Ταξίδι στη Βέρνη - Ένα ελβετικό Στολίδι

Φεύγουμε για ένα μαγευτικό ταξίδι στη Βέρνη (Bern), την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ελβετίας που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά! Η πόλη αυτή καταφέρνει να συναρπάσει με τη μοναδική αρχιτεκτονική της, τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της, τα συντριβάνια της, τους υπέροχους λόφους, αλλά και με το καταπράσινο ποτάμι που την περιτριγυρίζει στις 3 απ’ τις 4 πλευρές της, τον Άαρ.

Άποψη της Βέρνης και του ποταμού Άαρ, Ταξίδι στη Βέρνη

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τη Βέρνη και τα αξιοθέατά της!

Η ιστορία της πόλης

Ιδρύθηκε το 1191 από τον δούκα Berthold τον 5ο στο κέντρο της σημερινής Ελβετίας. Η παράδοση θέλει τον ίδιο τον δούκα να την ονόμασε Βέρνη, εμπνεόμενος από μία αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, μέχρι και στις μέρες μας το σύμβολο της πόλης είναι η αρκούδα. Έγινε η πρωτεύουσα το 1848, ανήκει στο Καντόνι της Βέρνης, ενώ ολόκληρο το ιστορικό της κέντρο έχει χαρακτηρισθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τέλος, στην πόλη εργάστηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, και ήταν εδώ που ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας, στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εργαζόταν.  Μάλιστα υπάρχει και Μουσείο Αϊνστάιν στην πόλη!

Μεσαιωνική πόλη Βέρνης, Ταξίδι στη Βέρνη

Σημαντική πληροφορία

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι στη Βέρνη και τα αξιοθέατά της, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα, καθώς υπάρχουν υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα σημεία της. Έτσι πολλές φορές προκειμένου να πας απ’ το ένα σημείο στο άλλο θα πρέπει να ανέβεις ή να κατέβεις αρκετά σκαλοπάτια. Ευτυχώς σήμερα σε πολλά σημεία λειτουργούν ανελκυστήρες αλλά και τελεφερίκ που μπορούν να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν με τα πόδια. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας όμως, μπορείς να θαυμάσεις την παλιά πόλη και τις γέφυρες της από τα πιο σύγχρονα υψηλότερα τμήματα που προσφέρουν αξέχαστη θέα.

Τα μεσαιωνικά κτήρια της Βέρνης από ψηλά, Ταξίδι στη Βέρνη

Βέρνη Αξιοθέατα

 Οι πύργοι της πόλης

Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα αλλά και μετέπειτα η πόλη ήταν τειχισμένη. Τα τείχη αυτά επεκτάθηκαν τρεις φορές, λόγω της αύξησης του πληθυσμού της. Απ’ αυτά τα τείχη, δύο κεντρικοί πύργοι έχουν διασωθεί, οι οποίοι μαγνητίζουν τα βλέμματα των ταξιδιωτών.

Zytglogge, Βέρνη, Ελβετία, Ταξίδι στη Βέρνη

Ο πιο παλιός πύργος, ονόματι Zytglogge, ολοκληρώθηκε στην πρώτη φάση κατασκευής των οχυρωματικών έργων στη Βέρνη κι είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και εκτός από πύργος λειτούργησε και ως φυλακή. Το εντυπωσιακό του ύψος, η μοναδική τοξωτή πύλη του αλλά και ο χαρακτηριστικός γκριζωπός αλπικός ασβεστόλιθος αξίζουν την προσοχή σου. Στον πύργο αυτόν υπάρχει και το περίφημο αστρονομικό ρολόι της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και περιλαμβάνει κινούμενες μορφές στην αλλαγή της ώρας. Δεξιά και αριστερά του ρολογιού υπέροχες φιγούρες με μικρά καμπανάκια τραβούν την προσοχή.

Zytglogge, Βέρνη, Ελβετία, Ταξίδι στη Βέρνη

Στη Βέρνη θα χορτάσεις να βλέπεις συντριβάνια. Υπάρχουν πραγματικά παντού και κάποια είναι εξαιρετικά έργα τέχνης διακοσμημένα με εντυπωσιακά αγάλαματα. Δημιουργήθηκαν ήδη κατά τον μεσαίωνα και αποτελούν ένα απ’ τα σημαντικά στοιχεία της πόλης.

Στον ίδιο δρόμο με το ρολόι, λίγο παραπάνω, στην Kornhausplatz, δεν μπορείς να χάσεις το συντριβάνι με τον γίγαντα που τρώει το παιδί του! Η μοναδική αυτή κατασκευή, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, χτίστηκε το 1545! Πρόκειται για ένα άγαλμα που απεικονίζει γίγαντα να προσπαθεί να καταβροχθίσει ένα απ’ τα 4 παιδιά που κουβαλά στον σάκο του! Αν και θα μπορούσε ίσως να είναι μία φιγούρα του γνωστού μας Κρόνου, οι ιστορίες είναι πολλές και χάνονται στα βάθυ των αιώνων.

Ταξίδι στη Βέρνη - Ένα ελβετικό Στολίδι

Ο δεύτερος πύργος ονομάζεται Käfigturm και μοιάζει με αυτόν που περιγράψαμε παραπάνω. Προστέθηκε κατά τη δεύτερη επέκταση των τειχών της πόλης (το 1256), ενώ το 1640 ισοπεδώθηκε και ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου. Το 1643 προστέθηκε στον πύργο αυτό το ρολόι που μπορείς να δεις μέχρι και σήμερα.

Αν οι πύργοι σε μαγνητίσουν, μη χάσεις ευκαιρία να γυρίσεις το βλέμμα και προς τα γύρω κτήρια, που υποδέχονται τους επισκέπτες προσεγμένα, λιτά και μεγαλοπρεπή με λουλούδια στα παράθυρα!

Käfigturm, Βέρνη, Ελβετία, Ταξίδι στη Βέρνη

Καθεδρικός ναός και μεσαιωνική πλατεία Münsterplatz

Ο καθεδρικός ναός της πόλης (Berner Münster στα γερμανικά) βρίσκεται στη παλιά πόλη και είναι πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο γοτθικό μνημείο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1421, ενώ ο πανύψηλος και αξιοπρόσεκτος πύργος του ναού ολοκληρώθηκε μόλις το 1893.

Berner Münster, καθεδρικός ναός της Βέρνης, Ελβετία

Εντυπωσιακή είναι η αψίδα στην είσοδο του ναού, όπου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις απ’ την δευτέρα παρουσία σε ύστερη γοτθική τεχνοτροπία.

Berner Münster, καθεδρικός ναός της Βέρνης, Ελβετία

Καθώς θα θαυμάζεις την παράσταση, αξίζει να προσέξεις τις πανέμορφες γοτθικές υδρορροές που θυμίζουν αυτές από την παναγία των Παρισίων.

Berner Münster, καθεδρικός ναός της Βέρνης, Ελβετία

Berner Münster, καθεδρικός ναός της Βέρνης, Ελβετία

Ο ναός αυτός προσφέρει επίσης, πρόσβαση στην κορυφή του πύργου απ’ όπου μπορείς να έχεις πανοραμική θέα στην πόλη. Για πληροφορίες και εισιτήρια δες εδώ.

Αλλη μία εξαιρετική εκκλησία, η παλιότερη της πόλης, είναι η λεγόμενη Γαλλική εκκλησία, που με ψηφιδωτά και κομψές γωνίες και παράθυρα, αξίζει μία επίσκεψη.

Άποψη της Βέρνης από τον πύργο του καθεδρικού ναού της πόλης, Ταξίδι στη Βέρνη

Tip του Sight-being για το ταξίδι στη Βέρνη: Τα σκαλοπάτια για να ανέβεις επάνω είναι αρκετά, 312 συνολικά. Για όσους τρομάζουν με τον αριθμό τους, υπάρχει στον ίδιο πύργο ένα ενδιάμεσο επίπεδο που θα σου γλυτώσει αρκετά σκαλοπάτια! Πρέπει να ανεβείς 222 σκαλοπάτια και θα έχεις εξίσου καλή θέα!.

Σκαλιά του καθεδρικού ναού της Βέρνης

Τέλος, ακριβώς μπροστά βρίσκεται μία πανέμορφη μεσαιωνική πλατεία (Münsterplatz). Είναι το τέλειο σημείο για να χαλαρώσεις απ’ την ανάβαση και να θαυμάσεις τη θέα προς τον ναό.

Ένα ζωντανό μνημείο στο κέντρο της πόλης
Το συντριβάνι της διάσημης ελβετής καλλιτέχνιδας Méret Oppenheim κοσμεί το κέντρο της πόλης δίνοντας του μία ξεχωριστή νότα. Το Spirale είναι μία ψηλή κολώνα από σκυρόδεμα και αλουμίνιο που λειτουργεί ως συντριβάνι. Τοποθετήθηκε το 1985 και είναι σε μπρουταλιστικό στυλ. Το πιο συναρπάστικό είναι ότι με τα χρόνια τα άλατα του νερού αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του μνημείου.
 
Ταξίδι στη Βέρνη - Ένα ελβετικό Στολίδι
 
Πρασινάδες, ένα είδος ασβεστόλιθου και τούφας έχουν δημιουργηθεί και ομορφαίνουν το Spirale, αλλά επηρεάζουν και την στατικότητά του. Μάλιστα, το μνημείο αλλάζει όψη ανάλογα την εποχή, με το νερό να παγώνει εντελώς τον χειμώνα!
 
Ομοσπονδιακό Μέγαρο

Το κτήριο αυτό στεγάζει το κοινοβούλιο της Ελβετίας και σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σου κατά το ταξίδι σου στη Βέρνη, χάρη στην εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική αλλά και το μεγάλο του μέγεθος. Βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Πίσω από το κτήριο, υπάρχει άνοιγμα απ’ όπου μπορείς να θαυμάσεις τη θέα προς τα χαμηλότερα επίπεδα της πόλης. Ένα εξίσου εντυπωσιακό κοινοβούλιο, έχουμε συναντήσει στην πανέμορφη πόλη της Βιέννης.

Ομοσπονδιακό Μέγαρο Βέρνης, Ελβετίας

Ομοσπονδιακό Μέγαρο Βέρνης, Ελβετίας

Πανεπιστήμιο της Βέρνης

Ένα ταξίδι στη Βέρνη, πρέπει να περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου της πόλης. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα και διαθέτει εξαιρετικούς χώρους πρασίνου στην εμπρόσθια του όψη. Βρίσκεται σ’ ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην πόλη και έτσι προσφέρει εξαιρετική θέα. Σου προτείνουμε να το επισκεφτείς νωρίς το πρωί, καθώς ο ήλιος ανατέλλει απ’ την απέναντι πλευρά και με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει τη λήψη καλών φωτογραφιών αργότερα.

Πανεπιστήμιο της Βέρνης

Θέα από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, Ταξίδι στη Βέρνη

Rosengarten

Εάν αυτό που ψάχνεις έιναι να παρατηρήσεις τη Βέρνη πανοραμικά από κάποιο ύψωμα, αξίζει να επισκεφτείς τους κήπους Rosengarten. Από εκεί μπορείς να δεις την παλιά πόλη και να θαυμάσεις τον ποταμό να την περικυκλώνει. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση απ’ το κέντρο και μπορείς να φτάσεις εύκολα με τα πόδια. Για να ανέβεις έως την κορυφή του λόφου, υπάρχει μία μικρή ανηφόρα, η οποία όμως δεν κουράζει ιδιαίτερα.

Άποψη της Βέρνης από το Rosengarten, Ταξίδι στη Βέρνη

Εκτός απ’ τη θέα στην καταπράσινη πόλη, θα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις (ειδικά εάν είσαι εκεί την περίοδο της άνοιξης) τις πανέμορφες τριανταφυλλιές που υπάρχουν στο πάρκο (223 συνολικά) και τους μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς τους. Στον λόφο αυτόν λειτουργεί και μία καφετέρια, η οποία προσφέρει καφέ με ανεπανάληπτη θέα.

Άποψη της Βέρνης από το Rosengarten, Ταξίδι στη Βέρνη

Λάκκος με τις αρκούδες (Bärengraben)

Εάν αποφασίσεις να πας με τα πόδια στο Rosengarten, στο δρόμο σου θα συναντήσεις κι ένα διαφορετικό αξιοθέατο από όσα που έχουμε περιγράψει έως τώρα. Αυτό είναι ο περίφημος λάκκος με τις αρκούδες. Η αρκούδα είναι το σύμβολο της Βέρνης και οι πρώτες ενδείξεις για φιλοξενία αρκούδων στη Βέρνη είναι από το 1513. Το 2009 ο λάκκος ανακατασκευάστηκε στη σημερινή τοποθεσία του, έπειτα από διαμαρτυρίες για τις συνθήκες κράτησης των ζώων.

Λάκκος με τις αρκούδες, Bärengraben, Βέρνη, Ελβετία

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ποταμό Άαρ και μπορείς να τον παρατηρήσεις κι από το ύψος του δρόμου. Επίσης, αν  κατεβείς στο επίπεδο του λάκκου μπορείς να δεις τις αρκούδες από απλοσταση αναπνοής. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το πάρκο των αρκούδων, ένα καταπράσινο πάρκο που προσφέρει μοναδική θέα στον ποταμό και τη γύρω περιοχή.

Λάκκος με τις αρκούδες, Bärengraben, Βέρνη, Ελβετία

Λάκκος με τις αρκούδες, Bärengraben, Βέρνη, Ελβετία

Περιπλάνηση στην πόλη και αγορές

Η παλιά πόλη της Βέρνης σώζεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και θα βρεις παντού πανέμορφα μεσαιωνικά και μετα-μεσαιωνικά κτήρια με το χαρακτηριστικό αλπικό ασβεστόλιθο της περιοχής. Αξίζει μία βόλτα μέσα στα σοκάκια αλλά και σ’ έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, αυτόν της Marktgasse. Εδώ θα βρεις τους δύο πύργους της οχύρωσης της πόλης, και δεξιά κι αριστερά παραδοσιακά σπιτάκια Κάτω από αυτά στεγάζονται πεζοδρόμια όπου λειτουργούν πολλά μαγαζιά, ρούχων, σουβενίρ αλλά και σοκολάτων.

Marktgasse, Βέρνη, Ελβετία

Η Ελβετία είναι γνωστή για τη σοκολάτα της κι επιβάλλεται να δοκιμάσεις απ’ τα διάφορα μαγαζιά που θα εντοπίσεις διάσπαρτα στην πόλη. Σου προτείνουμε να αγοράσεις από εκείνα που πωλούν μόνο σοκολάτα και μάλιστα χύμα κι όχι συσκευασμένη, καθώς αυτή είναι φρέσκια και όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Σε αυτά τα μαγαζιά λοιπόν, οι σοκολάτες πωλούνται με το κιλό και στολίζουν τις βιτρίνες σαν σοκολατένιες τετράγωνες πλάκες.

Marktgasse, Βέρνη, Ελβετία

Marktgasse, Βέρνη, Ελβετία

Βέρνη, Ποταμός Άαρ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του άρθρου αναφέραμε το ποτάμι της Βέρνης. Αυτό το πανέμορφο αλλά και ευρύ ποτάμι προσδίδει ένα φρέσκο αλλά και ευχάριστο τόνο στην πόλη. Αποτελεί βασικό παραπόταμο του Ρήνου και εάν φτάσεις στο κατώτερο επίπεδο της πόλης θα το θαυμάσεις από κοντά. Τα σημεία πρόσβασης είναι αναρίθμητα.

Ποταμός Άαρ, Βέρνη, Ελβετία

Μάλιστα υπάρχει ένας ωραίος δρόμος για περίπατο ακριβώς δίπλα στο νερό ενώ στο άλλο σου χέρι μπορείς να παρατηρήσεις πανέμορφα ξύλινα σπιτάκια. Κατά μήκος του ποταμού λειτουργούν καφετέριες, οι οποίες προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης με εξαιρετική θέα.

Ποταμός Άαρ, Βέρνη, Ελβετία

Ποταμός Άαρ, Βέρνη, Ελβετία

Bonus tip για το ταξίδι στη Βέρνη

Περπατώντας προς τον λάκκο με τις αρκούδες ή το Rosengarten, αξίζει να περάσεις απ’ τη γέφυρα Nydeggbrücke. Η γέφυρα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όντας αρκετά ψηλή προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στην παλιότερη γέφυρα της πόλης, την Untertorbrücke. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1461 και 1489, ενώ μάλιστα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν η μοναδική γέφυρα της πόλης. Επίσης απ’ την Nydeggbrücke, μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τις υψομετρικές διαφορές που είναι το σήμα κατατεθέν της Βέρνης.

Untertorbrücke, παλιότερη γέφυρα της Βέρνης, Ελβετία

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: