Γνωρίζοντας την Ανατολική Κρήτη, στα Περίχωρα της Ιεράπετρας
Σε προηγούμενό μας άρθρο γνωρίσαμε το Λιβυκό Πέλαγος απ’ την όμορφη πόλη της Ιεράπετρας. Ας δούμε όμως παρέα ποιες εκδρομές μπορείς να κάνεις κοντά σ’ αυτήν την κρητική πόλη. Άλλωστε γνωρίζοντας την Ανατολική Κρήτη, στα περίχωρα της Ιεράπετρας, θα καταλάβεις ότι είναι γεμάτη με φυσικά στολίδια και δραστηριότητες που θα τονώσουν την ευεξία σου και την διάθεσή σου. Ταυτόχρονα θα πάρουν το μυαλό σου απ’ τις έγνοιες της καθημερινότητας.
Μικρές Αποδράσεις στα περίχωρα της Ιεράπετρας
Οι εκδρομές που μπορείς να κάνεις απ’ την Ιεράπετρα είναι πραγματικά ατελείωτες και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους! Θα περιοριστούμε σε ορισμένες εκδρομές που βρίσκονται κοντά στην πόλη! Υπάρχουν και πιο μακρινές εκδρομές που μπορεί κανείς να κάνει στην περιοχή αλλά αυτός ο οδηγός επικεντρώνεται σε ταξιδιώτες που έχουν κάποιες περιορισμένες μέρες στο πρόγραμμά τους.
Δάσος Σελάκανο
Περίπου 35 χλμ βόρεια της Ιεράπετρας, μπορείς να επισκεφθείς το μοναδικό δάσος του Σελάκανου, το οροπέδιο και το γραφικό χωριό! Θεωρείται το πιο συναρπαστικό πευκοδάσος της Μεσογείου και μάλιστα η προστατευόμενη περιοχή είναι μέρος του Natura 2000. Μεταξύ άλλων ειδών δέντρων, υπάρχουν σφένδαμοι, πλατάνια και κυπαρίσσια.
Οι φυσικές ορεινές πηγές είναι εύκολο να βρεθούν στην περιοχή. Το δάσος καταλήγει στην κορυφή του όρους Δίκτη (2148 μ.). Αυτή είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες περιοχές του νησιού αφιερωμένη στη μελισσοκομία, επομένως οι μέλισσες δεν είναι σπάνιες. Γύρω απ’ το Σελάκανο, μπορείς επίσης να ανακαλύψεις αμπέλια και καρυδιές. Περιπλανήσου μέσα στο ευρύ δίκτυο δασικών δρόμων, που εξυπηρετούν κυρίως τους μελισσοκόμους και γνώρισε αυτό το γοητευτικό δάσος της νότιας Ελλάδας! Μάλιστα απ’ το Σελάκανο θα βρεις τμήματα του μονοπατιού Ε4 που οδηγεί στο Οροπέδιο Καθαρό, στον Αφέντη Χριστό και στην Πρίνα.
Φαράγγια κοντά στην Ιεράπετρα
Η Κρήτη είναι γνωστή για το φαράγγι της Σαμαριάς, κι όμως δεν είναι ούτε το μοναδικό του νησιού ούτε το μόνο που αξίζει να επισκεφτείς! Στην ανατολική Κρήτη, λοιπόν θα ανακαλύψεις φαράγγια που είναι ότι πρέπει για περίπατο, περιήγηση και εξοικείωση με παρθένα φύση!
Ένα τέτοιο είναι το λεγόμενο φαράγγι Ορεινό, γνωστό και ως φαράγγι της Κόκκινης Πεταλούδας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού.
Το φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων ονομάζεται έτσι γιατί όντως φιλοξενεί πορφυρές πεταλούδες. Ο καλύτερος τρόπος για να το περπατήσεις είναι να ξεκινήσεις την πεζοπορία σου απ’ το χωριό Ορεινό και να κατευθυνθείς μέσω του φαραγγιού νότια προς τη θάλασσα. Η πεζοπορία είναι αρκετά εύκολη, αλλά μερικά τμήματα του δρόμου απαιτούν κάποια προσοχή, καθώς σίγουρα θα χρειαστεί να βρέξεις τα πόδια σου για να περάσεις απέναντι!
Μία κάπως διαφορετική διαδρομή αποτελεί το φαράγγι της Σαρακίνας ή Σαραντάπηχου, το οποίο προσφέρει ανάσες δροσιάς με το ποτάμι που το διασχίζει! Ξεκίνα την περιήγησή σου απ’ τον οικισμό Μύθοι και θα καταλήξεις κοντά στον Μύρτο, που αναφέραμε προηγουμένως! Το φαράγγι της Σαρακίνας έχει πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Η διέλευση του θεωρείται εύκολη, με τον συνολικό χρόνο να μην ξεπερνά την 1,5 ώρα.
Σύμφωνα με τον μύθο, το φαράγγι δημιουργήθηκε όταν ο Σαραντάπηχος, γιος του Δία, περνώντας απ’ την περιοχή δίψασε και έσκυψε να πιει νερό. Η μεγάλη του γενειάδα έσκισε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι του Σαραντάπηχου!
Για το τέλος, αφήσαμε το πιο εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα και πιο επικίνδυνο φαράγγι της περιοχής, αυτό του Χα. Κατατάσσεται διαρκώς στα 10 ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης και όχι άδικα θα πούμε εμείς! Το φαράγγι του Χα ξεκινάει κοντά από τον οικισμό Κάτω Χωριό Λασιθίου, και καταλήγει στον κάμπο της Ιεράπετρας, ανατολικά του χωριού Βασιλική.
Μην το διασχίσεις αν δεν είσαι έμπειρος ορειβάτης, καθώς έχει 26 τεχνικές καταβάσεις που φτάνουν ως τα 30 μέτρα, ενώ για να φτάσεις στο τέλος της διαδρομής θα χρειαστεί κάποιες φορές και να κολυμπήσεις! Το φαράγγι είναι γεμάτο με νερό και λιμνούλες και είναι σημαντικός υδροβιότοπος, ενώ μάλιστα προς το τέλος του δημιουργείται ένας μεγάλος καταρράχτης. Αν δεν έχεις τη γνώση για να το διασχίσεις μην απογοητεύεσαι, καθώς μπορείς να απολαύσεις τη θεαματική και άγρια χαράδρα του απ’ το χωριό Βασιλική!
Μονοήμερη Εκδρομή στη Χρυσή
Το νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι είναι ένα πολύ μικρό, ακατοίκητο νησί στα νότια παράλια της Κρήτης, περίπου 14 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας, στο Λιβυκό πέλαγος. Απ’ τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο υπάρχουν εκδρομικά καραβάκια που οργανώνουν μονοήμερες αποδράσεις στο νησί και μέσα σε 50 λεπτά μπορείς να βρεθείς σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο! Έχει πλάτος μόλις 2 χλμ και μήκος 7 χλμ, ενώ μάλιστα έχει προστεθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη Χρυσή, θα καταλάβεις ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της καλύπτεται από ένα σπάνιο δάσος κέδρου, το οποίο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη!
Η Χρυσή, πήρε το όνομά της απ’ την ολόχρυση άμμο που έχει καλύψει το νησί. Το δεύτερο όνομα Γαϊδουρονήσι προέρχεται απ’ το γεγονός ότι παλιά, οι κάτοικοι της Ιεράπετρας έφερναν του γέρικους γαϊδάρους στο νησί για να πεθάνουν εκεί. Να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση, καθώς και η συλλογή άμμου και κοχυλιών! Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις στον χρόνο σου εκεί!
Κατευθύνσου προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα βορειοδυτικά του νησιού. Χρονολογείται απ’ τον 13ο αιώνα, ενώ υπάρχουν διάφορες φάσεις ανακατασκευής και προσθηκών. Η περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί έχουν βρεθεί οικισμοί της Μινωικής και Ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και εργαστήρια επεξεργασίας πορφύρας.
Μάλιστα αν πας προς την περιοχή Σπήλιο, θα βρεις μία παλιά αλυκή, όπου παρήγαγαν αλάτι κατά το παρελθόν.
Τον χειμώνα το σημείο μετατρέπεται σε μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό και αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως για αποδημητικά πτηνά.
Ας δούμε τώρα πού αξίζει να κάνεις το μπάνιο σου. Υπάρχουν διάφοροι κόλποι που μπορείς να αράξεις και να δροσιστείς. Η πιο διάσημη είναι η Χρυσή Άμμος ή Μπελεγρίνα.
Είναι η πιο κοντινή στην προβλήτα που θα σε αφήσει το πλοιαράκι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να είναι γεμάτη. Στην πραγματικότητα, όλοι όσοι ακολουθούν το μονοπάτι κατευθύνονται εκεί, και μένουν εκεί μέχρι την ώρα της αναχώρησης. Είναι μια όμορφη παραλία με λευκή και ροζ άμμο, με μικρά κοχύλια και βότσαλα.
Εκεί θα βρεις και το μοναδικό μπαρ του νησιού, το οποίο είναι όμως ακριβό.
Μία άλλη παραλία που αξίζει να επισκεφτείς είναι ο Χατζηβόλακας.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία της Χρυσής και εκεί θα συναντήσεις μία βραχώδη ακτή, ιδανική για κολύμβηση με μάσκα, καθώς είναι συνήθως ήρεμη και προστατευμένη από τον άνεμο, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένη από αιωνόβιους κέδρους! Μπορείς να συνδυάσεις το μπάνιο σου εκεί με μία επίσκεψη στην αλυκή που αναφέραμε παραπάνω.
Προς τα ανατολικά της παραλίας Χρυσή Άμμος, υπάρχει η παραλία Καταπρόσωπο και η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα άλλο ακατοίκητο νησί, το Μικρονήσι! Η παραλία αυτή δεν μαζεύει καθόλου κόσμο κι αν αυτό που ψάχνεις είναι απομόνωση και ηρεμία, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος!
Ουσιαστικά η παραλία χωρίζεται σε δύο τμήματα από μια λεπτή λωρίδα γης και συναντάς λιγότερους κέδρους σε σχέση με το υπόλοιπο νησί. Τα νερά είναι ρηχά και δεν ξεπερνούν τα 5 μ. βάθος ως το Μικρονήσι, κάνοντας τα ιδανικά για μάσκα. Μάλιστα, αν θες να δεις μία πανοραμική θέα του νησιού, τότε κατευθύνσου στον λόφο Κεφάλα, που βρίσκεται πίσω απ’ την παραλία. Εκεί υπάρχει το παλιό φυλάκιο της Χρυσής κι από υψόμετρο μόλις 31 μ. μπορείς να χαζέψεις το νησί σ’ όλο του το μεγαλείο.