Εκδρομή στα Παλάτια της Σίντρα και στο Cascais απ' τη Λισαβόνα

Εκδρομή στα Παλάτια της Σίντρα και στο Cascais απ' τη Λισαβόνα

Ένα ταξίδι στη φιλόξενη Λισαβόνα είναι από μόνο του συναρπαστικό και ολοκληρωμένο. Αν όμως έχεις λίγο περισσότερο χρόνο, αξίζει να επισκεφθείς τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη και προσφέρουν εξαιρετικές συγκινήσεις. Συγκεκριμένα, μπορείς να ακολουθήσεις μία μονοήμερη εκδρομή από τη Λισαβόνα (προς Σίντρα και Κασκάις) και να πλαισιώσεις με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι σου στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Στην εκδρομή στα Παλάτια της Σίντρα και στο Cascais απ’ τη Λισαβόνα μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδρομή:

Μία κυκλική διαδρομή που συνδυάζει εξαιρετική θέα στην οροσειρά Σίντρα και πανέμορφες θαλασσινές περιπέτειες στον Ατλαντικό. Για να επισκεφθείς όλα τα μέρη θα χρειαστείς αυτοκίνητο, ενώ με τραίνο μπορείς να επιλέξεις να δεις ένα απ’ αυτά κάθε φορά.

Σίντρα (Sintra)

Εκδρομή στα Παλάτια της Σίντρα και στο Cascais απ' τη Λισαβόνα

Περίπου μισή ώρα μακριά από τη Λισαβόνα βρίσκεται το χωριό Σίντρα, περίπου 500 μ. πάνω απ’ τη θάλασσα. Το γραφικό χωριό από μόνο του δίνει μία όψη της πορτογαλικής κουλτούρας, αλλά το μαυριτανικό κάστρο και τα τέσσερα συγκροτήματα παλατιών που βρίσκονται στους γύρω λόφους θα σε μεταφέρουν σε ένα μεσαιωνικό παραμύθι χωρίς τέλος. Αυτά τα συγκροτήματα είναι επισκέψιμα και συναρπάζουν με τη μεγαλοπρέπεια και ποιότητα συντήρησής τους.

Προτείνουμε να ξεκινήσεις από τη Λισαβόνα νωρίς και να φτάσεις πριν ανοίξουν οι πύλες των παλατιών, καθώς τα αξιοθέατα κατακλύζονται από τουρίστες και το πάρκινγκ μπορεί να είναι περιορισμένο αν φτάσεις αργά. Το να δεις όλα τα παλάτια σε μία μόνο ημέρα είναι αδύνατο. Γι’ αυτό προτείνουμε να περιοριστείς σε ένα ή δύο, για να τα απολαύσεις με ηρεμία σε όλο τους το μεγαλείο.

Εκδρομή στα Παλάτια της Σίντρα και στο Cascais απ' τη Λισαβόνα

Το ωράριο και οι τιμές όλων των μνημείων της Σίντρα βρίσκονται εδώ. Είναι προτιμότερο να κλείσεις τα εισιτήρια ηλεκτρονικά για όποια αξιοθέατα προτιμήσεις, καθώς έτσι θα αποφύγεις τη μεγάλη ουρά που συνήθως σχηματίζεται για την αγορά εισιτηρίων, και θα περιμένεις κατευθείαν στην ουρά της εισόδου.

Παλάτι Πένα (Palácio Nacional da Pena)

Το Εθνικό Παλάτι Πένα ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό από τα αξιοθέατα που θα δεις σ’ αυτή την εκδρομή. Αν πράγματι φτάσεις νωρίτερα, πριν στηθείς στην ουρά για την είσοδο, κάνε μία σύντομη βόλτα στη γύρω καταπράσινη περιοχή και απόλαυσε το μονοπάτι χωρίζει την πυκνή βλάστηση στα δύο.

Λισαβόνα (Σίντρα και Κασκάις)

Η μαγευτική όψη του Παλατιού είναι αποτέλεσμα επιρροών διαφόρων στυλ και πολιτισμών, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Το χαρακτηριστικό πορφυρό και χρυσαφί χρώμα των κτηρίων του στην κορυφή του λόφου το κάνει μοναδικό. Προσφέρει πανοραμική θέα λόγω της θέσης του και διαθέτει εξαίρετο πάρκο, με κήπους, λουλούδια και επιπλέον μνημεία. Γι’ αυτό υπολόγισε να αφιερώσεις τουλάχιστον 2-3 ώρες για να δεις όλο το συγκρότημα. Απ’ την περίτεχνη μαυριτανική πύλη, έως τους πύργους με τις πολεμήστρες, την εσωτερική διακόσμηση των επιμέρους δωματίων και στριφτές σκάλες με κάθε λογής λεπτομέρεια, το Παλάτι της Πένα θα σου μείνει αξέχαστο.

Μαυριτανικό Κάστρο - Σίντρα

Αν έχεις ακόμη χρόνο, μπορείς να επισκεφθείς και το κοντινό μαυριτανικό Κάστρο (Castelo de los Mouros) που προσφέρει την καλύτερη θέα, αφού είναι χτισμένο απέναντι από το Παλάτι της Πένα, στον υψηλότερο λόφο της περιοχής. Η επιβλητική του θέση στην κορυφή του υψώματος και τα δαιδαλώδη τείχη του αξίζουν μία επίσκεψη.

Τα υπόλοιπα ανάκτορα: το Εθνικό Παλάτι της Σίντρα, το Παλάτι Monserrate και η Quinta da Regaleira σίγουρα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Παρ’όλα αυτά αν σχεδιάζεις μονοήμερη εκδρομή και θέλεις να απολαύσεις κι άλλες διαδρομές, δε θα προλάβεις να δεις πολλά περισσότερα.

Ταξίδι στην άκρη του κόσμου: Ακρωτήριο Ρόκα (Cabo da Roca)

Ακρωτήρι Ρόκα

Αφού απολαύσεις αρκεά τα μεσαιωνικά παλάτια και χορτάσεις πολυτέλεια και περίτεχνη διακόσμηση, μπορείς να κατευθυνθείς με το αυτοκίνητο προς τα δυτικά για να θαυμάσεις ένα αξεπέραστο  φυσικό αξιοθέατο. Το Ακρωτήριο Ρόκα είναι το δυτικότερο ηπειρωτικό άκρο της Ευρώπης και βρέχεται από τον Ατλαντικό. 

Ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά του, όπου τα κύματα σπάνε πάνω στα ψηλά βράχια. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και στην περιοχή θα βρεις έναν φάρο του 19ου αιώνα και μία στήλη αφιερωμένη στον ποιητή Luis de Camões, που έδωσε ίσως την καλύτερη και πιο ρεαλιστική περιγραφή στην τοποθεσία:

‘aqui onde a terra se acaba e o mar começa’ (εδώ όπου η γη τελειώνει κι αρχίζει η θάλασσα)

Φτάνοντας στο Κασκάις (Cascais) και στο Στόμα της Κόλασης

Λισαβόνα (Σίντρα και Κασκάις)

Το γραφικό, παραλιακό χωριό Κασκάις προσφέρει μία ιδιαίτερη εμπειρία επιστρέφοντας στην Λισαβόνα, γύρω στα τριάντα λεπτά μακριά από το Ακρωτήριο. Μπορείς αρχικά να φτάσεις ως την Boca do Inferno, το στόμα της κόλασης, στα νότια του χωριού και να θαυμάσεις το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρουν τα κύματα που χτυπούν επίμονα στους φυσικούς σχηματισμούς του βράχου. 

Μπροστά στον Ατλαντικό, ο βράχος σχηματίζει μία καμάρα, στο χάσμα της οποίας περνάει το νερό και φτάνει ως την ακτή, ενώ τα κύματα καταβρέχουν την έξω πλευρά του βράχου και τους επισκέπτες. Το θέαμα συμπληρώνεται με  ψηλά βράχια που συνεχίζουν για εκατοντάδες μέτρα στο μήκος της ακτογραμμής, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό τοπίο. Γι’ αυτό το ‘Στομα της Κόλασης’ προσφέρει έντονες συγκινήσεις στους επισκέπτες που μπορούν  να θαυμάσουν την ατέρμονη δύναμη της θάλσσας. Μία μπύρα στο μπαρ εκριβώς δίπλα αξίζει για να εγκληματιστείς λίγο με το όμορφο Cascais.

Κασκάις

Όταν το μαγικό τοπίο σ’αφήσει να συνεχίσεις την εκδρομή σου, το χωριό είναι ιδανικό για μεσημεριανή ή απογευματινή βόλτα, καθώς τα σοκάκια και οι δρόμοι με τα ασπρόμαυρα πλακάκια σε προσκαλούν να τα περπατήσεις. Σημειώνουμε ότι στο Cascais κάποιες περιοχές διαθέτουν παρκόμετρο και θα χρειαστεί να πληρώσεις ένα μικρό ποσό αφήνοντας το αυτοκίνητο.

Το φαγητό εκεί είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς μπορείς να δοκιμάσεις, εκτός από τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, και άλλα πιάτα όπως Caldeirada de peixe (μαγειρευτό κοκκινιστό με ψάρια, πατάτες και διάφορα λαχανικά που συνήθως σερβίρεται στην ίδια κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε) και ψητές σαρδέλες. Αν είσαι λάτρης του κρασιού, τότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις κάποια από τις τοπικές ποικιλίες.

Κασκάις

Προτείνουμε να αφεθείς και να περπατήσεις έως το όμορφο μικρό λιμάνι και να ρεμβάσεις το χωριό από μακριά. Ο πεζόδρομος Frederico Arouca, με  αμέτρητα μαγαζιά για souvenir και δώρα θα σε οδηγήσει στην επόμενη παραλία (Praia da Rainha). Εκεί συχνά πλανόδιοι καλλιτέχνες τραγουδούν fado (Φάδο, παραδοσιακή μελαγχολική μουσική της Πορτογαλίας) και μαζί με το ηλιοβασίλεμα θα σου δώσουν μία καλή γεύση της Πορτογαλικής κουλτούρας.

Δείτε Επίσης: