Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Στη μεσαιωνική και γεμάτη ζωή πόλη του Μάαστριχτ θα βρείτε ένα εντυπωσιακό υπόγειο σύστημα σπηλιών και σηράγγων γεμάτo ιστορία αλλά και αρκετή τέχνη! Παρακάτω σας περιγράφουμε την εμπειρία μας απ’ την επίσκεψή μας σ’ αυτό το δαιδαλώδες υπόγειο δίκτυο!

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Ιστορικό Πλαίσιο

Τα σπήλαια του Μάαστριχτ, επίσης γνωστά ως οι σπηλιές του Αγίου Πέτρου και ως το υπόγειο Μάαστριχτ, είναι μια συλλογή από σπήλαια, οι απαρχές των οποίων χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Το όρος του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκονται, αποτελείται από ασβεστόλιθο, το οποίο ονομάζεται «mergel». Τα σπήλαια είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη λιπαντικού χώματος και ασβεστόλιθου. Με την πάροδο του χρόνου οι σπηλιές δημιούργησαν ένα δίκτυο τόσο μεγάλο που χρησίμευσε και για άλλους σκοπούς.

Η εξόρυξη ασβεστόλιθου σταμάτησε, καθώς η αξία του ασβέστη έπεσε. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα των σπηλιών χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση πολύτιμων έργων ζωγραφικής καθώς και πολεμικού εξοπλισμού που θα χρησίμευε εναντίον των Γερμανών. Εκτός από τον στρατό, πάνω από 6.000 πολίτες κατέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σπηλιές εκτείνονται σε απόσταση 320 χλμ. και έχουν 23.000 περάσματα.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Μία μοναδική ξενάγηση στις σπηλιές

Αρχικά να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση στα σπήλαια γίνεται αποκλειστικά με ξενάγηση. Με την είσοδό σας στον χώρο, θα έρθετε αντιμέτωποι κατευθείαν με μία εντελώς απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το μέρος είναι πλήρως σκοτεινό, δεν υπάρχει φωτισμός και η μόνη πηγή φωτός γίνεται από τις ειδικές λάμπες που δίνουν οι ξεναγοί σε κάποια από τα μέλη του γκρουπ που ξεναγείται. Αυτή η εμπειρία από μόνη της θα σας βάλει σε μία εντελώς διαφορετική διάθεση και θα σας δώσει μία γεύση από τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους υπόγειους λαβυρίνθους.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Η περιήγηση θα σας οδηγήσει σε έναν τεράστιο τρούλο και στον γοτθικό διάδρομο. Οι οδηγοί θα σας περιγράψουν με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο τις συνθήκες ζωής στα σκοτεινά αυτά τούνελ. Μάλιστα, σ’ ένα σημείο θα βρείτε και το αρτοποιείο που υπήρχε μέσα στις σπηλιές για τον σιτισμό των κατοίκων τους, το οποίο ήταν ικανό να παράξει 10,000 καρβέλια ψωμί καθημερινά.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Μέσα σε αυτά τα σπήλαια, στεγάστηκε και ο διάσημος πίνακας του Ρέμπραντ “Νυχτερινή Περίπολος” ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Σήμερα στο σημείο όπου φυλασσόταν θα βρείτε ένα αντίγραφο του πίνακα ζωγραφισμένου από κάρβουνο στους τοίχους του σπηλαίου.  Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τον πίνακα και το μουσείο όπου φυλάσσεται σήμερα, δείτε το άρθρο μας για το Άμστερνταμ.

Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν διάσπαρτα ζωγραφικά έργα στους τοίχους, πολλά από τα οποία έγιναν μετά το 1900, από καλλιτέχνες που επισκέπτονταν την περιοχή. Η ξενάγηση θα περάσει από πολλά τέτοια σημεία και θα δείτε πράγματι εντυπωσιακά έργα.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Ένας άλλος πίνακας παρουσιάζει μία εικόνα που θα συναντούσε κανείς πριν εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή ήταν μία τεράστια λίμνη και ζούσαν δεινόσαυροι αλλά και τεράστια θαλάσσια ζώα. Αυτά έχουν βεβαιωθεί από το γεγονός ότι μέσα στους ασβεστολιθικούς τοίχους του έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα από μία πιο…. τρομακτική εποχή!

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Προσφέρονται διάφορες ξεναγήσεις στο υπόγειο αυτό σύστημα. Υπάρχουν ειδικές εκδρομές για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες και μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φρούριο του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα και που είναι εξίσου εντυπωσιακό. Πληροφορίες για τις διάφορες επιλογές τουρ θα βρείτε εδώ.

Οι απόκοσμες σπηλιές του Μάαστριχτ

Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου μία ώρα, ενώ αξίζει να σημειώσετε ότι η θερμοκρασία κάτω από το έδαφος είναι περίπου 10°C. Μην ξεχάσετε να φέρετε ένα ζεστό παλτό!

Δείτε Επίσης:​