Ηράκλειες Στήλες, Ταξίδι σε δύο Ηπείρους

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο 10ος και 11ος άθλος του Ηρακλή τον οδήγησαν στη Δύση. Συγκεκριμένα, στα στενά του Γιβραλτάρ, που ανοίγουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο πέρασμά του έχτισε εκεί ο Ηρακλής δύο στήλες. Μία σειρά από αρχαίες και μεταγενέστερες πηγές μεταφέρουν απολαυστικές παραδόσεις και είναι υπεύθυνες για σύγχρονα σύμβολα που αναπαριστούν τον μύθο στην περιοχή.

Ηράκλειες Στήλες, Ταξίδι σε δύο Ηπείρους

Το ταξίδι στη Δύση σύμφωνα με τον Στράβωνα ήταν το πιο μακρινό σημείο που έφτασε ο Ηρακλής κατά τους άθλους του και αποτελούσε το τέλος του γνωστού κόσμου. Ο Σενέκας μας λέει ότι στον δρόμο για τον κήπο των Εσπερίδων, ο Ηρακλής έπρεπε να περάσει πάνω απ’ την οροσειρά του Άτλαντα που ένωνε την Ευρώπη με την Αφρική. Αντ’ αυτού αποφάσισε να χωρίσει το βουνό στα δύο, ενώνοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό με την Μεσόγειο στο στενό του Γιβραλτάρ. Απ’ το κύριο βουνό διατηρήθηκε στην πλευρά της Ευρώπης στα Γήδειρα ο σημερινός βράχος του Γιβραλτάρ. Στην πλευρά της Αφρικάνικης Αβύλης απέμεινε είτε το βουνό Hacho στην ισπανική πόλη Θέουτα (Ceuta) της βόρειας Αφρικής, είτε το Jebel Musa βουνό της οροσειράς του Ριφ στο Μαρόκο και βορειότερο σημείο της χώρας.

Ηράκλειες Στήλες, Ταξίδι σε δύο Ηπείρους

Στις δύο αυτές άκρες λοιπόν κατασκεύασε ο Ηρακλής τις στήλες. Σύμφωνα με μεταγενέστερη παράδοση μάλιστα, πάνω στις στήλες υπήρχε η επιγραφή ‘non plus ultra’ (τίποτα παραπέρα).

Μετά τα πρώτα ταξίδια Ευρωπαίων στην Αμερική στα τέλη του 15ου αιώνα, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος Ε’ υιοθέτησε τη φράση ‘plus ultra’ (παραπέρα) ως προσωπικό μότο, το οποίο εξελίχθηκε μαζί με τις στήλες στο βασιλικό έμβλημα της Ισπανίας. Η φράση, αντίθετη από το ‘non plus ultra’, δήλωνε μεταφορικά την σημασία του ρίσκου και της αέναης αναζήτησης.

Ηράκλειες Στήλες, Ταξίδι σε δύο Ηπείρους

Σήμερα οι στήλες δεν κοσμούν πλέον το βασιλικό θυρεό, αλλά το ισπανικό εθνόσημο. Στο παρελθόν μάλιστα οι Ηράκλειες Στήλες έφτασαν να βρίσκονται σε εμβλήματα ισπανικών αποικιών όπως στις Ισπανικές Ινδίες αλλά και νομίσματα και άλλα σύμβολα. Μέχρι και σήμερα, οι στήλες του Ηρακλή κοσμούν και το έμβλημα της πόλης Cádiz της Ανδαλουσίας, αλλά και πολλά τοπικά και περιφερειακά εθνόσημα.

Πώς φτάνουμε όμως από τον αρχαίο μύθο στα σημερινά στενά του Γιβραλτάρ και της βόρειας Αφρικής; Τι θα δούμε αν επισκεφθούμε την περιοχή;

Στην πλευρά της Ευρώπης σύμφωνα με τον μύθο, ανεβαίνοντας τον βράχο του Γιβραλτάρ, το οποίο είναι μέρος της Βρετανίας, συναντάς ένα αφιερωματικό μνημείο για τις Ηράκλειες στήλες. Ένας παγκόσμιος χάρτης συμβολίζει τη μυθολογική ένωση ανάμεσα στη Ευρώπη και την Αφρική, και την σύγχρονη σημασία της πόλης για τη διεθνή διασύνδεση. Πρόκειται για ένα διακριτικό και αυστηρό μνημείο τοποθετημένο σε ιδανικό μέρος με πανοραμική θέα.

Αντίστοιχα, το ισπανικό εξκλάβιο Θέουτα είναι μία ανέμελη τουριστική πόλη, με όμορφες παραλίες στη βόρεια Αφρική. Τα μεσαιωνικά και βασιλικά μνημεία της προσφέρουν μία ξεχωριστή ματιά στο παρελθόν της χώρας. Κάνοντας βόλτα στο όμορφο λιμάνι της θα συναντήσεις το κολοσσιαίο άγαλμα του Ηρακλή που ανοίγει τις δύο στήλες. Ο ρωμαλέος χαρακτήρας του μνημείου με την δυναμική κίνηση του ήρωα αποδίδει τη βίαιη πράξη του μυθολογικού χωρισμού των στενών.

Άλλο ένα διάσημο ορόσημο βρίσκεται λίγο πιο μακριά, σε μαροκινό έδαφος. Πρόκειται για τις σπηλιές του Ηρακλή, ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο ακρωτήρι Spartel, μέρος των οποίων είναι σκαμμένο από ανθρώπινο χέρι και χρησιμοποιούνταν ήδη κατά τη νεολιθική εποχή. Εκεί φέρεται να ξεκουράστηκε ο Ηρακλής πριν ολοκληρώσει τον άθλο του στον κήπο των Εσπερίδων. Σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό τουριστικό αξιοθέατο, που φτάνει έως την ακτή και προσφέρει μοναδικές φυσικές και αρχαιολογικές εξερευνήσεις.

Δείτε Επίσης:​