Εξερευνώντας τη Χειμωνιάτικη Πράγα

Εξερευνώντας τη Χειμωνιάτικη Πράγα

Η πόλη της Πράγας προσφέρει έντονες συγκινήσεις και μοναδική αρχιτεκτονική! Είναι ιδανική για χειμερινές αποδράσεις και μοναδικά στολισμένη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων! Με τον ποταμό  Βλτάβα (Μολδάβα) να διαπερνά την πόλη, στο ταξίδι αυτό θα βρεθείς μπροστά σε ένα μαγευτικό, φυσικό και αστικό τοπίο.

Η διαμονή 3-4 ημερών είναι αρκετή για να γνωρίσεις τα πιο βασικά σημεία της πόλης και ίσως, αν θελήσεις, να κάνεις εκδρομή σε κάποιο κοντινό χωριό.

Φτάνοντας

Φτάνοντας στο Αεροδρόμιο της πόλης Βάτσλαβ Χάβελ (Václav Havel) θα χρειαστεί να πάρεις λεωφορείο για την πόλη. Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείς να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του αεροδρομίου.

Αν δεν έχεις ακόμα κορώνες Τσεχίας μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο με την κάρτα σου και ύστερα να ανταλλάξεις ευρώ αλλού στην πόλη. Τα ATM και ανταλλακτήρια συναλλάγματος του αεροδρομίου της Πράγας φημίζονται για την υπερβολική προμήθεια που χρεώνουν και τις ελάχιστα συμφέρουσες ισοτιμίες.

Βόλτα στην Παλιά Πόλη

Η καρδιά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Wenceslas, τον Πύργο της Πυρίτιδας (Prašná brána) και την κεντρική πλατεία (Staromestske Namesti) με το αστρονομικό ρολόι. Στα λίγα λεπτά που θα σου πάρει να διασχίσεις αυτήν την απόσταση θα βρεθείς μπροστά σε μία σειρά από κτίσματα σε στυλ μπαρόκ, ροκοκό, γοτθικό και αρτ-νουβό που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό! Στο πλάι του Πύργου, θα βρεις την Namesti Republiky, την Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου θα μπορείς να θαυμάσεις κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης.

Τον Δεκέμβριο αυτό το κομμάτι του κέντρου μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο παράδεισο με την αγορά που στήνεται σε όλη την έκταση του! Άλλες υπέροχες ευρωπαϊκές Χριστουγεννιάτικης αγορές θα βρεις εδώ.

Αφού αφήσεις πίσω σου τον Πύργο θα βρεθείς στην κεντρική πλατεία, όπου η Εθνική Πινακοθήκη, η Εκκλησία της Παναγίας του Τυν, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Παλάτι Kinsky προσφέρουν μία μοναδική όψη της πλουραλιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας το Παλιό Δημαρχείο, στη μία πλευρά του οποίου βρίσκεται το περίφημο αστρονομικό ρολόι θα τραβήξει γρήγορα το βλέμμα σου, κυρίως λόγω του αριθμού των τουριστών που συγκεντρώνει.

Κατασκευασμένο το 1410, ύστερα από διάφορες μετατροπές του, σήμερα αποτελεί το αρχαιότερο ρολόι που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Αν βρεθείς στην πλατεία κάθε ακριβώς της ώρας, θα μπορέσεις να δεις και το σύντομο σόου του.

Το περπάτημα από τον Πύργο της Πυρίτιδας προς την πλατεία και τους κάθετους δρόμους είναι απαραίτητα για να πάρεις μία γεύση του ιστορικού κέντρου, που κατάφερε να επιβιώσει χωρίς πολλές καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό η συμβουλή μας είναι να αφεθείς και να χαθείς στους γύρω δρόμους, θαυμάζοντας την τοπική αρχιτεκτονική και την όμορφη ατμοσφαιρα.

Μουσεία: Μουσείο του Κομουνισμού και Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου

Επειδή σε περιορισμένο χρόνο δεν θα μπορείς να επισκεφθείς πολλά, προτείνουμε τα μουσεία που μας άρεσαν εμάς. Λόγω της ιστορικής σχέση της Τσεχοσλοβακίας με τον κομμουνισμό και την ΕΣΣΔ είναι ένα από τα πιο βασικά μουσεία για να πάρεις μία γεύση από την ιστορική πραγματικότητα της πόλης και το σιδηρούν παραπέτασμα. Ένα σχετικά μικρό μουσείο, με υλικό για την κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία και την καθημερινή ζωή, πολιτική και τέχνη, κυρίως από το 1948 έως το 1989.

Πληροφορίες για το ωράριο και εισιτήριο θα βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η δεύτερη πρόταση μας, το Μουσείου του Ψυχρού Πολέμου, κρυμμένο κάτω από το ξενοδοχείο Jalta. Πρόκειται για καταφύγιο κατασκευασμένο στα μέσα της δεκαετίας του 50 για να στεγάσει υψηλούς αξιωματούχους σε περίπτωση πολέμου. Μία διαδραστική εμπειρία που θα σε ταξιδέψει στην ιστορία της χώρας μερικές δεκαετίες πριν, με προπαγανδιστικά πόστερς, συσκευές τηλεπικοινωνίας της μυστικής αστυνομίας, όπλα και πολλά άλλα. Οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται εδώ.

Εβραϊκή Συνοικία (Josefov)

Αφού περιπλανηθείς στο ιστορικό κέντρο, ακριβώς πίσω από την πλατεία με κατεύθυνση προς τον ποταμό, θα περάσεις στην εβραϊκή συνοικία. Για πολλούς αιώνες αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνική πραγματικότητα, σαν πόλη μέσα στην πόλη, η εβραϊκή κοινότητα της Πράγας ήταν συγκεντρωμένη σ’ αυτήν τη γειτονιά. Σε αφήνουμε να χαθείς στους δρόμους της συνοικίας, με προσοχή όμως γιατί ίσως βρεθείς απέναντι στο Γκόλεμ!

Στην Εβραϊκή παράδοση, το Γκόλεμ είναι ανθρωπόμορφο ον από χώμα ή πηλό, με μεγάλη συμβολική αξία. Με διάφορες ιδιότητες ανάλογα την κάθε αφήγηση το Γκόλεμ συνθέτει μία οντότητα αντίστασης για την Εβραϊκή κοινότητα της Πράγας. Η παράδοση λέει ότι ο Ραβίνος Judah Loew το έφτιαξε και το έφερε στη ζωή για να προστατεύει την Εβραϊκή κοινότητα της Πράγας, η οποία κινδύνευε. Με κάθε προσευχή όμως το Γκόλεμ έπαιρνε περισσότερη δύναμη και γινόταν και πιο βίαιο. Όταν διαβεβαίωσαν τον Ραβίνο ότι θα σταματούσαν οι επιθέσεις στους Εβραίους, τότε εκείνος φέρεται να θανάτωσε το Γκόλεμ και επανέφερε την τάξη.

Μέχρι σήμερα θα βρεις εκεί το παλιό Εβραϊκό νεκροταφείο, έξι συναγωγές και το Εβραϊκό Μουσείο. Μπορείς να επισκεφθείς το Νεκροταφείο το οποίο φιλοξενεί πάνω από 12.000 ταφές και δίνει μία εντυπωσιακή εικόνα της ιστορίας της Πράγας. Μάλιστα, λόγω έλλειψης χώρου, οι νεκροί θάβονταν ο ένας πάνω στον άλλο, δημιουργώντας μία συγκλονιστική πρακτική ταφής σε αλλεπάλληλα στρώματα.

Το μουσείο, κρύβει άλλη μία ανατριχιαστική ιστορία. Η ναζιστική κατοχή θέλησε να δημιουργήσει στη συνοικία ένα είδος Μουσείου της Εξαφανισμένης Φυλής, με Εβραϊκά αντικείμενα, τα οποία συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου υπήρχε ήδη Μουσείο από το 1906. Κομμάτι της συλλογής που συγκεντρώθηκε τότε και αυτής που προυπήρχε εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο. Περισσότερα για το Μουσείο μπορείς να βρεις εδώ.

Η Γέφυρα του Καρόλου και η Μικρή Πόλη

Το σύμβολο της Πράγας δεν είναι άλλο από της Γέφυρα του Καρόλου που συνδέει την Παλιά πόλη στα ανατολικά με την Μικρή Πόλη (Malá Strana) και το Κάστρο στα δυτικά. Πρόκειται για αψιδωτή γέφυρα που άρχισε να κατασκευάζεται τον 14ο αιώνα. Πολυσύχναστη κυρίως από τις χιλιάδες τουρίστες που τη διασχίζουν κάθε μέρα, ίσως βρεις χώρο και περισσότερη ησυχία αν την επισκεφθείς νωρίς το πρωί. Αφού περάσεις στην δυτική πλευρά θα βρεθείς σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Πράγας, την ανηφόρα προς το Κάστρο και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, ανεβαίνοντας την οδό Nerudova.

Η επίσκεψη μέσα στο κάστρο είναι εντυπωσιακή και κοστίζει ανάλογα με το τα μέρη που θέλεις να περιλαμβάνει.

Αν δε θέλεις όμως να ξοδέψεις έξτρα χρόνο και χρήμα μπορείς να περιπλανηθείς γύρω από το κάστρο και να συνεχίσεις την βόλτα σου προς τον Ναό του Βίτου, ψάχνοντας ξέφωτα με θέα την γέφυρα και την πόλη.

Petřín και νησιά στον ποταμό Βλτάβα

Πριν επιστρέψεις (ή σαν μικρή εκδρομή) την επόμενη ημέρα, μπορείς να ανέβεις στον λόφο Petřín, με την υπέροχη θέα προς την πόλη και την Γέφυρα του Καρόλου, ενώ θα βρεις πολλά σημεία για ξεκούραση, πράσινο και όμορφους κήπους. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και το χειμερινό τοπίο θα σε κάνει να ξεχάσεις εντελώς ότι βρίσκεσαι λίγα λεπτά από την κεντρική πλατεία.

Αν θέλεις, μπορείς επιπλέον να ανέβεις τον Πύργο του Petřín, όπου θα πρέπει να πληρώσεις ένα μικρό αντίτιμο και θα απολαύσεις θέα προς όλη την πόλη. Πρέπει όμως να σε προειδοποιήσω ότι συχνά θα συναντήσεις πολυκοσμία.

Κατηφορίζοντας, έχεις την ευκαιρία να προχωρήσεις προς το νησάκι Kampa, ακριβώς κάτω από την Γέφυρα του Καρόλου. Εκεί μπορείς να περιπλανηθείς και να απολαύσεις υπέροχη θέα προς την πόλη, ενώ θα έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε ένα μικρό χωριό. Το κοντινό νησάκι Střelecký προσφέρει εντυπωσιακή ηρεμία και ζεστασιά, ενώ η χωριάτικη ατμόσφαιρα του θα σου δώσει επιπλέον ενέργεια να συνεχίσεις τη βόλτα σου. Αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος μάλιστα, μπορείς να σταματήσεις είτε στους Κήπους του Petřín είτε σε ένα από τα νησάκια που αναφέραμε για ένα υπέροχο πικ-νικ αν ο καιρός το επιτρέψει.

Αντί να επιστρέψεις από τη Γέφυρα του Καρόλου, μπορείς εναλλακτικά να προχωρήσεις νότια και να περάσεις τον ποταμό από την επόμενη γέφυρα (Γέφυρα Legií). Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δεις το πανέμορφο Κτήριο του Εθνικού Θεάτρου και να περπατήσεις στη λεωφόρο Národní, μια από τους κεντρικούς λεωφόρους της πόλης.

Έξτρα περιπλάνηση στο Vysehrad

Σε περίπτωση που σου μείνει χρόνος, μία βόλτα στο Vysehrad είναι ιδανική για να ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου στην Πράγα. Ο πιο άνετος τρόπος να φτάσεις είναι να πάρεις το τραμ από το κέντρο και σε ένα τέταρτο περίπου θα βρίσκεσαι εκεί. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες φυσικές διαδρομές έξω από το τουριστικό κέντρο της Πράγας. Αφού περάσεις την κεντρική πύλη θα περιπλανηθείς στα διάφορα πάρκα και θα προχωρήσεις προς το εντυπωσιακό κάστρο και τα υπόλοιπα κτίσματα (η είσοδος στο συγκρότημα είναι δωρεάν, ενώ για το κάστρο και την εκκλησία υπάρχει χρέωση). Θα έχεις τη δυνατότητα να χαθείς στο πράσινο και να αφεθείς στην ομορφιά της εξοχής, χωρίς να νοιαστείς για την ώρα και τις υποχρεώσεις, έως την ώρα του φαγητού! Πληροφορίες για το ωράριο και τις τιμές υπάρχουν εδώ.

Τέλος, αν βρεις χρόνο για μονοήμερες εκδρομές, η κοντινή Κουτνά Χόρα ειναι ιδανική επιλογή!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: