Ο Άγνωστος Κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Ο κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο (ή κόλπος της Boka Kotorska) προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι της Αδριατικής. Στο προνομιούχο αυτό μέρος, η φύση αναμειγνύεται ιδανικά με τους τοπικούς οικισμούς. Η προστατευμένη αυτή περιοχή περιλαμβάνει μία σειρά από κολπίσκους και χωριά με μοναδικά φυσικά και ιστορικά στοιχεία. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με roadtrip στην Κροατία αφού βρίσκεται γύρω στη μία ώρα απ’ το Ντουμπρόβνικ.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Ο κόλπος διεισδύει στην ξηρά για σχεδόν 30 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, όπως το Orjen και το Lovćen που αποτελούν μέρος των Δειναρικών Άλπεων. Τα βραχώδη τοπία κυριαρχούν, ενώ τα ήσυχα νερά του κόλπου σε μεταφέρουν σ’ ένα βαλκανικό παραμύθι.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Η ταραχώδης ιστορία του κόλπου σχετίζεται με το πέρασμα πολλών πολιτισμών που εν τέλει αφομοιώθηκαν απ’ τον ντόπιο πληθυσμό και δημιούργησαν έναν μοναδικό πολιτισμικό μωσαϊκό.

Ευρήματα απ’ την Νεολιθική εποχή στην περιοχή τοποθετούν εκεί την αρχή της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή. Οι Ιλλυρικές φυλές κατακτήθηκαν το 168 π.Χ. απ’ τους Ρωμαίους και ύστερα η περιοχή αποτέλεσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η μετέπειτα ανάπτυξη του κόλπου οφείλεται στη ναυτιλία που άκμασε κατά τον μεσαίωνα αλλά και αργότερα. Η Ενετική κυριαρχία έχει αφήσει έντονα τα ίχνη της στα υπέροχα αρχιτεκτονικά στολίδια της περιοχής. Τέλος, ως μέρος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αποτελούσε τμήμα του κράτους ‘Σερβία και Μαυροβούνιο’ έως την ανακήρυξη του Μαυροβουνίου ως ανεξάρτητου κράτους το 2006.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Περισσότεροι από δέκα οικισμοί δίνουν στην περιοχή έναν πολιτισμικό αέρα που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι την επισκέπτονται. Παρόλο που η πόλη του Κότορ είναι το αδιαμφισβήτητο διαμάντι της περιοχής,  το Πέραστ (Perast), το Χέρτζεγκ Νόβι (Herceg Novi) και το Ρίσαν (Risan) δίνουν μία γραφική εικόνα της ζωής στον κόλπο.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στο Κότορ

 

Το Μαυροβούνιο είναι αρκετά ασφαλές και ιδιαίτερα στον κόλπο της Boka Kotorska δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Ευγενικοί και φιλόξενοι ντόπιοι, χαλαροί ρυθμοί ζωής και καλό φαγητό θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Πάμε να δούμε παρέα τους δύο κύριους οικισμούς της περιοχής και τις πολλές επιλογές για ένα αξέχαστο ταξίδι.

Το Αυθεντικό Χέρτζεγκ Νόβι

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Μπαίνοντας στον κόλπο ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσεις είναι το Χέρτζεγκ Νόβι (το αρχικό του όνομα ήταν Castelnuovo), η μεγαλύτερη πόλη του κόλπου. Αν και πλέον δεν είναι τόσο τουριστικό όσο το Κότορ, για χρόνια αποτελούσε τον ιδανικό τουριστικό προορισμό στη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα αποτελεί μία μοντέρνα πόλη με πεντακάθαρους φροντισμένους δρόμους και όμορφα μέρη για να ανακαλύψεις.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Είναι ιδανικό για μία μέρα για μπάνιο, ενώ το μικρό ιστορικό κέντρο του (Stari Grad) έχει μία ξεχωριστή γοητεία δίπλα στις όμορφα διακοσμημένες εκκλησίες και τα τείχη της πόλης. Ξεκινώντας απ’ την πλατεία Nikola Ðurković μπορείς να φωτογραφήσεις το όμορφο ωρολόγιο πύργο και τις πολλές εκκλησίες που θα εντοπίσεις στο πλάι του.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Το φρούριο Kanli προσφέρει μία γραφική θέα προς τον οικισμό και τον κόλπο που ενώνεται με την Αδριατική. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για πολιτιστικά θεάματα κι αν βρεθείς τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί αξίζει να παρακολουθήσεις κάτι! Λίγο παρακάτω το Forte Mare άλλο ένα αμυντικό φρούριο, αποδεικνύει τη στρατηγική σημασία που κατείχε η πόλη κατά το παρελθόν.

Το Αρχοντικό Πέραστ

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Ο παραλιακός αυτός οικισμός βρίσκεται στο εσωτερικό του κόλπου. Χαρακτηρίζεται απ’ τα παλάτια και τις εκκλησίες του. Πρόκειται για μία μικρή Βενετία με ενετικά κτήρια και φινέτσα. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το κωδωνοστάσιο της με 55 μέτρα ύψος είναι μία απ’ τις 19 εκκλησίες που θα συναντήσεις, ενώ τα αριστοκρατικά παλάτια κατά μήκος της θάλασσας δίνουν μία εξαιρετική εικόνα της πλούσιας ιστορίας του τόπου.

Το Πέραστ είχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο για τους Ενετούς αφού βρίσκεται στην είσοδο του εσωτερικού κόλπου, κάτι που το έκανε εξαιρετικά πλούσιο τον 17ο και 18ο αιώνα! Ανακάλυψε περισσότερα για την ιστορία του στο τοπικό μουσείο. Ξέχνα όποιες έγνοιες, περπάτησε στον παραλιακό δρόμο του Πέραστ, ανέβα στην πάνω συνοικία του οικισμού και απόλαυσε το υπέροχο τοπίο.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Ακριβώς απέναντι απ’ τον οικισμό δεσπόζουν δύο νησάκια. Οι ναοί που είναι κτισμένοι πάνω τους, δίνουν τη δική τους χάρη στο τοπίο. Τα νησάκια ονομάζονται Άγιος Γεώργιος και Παναγία των Βράχων και μπορείς να τα επισκεφθείς με τις βαρκούλες που διαχειρίζονται ντόπιοι συνήθως για 5 ευρώ.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Η Παναγία των Βράχων είναι τεχνητό νησί κατασκευασμένο από πέτρες και παλιά πλοία που πετάχτηκαν επίτηδες στο σημείο. Ο μύθος λέει ότι ναύτες, αφού ανακάλυψαν μία εικόνα της παναγίας πάνω σ’ έναν βράχο στο σημείο, ξεκίνησαν να πετούν πέτρες κάθε φορά που περνούσαν για να την ευχαριστήσουν για το ταξίδι τους. Μάλιστα για να γιορτάσουν την παράδοση κατά την τοπική γιορτή fašinada οι ντόπιοι συνεχίζουν να πετούν πέτρες για να στεριώσει ακόμη περισσότερο το νησί.

Οδηγώντας στη Boka Kotorska

Οδηγώντας πλάι στα ήσυχα νερά του κόλπου, διαδοχικοί οικισμοί και χωριά ξεπροβάλουν μπροστά σου και έχουν να σου προσφέρουν μία φιλόξενη ατμόσφαιρα και μοναδική εμπειρία.

Περπάτησέ τους, ψώνισε απ’ τα τοπικά μαγαζιά και βούτα στα καθαρά νερά του κόλπου! Το ψαροχώρι Morinj με την υπέροχη αμμουδιά του είναι ιδανική επιλογή, ενώ το Risan με τα μωσαϊκά του στην ρωμαϊκή βίλα που έχει ανακαλυφθεί στο κέντρο του, ξεχωρίζει! Το Dobrota συνίσταται για να περάσεις ένα ρομαντικό απόγευμα και να απολαύσεις το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ενώ το Prčanj με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις περίτεχνες προσόψεις θα σε εκπλήξει.

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Μη χάσεις την ευκαιρία να κάνεις συχνές στάσεις και να θαυμάσεις τη θέα που προσφέρει Boka Kotorska από κάθε γωνία. Ο κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο θα σε κάνει να τον ερωτευτείς!

Ό άγνωστος κόλπος του Κότορ στο Μαυροβούνιο

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: