Καλοκαιρινές Διακοπές στη Σάμο
Η μυθική γενέτειρα της θεάς Ήρας, η Σάμος, είναι το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Οι λάτρεις της φύσης και του ήλιου προσελκύονται τόσο απ’ τις βοτσαλωτές παραλίες και καταπράσινες εκτάσεις του όσο και απ’ τους εντυπωσιακούς άγριους βράχους.
Το νησί είναι επίσης διάσημο για τους αμπελώνες του, καθώς επίσης φιλοξενεί τα ερείπια του υπέροχου ναού της Ήρας, και ένα πραγματικό θαύμα της αρχαίας μηχανικής, τη σήραγγα 1.000 μέτρων του Ευπαλίνου, η οποία κάποτε έφερε καθαρό πόσιμο νερό στο Πυθαγόρειο. Πάμε να δούμε παρέα γιατί αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία για τις καλοκαιρινές διακοπές σου σ’ αυτό το υπέροχο μέρος!
Εξερεύνησε το Πυθαγόρειο
Το Πυθαγόρειο είναι ένα παραδοσιακό αυθεντικό ελληνικό χωριό αλλά κι ένα εξαιρετικό τουριστικό και κοσμοπολίτικο κέντρο. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την UNESCO ανήκει στις πόλεις παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Έχει μια γεμάτη ιστορία 3000 ετών. Είναι το μέρος όπου το παρελθόν και το παρόν εναρμονίζονται πλήρως και συνοδεύονται από μαγική φύση και υπέροχο κλίμα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύνολο που εντυπωσιάζει και εκπλήσσει ευχάριστα όλους όσους επισκέπτονται το σπίτι της επιστήμης και του πολιτισμού.
Κάνε μία βόλτα το βραδάκι στην περιοχή του λιμανιού και θα βρεις πολλά μπαρ και εστιατόρια ενώ θα διαπιστώσεις πως η ήχοι της μουσικής απλώνονται παντού. Καθώς θα είσαι στο λιμάνι, ρίξε και μία ματιά και στο άγαλμα του Πυθαγόρα!
Αν ψάχνεις περισσότερη ηρεμία περιηγήσου στα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια, στους καταπράσινους κήπους και πέτρινα δρομάκια που θα σε μεταφέρουν σ’ άλλες εποχές.
Στη διαμονή σου στο Πυθαγόρειο μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το τοπικό αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται εκεί.
Στο παρελθόν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου στεγαζόταν στο Δημαρχείο, αλλά τον Μάιο του 2010 εγκαινιάστηκε ένα νέο κτίριο. Θα το βρεις στο κέντρο της πόλης του Πυθαγορείου και δίπλα στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Σάμου. Στεγάζει περίπου 3.000 αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Σάμου και σε άλλες ανασκαφές στο νησί. Αυτά τα εκθέματα δείχνουν την ιστορική πορεία της Σάμου και απεικονίζουν την πολιτική σημασία της στην αρχαιότητα.
Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν μαρμάρινα αγάλματα, νομίσματα, τμήματα κτιρίων και ναών, κεραμικά αγγεία, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που αποδεικνύουν την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο υπάρχουν εδώ.
Απ’ το Πυθαγόρειο μπορείς εύκολα να επισκεφτείς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, το οποίο συγκεντρώνει ευρήματα απ’ όλο το Αιγαίο. Χωρίζεται σε 5 τμήματα, το Παλαιοντολογικό, το Ζωολογικό, τα Πετρώματα και Ορυκτά, τη Θαλάσσια Ζωή και το Βοτανολογικό. Είναι μία πλήρης συλλογή που θα σου προσφέρει μία ευρεία γκάμα θεματικών και θα σου αναδείξει το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της Σάμου αλλά και του Αιγαίου. Πληροφορίες και εισιτήρια μπορείς να βρεις εδώ. Γνωρίσαμε και ένα άλλο εξαιρετικό μουσείο φυσικής ιστορίας, στη Λέσβο, το οποίο αναδεικνύει τον πλούτο του απολιθωμένου δάσους του νησιού!
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα
Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και πιο εντυπωσιακό μνημείο της Σάμου είναι το Ευπαλίνειο όρυγμα. Βρίσκεται μόλις 2 χλμ. απ’ το Πυθαγόρειο. Αυτή η αρχαία σήραγγα σχεδιάστηκε ειδικά απ’ τον Ευπαλινό και κατασκευάστηκε για να μεταφέρει νερό απ’ την πηγή «Αγιάδες» σε διάφορα μέρη του νησιού.
Το μήκος του είναι 1036 μ. (!) και διασχίζει το βουνό «Κάστρο» απ’ τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά σε βάθος 189 μ. Εκπληκτικό είναι ότι η κατασκευή της σήραγγας ξεκίνησε ταυτόχρονα και στις δύο άκρες και οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη μέση της απόστασης, με μόλις 5 μέτρα απόκλισης! Το υδραγωγείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου. Πληροφορίες για την επίσκεψή σου θα βρεις εδώ.
Εάν έχεις χρόνο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής. Απέχει ελάχιστα απ’ το Πυθαγόρειο και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή και την ακτή. Αν δεν σου αρκεί η θέα και το γραφικό μοναστήρι, κατέβα στην μικρή σπηλιά, όπου στο δάπεδό της θα δεις ένα υπόγειο εκκλησάκι!
Το Ηραίο
Αν και σήμερα σώζονται μόνο μερικά ερείπια, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου υπήρχε ο διάσημος ναός του 6ου αιώνα αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Ήταν τέσσερις φορές το μέγεθος του Παρθενώνα και ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει ο τεραστίων διαστάσεων κίονας του που στέκει αγέρωχος.
Ο δρόμος που έφτανε εκεί απ’ το Πυθαγόρειο ήταν κάποτε επενδεδυμένος με εντυπωσιακά αγάλματα που οδηγούσαν τον πιστό στο ναό.
Πεζοπορία στο βουνό Κέρκη
Στα 4.700 πόδια, το όρος Ο Κέρκης (επίσης το Κέρκετεος) είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στην ανατολική περιοχή του Αιγαίου. Χρειάζονται περίπου 8 ώρες για να φτάσεις στην κορυφή (Vigla) και για να κατεβείς ξανά, αλλά η θέα αξίζει τον κόπο και η εμπειρία θα σε συντροφεύει μια ζωή.
Στο βουνό θα βρεις και το Σπήλαιο του Πυθαγόρα. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του βουνού.
Είναι μια εντυπωσιακή σπηλιά, όπου ο Πυθαγόρας πήγαινε όταν χρειαζόταν απομόνωση. Χρησιμοποιήθηκε επίσης απ’ τον Πυθαγόρα ως κρησφύγετο όταν ο Πολυκράτης τον κατηγόρησε για διαφθορά των νέων της Σάμου.
Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 3 χλμ. απ’ τον Κάμπο Μαραθοκάμπου, αλλά τα δύο τρίτα του δρόμου δεν καλύπτονται με άσφαλτο και τα τελευταία 200 μ. απαιτούν ανάβαση πάνω από 300 σκαλοπατιών. Υπάρχουν δύο σπήλαια στο σημείο, εικάζεται πως το μεγαλύτερο απ’ τα δύο χρησιμοποιήθηκε ως τάξη για τους μαθητές του, ενώ το γειτονικό μικρότερο σπήλαιο ήταν η κατοικία του. Στο εμπρός μέρος του σπηλαίου θα συναντήσεις και έναν μικρό ορθόδοξο ναό αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.
Περιήγηση στα Χωριά της Σάμου
Καλοκαιρινές Διακοπές στη Σάμο σημαίνει περιήγηση. Η Σάμος είναι ένα μεγάλο νησί με πολλά χωριά, παράκτια και ορεινά. Εκτός απ’ το Βαθύ, το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι, υπάρχουν αρκετά ορεινά χωριά που δεν πρέπει να χάσεις.
Η Χώρα είναι ένα γραφικό χωριό της ενδοχώρας που αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1854.
Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ απ’ το Πυθαγόρειο και διατηρεί την παλιά γοητεία των παραδοσιακών ελληνικών οικισμών, με όμορφα λευκά σπίτια με μπλε πόρτες και παράθυρα, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακές ταβέρνες. Έχει περίπου 1.500 κατοίκους και προσφέρει παραδοσιακά καταλύματα.
Οι Βουρλιώτες, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμου (20 χλμ. απ’ το Βαθύ), είναι απ’ τα παλαιότερα χωριά του νησιού.
Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε υψόμετρο 300 μ. και βρίσκεται μέσα σ’ ένα υπέροχο πευκόδασος. Το χωριό διαθέτει μια μεγάλη πλατεία με ψηλά δέντρα, καταπληκτικά παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια και ψηλά πολύχρωμα παράθυρα, μια πέτρινη βρύση με πηγή γλυκού νερού και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Ο Πλάτανος είναι επίσης ένα αρκετά παλιό χωριό που ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς απ’ το όνομα του πως αυτό το χωριό διαθέτει ψηλά πλατάνια που παρέχουν σκιά και δροσιά στους επισκέπτες. Η περιοχή γύρω απ’ το χωριό είναι γεμάτη αμπέλια και το συνολικό τοπίο μοιάζει πολύ με τα ήσυχα τοπία της Τοσκάνης στην Ιταλία.
Ένα άλλο γραφικό παραδοσιακό χωριό είναι οι Σταυρινήδες που βρίσκεται 400μ. υψόμετρου στη βόρεια Σάμο (24 χλμ. από το Βαθύ).
Αυτό το χωριό προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και στο χωριό Μανωλάτες και διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες και πανέμορφα πλακόστρωτα στενά δρομάκια.
Τέλος, τα Κοντακαίικα είναι ένα όμορφο χωριό με περίπου 400 κατοίκους που βρίσκονται σε απόσταση 4 χλμ. απ’ το Καρλόβασι.
Είναι μοναδικό και διάσημο για τα τρεχούμενα νερά του που τροφοδοτούν ολόκληρο το νησί. Διαθέτει παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, ψηλά πολύχρωμα παράθυρα και όμορφους κήπους. Πλακόστρωτα σοκάκια και μια παραδοσιακή ταβέρνα συνθέτουν το όμορφο σκηνικό.
Μία Όμορφη Διαδρομή στο Ποτάμι
Η πλούσια φύση αλλά και τα καταπράσινα ψηλά βουνά της Σάμου δημιούργησαν ρυάκια και ποτάμια και καταρράκτες που μαγεύουν. Τρία χιλιόμετρα έξω απ’ το Καρλόβασι, στην περιοχή «Ποτάμι» βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους.
Οδήγησε μέχρι την παραλία Ποτάμι και από εκεί περπάτησε για 1,5 χιλιόμετρο περνώντας απ’ την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, την πιο παλιά εκκλησία του νησιού, η οποία χρονολογείται απ’ τον 11ο αιώνα. Η διαδρομή πλάι στο ρυάκι είναι καταπληκτική, εναλλάσσεται αριστερά και δεξιά της κοίτης περνώντας πάνω από ξύλινα γεφυράκια!
Φτάνοντας στην πρώτη λίμνη, θα μπεις ανυπόμονα στα κρύα νερά της, μέχρι να διασχίσεις με τα πόδια ένα κανάλι πενήντα μέτρων για να βρεθείς στον πρώτο καταρράκτη με ύψος 2-2,5 μέτρων. Αν είσαι τολμηρός/η μπορείς να σκαρφαλώσεις για να συνεχίσεις την εξερεύνηση…
Ο κύριος όγκος των επισκεπτών σταματάει εκεί. Παλιά υπήρχε σχοινί για να βοηθήσει στην ανάβαση, αλλά τώρα πια έχει χαθεί. Επιστρέφοντας λοιπόν στην αρχή του καναλιού, στα αριστερά σου υπάρχουν περίπου 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια που οδηγούν σε παράκαμψη της δυσκολίας. Ανέβα και… θα βρεθείς σε μια …ξύλινη ταβέρνα αρμονικά συνδεδεμένη με το περιβάλλον, όπου μπορείς να ξεκουραστείς και να δροσιστείς! Μην παρασυρθείς και φας πολύ γιατί η περιήγηση στους καταρράκτες μόλις ξεκίνησε!
Κατηφορίζοντας πλάι στην ταβέρνα θα δεις πάλι τα νερά του ποταμού που οδηγούν στον μεγάλο καταρράκτη, αλλά θα πρέπει να κολυμπήσεις περίπου 50 μέτρα, καθώς στο σημείο εκείνο τα νερά βαθαίνουν. Βεβαιώσου ότι έχεις πάρει το μαγιό σου και βούτηξε στους καταρράκτες που φτάνουν σχεδόν μέχρι και 5 μέτρα ύψος. Η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη!
Κοντά στο Ποτάμι βρίσκεται και το Καρλόβασι. Επισκέψου το παλιό Καρλόβασι για να πάρεις μία γεύση της Σάμου των δύο προηγούμενων αιώνων. Θα δεις στο παραλιακό μέτωπο, μία σειρά από βυρσοδεψία που σήμερα σαν φαντάσματα του παλιού τους εαυτού, στέκουν, μετατρέποντας την περιοχή σε vintage βιομηχανική ζώνη!
Βόλτα στο Βαθύ
Αμφιθεατρικά χτισμένη, η όμορφη πόλη εκτείνεται απ’ την άκρη της θάλασσας (Κάτω Βαθύ), το μεγαλύτερο λιμάνι της Σάμου, έως ψηλά στον λόφο.
Εκεί είναι το Πάνω Βαθύ που θα σε υποδεχτεί με πλήθος από παραδοσιακά και νεοκλασικά κτίρια, παραδοσιακούς οικισμούς, το βυζαντινό ναό του Αγίου Αντωνίου, το ῾Λιοντάρι᾽ που ατενίζει τη θάλασσα και πολλά μέρη για φαγητό, καφέ και ποτό στο κέντρο της.
Πήγαινε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου το οποίο στεγάζεται πλέον σε δύο κτήρια. Στο καινούριο κτήριο εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη απ’ το Ηραίο. Στην τελευταία αίθουσα φιλοξενείται και ο γιγάντιος κούρος της Σάμου. Γερμανοί αρχαιολόγοι κατάφεραν να τον αναπλάσουν κομμάτι-κομμάτι, απ’ τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα με διαστάσεις τριπλάσιες του φυσικού μεγέθους, που στόλιζε την Ιερά Οδό που ξεκινούσε απ’ το Ηραίο και έφτανε στο Πυθαγόρειο.
Στην πορεία σου στην πόλη πέρνα απ’ την Πλατεία Πυθαγόρα και το Δημοτικό Κήπο ενώ αξίζει μία επίσκεψη και στο Βυζαντινό Μουσείο, στη Δημοτική Πινακοθήκη ή ακόμη και στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, για να απολαύσεις εκτός των άλλων τη θέα προς τα μικρασιατικά παράλια.
Στην είσοδο της πόλης, στην περιοχή Μαλαγάρι, θα μαγευτείς από ένα όμορφα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτήριο, το Μουσείο Σαμιακού Οίνου!
Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον τρόπο παραγωγής του κρασιού στο παρελθόν. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία, βαρέλια, δεξαμενές και εργαστήρια. Τα κτήρια του μουσείου είναι ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ενώ στο τέλος μπορούν να αγοράσουν το εκπληκτικό τοπικό «Μοσχάτο»!
Οι καλύτερες παραλίες για Καλοκαιρινές Διακοπές στη Σάμο
Γάγκου: Μπορεί να είναι μικρή παραλία, αλλά είναι πανέμορφη και βρίσκεται σε βολική τοποθεσία. Περιβάλλεται από πολλές τοπικές ταβέρνες και επιλογές διαμονής. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και τα νερά είναι ρηχά, ιδανικά για οικογένειες με παιδιά.
Τσαμαδού: Είναι μια παραλία κρυμμένη σ’ έναν κόλπο όπου πήγαιναν γυμνιστές. Αν και δεν θεωρείται πια παραλία γυμνιστών, ίσως υπάρχουν επισκέπτες που επιλέγουν τον γυμνισμό. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να περάσεις μια μέρα δίπλα στη θάλασσα, με ταβέρνες και μπαρ κοντά.
Βοτσαλάκια: Είναι μια παραλία μήκους 2 χλμ στη νοτιοδυτική ακτή της Σάμου. Είναι ένα δημοφιλές σημείο για θαλάσσια σπορ, όπως σέρφινγκ και κωπηλασία. Είναι επίσης γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή!
Ψιλή Άμμος: Μια μικρή παραλία με απαλή, ψιλή άμμο. Η Ψιλή Άμμος είναι φιλική για τα παιδιά, ενώ βρίσκεται στην πλησιέστερη ακτή στην Τουρκία. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Οι πύργοι της Σάμου
Η Σάμος έχει δύο εντυπωσιακούς πύργους που παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Ο τριώροφος Πύργος του Σαρακίνη σε απόσταση 8 χλμ απ’ το Πυθαγόρειο χτίστηκε απ’ τον καπετάνιο Νικόλαο Σαρακίνη το 1577.
Ο Σαρακίνης έλαβε αυτό το μέρος της γης ως δώρο από τον Κιλίτς Αλή Πασά, χάρη στη μεγάλη του βοήθεια για να προσελκύσει κατοίκους στη Σάμο.
Ο Πύργος του Λυκούργου στο Πυθαγόρειο χτίστηκε απ’ τον αρχηγό της επανάστασης στη Σάμο, Λυκούργο Λογοθέτη.
Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και προπύργιο ενάντια στους Τούρκους. Δίπλα στον πύργο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και η όμορφη εκκλησία της Μεταμόρφωσης.