Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία

Μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της δυτικής Ολλανδίας! Το Leiden, αποτελεί γραφική πόλη με πλούσια ιστορία, ιστορικά κτήρια και εντυπωσιακά αξιοθέατα. Η πόλη απέχει μόλις 40 λεπτά απ’ την πόλη του Άμστερνταμ με τραίνο. Έτσι το Leiden ενδείκνυται για μία μονοήμερη απόδραση απ’ την πρωτεύουσα της Ολλανδίας για μία ξεχωριστή εμπειρία. Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για το τι να επισκεφτείτε, τι να φάτε κι άλλα μυστικά γι’ αυτή την σχετικά άγνωστη ολλανδική πόλη, που έχει όμως να προσφέρει έντονες εμπειρίες.

Για μία ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για τα σημαντικότερα αξιοθέτα του Άμστερνταμ.

Σύντομη ιστορία και γενικές πληροφορίες, Leiden – ταξίδι στην Ολλανδία

Το Leiden (Λέιντεν) είναι μία πόλη περίπου 120.000 κατοίκων στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας (Zuid-Holland). Η πιθανότερη προέλευση του ονόματος της πόλης, είναι από τον ρωμαϊκό οικισμό Lugdunum Batavorum, που υπήρχε στην περιοχή. Ιστορικά πρωτοεμφανίζεται, με το όνομα Leithon, γύρω στο 860 μ.Χ. Καταγράφεται ως μικρό, οχυρωμένο χωριό στους πρόποδες ενός τεχνητού λόφου, στη συμβολή των ποταμών Παλαιού και Νέου Ρήνου (de Oude en de Nieuwe Rijn).

Μουσείο de Valk (Μύλος της πόλης), Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία

Σημαντική ιστορική στιγμή θεωρείται η αντίσταση της πόλης το 1572, ενάντια στους Ισπανούς, που οδήγησε σε παρατεταμένη πολιορκία της πόλης και έληξε με νίκη των κατοίκων της.

Leidens Ontzet: Ο Εορτασμός της Λήξης μίας Ιστορικής Πολιορκίας στο Λάιντεν της Ολλανδίας

Στον απόηχο αυτής της νίκης, το 1575, και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Γουλιέλμος Α’ της Οράγγης ίδρυσε το πρώτο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας: το παγκοσμίου φήμης Leiden University. Κατά τον 17ο αιώνα, το Leiden γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση λόγω της ανάπτυξης της υφαντουργίας που, κατά μεγάλο ποσοστό, οφείλεται στην αθρόα προσέλευση μεταναστών από τη Φλάνδρα. Έτσι, κατά τον περίφημο Χρυσό Ολλανδικό Αιώνα, ήταν η σημαντικότερη ολλανδική πόλη μετά το Άμστερνταμ. Το σημερινό προφίλ της είναι εκείνο της πανεπιστημιακής/τεχνολογικής (περισσότερο) και τουριστικής (λιγότερο) κατεύθυνσης. Η πόλη απέχει μόλις 40 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Σχίπχολ (Schiphol Airport) και με το τραίνο μπορείτε σε 15-20 λεπτά να είστε στην πόλη.

 
Μουσείο de Valk (Μύλος της πόλης)

Το πρώτο αξιοθέατο που πιθανότατα θα συναντήσετε στην πόλη, αφού κατεβείτε από τον κεντρικό σταθμό, είναι ένας θεόρατος μύλος. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε το 1611, το 1667 αντικαταστάθηκε από έναν ξύλινο μύλο ενώ 1743 κατασκευάστηκε ένας υψηλότερος, την εκδοχή του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε σήμερα. Το 1966 μετατράπηκε σε δημοτικό μουσείο. Έτσι, σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του, να δείτε τις εργασίες που λάμβαναν χώρα στις εγκαταστάσεις του αλλά και να ανεβείτε σε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, περίπου στο ύψος των ελίκων του μύλου. Από κει μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη του Leiden και την τριγύρω περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε εδώ.

 
Γέφυρα Koornbrug

Φτάνοντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης αξίζει να κάνουμε στάση σ’ αυτή τη γραφική γέφυρα. Πρόκειται για μία σκεπαστή γέφυρα, η οποία λειτουργούσε ως αγορά σίτου. Η ολοκλήρωσή της χρονολογείται το 1642 και μάλιστα στο κάτω τμήμα της μπορείτε ακόμη να δείτε τις αυθεντικές πέτρες της αρχικής κατασκευής.

Koornbrug, Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία

Η οροφή προστέθηκε το 1842 για να προστατευθεί το σιτάρι που υπήρχε εκεί. Αξιοπρόσεκτο είναι και το ανάφλυφο που θα βρείτε στην κορυφή της γέφυρας. Εκεί υπάρχει το έμβλημα της πόλης (δύο διασταυρώμενα κλειδιά) που στο πλάι του έχει άνθους σιταριού.

Koornbrug
Δημαρχείο της πόλης (Stadhuis)

Σε απόσταση βολής από τη γέφυρα θα βρείτε το εντυπωσιακό και πανέμορφο κτήριο του δημαρχείου το Leiden σε αναγεννησιακό ρυθμό.  Η κατασκευή του έλαβε χώρα το 1597. Δυστυχώς, το 1929 μία πυρκαγιά κατέστρεψε το κτήριο, εκτός από την πρόσοψή του, γι’ αυτό το υπόλοιπο στυλ είναι ευδιάκριτα διαφορετικό. Το δημαρχείο διαθέτει έναν ψηλό πύργο με καμπάνες που χτυπούν κάθε ώρα στους ρυθμούς διάφορων μελωδιών.

Δημαρχείο της πόλης (Stadhuis), Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία
Κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου του Leiden (Academiegebouw)

Συνεχίζοντας την πορεία μας στο ιστορικό κέντρο του Leiden, κατευθυνόμαστε στην καρδιά του πανεπιστημίου της πόλης. Κατασκευασμένο το 1516, πρόκειται για το παλιότερο του κτήριο. Η αρχιτεκτονική του διαρρύθμιση αλλά και ο περιβάλλων χώρος θα σας εντυπωσιάσουν και αξίζει να το επισκεφτείτε και να χαζέψετε την εξωτερική του όψη. Η οδός που βρίσκεται ονομάζεται Rapenburg και θεωρείται από τις πιο ακριβές και γραφικές περιοχές της πόλης. Περπατήστε κατά μήκος του δρόμου και απολαύστε τη διαδρομή.

Κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου του Leiden (Academiegebouw), Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία
Πλατεία του Rembrandt (Rembreandtplein)

Ο πιο αγαπημένος κάτοικος του Λάιντεν γεννήθηκε το 1606 σ’ ένα σπίτι που έβλεπε σ’ αυτήν την πλατεία. Σήμερα το σπίτι αυτό δεν βρίσκεται εκεί, καθώς στη θέση του υπάρχει ένα σπίτι του 1978. Υπάρχει όμως αναθηματική πλάκα που αναφέρει ότι εκεί βρισκόταν το σπίτι του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου. Σήμερα θα βρείτε έναν μικρό λοφάκο, σ’ αυτό το πάρκο γεμάτο με χαλίκια, όπου υπάρχει ένα άγαλμα του Rembrandt σε φυσικές διαστάσεις. Δείχνει τον νεαρό Rembrandt να θαυμάζει μία αυτοπροσωπογραφία του.

Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία

Βοτανικοί κήποι (Hortus Botanicus Leiden)

Δίπλα ακριβώς από το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου του Leiden, βρίσκονται οι παλαιότεροι βοτανικοί κήποι της Ολλανδίας. Ανήκουν στο πανεπιστήμιου του Leiden. Πρόκειται για μία όαση πρασίνου και χαλάρωσης, καθώς πολλοί φοιτητές το επιλέγουν για ένα σύντομο διάλειμμα απ’ τις υποχρεώσεις τους. Ακριβώς μπροστά απ’ τους χώρους του πρασίνου περνά και το κανάλι του Witte Singel (Άσπρος Singel).

Βοτανικοί κήποι (Hortus Botanicus Leiden)

Στους κήπους θα βρείτε εντυπωσιακές συλλογές από τροπικά και υπο-τροπικά φυτά αλλά και μία ιδιαίτερη ιαπωνική συλλογή. Αξίζει σίγουρα τον χρόνο σας. Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψής σας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βοτανικοί κήποι (Hortus Botanicus Leiden), Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία
Βοτανικοί κήποι (Hortus Botanicus Leiden), Leiden - Ταξίδι στην Ολλανδία

Εκκλησία Hooglandse (Hooglandse Kerk) και εκκλησία του Πέτρου (Pieterskerk)

Είναι μία εντυπωσιακή γοτθική εκκλησία, η οποία ξεχωρίζει με το μέγεθός της από πολύ μακριά. Η αυστηρή της δόμηση, προσδίδει ένα αίσθημα δέους στον επισκέπτη. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα.

Εκκλησία Hooglandse (Hooglandse Kerk)

Η pieterskerk είναι μία εξίσου εντυπωσιακή υστερογοτθικη εκκλησία, με παρόμοια μοναδική αρχιτεκτονική με αυτή της Hooglandse. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1390 και ολοκληρώθηκε 180 χρόνια μετά.

εκκλησία του Πέτρου (Pieterskerk)
Το κάστρο του Leiden (Burcht van Leiden)

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα βρείτε και το μικρό κυκλικό κάστρο της. Κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα και βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή των παραποτάμων του Ρήνου, παλιού και νέου Ρήνου (Oude Rijn και Nieuwe Rijn). Γύρω από το κάστρο έχει διαμορφωθεί ένα πάρκο. Το κάστρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο ως την κορυφή των τειχών. Από εκεί έχετε μία πανοραμική θέα στην πόλη και μάλιστα μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία Hooglandse, που αναφερθήκαμε παραπάνω.

Το κάστρο του Leiden (Burcht van Leiden)
Θέα από το κάστρο του Leiden προς την Εκκλησία Hooglandse (Hooglandse Kerk)

Μουσεία

Rijksmuseum van Oudheden (Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων)

Το αρχαιολογικό αυτό μουσείο συγκεντρώνει εντυπωσιακούς θησαυρούς από την Αίγυπτο, την Εγγύς Ανατολή, την Ελλάδα, την Ετρουρία και τη Ρώμη. Μέσα στο μουσείο θα βρείτε και έναν ολόκληρο αιγυπτιακό ναό, ο οποίος πραγματικά συναρπάζει. Ιδιαίτερος είναι και ο δεύτερος όροφος του μουσείου, όπου στην ουσία βγαίνετε μέσα από τη σοφίτα ενός παλαιότερου ολλανδικού κτηρίου, το οποίο έχει περικλειστεί από το κτήριο του μουσείου. Πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια και τις τιμές θα βρείτε εδώ.

Rijksmuseum van Oudheden (Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων)
Rijksmuseum van Oudheden (Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων)
Rijksmuseum van Oudheden (Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων)
Corpus (Μουσείο του Σώματος)

Εάν θέλετε να επισκεφτείτε ένα διαδραστικό μουσείο, το οποίο θα συναρπάσει τα παιδιά σας αλλά και εσάς με τον τρόπο παρουσίασης του, τότε πρέπει να πάτε στο Corpus. Βρίσκεται στα προάστια του Leiden, στο Oegstgeest. Το πρώτο που θα τραβήξει την προσοχή σας είναι σίγουρα, η εξωτερική του αρχιτεκτονική διαρρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται ένα υπερμεγέθες ανθρώπινο σώμα, κομμένο στη μέση. 

Στην κομμένη του μεριά βρίσκεται το κτήριο του μουσείου, προϊδεάζοντας μας, για το εσωτερικό αυτό ταξίδι, στο σώμα μας. Με έναν ευχάριστο, διαδραστικό και ενδιαφέροντα τρόπο θα μάθετε εσείς και τα παιδιά σας για τα διάφορα μέρη του σώματος, ταξιδεύοντας στην ουσία μέσα στο ίδιο το σώμα. Το μουσείο άνοιξε το 2008 και αποτελεί το πρώτο μουσείο του είδους του παγκοσμίως. Έτοιμοι για ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα; Περισσότερες πληροφορίες για ωράριο και τιμές θα βρείτε εδώ.

Corpus (Μουσείο του Σώματος)
Διασκέδαση

Η πόλη του Leiden θεωρείται μία κατεξοχήν φοιτητούπολη με μεγάλο ποσοστό της πόλης να αποτελείται από φοιτητές του πανεπιστημίου. Βάσει αυτού, η πόλη έχει πολλές επιλογές για διασκέδαση, φαγητό, καφέ και ποτό. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της περιήγησης σας στην πόλη θα έχετε προσέξει τις βάρκες που βρίσκονται στις άκρες των καναλιών. Επάνω τους έχουν καρέκλες και τραπέζια και σερβίρεται καφές και φαγητό. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα στα κανάλια ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε ανάσες δροσιάς.

Καφετέρια με βάρκα στο κανάλι

Ενδιαφέρουσες επιλογές θα βρείτε κοντά στη γέφυρα Koornbrug. Το αγαπημένο μας όμως μέρος για καφέ δίπλα στο κανάλι είναι στο Annie’s, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω απ’το κανάλι που αναφέραμε παραπάνω. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

καφέ Annie's στο Leiden

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση για ποτό, είναι το ιδιόρυθμο κτήριο De Waag. Αυτό βρίσκεται απέναντι στο Annie’s και σίγουρα το τετράγωνο του σχήμα, το άσπρο χρώμα του πετρώματος του αλλά και η εντυπωσιακή ανάγλυφη παράσταση (ζυγαριά) στην εμπρόσθια όψη του θα τραβήξουν τη ματιά σας. Κατασκευάστηκε το 1657. Λειτούργησε ως το μέρος που οι έμποροι ζύγιζαν αλλά και εμπορεύονταν προϊόντα. Λειτούργησε έως το 1972, όπου ζυγίστηκε ένα κομμάτι τυρί για τελευταία φορά. Σήμερα όπως αναφέραμε λειτουργεί ως μπαρ-εστιατόριο και είναι πράγματι ένα αξιόλογο μέρος για επίσκεψη.

De Waag, Leiden
 
Δύο ξεχωριστές προτάσεις για φαγητό του Leiden – ταξίδι στην Ολλανδία

Το ένα από αυτά τα εστιατόρια, σερβίρει παραδοσιακές κρέπες, σε μεγάλα πιάτα. Μπορείτε να επιλέξετε τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Προσοχή, οι κρέπες είναι πολύ μεγάλες και χορταστικές οπότε υπολογίστε κατάλληλα. Τα πιάτα στα οποία σερβίρονται είναι ζωγραφισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής του Delft, δηλαδή με μπλε και άσπρο φόντο. Δοκιμάστε τες και δεν θα το μετανιώσετε. Έχουμε περιγράψει τις κρέπες αυτές και στο άρθρο μας σχετικά με το Άμστερνταμ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το πιο καλό μαγαζί για να δοκιμάσετε τις κρέπες ονομάζεται Oudt Leyden. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Oudt Leyden
 

Το δεύτερο εστιατόριο δεν αποτελεί παραδοσιακή κουζίνα της Ολλανδίας, αλλά σίγουρα μία πολύ διαδεδομένη στη χώρα. Μιλάμε για την αργεντίνικη κουζίνα και το καλύτερο μαγαζί για να τη δοκιμάσετε στο Leiden, είναι το El Gaucho. Το μαγαζί έχει έντονη την αύρα του αργεντίνικου κρεατοφαγείου. Προσφέρει τρομερά και γευστικά πιάτα, όπως μπριζόλες, που θα γεμίσουν σίγουρα τον ουρανίσκο σας. Κατά τη γνώμη μας αξίζει να δοκιμάσετε τα all you can eat παϊδάκια με μία μοναδική γαρνιτούρα. Μπορείτε να το μοιραστείτε με την παρέα σας και να φάτε όσο αντέχετε, σε οικονομική τιμή. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κράτηση για το συγκεκριμένο μαγαζί. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

El Gaucho, Leiden
Παϊδάκια στο El Gaucho, Leiden
 
Πόλη της Ποίησης

Εάν είστε λάτρεις της ποίησης, τότε η δραστηριότητα αυτή είναι πλασμένη για εσάς. Σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα βρείτε σε πλαϊνούς τοίχους σπιτιών ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά είναι γραμμένα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες (στην αυθεντική τους γλώσσα γραμμένα δηλαδή). Συνολικά στην πόλη υπάρχουν 110 τέτοια ποιήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ποιήματα από τους Federico Garcia Lorca, E. E. Cummings, Pablo Neruda, William Shakespear κ. α. Ανάμεσα σ’ αυτά τα ποιήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, βρίσκεται και ένα ελληνικό. Είναι το ποίημα Κρυμμένα του Κωνσταντίνου Καβάφη και ανήκει στα ανέκδοτα ποιήματα του. Θα το βρείτε στη γωνία Turftmarkt και Caeliciastraat. Ακριβώς δίπλα από το ελληνικό εστιατόριο Rodos.

Ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη στο Leiden

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: