στον κόσμο με ετήσιο τζίρο 54 δις δολάρια. Μπορείτε να δείτε στις βιτρίνες τα διάφορα διαμαντένια κοσμήματα και εάν σας ενδιαφέρει και το αντέχει η τσέπη σας να αγοράσετε κιόλας. Προσοχή επειδή η πλειοψηφία των μαγαζιών ελέγχεται από Εβραίους τα μαγαζιά είναι κλειστά το Σάββατο και όχι την Κυριακή. 

Ο ναός του αποστόλου Παύλου (Sint-Pauluskerk) 

Εάν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε αυτόν τον πανέμορφο ναό, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης (παρόλα αυτά σε μικρή απόσταση με τα πόδια). Ο ναός αυτός είναι ένα μείγμα γοτθικού και μπαρόκ ρυθμού και στο εσωτερικό τους φιλοξενεί πίνακες διαφόρων ζωγράφων, ανάμεσά τους και του γνωστού μας πλέον Peter Paul Rubens.

Ο ναός του αποστόλου Παύλου (Sint-Pauluskerk) 

Το εντυπωσιακό σε αυτόν τον ναό όμως δεν είναι η εκκλησία αυτή καθ’αυτή αλλά οι κήποι της, στους οποίους θα βρει κανείς 63 αγάλματα φυσικού μεγέθους σε διάφορες θεατρικές συνθέσεις. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε 1734 αλλά αγάλματα προστέθηκαν και το 1747. Κατά τη γνώμη μας αυτά τα αγάλματα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και αξίζει μία επίσκεψή σας στον ναό.

Ο ναός του αποστόλου Παύλου (Sint-Pauluskerk) 

Ο ναός του αποστόλου Παύλου (Sint-Pauluskerk) 

Δείτε Επίσης:​