Τα 10 γραφικότερα Ακρωτήρια στην Ευρώπη

Η Ευρώπη περιτριγυρίζεται από πανέμορφα ακρωτήρια. Άλλοτε βραχώδη κι άλλοτε πιο αμμουδερά, παραμένουν οι απόμακροι φρουροί της στεριάς στον απέραντο γαλάζιο κόσμο της θάλασσας. Εκεί τόσο οι φυσιολάτρες όσο και οι αθεράπευτα ρομαντικοί μπορούν να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να έρθουν σε επαφή με αυτά τα ατίθασα σημεία της γηραιάς ηπείρου!

1. Ακρωτήριο Erquy (Cap d’ Erquy, Γαλλία)

Τα 10 γραφικότερα ακρωτήρια στην Ευρώπη, Ακρωτήριο Erquy, Γαλλία

Αυτός ο ροζ χερσαίος όγκος, ο οποίος βρέχεται από το στενό της Μάγχης, βρίσκεται στην πανέμορφη γαλλική επαρχεία της Βρετάνης. Από ύψος 50 μ. μπορείτε να θαυμάσετε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, με αμμουδερές παραλίες να απλώνονται κυριολεκτικά στα πόδια σας. Εντυπωσιακή είναι η θέα που προσφέρει στον κόλπο του Saint-Brieuc, που βρίσκεται στα νότια του. Το ακρωτήριο εκτός από μοναδικές εικόνες στην γύρω περιοχή, ενδείκνυται και για περιπάτους στα πολυάριθμα κοντινά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν σε παρθένες παραλίες, όπως η Lourtuais Portuais.

2. Ακρωτήριο Κερί (Ζάκυνθος, Ελλάδα)

Ακρωτήριο Κερί, Ζάκυνθος

Στο νότιο άκρο της Ζακύνθου θα βρείτε ένα από τα αγαπημένα μας ακρωτήρια στην Ελλάδα. Το Κερί αποτελεί το τέλειο σημείο για να απολαύσετε την δύση του ήλιου στα καταγάλανα νερά του Ιουνίου και είναι ότι πρέπει για ρομαντικές εκδρομές! Η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο και μάλιστα στο σημείο θα βρείτε και έναν γραφικό μικρό φάρο. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την απέραντη θάλασσα αλλά και τους μικρούς βράχους που εξέχουν λίγο πέρα από την στεριά, τις Μυζήθρες. Από τον φάρο και αφήνοντας πίσω το parking, ακολουθήστε ένα μικρό μονοπάτι στα δεξιά. Μετά από περίπου 250 μ., θα βρεθείτε σ’ ένα φυσικό πλάτωμα. Η θέα από εκείνο το σημείο είναι καθηλωτική! Εάν βρεθείτε στην περιοχή τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε να βρείτε και μία μικρούλα λίμνη, η οποία βρίσκεται 4 χλμ. βόρεια του ακρωτηρίου και που το καλοκαίρι ξεραίνεται πλήρως!

3. Ακρωτήριο Ortegal (Cabo Ortegal, Ισπανία)

Ακρωτήριο Ortegal, Ισπανία

Το ακρωτήριο Ortegal είναι μια ορεινή χερσόνησος στην επαρχεία της Γαλικίας. Εκεί θα βρείτε δύο σημεία ενδιαφέροντος, το Os Aguillós, που είναι ο φάρος και το O Limo. Το πρώτο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον καθώς εκεί ενώνονται ο Ατλαντικός Ωκεανός και την Κανταβρική Θάλασσα. Από τον φάρο, που αμφισβητεί την παντοδυναμία της θάλασσας, μπορείτε να θαυμάσετε τον Ατλαντικό Ωκεανό να απλώνεται στα πόδια σας, καθώς και τον βισκαϊκό κόλπο. Από το δεύτερο σημείο (O Limo) μετά από βροχερές ημέρες μπορείτε να δείτε τους καταρράκτες του ποταμού O Limo που εκβάλλει στην περιοχή. Τα άγρια βράχια σε συνδυασμό με το βαθύ γαλάζιο του ωκεανού προσφέρουν μία δυνατή εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.

4. Ακρωτήριο Kaliakra (Калиакра, Βουλγαρία)

Ακρωτήριο Kaliakra, Βουλγαρία

Στις πανέμορφες ακτές της Μαύρης Θάλασσας θα βρείτε το ακρωτήριο Kaliakra. Απρόσιτοι βράχοι, μια απαράμιλλη θάλασσα, μεθυστικός αέρας, πλούσια χλωρίδα και μυρωδιά της απόλυτης ελευθερίας – όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με την αίσθηση που θα λάβει ο ταξιδιώτης στο ακρωτήριο. Παρεμπιπτόντως, εκτός από τους τουρίστες πολλοί κορμοράνοι απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου και φωλιάζουν σε αυτήν την περιοχή. Μπορείτε να δείτε δελφίνια στο ακρωτήριο, αλλά γι’ αυτό πρέπει να είστε και τυχεροί. Η περιοχή διαθέτει επίσης τα απομεινάρια οχυρωμένων τειχών, λουτρά αλλά και την κατοικία του Despot Dobrotitsa (Βούλγαρος ευγενής). Ακριβώς κάτω από το ακρωτήριο βρίσκεται ο όρμος Bolata με μια μικρή προστατευμένη παραλία, η οποία βρίσκεται στην άκρη ενός γραφικού φαραγγιού.

5. Ακρωτήριο Hoc (Pointe du Hoc, Γαλλία)

Ακρωτήριο Hoc, Pointe du Hoc, Γαλλία

Ένα άλλο γαλλικό ακρωτήριο συναντάμε σ’ αυτήν την λίστα, το οποίο βρίσκεται στην Νορμανδία. Συνδυάζει μοναδικό τοπίο με τα δραματικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο βράχος υψώνεται 30 μ. πάνω από την θάλασσα και βρίσκεται κοντά στην διάσημη παραλία Omaha, οπού ήταν μία από τις παραλίες της απόβασης των συμμάχων την D-Day (6 Ιουνίου 1944). Από την μύτη του ακρωτηρίου θα έχετε μία ανεπανάληπτη θέα προς το στενό της Μάγχης. Λίγο πιο πίσω από την άκρη του βράχου θα βρείτε και 6 πυροβολεία/οχυρά φτιαγμένα από τσιμέντο, τα οποία είχαν χτιστεί από την ναζιστική Γερμανία ως τμήμα του τείχους του Ατλαντικού.

6. Ακρωτήριο Rauðanes (Ισλανδία)

Ακρωτήριο Rauðanes, Ισλανδία

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ακρωτήρια της λίστας αυτής θα βρείτε στην χερσόνησο Melrakkaslétta, στα βόρεια της Ισλανδίας. Βρίσκεται στο φιόρδ Þistilfjörður, ανάμεσα στα χωριά Raufarhöfn και Þórshöfn. Είναι πλημμυρισμένο με όμορφους και ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκονται μέσα στην θάλασσα, κρυμμένες παραλίες και μεγάλες σπηλιές. Η πεζοπορία στο ακρωτήριο Rauðanes έχει μήκος 7 χιλιόμετρα από ιδιαίτερα βατό μονοπάτι.

Ακρωτήριο Rauðanes, Ισλανδία

Οι βραχώδεις σχηματισμοί, οι σπηλιές, ο όμορφος βασάλτης και οι ηφαιστειακές καμάρες είναι ατελείωτες. Οι πιο γνωστοί θαλάσσιοι βραχώδεις όγκοι βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του ακρωτηρίου. Ονομάζονται Stakkar και είναι ένα ζευγάρι βράχων, που είναι πολύ δημοφιλές στους επισκέπτες της περιοχής. Εάν περιηγηθείτε λίγο στο ακρωτήριο θα βρείτε έναν μοναδικό σχηματισμό στους βράχους που ονομάζεται Gluggur. Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα στον βράχο, η οποία έχει θέα στην άγρια θάλασσα που βρίσκεται από κάτω.

7. Ακρωτήριο Ταίναρο (Μάνη, Ελλάδα)

Τα 10 γραφικότερα ακρωτήρια στην Ευρώπη, Ακρωτήριο Ταίναρο

Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Βρίσκεται στη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού Κόλπου. Σε μικρό και απομονωμένο σπήλαιο του Ταινάρου αναφέρεται η ύπαρξη νεκρομαντείου του Ποσειδώνα ή ψυχοπομπείου. Στους φυσικούς βράχους του ακρωτηρίου υπάρχει και ένας γραφικόταος φάρος. Η απολαυστική πεζοπορία που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή καθώς και το άγριο μανιάτικο τοπίο, προσφέρουν μία αξιοζήλευτη εμπειρία, που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα μας! Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το ακρωτήριο και για τη Μάνη, δείτε το οδικό μας άρθρο στην Μάνη.

8. Ακρωτήριο της Κορνουάλης (Cape Cornwall, Αγγλία)

Τα 10 γραφικότερα ακρωτήρια στην Ευρώπη, Ακρωτήριο Κορνουάλης, Cape Cornwall, Αγγλία

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Αγγλίας, βρίσκεται το μαγευτικό ακρωτήριο της Κορνουάλης. Λόγω της μικρής τουριστικής του αξιοποίησης ενδείκνυται για μία απόδραση στην όμορφη αγγλική φύση. Από το κατώτατο αυτό άκρο του νησιού, μπορείτε να θαυμάσετε τον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό αλλά και τη θέα (σε καθαρή ημέρα) τόσο προς τις ιρλανδικές αλλά και γαλλικές ακτές. Στην περιοχή θα βρείτε καταπράσινα τοπία, τα οποία συχνά εναλλάσσονται με τον άγριο και σκούρο βράχο της περιοχής. Μάλιστα, στις γεμάτες χόρτα εκτάσεις του ακρωτηρίου συχνάζουν είδη βίσωνα, που βόσκουν στην περιοχή.

9. Βόρειο Ακρωτήριο (Nordkapp, Νορβηγία)

Τα 10 γραφικότερα ακρωτήρια στην Ευρώπη, Βόρειο Ακρωτήριο, Νορβηγία

Φανταστείτε ένα μέρος στο βορρά, όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά τον Αρκτικό και τα ψυχρά νερά τους αναμιγνύονται. Αυτό το μέρος είναι το Βόρειο Ακρωτήριο στην περιοχή Finnmark, στην βόρεια Νορβηγία. Εδώ, η μόνη ξηρά ανάμεσα σε εσάς και τον Βόρειο Πόλο είναι το αρχιπέλαγος Svalbard. Το καλοκαίρι θα δείτε τον ήλιο να λάμπει ασταμάτητα από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν να βλέπουν τον ήλιο του μεσονυχτίου ή και το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Τον χειμώνα μπορείτε με καθαρή ατμόσφαιρα να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας, που εμφανίζεται στην περιοχή και μαγνητίζει την προσοχή με τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του. Ακόμη, η περιοχή έχει πολύχρωμα ψαροχώρια, που στέκουν αγέρωχα σε αυτό το άγριο και άγονο τοπίο. Το Skarsvåg είναι το βορειότερο ψαροχώρι στην περιοχή ενώ το Gjesvær έχει υπέροχη θέα στο αρχιπέλαγος του Gjesværstappan.

10. Ακρωτήριο Enniberg (Νησιά Φερόε)

Τα 10 γραφικότερα ακρωτήρια στην Ευρώπη, ακρωτήριο Enniberg, Νησιά Φερόε

Το Cape Enniberg είναι ένας βράχος που βρίσκεται στο νησί Viðoy . Με ύψος 754 μέτρα, είναι ένα από τα υψηλότερα ακρωτήρια στον κόσμο. Αποτελεί το βορειότερο σημείο των Νήσων Φερόε ενώ στους νότιους πρόποδες του κοντινού βουνού, Villingadalsfjall, βρίσκεται η πόλη Viðareiði. Η προσέγγιση μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια, μέσω απαιτητικής πεζοπορίας είτε με βάρκες που πραγματοποιούν εκδρομές στο σημείο. Εάν επιλέξετε την πεζοπορία σας προτείνουμε να φτάσετε στην κορυφή του Villingadalsfjall, που αναφέραμε παραπάνω. Από εκεί, θα έχετε μία εκπληκτική θέα στις βόρειες άκρες των νησιών Borðoy, Kunoy και Kalsoy, καθώς και στο ακρωτήριο Enniberg και των δύο νησιών προς ανατολικά, Fugloy και Svínoy.

Δείτε Επίσης:​