Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας​

Ένα ταξίδι στο Münster της Γερμανίας, στα βορειοδυτικά της χώρας είναι μία αξέχατη εμπειρία. Η πόλη του Münster βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αποτελεί την πολιτισμική πρωτεύουσα του. O πληθυσμός της αγγίζει τους 300.000 κατοίκους και με περίπου 60.000 φοιτητές προσφέρει πολλές δυνατότητες για διασκέδαση και ψώνια!

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Αξιοθέατα

Prinzipalmarkt

Είναι ίσως το πρώτο σημείο που θα εξερευνήσει ο κάθε ταξιδιώτης. Αποτελεί το πιο κεντρικό κομμάτι του Münster και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που πάει για να ψωνίσει ή να πιει τον καφέ του. Πρόκειται για την ιστορική αγορά της πόλης, στην οποία θα βρείτε δεξιά και αριστερά πανέμορφα σπίτια με επίπεδες προσόψεις και τριγωνόσχημες κορυφές.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Το χρώμα των σπιτιών προκαλεί εντύπωση με την κιτρινωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται στον τοπικό αμμόλιθο. Περπατήστε όλο το μήκος αυτού του δρόμου, ώστε να βρείτε το αγαπημένο σας σημείο για καφέ αλλά και να δείτε την πληθώρα των εμπορικών μαγαζιών που κατακλύζουν την περιοχή. Στον δρόμο αυτόν θα βρείτε ένα ιστορικό κτήριο, το δημαρχείο της πόλης, το οποίο ξεχωρίζει από την γοτθική του κορυφή. Εκεί έγιναν οι διαπραγματεύσεις αλλά και υπογράφηκε η περίφημη συνθήκη του Münster. Εκείνη έληξε τον τριακονταετή πόλεμο όσο και τον ογδοηκονταετή. Η συνθήκη υπογράφηκε το 1648 μεταξύ της Ισπανίας και της Ολλανδίας και όριζε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ολλανδικού κράτους.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Να σημειώσουμε ότι η Prinzipalmarkt είχε καταστραφεί από βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μετά τον πόλεμο η πόλη αποφάσισε να χτίσει τα κτήρια στην ιστορική αυτή οδό με τον τρόπο που ήταν πριν. Η ανοικοδόμηση αυτή έγινε μεταξύ 1947 και 1958.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Ο ναός του αγίου Lamberti

Καθ όλη την περιπλάνησή σας στην Prinzipalmarkt θα βλέπετε στον ορίζοντα ένα εντυπωσιακό ναό γοτθικού ρυθμού. Αυτός είναι ο άγιος Lamberti, ο οποίος βρίσκεται στην αρχή του δρόμου.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Ο ναός αυτός είναι χτισμένος σε υστερο-γοτθικό ρυθμό ενώ αυτό που τραβάει την προσοχή είναι ο πανύψηλος του πύργος. Εάν κοιτάξετε προσεκτικά στο σημείο του καμπαναριού θα δείτε 3 σιδερένια κλουβιά να κρέμονται στο εξωτερικό τμήμα του πύργου. Εκεί το 1536 τοποθετήθηκαν τα κορμιά των Jan van Leiden, Bernd Krechting και Bernd Knipperdolling, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξέγερση του Münster. Κατά την εξέγερση, οι αναβαπτιστές (αίρεση του χριστιανισμού) κατέλαβαν την πόλη μεταξύ του 1534 και 1535. Με την ανακατάληψη της πόλης οι βασικοί υπαίτιοι εκτελέστηκαν και τα σώματά τους εκτέθηκαν εκεί για παραδειγματισμό.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Ο καθεδρικός ναός του Münster (ο ναός του αγίου Paulus)

Ακριβώς πίσω από την Prinzipalmarkt υπάρχει μία μεγάλη πλατεία (Domplatz) με ένα επιβλητικό ναό. Είναι χτισμένος σε διαφορετικό στυλ από τον άγιο Lamberti που είδαμε προηγουμένως. Ο ναός αυτός χτίστηκε μεταξύ 1225 και 1264 και αποτελεί μείξη δύο ρυθμών, του ρομανικού και του γοτθικού. Αξίζει να μπείτε στο εσωτερικό του, ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος και να θαυμάσετε τα βιτρό του αλλά και τα αγάλματα που φιλοξενεί. Εάν βρεθείτε εκεί Τετάρτη ή Σάββατο θα συναντήσετε και την υπαίθρια αγορά που λαμβάνει χώρα στην πλατεία έξω από τον ναό. Εκεί θα βρείτε φρέσκα προϊόντα και θα μπορέσετε να έχετε ένα πρόχειρο γεύμα σε μία από τις καντίνες που στήνονται εκεί!

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Το παλάτι του Müster (Schloss Münster)

Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το επιβλητικό παλάτι της. Χτίστηκε μεταξύ 1767 και 1787 σε μπαρόκ ρυθμό και φιλοξένησε τον επίσκοπο του Münster. Από το 1954 και έπειτα αποτελεί το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου της πόλης (Westfälischen Wilhelms-Universität).

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Ο βοτανικός κήπος του Münster (Botanischer Garten)

Ακριβώς πίσω από το παλάτι θα βρείτε τον πανέμορφο βοτανικό κήπο της πόλης, ο οποίος έχει συνολική έκταση 4,6 εκτάρια. Η συντήρησή του γίνεται από το πανεπιστήμιο του Münster ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1803 από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου. Το 1827 κατά την διάρκεια της γαλλικής κατοχής της πόλης, άρχισαν να καλλιεργούν εκτός από ιατρικά φυτά και ενδημικά φυτά. Στον κήπο λειτουργούσαν και θερμοκήπια που διατηρούσαν φυτά άλλων κλιματολογικών συνθηκών, τα οποία καταστράφηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Σήμερα στον κήπο θα βρείτε 8000 είδη φυτών, μεταξύ αυτών και μεσογειακά φυτά, καθώς και πορτοκαλεώνες άνω των 200 χρόνων. Ο κήπος γίνεται ακόμη πιο όμορφος με την λίμνη που βρίσκεται στο εσωτερικό του και προσφέρει μία εξωτική εμπειρία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Aasee

Επόμενη στάση μας σε αυτό το ταξίδι στο Münster αποτελεί η Aasee. Πρόκειται για μία μεγάλη λίμνη που περιτριγυρίζεται από εκτάσεις με γκαζόν και δέντρα. Εκεί θα δείτε τους ντόπιους τις ηλιόλουστες μέρες να κάνουν πικνίκ, να διαβάζουν βιβλία ή και να πίνουν το ποτό τους με θέα αυτήν την πανέμορφη λίμνη. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, καθώς η περιοχή χαρακτηριζόταν από βούρκους και έλη, τα οποία δημιουργούνταν από τον ποταμό Aa που περνά από την πόλη.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Έτσι, το 1934 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της λίμνης, η οποία προσφέρει μία παραδεισένια ομορφιά στην πόλη αλλά και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους να εξασκηθούν στην κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα. Μάλιστα, εάν πάτε από την βορειοανατολική άκρη (δηλαδή από την μεριά που βρίσκεται το κέντρο της πόλης), θα βρείτε και μία πανέμορφη καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην όχθη. Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το γεύμα σας με ασύλληπτη θέα!

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Το λιμάνι (Hafen)

Μία άλλη περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο Münster είναι το λιμάνι της πόλης. Μα βλέπει στην θάλασσα το Münster θα αναρωτηθείτε; Όχι είναι η απάντηση, καθώς πρόκειται για ένα λιμάνι στο ποτάμι. Το λιμάνι πρωτοκατασκευάστηκε το 1899 από τον Kaiser Wilhelm II και στην ουσία αποτελεί διακλάδωση του καναλιού Dortmund-Ems. Ο σκοπός της κατασκευής του ήταν για εισαγωγές προϊόντων στην πόλη. Κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε εκτεταμένα. Μετά τον πόλεμο επανακατασκευάστηκε γρήγορα ώστε να μπορούν να έρθουν πρώτες ύλες στο Münster για τα έργα ανοικοδόμησης της πόλης.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Σήμερα, το λιμάνι είναι εντελώς ασήμαντο εμπορικά. Παρόλα αυτά στην περιοχή αναπτύχθηκαν πολιτισμικές αλλά και γαστρονομικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του. Αξίζει λοιπόν να περπατήσετε στην προβλήτα του λιμανιού, η οποία έχει ανακαινισθεί με υπέροχα παγκάκια καθ όλη τη διαδρομή. Στα δεξιά της προβλήτας θα βρείτε πληθώρα καφετεριών, εστιατορίων και μπυραριών για να απολαύσετε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή της πόλης.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Καθώς θα περπατάτε μην λησμονήσετε να κοιτάξετε τα κτήρια που βρίσκονται τριγύρω, θα βρείτε πολλά παλιά κτήρια, δείγματα μιας πιο ένδοξης εποχής!

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Τέλος, όπως θα προσεγγίζετε το λιμάνι από την πόλη αξίζει να περάσετε από έναν ιδιαίτερο δρόμο της περιοχής, την Hansaring. Πρόκειται στην ουσία για τμήμα της γειτονιάς Hansa (Hansaviertel) και  περιστοιχίζει το λιμάνι. Κατά μήκος αυτού του δρόμου λοιπόν, θα δείτε μοναδικά σπίτια, το ένα πιο όμορφο από το άλλο, με ανάγλυφες παραστάσεις στα μέτωπα των κτηρίων αλλά και με εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Σίγουρα ξεχωρίζει από την υπόλοιπη πόλη του Münster που χαρακτηρίζεται είτε από τούβλινα σπίτια είτε από κτήρια κατασκευασμένα από αμμόλιθο.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Πίνοντας τοπική μπύρα 

Η Γερμανία είναι γνωστή για την μεγάλη ποικιλία μπύρας που προσφέρει. Έτσι, και στο Münster θα βρείτε την τοπική μπύρα, που ονομάζεται Pinkus. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1866 και σήμερα παράγει 2.000.000 λίτρα μπύρας τον χρόνο. Το ζυθοποιείο θα το βρείτε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Kreuzstraße. Από πίσω υπάρχει και εστιατόριο, το οποίο θα σας προσφέρει παραδοσιακά φαγητά του Münster μαζί με την μπύρα σας! Πληροφορίες για το ζυθοποιείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Να σημειώσουμε ότι στον δρόμο που αναφέραμε παραπάνω λειτουργούν μοναδικά εστιατόρια, με πολύ καλή κουζίνα και πανέμορφα κτήρια! Αξίζει να περπατήσετε τον δρόμο για να τα δείτε και γιατί όχι να δοκιμάσετε το φαγητό τους!

Ταξίδι στο Münster της Γερμανίας

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: