Büsingen am Hochrhein (Μπύσινγκεν): Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία
Την 1η Αυγούστου γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα της Ελβετίας κι οι ελβετικές πόλεις στολίζονται προς τιμήν της δημιουργίας της Ελβετικής Ομοσπονδίας. Tο ίδιο γίνεται και στην πόλη του Büsingen am Hochrhein (Μπύσινγκεν), αλλά με μια διαφορά!! Το Μπύσινγκεν ανήκει στη Γερμανία! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
 
Büsingen am Hochrhein (Μπύσινγκεν): Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία
 
Αυτή μικρή γερμανική κουκκίδα στο πλάι του ποταμού Ρήνου περικυκλώνεται εξ ολοκλήρου απ’ την Ελβετία. Το γεγονός αυτό κάνει το Μπύσινγκεν γερμανικό εξκλάβιο, μόλις ένα χιλιόμετρο πιο μέσα απ’ τα γερμανο-ελβετικά σύνορα. Πρόκειται για μία απ’ τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις μίξης δύο χωρών στην Ευρώπη!
 

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Μία Σχέση Αιώνων

Η παράξενη αυτή σχέση έρχεται από απ’ τα βάθη της ιστορίας. Η πόλη βρισκόταν από παλιά υπό αυστριακό έλεγχο, αν και η Ελβετική Ομοσπονδία αμφισβητούσε την αυστριακή κυριαρχία χάρη στην εξάρτηση του Μπύσινγκεν απ’ τη γειτονική ελβετική πόλη Σάφχάουζεν (Schaffhausen). Ένα ιδιαίτερο περιστατικό το 1693, κατά το οποίο ο Αυστριακός φεουδάρχης Eberhard Im Thurn απήχθη και φυλακίστηκε απ’ τις ελβετικές αρχές, και η επακόλουθη διπλωματική διαμάχη, έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στο να κρατηθεί το χωριό μακριά απ’ τον ελβετικό έλεγχο.

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Το χωριό πέρασε σε γερμανικά χέρια και συγκεκριμένα στο βασίλειο της Βυρτεμβέργης το 1805, όταν η Αυστρία υποχρεώθηκε να αποδώσει εδάφη της στις γύρω χώρες, στο τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Ανά τους αιώνες, όλες οι προσπάθειες να γίνει το χωριό ελβετικό έδαφος έπεσαν στο κενό. Το 1918 μάλιστα, σε δημοψήφισμα για την ένωση με την Ελβετία, το ΝΑΙ έλαβε το 96% των ψήφων, αλλά η απόφαση δεν έγινε δεκτή, γιατί η Ελβετία δεν μπόρεσε να ανταποδώσει με έδαφος ίσης αξίας.

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Ιδιαιτερότητες του Μπύσινγκεν

Όπως συμβαίνει και στην Ελβετία, το Μπύσινγκεν λειτουργεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά εντός της ένωσης Σένγκεν). Έτσι, είναι η μοναδική πόλη της Γερμανίας, όπου το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία είναι το ελβετικό φράγκο, αν και από τεχνικής πλευράς το ευρώ αποτελεί το επίσημο νόμισμα.

Διοικητικά ανήκει στον νομό της Κωνσταντίας, που αποτελεί κομμάτι του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός πως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το γερμανικό μάρκο δεν ήταν αποδεκτό στο Μπύσινγκεν, ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι αγόραζαν όλως παραδόξως γερμανικά γραμματόσημα με ελβετικό νόμισμα.

Η κατάσταση διευθετήθηκε με την επιβολή του μάρκου και αργότερα του ευρώ, αν και το φράγκο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία. Οι περισσότεροι απ’ τους περίπου 1.500 κατοίκους της πόλης εργάζονται σε ελβετικό έδαφος και συνεπώς πληρώνονται σε ελβετικό φράγκο.

Τα παιδιά πηγαίνουν σε γερμανικό δημοτικό σχολείο, αλλά στην συνέχεια, στο γυμνάσιο οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν σε ποιας χώρας το σχολείο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους. Επίσης, η ελβετική αστυνομία επιτρέπεται να συλλαμβάνει Γερμανούς πολίτες στο Μπύσινγκεν και να τους οδηγεί στην Ελβετία.

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Τα περίεργα δεν τελειώνουν όμως εδώ καθώς, ο τηλεφωνικός κωδικός είναι κι αυτός διπλό! Μπορείς να καλέσεις το νούμερο είτε βάζοντας μπροστά το γερμανικό +49 ή το ελβετικό +41.

Και για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο! Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, FC Büsingen, είναι η μόνη γερμανική ομάδα που αγωνίζεται στο ελβετικό πρωτάθλημα!!!

Ένα Γερμανικό Χωριό στην Ελβετία

Παρά το ιδιαίτερο καθεστώς που κυριαρχεί, αυτός ο διττός χαρακτήρας του χωριού του έχουν προσδώσει μία τουριστική αίγλη για τους περίεργους ταξιδιώτες, που γοητεύονται απ’ την γεωγραφική αυτή ανωμαλία και τη διπλή ταυτότητα. Το ειδυλλιακό τοπίο και η εξαιρετική φυσική ομορφιά της κεντρικής Ευρώπης αυξάνει την επισκεψιμότητά του! Τα παραδοσιακά σπιτάκια, οι καταρράκτες του Ρήνου και οι καταπράσινες ακτές του το έχουν μετατρέψει σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό! Πού πάμε λοιπόν, Ελβετία ή Γερμανία;

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: