Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στον γκρεμό, το χωριό Castellfollit de la Roca βρίσκεται στην Καταλονία. Και σαν να μην ήταν αρκετή η επιβλητική του θέση, δύο ποτάμια (Fluvià και Turonell) κυλούν ακριβώς από κάτω, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Ανήκει στο φυσικό πάρκο ηφαιστειακής ζώνης της Garrocha (Garrotxa) στα ανατολικά Πυρηναία της Ισπανίας και δημιουργήθηκε από την διάβρωση που προκαλεί το νερό στην ηφαιστειογενή πέτρα της περιοχής.

Ο βράχος σχηματίζεται από το πέτρωμα βασάλτη και στέκεται στα 50 μέτρα ύψος, ενώ έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο, φιλοξενώντας περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Έτσι αποτελεί μία απ’ τις μικρότερες διοικητικές μονάδες στην Ισπανία, με μόνο 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνεια.

Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Στην περιοχή μάλιστα λειτουργεί το μοναδικό λατομείο βασάλτη στην χώρα, επίσημα ήδη από το 1929.

Το όνομα του Castellfollit προέρχεται είτε από την ύπαρξη κάστρου στο ύψωμα κατά τον Μεσαίωνα με το όνομα «Kastro Fullit» ή «Castro-follito», είτε από την μορφολογική σιλουέτα του βράχου, που μοιάζει με μεγάλη αμυντική οχύρωση.

Η ονομασία «de la roca» (του βράχου) προστέθηκε πρόσφατα για να το ξεχωρίσει από άλλα ομώνυμα χωριά που βρίσκονται στην Καταλονία (Castellfollit de Riubregós και Castellfollit del Boix).

Το λιθόκτιστο εσωτερικό του προφέρει μία μοναδική περιπλάνηση σε μία άλλη εποχή και εκτείνεται κατά μήκος του δρόμου calle mayor έως το mirador Josep Pla. Η θέα που θα αντικρίσεις στην άκρη του βράχου είναι ανεπανάληπτη.

Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Από τα ιστορικά κτήρια που θα συναντήσεις αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή η εκκλησία του San Salvador και ο πύργος με το ρολόι στην κεντρική πλατεία.

Το καταπράσινο τοπίο, που συχνά τον χειμώνα βάφεται άσπρο απ’ το χιόνι, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία και απόλαυση στη φύση. Η λεγόμενη «ρωμαϊκή οδός» που λέγεται ότι πέρναγε από την περιοχή αποτελεί μία απ’ τις ομορφότερες διαδρομές.

Η μοναδική θέα του Castellfollit de la Roca στην Καταλονία

Κι εκεί που δεν το περιμένεις, σ’ ένα καταλανικό χωριό στη μέση του πουθενά, θα συναντήσεις το μουσείο του Βιετνάμ, αφιερωμένο στον πόλεμο του Βιετνάμ! Με 6 αίθουσες αφιερωμένες στην φρίκη του πολέμου, η ιδιωτική αυτή συλλογή είναι μία μόνο απ’ τις πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσει το χωριό!

Δείτε Επίσης:​