Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Η πατρίδα του πορτοκαλιού, καταφέρνει με την σεμνότητά της να μας κερδίζει κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε. Κι αυτό γίατί το Άργος είναι μία σύγχρονη πόλη με πανέμορφες πλατείες και αξιοθέατα, εξαιρετική αρχιτεκτονική, και μία σειρά μοναδικών μνημείων που ενθουσιάζουν.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Στη σκιά των λόφων της Λάρισας και της Ασπίδας απλώνεται ένα φιλόξενο αστικό κέντρο που δελεάζει με την καλαισθησία του. Οι ζωντανοί πεζόδρομοι και τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του, έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια το Άργος σε μία εξαιρετικά προσεγμένη πόλη με τουριστικό ενδιαφέρον.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Το αξεπέραστο ιστορικό κέντρο

Το Άργος προσφέρεται για περιπάτους και βόλτες, σε καλεί να συνδιαλλαγείς με τα σύγχρονα αξιοθέατά του, την μακραίωνη ιστορία του, και να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά του.

Η ζωή της πόλης ξεκινά στην Πλατεία Αγίου Πέτρου (ή Ομονοίας), στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο ομώνυμος καθεδρικός ναός ήδη από το 1859. Μετά από χρόνια αναπλάσεων, στην πλατεία έχει διαμορφωθεί ένα υπέροχο σχέδιο σιντριβανιών που δίνουν έναν αέρα φρεσκάδας στην πόλη και συνοδεύουν το γύρω πράσινο. Περιμετρικά της πλατείας στα γύρω πλακόστρωτα, καφετέριες, ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά ολοκληρώνουν μία φιλόξενη εικόνα που δεν πρέπει να χάσουν οι επισκέπτες.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Ένα απ’ τα κτήρια που θα σε μαγνητίσουν εκεί είναι το παλιό δημαρχείο, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση μπροστά στην πλατεία. Πρόκειται για διώροφο νεοκλασικό κτήριο με διαδοχικές σκάλες που χτίστηκε το 1830 επί Καποδίστρια και λειτούργησε αρχικά ως δικαστήριο. Τα δύο παρακείμενα κτίσματα απέκτησαν διάφορες χρήσεις, κι ένα απ’ αυτά στέγασε το τυπογραφείο της ιστορικής εφημερίδας «Αγαμέμνων». Το σημείο αυτό λοιπόν εξελίχθηκε σταδιακά σε φιλολογικό και πνευματικό κέντρο της πόλης.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Το Καλλέργειο και η πλατεία Δικαστηρίου

Επίσης, μπροστά απ’ την πλατεία, στον πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας, βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, που εδώ και κάποια χρόνια δεν είναι επισκέψιμο λόγω των έργων ανάπλασης του. Η σημασία του για την αρχαιολογική τεκμηρίωση και τουριστική κίνηση της πόλης είναι πολύ σημαντική, ενώ ένα απ’ τα πιο γνωστά του εκθέματα είναι ένα τμήμα κρατήρα του 7ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την τύφλωση του Πολυφήμου απ’ τον Οδυσσέα.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Μέρος του μουσείου βέβαια έχει επιπλέον ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς υπήρξε οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη. Το Καλλέργειο αρχοντικό χτίστηκε το 1830 και από τον 19ο αιώνα γνώρισε διαφορετικές χρήσεις, όπως χώρος υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, νοσοκομείο και απ’ το 1956-7 μουσείο.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Λίγο παρακάτω βρίσκεται και η πλατεία Δικαστηρίου (πλατεία Δημητρίου Πλαπούτα), όπου στο κέντρο της στέκεται αρχαία κρήνη με λεοντοκεφαλές. Το όνομα της προέρχεται απ’ το Ειρηνοδικείο της πόλης που βρίσκεται στο βάθος της πλατείας και δίπλα στο καταπράσινο πάρκο του Μπόνη.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Ο εμπορικός παλμός της πόλης

Το Άργος διαθέτει ένα σφιχτοδεμένο ρυμοτομικό σχέδιο γι’ αυτό και οι στενοί δρόμοι που συναντάμε συχνά αν περιηγηθούμε στο κέντρο της πόλης. Περπατώντας θα μας οδηγήσουν σε προσεγμένες γειτονιές και όμορφα σημεία ενδιαφέροντος.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Ακριβώς απέναντι απ’ την πλατεία Δικαστηρίων συναντάμε την καρδιά της τοπικής οικονομίας. Η πλατεία όπου γίνεται η λαϊκή αγορά (παραδοσιακό παζάρι) της πόλης κάθε Τετάρτη και Σάββατο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά, όπου φρέσκα τρόφιμα και κάθε λογής προϊόντα είναι διαθέσιμα για τους ντόπιους και όσους θέλουν να γνωρίσουν το Άργος λίγο καλύτερα.

Η αγορά πλαισιώνει δύο φημισμένα μνημεία της πόλης, τους στρατώνες του Καποδίστρια και την νεοκλασική αγορά του Άργους. Οι στρατώνες αποτελούν διατηρητέο κτήριο με ιστορία που πηγαίνει πίσω στον χρόνο έως το 1690. Αρχικά αποτέλεσαν νοσοκομείο ενώ ανακαινίστηκαν επί Καποδίστρια το 1829. Σήμερα θα βρεις εκεί το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, αλλά το ιστορικό κτήριο δεν έχει χάσει καθόλου απ’ την υπέροχη λάμψη του.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Απ’ την άλλη, η νεοκλασική αγορά είναι σχεδιασμένη απ’ τον αρχιτέκτονα Πάνο Καραθανασόπουλο και εμπνευσμένη από τεχνοτροπία του Ερνέστου Τσίλλερ. Χτίστηκε το 1889 και αποτέλεσε για δεκαετίες το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ οι διαδοχικές αψίδες που την κοσμούν της έδωσαν το προσωνύμιο «Καμάρες». Αποτελεί μία συμμετρική κατασκευή και ίσως το ομορφότερο κτήριο της πόλης που δεν επιτρέπεται να προσπεράσεις! Έως τις μέρες μας φιλοξενεί καταστήματα όπως χρυσοχοεία και παραδοσιακά καφέ που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

Νεοκλασικό και ιστορικό ενδιαφέρον

Από την βόλτα μας δεν πρέπει να χάσουμε μια σειρά άλλων σημείων ενδιαφέροντος, όπως η Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη (κτισμένη το 1900) όπου έζησε ο συγγραφέας και πολιτικός Σπυρίδωνας Τρικούπης στις αρχές του 19ου αιώνα. Το Δημοτικό Καποδίστρια σε νεοκλασικό ρυθμό που συνεχίζει να στεγάζει το 1ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης και εντυπωσιάζει με τις αυστηρές του διαστάσεις.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Το λιθόκτιστο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και καλωσόρισε τον πρώτο ατμοκίνητο σιδηρόδρομο στο Άργος το 1885, συνεχίζει να δίνει μία ρομαντική ματιά στην πόλη αν και η λειτοργεία του σταμάτησε το 2010. Αποτέλεσε σημαντικό σημείο επικοινωνίας με την πρωτεύουσα και σύνδεσμο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Στα νότια της πόλης, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί ένα απ’ τα ελάχιστα εναπομείναντα κτήρια της Τουρκοκρατίας, που χρονολογείται απ’ τα τέλη του 16ου αιώνα. Λειτούργησε μέχρι το 1871 ως τζαμί και οθωμανικό νεκροταφείο, ενώ μαρτυρείται και η ύπαρξη μιναρέ που πλέον δε σώζεται.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Το στολίδι της πόλης: Αρχαίο θέατρο και ο γύρω αρχαιολογικός χώρος

Προχωρώντας νότια απ’ το ιστορικό κέντρο, πιάνουμε την οδό θεάτρου που μας οδηγεί έως το κορυφαίο μνημείο της πόλης, το αρχαίο θέατρο.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Κτίστηκε κατά την ελληνιστική εποχή και αποτελεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον Ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 20.000 θεατών σε 89 σειρές εδωλίων. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι μεγάλο μέρος του κοίλου είναι απευθείας λαξευμένο στον φυσικό βράχο. Το 1829, φιλοξένησε την 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους και από τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε σποραδικά για χορευτικές παραστάσεις και αρχαίο δράμα.

