Ορεινή Απόδραση στο Πανέμορφο Φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και Πεζοπορία
Στο φαράγγι του Βουραϊκού στην Αχαΐα θα συναντήσεις μία απ’ τις ωραιότερες αποδράσεις, που θα σε φέρουν σε άμεση επαφή με την φύση και την ιστορία! Ανάλογα με τον χρόνο και την διάθεση σου, μπορείς να ταξιδέψεις εκεί στα πλαίσια μιας ημερήσιας ή διήμερης εκδρομής. Εμείς σου συνιστούμε να κάνεις το δεύτερο, καθώς θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις αυτό το όμορφο φυσικό τοπίο τόσο με τον ιστορικό οδοντωτό όσο και με μία απ’ τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στην χώρα!
Ξεκινάμε πρωί-πρωί γεμάτοι με ταξιδιάρικη διάθεση και κατευθυνόμαστε προς το παραλιακό Διακοπτό. Αφού αφήνουμε το αμάξι μας στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, βγάζουμε εισιτήρια για να πάρουμε το πρωινό δρομολόγιο του οδοντωτού για Καλάβρυτα!
Δεν ξέρουμε γιατί αλλά η μορφή των παλιών συρμών, μας έβγαζαν ένα περισσότερο νοσταλγικό και vintage αίσθημα, σε σχέση με τους σημερινούς, χωρίς βέβαια οι τελευταίοι να μειώνουν την αξία της διαδρομής!
Πληροφορίες για δρομολόγια και εισιτήρια θα βρεις εδώ.
Να σημειώσουμε πως ο οδοντωτός σιδηρόδρομος δημιουργήθηκε επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη και κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία με τη συνδρομή Ιταλών τεχνιτών, που είχαν εργαστεί σ’ αντίστοιχα έργα στις Άλπεις. Το πρώτο του δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 1896 και εδώ και 125 χρόνια διασχίζει καθημερινά το άγριο φαράγγι. Η γραμμή αναβαθμίστηκε το 2008, ενώ απ’ τον Ιούνιο του 2009 τα δρομολόγια εκτελούν νέοι ελβετικοί συρμοί.
Το γραφικότατο αυτό τραινάκι διασχίζει 22 χλμ σκαρφαλώνοντας τον σκληροτράχηλο Βουραϊκό και ολοκληρώνει την διαδρομή στα Καλάβρυτα σε περίπου μία ώρα.
Δε θα καταλάβεις κυριολεκτικά πως πέρασε η ώρα, καθώς το φαράγγι σε συνδυασμό με την πάλη του τραίνου να ανέβει τις απότομες κλίσεις στην διαδρομή θα σε συναρπάσουν. Στα σημεία με μεγάλη κλίση θα ακούσεις και τα δόντια του οδοντωτού! Ναι σωστά διάβασες, τα δόντια του αποτελούν χαρακτηριστικό του γνώρισμα, που του επιτρέπει να “γραπώνεται” απ’ τις ράγες, ώστε να σκαρφαλώσει τις απότομες πλαγιές! Κατά τη διάρκεια της πορείας μας ανεβαίνουμε σε υψόμετρο 750 μ απ’ το επίπεδο της θάλασσας!
Μπορείς να απολαύσεις σημεία της διαδρομής αλλά και την ιστορική εξέλιξη του οδοντωτού κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, στο παρακάτω βίντεο:
Η διαδρομή περιλαμβάνει συχνές εναλλαγές άγριου φυσικού βράχου, τούνελ που διαπερνούν τις πλαγιές αλλά και τον Βουραϊκό ποταμό να μας συντροφεύει στην πορεία μας, σχηματίζοντας συχνά καταρρακτάκια.
Μάλιστα στο σημείο Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω απ’ το γεφύρι της γραμμής, τα οποία είναι ορατά απ’ την άνεση του τραίνου! Ένα άλλο ιδιαίτερο αξιοθέατο της διαδρομής είναι τα λεγόμενα Δικαστήρια. Πρόκειται για μία ημικυκλική σπηλιά, όπου οι σταλακτίτες δημιούργησαν φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου!
Ο μύθος λέει πως το φαράγγι σχηματίστηκε όταν ο Ηρακλής άνοιξε με το σπαθί του στα δύο τον βράχο που τον εμπόδιζε να φτάσει στη θάλασσα, όπου βρισκόταν η αγαπημένη του Βούρα. Απ’ αυτήν πήρε και το όνομά του ο Βουραϊκός ποταμός! Mαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο, με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας αλλά και πανίδας!
Ο οδοντωτός θα σε φέρει και κοντά σε μέρη ιστορικής σημασίας, όπως το Μέγα Σπήλαιο και το πανέμορφο χωριό Ζαχλωρού. Ο κοινός σταθμός βρίσκεται ακριβώς στην Ζαχλωρού, ενώ το ονομαστό μοναστήρι απέχει μόλις 1 ώρα με τα πόδια. Η ανάβαση ακολουθεί ένα απ’ τα καλύτερα διατηρημένα μονοπάτια του Χελμού, αυτό που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές του μοναστηριού. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά στον προσανατολισμό. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για άλλες εκδρομές στην γύρω περιοχή των Καλαβρύτων στο σχετικό μας άρθρο.
Η διαδρομή του οδοντωτού τερματίζει στα πανέμορφα και ιστορικά Καλάβρυτα που βρίσκονται σφηνωμένα στις πλαγιές του Χελμού.
Εμείς αποφασίσαμε να διανυκτερεύσουμε στα Καλάβρυτα, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γοητευτική αυτή κωμόπολη της ορεινής Αχαΐας. Αναρωτιέσαι τι έχουν να σου προσφέρουν από αξιοθέατα και διασκέδαση; Αν ναι, τότε διάβασε τον αναλυτικό μας οδηγό!
Η διανυκτέρευση μας έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουμε απ’ τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό την επόμενη μέρα μιμούμενοι τον οδοντωτό. Αποφασίσαμε λοιπόν να πεζοπορήσουμε στον Βουραϊκό και να απολαύσουμε με τον δικό μας ρυθμό αυτό το θαύμα της φύσης! Η διαδρομή έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Συνολικά για το κατέβασμα απαιτούνται περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.
Η διαδρομή είναι ιδιαίτερη γιατί εκτός απ’ την ομορφιά του τοπίου ο μόνος τρόπος για να διασχίσεις το φαράγγι είναι να περπατήσεις στις ράγες του οδοντωτού!
Ακούγεται επικίνδυνο, κι όμως λόγω της χαμηλής ταχύτητας των συρμών αλλά και της εξοικείωσης των οδηγών με τους πεζοπόρους δεν είναι! Χρειάζεται να είσαι προσεκτικός/η αλλά σίγουρα δεν είναι παρακινδυνευμένο. Εάν θες να μειώσεις την διάρκεια της διαδρομής, μπορείς να πάρεις τον οδοντωτό μέχρι το χωριό Ζαχλωρού και να διασχίσεις τα 13 χλμ που χωρίζουν τον οικισμό αυτόν απ’ το παραλιακό Διακοπτό. Εμείς το βρήκαμε σαν ευκαιρία να γνωρίσουμε το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι που είναι χωμένο μέσα στο φαράγγι, οπότε ταξιδέψαμε μέχρι εκεί με την άνεση του σιδηροδρόμου.
Μετά από μία γρήγορη περιπλάνηση στο χωριό κι έναν σύντομο καφέ, ξεκινάμε για την κατάβαση μας!
Το πρώτο τμήμα της πεζοπορίας μας ήταν αρκετά επίπεδο, καθώς ακολουθούσαμε τις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούσαν μέσα από μια μεγάλη κοιλάδα γεμάτη λιβάδια, οπωρώνες και κοπάδια προβάτων!
Μετά από λίγο, η κοιλάδα γίνεται στενότερη και βαθύτερη, ενώ το τοπίο αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο δραματικό μέχρι που φτάνουμε στο στενότερο σημείο του φαραγγιού, στις Πόρτες!
Πρόκειται για μία απ’ τις πιο γνωστές σήραγγες της διαδρομής. Στις δύο εισόδους θα βρεις ακόμα και σήμερα τις τεράστιες σιδερένιες πόρτες, που άνοιγαν μόνο για τη διέλευση του οδοντωτού και κατόπιν ξαναέκλειναν, αποκλείοντας έτσι τη διάβαση των πεζών! Ο συνδυασμός μιας σκοτεινής σήραγγας και σκουριασμένες παλιές γέφυρες που διασχίζουν τη χαράδρα κάνει τις Πόρτες ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά (αλλά και ελαφρώς τρομακτικά) αξιοθέατα κατά μήκος της πεζοπορίας!
Φεύγοντας απ’ τις Πόρτες, σύντομα φτάνουμε στην καρδιά του φαραγγιού, όπου ο σιδηρόδρομος περνά μέσα απ’ έναν συμπαγή βράχο, δημιουργώντας αμέτρητες σήραγγες, καμάρες και ψηλές γέφυρες, οι οποίες διασχίζουν τον Βουραϊκό ποταμό. Αυτό είναι, κατά την γνώμη μας, το πιο όμορφο τμήμα του μονοπατιού, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πολύχρωμης φθινοπωρινής ή ανοιξιάτικης ημέρας.
Αφού διασχίζουμε την τελευταία γέφυρα κοντά στο Σπήλαιο Δικαστήρια, το φαράγγι ανοίγει ξανά και το έδαφος γίνεται επίπεδο. Από εδώ έχεις να διασχίσεις ακόμη 5 χλμ για τον σταθμό του Διακοπτού, μέσα από μια ευχάριστη εξοχή με οπωρώνες και χωράφια. Στον σιδηροδρομικό σταθμό Νιάματα, μπορείς είτε να συνεχίσεις την πορεία σου επάνω στις ράγες είτε να ακολουθήσεις έναν χωματόδρομο που περνά από κάτω. Όπως κι αν έχει ο πανέμορφος Βουραϊκός ποταμός θα σου κρατήσει λίγη ακόμη συντροφιά μέχρι και τα πρώτα σπίτια του Διακοπτού!