Μονοήμερη Εξόρμηση στους Σιωπηλούς Γείτονες της Αθήνας, την Ελευσίνα και τη Σαλαμίνα
Τι καλύτερη προετοιμασία για να υποδεχθούμε την άνοιξη από μία απόδραση στην Ελευσίνα και τη Σαλαμίνα (ή αλλιώς Κούλουρη); Είναι δύο περιοχές που πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας συχνά παραβλέπουν αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα σε πείσουμε να τους δώσεις μία ευκαιρία! Άλλωστε με μόλις 30 – 45 λεπτά οδήγησης απ’ την Αθήνα γιατί να μην το δοκιμάσεις;
Αρκετά όμως είπαμε, και είναι καιρός να δούμε τι μπορείς να κάνεις σ΄ αυτά τα μέρη! Ξεκινάμε την εκδρομή μας απ’ την Ελευσίνα, που ομολογουμένως (κυρίως λόγω των βιομηχανικών εγκαταστάσεων) δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Κι όμως κάποτε ήταν απ’ τα πιο σημαντικά σημεία τόσο για την αρχαία Αθήνα όσο και για όλο τον ελληνικό κόσμο.
Οφείλει τη διασημότητα της στο ότι αποτελούσε την έδρα της λατρείας της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Μάλιστα εδώ λάμβαναν χώρα τα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία έγιναν δημοφιλή στον ελληνόφωνο κόσμο ήδη από το 600 π.Χ., ενώ προσέλκυαν κόσμο και κατά τη Ρωμαϊκή εποχή μέχρι την τελική παρακμή τους στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.
Σήμερα η Ελευσίνα έχει χάσει την παλιά της δόξα, κι όμως αξίζει να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο. Φιλοξενεί μεταξύ άλλων λατρευτικά κτήρια, εντυπωσιακά προπύλαια αλλά και την Ιερή Αυλή, όπου αποτελούσε τον χώρο συγκέντρωσης των πιστών και την κατάληξη της Ιεράς οδού, ενώ στο σημείο υπήρχαν βωμοί για θυσίες! Όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα είσαι δίπλα στην θάλασσα, θαυμάζοντας το μπλε της χρώμα και την Σαλαμίνα που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σου!
Ήξερες ότι στον αρχαιολογικό χώρο έχει βρεθεί και Μυκηναϊκό μέγαρο; Η ύπαρξη του πιστοποιεί τη μακραίωνη χρήση του χώρου και ίσως και τη θρησκευτική του σημασία ήδη απ’ τα Μυκηναϊκά χρόνια!
Αφού είδες τον αρχαιολογικό χώρο και έμαθες για την αρχαία Ελευσίνα, αξίζει να γνωρίσεις λίγο την σύγχρονη πλευρά της πόλης! Κάνε τη βόλτα σου στον πεζόδρομο που θα βρεις δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος καταλήγει απ’ την μία πλευρά στην παραλία και απ’ την άλλη στην κεντρική πλατεία, την Πλατεία Ηρώων.
Φτάνοντας στο λιμάνι της πόλης, ακριβώς απέναντι απ’ το Πάρκο Ναυταθλητικού Ομίλου θα συναντήσεις το ιστορικό εργοστάσιο ΚΡΟΝΟΣ. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 για την παραγωγή κρασιού και οινοπνεύματος, ενώ αποτέλεσε ένα απ’ τα πιο σύγχρονα βιομηχανικά συκγροτήματα της εποχής. Το 1986 σταματά η λειτουργία του. Το εντυπωσιακό κεντρικό κτήριο ήταν δημιουργία του πολιτικού μηχανικού Αλέξανδρου Ζαχαρίου και αποτελεί ιδανικό συνδυασμό εκλεκτικισμού και πρωτοπόρας χρήσης σκυροδέματος. Σήμερα, ενώ έχει κυρηχθεί διατηρητέο, βρίσκεται δυστυχώς σε άσχημη κατάσταση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελευσίνα θα αναβαθμιστεί και θα ομορφύνει, καθώς επιλέχθηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021 (λόγω COVID άλλαξε για το 2023) και έχει προγραμματιστεί σειρά έργων που θα αλλάξουν την όψη της και την γενική άποψη γι’ αυτήν!
Αν βρεθείς στα τέλη καλοκαιριού και το φθινόπωρο στην Ελευσίνα τότε θα πετύχεις και τα Αισχύλεια, ένα ετήσιο καλλιτεχνικό φεστιβάλ, το οποίο άρχισε το 1975. Οφείλει την ονομασία του στον αρχαίο δραματουργό Αισχύλο, ο οποίος καταγόταν από εκεί.
Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείς την Ελευσίνα είναι για να ξεκινήσεις την εκδρομή σου στην Σαλαμίνα μ’ έναν λιγότερο δημοφιλή τρόπο. Το πιο συμβατικό πέρασμα είναι απ’ την Πέραμο προς τα Παλούκια της Σαλαμίνας. Εμείς σου προτείνουμε να φτάσεις μέχρι τη Νέα Πέραμο και από κει να πάρεις το καραβάκι που θα σε περάσει απέναντι στο λιμάνι της Φανερωμένης. Αξίζει να πας από εκεί, καθώς έχει λιγότερο κόσμο απ’ το λιμάνι της Περάμου και γιατί έτσι θα μπορέσεις να κάνεις την πρώτη σου στάση σχεδόν με το που κατέβεις από το πλοίο.
Αφού δροσίστηκες με την θαλασσινή αύρα στην μικρή αυτή διαδρομή, πάρε την λεωφόρο Φανερωμένης και σε λίγο θα φτάσεις στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που χτίστηκε το 1670 απ’ τον Όσιο Λαυρέντιο.
Αφού βγεις απ’ την μονή, θα δεις ένα όμορφο, γραφικό σπιτάκι πάνω στο κύμα! Πρόκειται για το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του ποιητή! Ήξερες ότι ο γνωστός ποιητής είχε εξοχικό στην Κηφισιά που σήμερα έχει μετατραπεί σε πανέμορφη καφετέρια; Μάθε περισσότερα στο άρθρο μας για την Κηφισιά!
Φεύγουμε απ’ τα μέρη του Σικελιανού και κατευθυνόμαστε προς την πόλη της Σαλαμίνας. Στον παραλιακό δρόμο θα βρεις ένα μεγάλο πάρκινγκ για να αφήσεις το αμάξι σου ενώ ταυτόχρονα θα δεις πόσο καλοφτιαγμένη και περιποιημένη είναι η περιοχή, με πανύψηλους φοίνικες να χωρίζουν τα δύο ρεύματα του δρόμου! Μπορείς εδώ να φας στα πανέμορφα ταβερνάκια, δίπλα στις ψαρόβαρκες. Αξίζει να δοκιμάσεις θαλασσινά, καθώς η Σαλαμίνα φημίζεται για τα οστρακοειδή της και τα μαλάκια της (μάλιστα το κουλουριώτικο χταπόδι στα κάρβουνα φημίζεται για τη νοστιμιά του)!
Αφού τελειώσεις το γεύμα σου, μπορείς να κάνεις έναν περίπατο για να χωνέψεις μέσα στην πόλη και που και που θα δεις παραδοσιακά και όμορφα σπίτια να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πιο σύγχρονα και λιγότερο γραφικά κτήρια της περιοχής!
Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και κατευθυνόμαστε ανατολικά προς τα Αμπελάκια. Φτάνοντας στην ακτογραμμή θα βρεις τα υπολείμματα του αρχαίου λιμανιού του νησιού!
Εκεί κοντά βρίσκεται και το μνημείο Ναυμαχίας, καθώς στα ανοιχτά του κόλπου έλαβε χώρα το 480 π.Χ. η ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και Περσών, η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Μάλιστα εάν ακολουθήσεις την ακτογραμμή θα βρεις και το μνημείο Σαλαμινομάχων, με το ιδιαίτερο άγαλμα, το οποίο προσφέρει και μία ευρύτερη ματιά στην τριγύρω περιοχή!
Φεύγοντας απ’ το μνημείο κατευθύνσου νότια προς τα Σελήνια. Εκεί αξίζει να κάνεις έναν περίπατο στον παραλιακό δρόμο, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα! Είναι μία απ’ τις λίγες περιοχές στο νησί που σώζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού, λόγω των πολλών παλιών αρχοντικών! Κάτσε σ’ ένα απ’ τα ουζερί του παραλιακού δρόμου για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά!
Η πορεία σου στον νότο του νησιού δεν έχει τελειώσει και σου προτείνουμε να προχωρήσεις νότια, στα Περιστέρια. Από εκεί ξεκινά μικρός περίπατος που φτάνει στο λεγόμενο Σπήλαιο του Ευριπίδη, το οποίο αξίζει την προσοχή σου! Η είσοδός του βρίσκεται σε ύψος 120 μ και δεν είναι ορατή απ’ το έδαφος. Η θέα από εκεί πάνω είναι εντυπωσιακή! Στενοί διάδρομοι και σταλαγμίτες δημιουργούν ένα είδος λαβυρίνθου στο εσωτερικό και μάλιστα, απ’ τις ανασκαφές που έγιναν, βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης ήδη απ’ τα Νεολιθικά χρόνια! Αναρωτιέσαι γιατί του Ευριπίδη; Φιλολογικές πηγές αναφέρουν ότι το σπήλαιο ήταν το ‘ησυχαστήριο’ του, αφού πέρναγε εκεί ώρες γράφοντας τα έργα του.
Μετά μπορείς να πάρεις το αμάξι και να κατευθυνθείς κι άλλο νότια φτάνοντας στην παραλία Κόγχη, όπου θα βρεις τον πανέμορφο φάρο, με ηλικία άνω των 100 χρόνων!
Πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής μέσω της δυτικής ακτής του νησιού σου προτείνουμε να κάνεις μία στάση στην περιοχή Κολώνες που θα βρεις στον δρόμο σου! Εκεί υψώνεται το πρόσφατα αναστηλωμένο κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.
Εάν έχεις όρεξη για λίγη ακόμη περιήγηση στο όμορφο αυτό νησί της Αττικής, τότε σου προτείνουμε να φτάσεις μέχρι την παραλία Κανάκια. Η διαδρομή περνάει μέσα από πανέμορφο πευκοδάσος, το οποίο τυγχάνει να είναι το μεγαλύτερο της δυτικής Αττικής. Εκεί θα βρεις το υπό ανασκαφή Μυκηναϊκό ανάκτορο της περιοχής και παρόλο που δεν μπορείς να το επισκεφτείς, μια ματιά έξω απ’ την περίφραξη μπορείς να την ρίξεις! Εάν σε ενδιαφέρουν οι Μυκηναϊκές αρχαιότητες τότε διάβασε το άρθρο μας αφιερωμένο σ’ ένα “Μυκηναϊκό” roadtrip!
Πω, μας ανοίξατε την όρεξη πάλι για εκδρομούλες ενώ ακόμα έχουμε lockdown! Θαλασσίτσα!
Έτσι! Θέλουμε να φτιάξουμε όρεξη για ένα καλοκαίρι που έρχεται γεμάτο εκδρομές, ελπίζουμε!!