Ταξίδι στην Antakya, Αρχαία Αντιόχεια

Στην επαρχία Hatay της Τουρκίας, η Antakya ήταν κάποτε γνωστή ως Αντιόχεια κι αποτελούσε μία απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής και της μετέπειτα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Απ’ την άφθονη ιστορία της έως την εξαιρετική κουζίνα της, δεν υπάρχει τίποτα σαν την περιπλάνηση στην παλιά της πόλη για να απολαύσετε πραγματικά τον συνδυασμό μακρόχρονης ιστορίας και το πέρασμα διαφορετικών πολιτισμών!

Ιστορία

Οι άνθρωποι ζουν στην περιοχή της σύγχρονης Antakya από την 6η χιλιετία. Ωστόσο, μόλις το 300 π.Χ. ο Σελευκίδης βασιλιάς Σέλευκος Α’ Νικάτωρ ίδρυσε την πόλη της Αντιόχειας. Μία απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις όχι μόνο στο Ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών αλλά και στην εποχή της Ρώμης και του Βυζαντίου, η Αντιόχεια ήταν επίσης σημαντικό πρώιμο κέντρο του Χριστιανισμού. Μέχρι το 1084, η πόλη είχε περάσει στον έλεγχο των Σελτζούκων, ενώ το 1097 οι Σταυροφόροι την πολιόρκησαν και την κατέλαβαν πρόσκαιρα. Μετά από επιθέσεις από Αιγύπτιους και Μογγόλους, η Αντιόχεια δεν ανέκτησε ποτέ την εξέχουσα θέση της ως μεγάλη πόλη, ειδικά όταν η κοντινή πόλη της Αλεξανδρέτας (σημερινό Iskenderun) ανέλαβε το ρόλο της. Τελικά, το 1516, ο Οθωμανός Σουλτάνος Σελίμ Α΄ πήρε τον έλεγχο της πόλης.

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο της Hatay στην Antakya

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Διάσημο για τη μεγάλη συλλογή ψηφιδωτών Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής, το Μουσείο Αρχαιολογίας της Antakya διαθέτει επίσης άλλα εκθέματα, όπως βωμό θυσιών, τοιχογραφίες και αγάλματα από την εποχή των Χετταίων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Οργανωμένες με βάση το μέρος όπου ανασκάφηκαν, οι εκθέσεις εκφράζουν πραγματικά την ιστορία της περιοχής μέσα από αντικείμενα που βρέθηκαν από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα.

Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται στο βουνό Staurin με θέα στην Antakya, είναι το πρώτο μέρος όπου οι Χριστιανοί της περιοχής συναντιόντουσαν και προσευχόντουσαν κρυφά. Η ίδια η εκκλησία είναι μια σπηλιά λαξευμένη στην πλαγιά του βουνού.

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Έχει επίσης μια πρόσοψη που χτίστηκε αργότερα το 1100 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους, ενώ ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Περπατήστε στην Παλιά Πόλη

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε συναγωγές, τζαμιά και εκκλησίες στην Antakya, καθώς λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας της οι πολιτισμοί και οι θρησκείες που πέρασαν από εκεί συνέβαλαν στην πολυπολιτισμική της φύση. Φροντίστε να περπατήσετε στους δρόμους μεταξύ των λεωφόρων Kurtuluş και Hürriyet για να δείτε τα παλιά ιστορικά σπίτια με περίτεχνες πόρτες και κρυφές αυλές.

Το Παζάρι της Antakya 

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Στο τμήμα της παλιάς πόλης της Antakya θα βρείτε το τοπικό παζάρι. Με πολύχρωμα μπαχαρικά και σπιτικά σαπούνια, το παζάρι διατηρεί κάποια απ’ τη γοητεία του παλιού κόσμου. Αγοράσαμε πικάντικες νιφάδες κόκκινου πιπεριού Samandag και σαπούνι δάφνης απ’ έναν πάγκο όπου σύμφωνα με την πωλήτρια το σαπούνι δάφνης είναι ο λόγος για τα λαμπερά μαλλιά των Τουρκάλων.

Επίσκεψη σε Αρχαιολογικούς χώρους

Η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Hatay είναι γεμάτη με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε το Tell Atchana (Ύστερη Εποχή Χαλκού) και το Tell Tayinat (Εποχή Χαλκού και Σιδήρου). Το πιο σημαντικό και αξιόλογο απ’ τα δύο είναι το Tell Atchana (αρχαίο Alalakh), το οποίο πρώτη φορά κατοικήθηκε πριν απ’ το 2000 π.Χ., όταν χτίστηκε το πρώτο παλάτι. Πιθανότατα καταστράφηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. και δεν ξανακατοικήθηκε. Η πόλη περιείχε παλάτια, ναούς, ιδιωτικές κατοικίες και οχυρώσεις. Στο Tell Tayinat έχει βρεθεί το σημαντικό για την χεττιτική αρχαιολογία άγαλμα του βασιλιά Supiluliuma, που τώρα εκτίθεται στο μουσείο της Antakya!

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Τι να φάτε

Το Hatay Sultan Sofrası είναι ένα απ’ τα πιο γνωστά εστιατόρια στην Antakya και ένα απ’ τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε πραγματικά τοπικά πιάτα. Φροντίστε να δοκιμάσετε λίγο oruk (ένα κέλυφος από πλιγούρι γεμάτο με κιμά και μπαχαρικά). Για ένα ταξίδι στην Τουρκική κουζίνα διαβάστε το άρθρο μας εδώ.

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Δοκιμάστε ακόμη borani (γιαούρτι απλωμένο σε σπανάκι ή κολοκυθάκια, ιρανικής προέλευσης ορεκτικό – δείτε παρακάτω φωτογραφία), mumbar (γεμιστά λουκάνικα προβάτων) και tepsi kebab (μείγμα κρέατος με μπαχαρικά μαγειρεμένα σε δίσκο με φέτες ντομάτας και πιπεριάς και σάλτσα ντομάτας).

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Για επιδόρπιο, πρέπει να φάτε το πολύ διάσημο künefe του Hatay (τεμαχισμένο γλυκό με λιωμένο τυρί γεμισμένο σε παχύ σιρόπι και συμπληρωμένο με θρυμματισμένα φιστίκια)!

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Κοντινή Εκδρομή για Μπάνιο

Εάν βρεθείτε στην περιοχή το καλοκαίρι, τότε σας προτείνουμε να κάνετε μία μονοήμερη εκδρομή στην κοντινή πόλη του Iskenderun, το οποίο βρίσκεται μόλις 60 χλμ βορειοδυτικά της Antakya.

Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλιακή πόλη της Μεσογείου, η οποία διαθέτει εξαιρετική αμμουδερή παραλία, η οποία είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστείτε από την ζέστη που επικρατεί στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταξίδι στην Antakya, στην Αρχαία Αντιόχεια

Δείτε Επίσης:​