Σήμερα, εκτός της αρχαιολογικής του σημασίας, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι μία σειρά εκδηλώσεων που δίνουν ξανά ζωή στο μοναδικό αυτό μνημείο.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Αξίζει να περιπλανηθείς στον γύρω αρχαιολογικό χώρο, την ρωμαϊκή αγορά, το Σαράπειο, και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τα καλά διατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά με κομψές λεπτομέρειες μαρτυρούν την πολυτέλεια της πόλης κατά την αρχαιότητα. Περίτεχνα ψηφιδωτά και αγάλματα δίνουν μία φανταχτερή εικόνα της.

Τέλος, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στη σύγχρονη πόλη, το θέατρο με τα ευθύγραμμα εδώλια ακριβώς δίπλα στο αρχαίο θέατρο αποτελεί ακόμα μια ματιά στο ένδοξο παρελθόν του Άργους.

Ανεβαίνοντας στο Κάστρο Λάρισα

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Οχυρωμένος ήδη από την προϊστορική εποχή, ο λόφος Λάρισα αποτελεί τον κύριο ορεινό όγκο της πόλης, με εξαιρετική θέα στην γύρω περιοχή. Κατά την αρχαιότητα, το κάστρο ενωνόταν με άλλο οχυρό, κατεστραμμένο σήμερα, στον κοντινό λόφο της Ασπίδας και δημιουργούσαν έναν σημαντικό αμυντικό μηχανισμό.

Κτισμένο αρχικά με ογκόλιθους που φέρουν στο μυαλό τα Κυκλώπεια τείχη, σταδιακά συμπληρώθηκε και ανανεώθηκε στην ίδια θέση. Η προσθήκη του 10ου μ.Χ. αιώνα ολοκλήρωσε το μεσαιωνικό κάστρο και τις γύρω οχυρώσεις, ενώ μετά την άλωση του 1204, οι Φράγκοι το ανακατασκεύασαν και του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές στην κυριότητα του, περνώντας από Ενετούς και Οθωμανούς, αποτέλεσε σημαντικό όπλο που οδήγησε στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια.

Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος

Αν και το κάστρο αποπνέει έναν επιβλητικό χαρακτήρα από μακριά, η εγκατάλειψη είναι έκδηλη όταν το επισκεφθείς. Παρ’ όλα αυτά δίνει μία σημαντική εικόνα της ιστορικής του υπόστασης και είναι εξαιρετική επιλογή για να θαυμάσεις τον Αργολικό κάμπο από ψηλά.

Μάλιστα, ανεβαίνοντας στον λόφο, θα περάσεις απ’ την ξακουστή Μονή Παναγιάς Κατακεκρυμμένης – Πορτοκαλούσας, που βρίσκεται χτισμένη δίπλα στον γκρεμό, σε μία πλαγιά του λόφου. Το όμορφο καμπαναριό και η επιβλητικότητα του τοπίου αξίζουν μία επίσκεψη.

Εκδρομές

Το Άργος βρίσκεται πολύ κοντά στο κοσμοπολίτικο Ναύπλιο και μπορεί να συνδυαστεί άνετα για ολιγοήμερες διακοπές εκεί. Επίσης, πέρα απ’ το Οδοιπορικό στο Άγνωστο Άργος, εκδρομή στο δροσερό Κεφαλάρι με τα αστείρευτα νερά για χαλαρή βόλτα και αξεπέραστο φαγητό είναι τοπ επιλογή. Έτσι, είναι ιδανικό για αποδράσεις τόσο προς τη θάλασσα (έξτρα επιλογές Νέα Κίος, Μύλοι και Τολό), όσο και στο εσωτερικό! Ταυτόχρονα, φημισμένοι αρχαιολογικοί χώροι όπως οι Μυκήνες, η Επίδαυρος και η Τίρυνθα προσφέρουν έναν αέρα ιστορίας στο ταξίδι σου.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: