Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Αξεπέραστη νεο-γοτθική αρχιτεκτονική, μεσαιωνικά κάστρα και συναγωγές είναι μόνο μερικά απ’ τα σημεία αναφοράς της Βουδαπέστης. Πολύ περισσότερο από μία τουριστική εμπειρία, η Βουδαπέστη υποδεικνύει έναν ρυθμό ζωής ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ευρώπη.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Ήταν μόλις το 1873 όταν η επίσημη ένωση τριών αυτόνομων πόλεων, της Βούδας (Buda), της Όβουδας (Óbuda) και της Πέστης (Pest) δημιούργησαν τη σημερινή πόλη ως συν-πρωτεύουσα της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα με την Πέστη να αποτελεί την κυρίως κατοικημένη και εμπορική περιοχή και την Βούδα-Όβουδα την μνημειακή, η Βουδαπέστη εξακολουθεί να αναδεικνύει έναν μοναδικό συνδυασμό. Μάλιστα, με το αρχαιότερο μετρό στην ηπειρωτική Ευρώπη (από το 1896), η μετακίνηση στην πόλη γίνεται άνετα και γρήγορα!

Γνωριμία με την πόλη και τα βασικά αξιοθέατα της Πέστης

Αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης είναι το κτήριο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας (Országház) στις όχθες του Δούναβη. Είναι το 3ο μεγαλύτερο κτήριο κοινοβουλίου στον κόσμο, τόσο μεγάλο που το εσωτερικό του έχει πάνω από 20 χλμ. σκάλες και σχεδόν 700 δωμάτια! Η νεο-γοτθική του αρχιτεκτονική διακρίνεται σχεδόν από κάθε σημείο του Δούναβη.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, βασιλιά και ιδρυτή του ουγγρικού κράτους, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η οροφή, οι εξωτερικοί τοίχοι και οι δύο πύργοι είχαν μερικώς καταστραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αποκαταστάθηκαν πλήρως. Ανατριχιαστικό έκθεμα στο εσωτερικό του ναού, μέσα σε γυάλινη προθήκη, το μουμιοποιημένο δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Είναι τόσα τα μέρη που μπορείς να δεις στην Πέστη που πραγματικά σε κάθε στενό μένεις με ανοιχτό το στόμα. Από τις πολυάριθμες οργανωμένες αγορές τροφίμων (πρώτη και καλύτερη η Κεντρική Αγορά, αλλά και η αγορά Lehel), έως την μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης και την υποβλητική εβραϊκή γειτονιά, η Βουδαπέστη αποπνέει μία ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας. Τα ruin bars (πρώην εγκαταλελλειμένα κτήρια κοντά στην εβραϊκή συναγωγή που εχουν μετατραπεί σε δημοφιλή μπαρ) που κυριαρχούν στη νυχτερινή ζωή των ντόπιων, το ουγγρικό γκούλας και τα πεντανόστιμα ουγγρικά γλυκά που βρίσκεις στους τοπικούς φούρνους αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα για τους επισκέπτες. Καφές στην Palace Quarter, σνακ στον κεντρικό πεζόδρομο Vaci Utca ή ποτό στην Bartók Béla δίνουν μία γεύση της γεμάτης ζωή πόλης.

Μία βόλτα στον πεζόδρομο Dunakorzó κατά μήκος του ποταμού είναι μία απ’ τις απαραίτητες δραστηριότητες για ντόπιους και επισκέπτες. Η ομορφότερη διαδρομή είναι ανάμεσα στις γέφυρες Elisabeth και Széchenyi. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς την εξαιρετική ουγγρική αρχιτεκτονική και να απολαύσει τη θέα του πασίγνωστου ποταμού. Μάλιστα ένα απ’ τα πιο ιδιαίτερα μνημεία της πόλης βρίσκεται στο σημείο αυτό, στην πλευρά της Πέστης. Πρόκειται για το μνημείο «παπούτσια στις όχθες του Δούναβη». Τα 60 ζευγάρια παπούτσια από ατσάλι είναι στημένα για να θυμίζουν τις ναζιστικές εκτελέσεις Εβραίων στο σημείο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγο βορειότερα, το νησάκι Margitsziget με τους καλοδιατηρημένους κήπους και τα πάρκα είναι ιδανικό για βόλτα, πεζοπορία και πικ-νικ. Στο νησάκι στη μέση του Δούναβη φτάνεις εύκολα με τα πόδια, αφού το συνδέουν με τη στεριά δύο γέφυρες.

Μνημειώδης Βούδα

Περνώντας την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα Széchenyi (ή γέφυρα των Αλυσίδων) προς την πλευρά της Βούδας συναντάμε μία σειρά από ιστορικά μνημεία που κόβουν την ανάσα. Μία πρώτη δόση για το τι θα ακολουθήσει δίνουν τα δύο πελώρια λοντάρια στο τέλος της γέφυρας.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Προχωρώντας στο εσωτερικό ανεβαίνεις τον λόφο του κάστρου της Βούδας, είτε με σύντομη ανάβαση από τα μονοπάτια της πλαγιάς (5-10 λεπτά) είτε με τελεφερίκ. Το κάστρο και βασιλικό παλάτι ξεχύνεται στα αριστερά αφού ανέβεις τον λόφο, με την προσεγμένη αυλή και το όμορφο ανοιχτό γαλάζιο και γκρι χρώμα του να ξεχωρίζει. Η μεσαιωνική παλιά πόλη που περιβάλλει το κάστρο είναι ιδανική για εξερεύνηση, κυρίως λίγο πριν τη δύση του ηλίου, όταν οι πολλοί τουρίστες έχουν επιστρέψει στην Πέστη.

Το πιο αξιοπρόσεκτο όμως μνημείο της περιοχής είναι στη δεξιά πλευρά της κορυφής του λόφου, κι έχει το όνομα «προμαχώνας του Ψαρά» (Fisherman’s Bastion). Κτισμένος ακριβώς πάνω στον Δούναβη με ανεπανάληπτη θέα (ίσως η καλύτερη της πόλης), αυτό το σύμπλεγμα από νέο-ρομανικούς και νέο-γοτθικούς πύργους, πλατείες, κολώνες και κοφτές σκάλες στέκει αγέρωχο απέναντι στο κοινοβούλιο. Οι 7 πύργοι που είναι στημένοι εκεί συμβολίζουν καθεμία απ’ τις 7 φυλές Μαγυάρων που έφτασαν στην Ουγγαρία στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν προσέξεις καλά, δεν είναι υπερβολή ότι μοιάζει με κάστρο της Disney.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Στην ίδια πλευρά του Δούναβη βρίσκεται και ο λόφος Gellért. Η όμορφη αυτή όαση πρασίνου με υπέροχη θέα προς την πόλη κρύβει πολλές όμορφες γωνιές. Η ιστορική του σημασία συνοψίζεται στο μεγαλοπρεπές κομμουνιστικό μνημείο για τους σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σοβιετικός ρεαλισμός είναι εμφανής στη εκφραστική δύναμη του αγάλματος της Ελευθερίας. Ο λόφος προσφέρεται για χαλαρές βόλτες και ξεκούραση απ’ την πολυκοσμία του κέντρου.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Η Εμπειρία των θερμών λουτρών και της βόρειας πλευράς της Πέστης

Μία αξέχαστη εμπειρία στη Βουδαπέστη είναι τα φυσικά θερμά λουτρά της! Τα θερμά νερά που αναβλύζουν από το έδαφος της έχουν γίνει αγαθό που η πόλη εκμεταλλεύεται για εκατοντάδες χρόνια μέσω θεραπευτικών λουτρών και spa. Για μία ολοκληρωμένη απόλαυση κάθε εποχή του χρόνου αξίζει το μπάνιο στα λουτρά Széchenyi στα βόρεια της πόλης. Άλλα λουτρά είναι και τα Gellért, Rudas, Lukács και Király.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Η όμορφη γύρω περιοχή προσφέρει την ευκαιρία για πρωινές διαδρομές πριν το μπάνιο στα λουτρά. Ο ιδανικός τρόπος να φτάσεις είναι μέσω της κοσμικής Λεωφόρου Andrássy, που αποτελεί την ουγγρική βερσιόν των Ηλυσίων Πεδίων. Θα σε μαγέψει η εναλλαγή αρχιτεκτονικών ρυθμών, παράδοσης και μοντερνισμού.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Η λεωφόρος φτάνει έως τη Πλατεία Ηρώων με το μεγαλοπρεπές Μνημείο Χιλιετηρίδας και την κολώνα 36 μέτρων πάνω στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ. Αγάλματα Μαγυάρων αρχόντων και άλλων επιφανών Ούγγρων ολοκληρώνουν το θέαμα. Στο μεγάλο πάρκο Városliget που πλαισιώνει την πλατεία ξεχωρίζει το κάστρο Vajdahunyad με τις εξαιρετικές εσωτερικές σκάλες και τους αψεγάδιαστους κήπους του. Τη γαλήνη του πάρκου επιβάλλει εκτός των άλλων το περίφημο άγαλμα του «Ανώνυμου», του πρώτου Ούγγρου μεσαιωνικού χρονογράφου. Την άνοιξη στο πάρκο οργανώνονται τοπικές γιορτές που συναρπάζουν.

Κομμουνισμός και ιστορική μνήμη μέσα απ’ τα μουσεία

Τέλος, για όποια/ον ενδιαφέρεται για την πρόσφατη πολιτική και ιστορική πορεία της χώρας, δύο είναι τα μέρη που δεν μπορεί να χάσει. Το πρώτο βρίσκεται στον κούφιο λόφο του Κάστρου της Βούδας. Το πρώην νοσοκομείο και πυρηνικό καταφύγιο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ψυχρό πόλεμο, έχει μετατραπεί σε εξαιρετικό μουσείο, όπου μπορείς να μάθεις για τις καταστρεπτικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων, αλλά και για την τοπική ιστορία της αντίστασης.

Γνωρίζοντας τη Βουδαπέστη, μία αλλιώτικη πόλη

Η κομμουνιστική ιστορία της Ουγγαρίας αποτελεί ένα από τα πιο βαθιά ριζωμενά ζητήματα της χώρας. Το «Σπίτι του Τρόμου» δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την 40χρονη κομμουνιστική παρουσία στην πόλη, μέσα στο ίδιο κτήριο που στεγαζόταν η μυστική κομμουνιστική αστυνομία.

Δείτε Επίσης:​