Οι Απόκοσμες Σπηλιές του Μάαστριχτ στην Ολλανδία

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Στη μεσαιωνική και γεμάτη ζωή πόλη του Μάαστριχτ κρύβεται ένα εντυπωσιακό υπόγειο σύστημα σπηλαίων και σηράγγων γεμάτo ιστορία και μοναδική τέχνη! Παρακάτω μοιραζόμαστε την εμπειρία μας απ’ την επίσκεψή μας σ’ αυτό το δαιδαλώδες υπόγειο δίκτυο!

Ιστορικό Πλαίσιο

Τα σπήλαια του Μάαστριχτ, επίσης γνωστά ως οι σπηλιές του Αγίου Πέτρου και ως το υπόγειο Μάαστριχτ, είναι μια συλλογή από σπήλαια, οι απαρχές των οποίων χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Το όρος του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκονται, αποτελείται από ασβεστόλιθο, το οποίο ονομάζεται «mergel». Τα σπήλαια είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη λιπαντικού χώματος και ασβεστόλιθου. Με την πάροδο του χρόνου οι σπηλιές δημιούργησαν ένα δίκτυο τόσο μεγάλο που χρησίμευσε και για άλλους σκοπούς.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Η εξόρυξη ασβεστόλιθου σταμάτησε, καθώς η αξία του ασβέστη έπεσε. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα των σπηλιών χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση πολύτιμων έργων ζωγραφικής καθώς και πολεμικού εξοπλισμού που θα χρησίμευε εναντίον των Γερμανών. Εκτός απ’ τον στρατό, πάνω από 6.000 πολίτες κατέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σπηλιές εκτείνονται σε απόσταση 320 χλμ. και έχουν 23.000 περάσματα.

Μία μοναδική ξενάγηση στις σπηλιές

Αρχικά να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση στα σπήλαια γίνεται αποκλειστικά με ξενάγηση. Με την είσοδό στον χώρο, θα έρθεις αντιμέτωπος/η κατευθείαν με μία εντελώς απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το μέρος είναι εντελώς σκοτεινό ενώ η μόνη πηγή φωτός έρχεται απ’ τις ειδικές λάμπες που δίνουν οι ξεναγοί σε κάποια από τα μέλη του γκρουπ που ξεναγείται.

Αυτή η εμπειρία από μόνη της θα σε βάλει σε μία εντελώς διαφορετική διάθεση και θα σου δώσει μία γεύση από τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους υπόγειους λαβυρίνθους.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Η περιήγηση θα σε οδηγήσει σε έναν τεράστιο τρούλο και στον γοτθικό διάδρομο. Οι οδηγοί θα περιγράψουν με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο τις συνθήκες ζωής στα σκοτεινά αυτά τούνελ. Μάλιστα, σ’ ένα σημείο θα επισκεφθείς και το αρτοποιείο που υπήρχε μέσα στις σπηλιές για τον σιτισμό των κατοίκων τους, το οποίο ήταν ικανό να παράξει 10,000 καρβέλια ψωμί καθημερινά.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Μέσα σε αυτά τα σπήλαια, στεγάστηκε και ο διάσημος πίνακας του Ρέμπραντ “Νυχτερινή Περίπολος” ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Σήμερα στο σημείο όπου φυλασσόταν θα βρεις ένα αντίγραφο του πίνακα ζωγραφισμένου από κάρβουνο στους τοίχους του σπηλαίου. Για περισσότερα σχετικά τον πίνακα και το μουσείο όπου φυλάσσεται σήμερα.

Άμστερνταμ, η Βασίλισσα του Βορρά: Αξιοθέατα, Μνημεία και Διασκέδαση

Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν διάσπαρτα ζωγραφικά έργα στους τοίχους, πολλά από τα οποία έγιναν μετά το 1900 από καλλιτέχνες που επισκέπτονταν την περιοχή. Η ξενάγηση θα περάσει από πολλά τέτοια σημεία και θα μαγευτείς απ’ τα εντυπωσιακά έργα.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Ένας άλλος πίνακας παρουσιάζει μία εικόνα που θα συναντούσε κανείς πριν εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή ήταν μία τεράστια λίμνη και ζούσαν δεινόσαυροι αλλά και τεράστια θαλάσσια ζώα. Αυτά έχουν επιβεβαιωθεί απ’ το γεγονός ότι μέσα στους ασβεστολιθικούς τοίχους του έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα από μία πιο…. τρομακτική εποχή!

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Προσφέρονται διάφορα είδη ξεναγήσεων στο υπόγειο αυτό σύστημα. Υπάρχουν ειδικές εκδρομές για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ μπορείς επίσης να επισκεφθείς το φρούριο του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα και που είναι εξίσου εντυπωσιακό. Πληροφορίες για τις διάφορες επιλογές τουρ θα βρεις εδώ.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου μία ώρα, ενώ αξίζει να γνωρίζεις ότι η θερμοκρασία κάτω από το έδαφος είναι περίπου 10°C. Μην ξεχάσεις να φέρεις λοιπόν ένα ζεστό μπουφάν!

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: