Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Η Ολλανδία είναι γεμάτη από πανέμορφες πόλεις αλλά εμείς εντυπωσιαστήκαμε με την γραφικότητα και την απλότητα της λεγόμενης “Βενετίας του βορρά”, το Giethoorn. Πρόκειται για ένα υπέροχο χωριό στην επαρχία Overijssel και θεωρείται ένας ιδανικότατος ρομαντικός προορισμός. Σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει σε όλους όσους θέλουν να δουν μια πιο ήσυχη, αυθεντική και καταπράσινη περιοχή της Ολλανδίας.

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Πως να πάω στο Giethoorn

To Giethoorn βρίσκεται σχετικά κοντά στο Άμστερνταμ και έτσι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνετε μία μονοήμερη εκδρομή από την ολλανδική πρωτεύουσα. Μπορείτε να φτάσετε με συγκοινωνίες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τραίνου και λεωφορείου. Πάρτε το τραίνο μέχρι Steenwijk (περίπου 90 λεπτά) και από κει το λεωφορείο 70, που θα σας πάει στο χωριό (περίπου 70 λεπτά). Εναλλακτικά, εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο μπορείτε το πολύ σε 2 ώρες να έχετε καλύψει τα 120 χλμ που το χωρίζουν με το Άμστερνταμ!

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Ένας καταπράσινος και υδάτινος παράδεισος

Το παλιό τμήμα του Giethoorn (δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι του χωριού) δεν έχει καθόλου δρόμους εκτός από ποδηλατόδρομους που τρέχουν παράλληλα με τα κανάλια. Η μετακίνηση από μέρος σε μέρος στο χωριό γίνεται μέσω των γραφικότατων καναλιών του με βάρκες και με πάνω από 180 ξύλινες γέφυρες που συνδέουν τη μία πλευρά του καναλιού με την άλλη. Ένα ακόμη στοιχείο που θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα είναι οι αχυρένιες σκεπές των σπιτιών που δίνουν έναν vintage χαρακτήρα και χωρίς αμφιβολία θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι μεταφερθήκατε σε μία παλιότερη εποχή! Οι καταπράσινες όχθες και οι κήποι των σπιτιών θα γεμίσουν τα μάτια σας με χρώματα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Τον χειμώνα τα κανάλια συχνά παγώνουν και όσοι από εμάς έχουμε διαβάσει τα “Ασημένια Παγοπέδιλα” του Pierre Jules Stahl ξέρουμε ότι όταν τα κανάλια γεμίζουν με πάγο, τότε μπορεί κανείς να κάνει πατινάζ. Μία τέτοια εμπειρία θα είναι σίγουρα μοναδική για όσους ξέρουν να πατινάρουν!

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

 

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Το χωριό δεν γνωρίζει τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση (λόγω της έλλειψης αυτοκινήτων) αλλά ούτε και ηχορύπανση. Η έλλειψη δρόμων και οχημάτων αλλά ταυτόχρονα και οι μηχανές των βαρκών που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παράγουν μηδαμινό ήχο συντελούν σε μία ήσυχη και ειδυλλιακή εμπειρία. Το συνολικό μήκος των καναλιών του χωριού αγγίζει τα 7.5 χλμ και το βάθος τους μόλις το 1 μ.

Τι να κάνετε στο Giethoorn

Όπως ίσως θα καταλάβατε ένα must στην επίσκεψή σας στο χωριό είναι να νοικιάσετε μία βαρκούλα και να βρείτε τον δρόμο σας ανάμεσα σε γραφικά κανάλια και καταπράσινες αυλές σπιτιών ενώ ταυτόχρονα περνάτε κάτω από εντυπωσιακές ξύλινες γέφυρες. Εναλλακτικά μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία εξόρμηση στα κανάλια με κάποιον ξεναγό. Εμείς σας προτείνουμε να νοικιάσετε βάρκα, καθώς έτσι θα έχετε την δυνατότητα να πάτε όπου θέλετε αλλά και να κάνετε το δικό σας πρόγραμμα!

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο Giethoorn μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα με τα κανάλια στα πεζοδρόμια του χωριού και ταυτόχρονα να διασχίσετε τις ξύλινες γέφυρές του. Αυτή η δραστηριότητα ενδείκνυται για τους λάτρεις της φωτογραφίας αλλά και για όσους θέλουν να δουν με τον δικό τους ρυθμό το Giethoorn. Φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο δραστηριότητες (βάρκα και περπάτημα) και έτσι να έχετε μία πλήρη εικόνα του μαγευτικού αυτού μέρους! Εάν θέλετε να προσθέσετε στην επίσκεψή σας λίγη άθληση στον καθαρό αέρα και με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο, τότε νοικιάστε ένα ποδήλατο και οδηγείστε παράλληλα με τα κανάλια ενώ ταυτόχρονα πλημμυρίζεστε με γεμάτες χρώματα εικόνες!

Επειδή όμως τόση περιήγηση στο χωριό σίγουρα θα σας πεινάσει, το Giethoorn προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών. Μπορείτε να φάτε το πρωινό, το κολατσιό σας, το μεσημεριανό σας αλλά και το δείπνο σας στις πολλές επιλογές του χωριού. Υπάρχουν τόσα πολλά εστιατόρια και γραφικά καφέ για να διαλέξετε, με ιταλικές, αμερικάνικες και ολλανδικές επιλογές να είναι διαθέσιμες. Για όσους από εσάς ο ρομαντισμός και η αλληλεπίδραση με το τοπίο είναι εξίσου σημαντικά με το φαγητό και τον καφέ, τότε σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα πλωτά μαγαζιά που θα βρείτε σε διάφορα κανάλια. Φανταστείτε να τρώτε σ’ ένα απ’ αυτά τα πλωτά εστιατόρια και να έχετε για φόντο το πανήσυχο κανάλι και την ηρεμία που προσφέρει το χωριό.

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο για να θαυμάσετε την ομορφιά του μέρους ακόμη περισσότερο:

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

  • Το Giethoorn δεν είναι τυπικό χωριό για μια ημερήσια εκδρομή με πληθώρα δραστηριοτήτων και επιλογών. Αν ψάχνετε για αυτόν τον τύπο εκδρομής, το Giethoorn σίγουρα δεν είναι αυτό.
  • Στο Giethoorn, το κύριο αξιοθέατο είναι το ίδιο το χωριό. Η ηρεμία στη γύρω περιοχή, η κωπηλασία στα κανάλια και η περιπλάνηση στους δρόμους της είναι αρκετά για να σας κάνουν να ερωτευτείτε.
  • Εάν θέλετε να επισκεφθείτε αυτόν τον ολλανδικό παράδεισο τον χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι θα φτάσετε νωρίς ώστε να έχετε αρκετό φως αφού το χωριό απέχει περίπου 2 ώρες από το Άμστερνταμ.

Μία σημείωση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Giethoorn έχει κερδίσει αρκετή αναγνώριση στο ταξιδιωτικό κοινό και έτσι συχνά υπάρχουν πολλοί τουρίστες που το επισκέπτονται. Πολλές φορές ο κόσμος που κατακλύζει το μέρος χαλάει αυτόν τον ήσυχο και γαλήνιο χαρακτήρα του. Εάν θέλετε να διαβάσετε ένα ενημερωτικό άρθρο για τα αρνητικά του υπερτουρισμού, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Giethoorn: Ταξίδι στην Πραγματική Βενετία του Βορρά

Γι’ αυτό σας προτείνουμε εάν το πρόγραμμά σας βολεύει να επισκεφτείτε καθημερινή το χωριό και κάποια off-season περίοδο. Όταν θα είστε εκεί προσπαθήστε να θυμάστε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην ηρεμία. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήσυχοι ώστε τόσο εσείς όσο και οι κάτοικοι να χαρείτε τον μοναδικό χαρακτήρα του Giethoorn!

Δείτε Επίσης:​