Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του (part 1)

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας ξεναγήσουμε στην πόλη του φωτός, σε μία πόλη με έντονη και σημαντική ιστορία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αλλά και έναν έντονο αέρα εκλεπτυσμού! Δεν μιλάμε για άλλη παρά για την πρωτεύουσα της Γαλλίας, το κοσμοπολίτικο Παρίσι!

Ένα πέρασμα απ’ τα εμβληματικά του αξιοθέατα, τις δραστηριότητες που ξεχωρίζουμε και το παριζιάνικο φαγητό.

Παρίσι

Μετάβαση και μετακίνηση στο Παρίσι

Το Παρίσι διαθέτει 2 αεροδρόμια, το Charles-de-Gaulle και το Orly. Οι περισσότερες αεροπορικές κατευθύνονται προς το πρώτο, καθώς είναι το πιο πολυσύχναστο. Οι lowcost αεροπορικές πηγαίνουν συνήθως στο Orly. Και τα δύο αεροδρόμια συνδέονται με το κέντρο του Παρισιού με λεωφορεία (από Orly: Roissy Bus Shuttle, γραμμές 183, 285, 292, από Charles de Gaulle: γραμμές 350 και 351), καθώς και με το περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο (RER γραμμή Β & C).

Πλάνο του μετρό του Παρισιού

Το Παρίσι διαθέτει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα μετρό στον κόσμο. Μπορείτε να πάτε κυριολεκτικά σε κάθε σημείο της πόλης με μία από τις 14 γραμμές του. Το εισιτήριο είναι αρκετά φθηνό και έτσι θα σας προτείναμε να το χρησιμοποιείται άφοβα για τις μετακινήσεις σας στην πόλη. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε έναν χάρτη με τις γραμμές του μετρό της πόλης. Εκεί θα βρείτε διάγραμμα με όλες τις στάσεις και τις γραμμές του μετρό για να μην χαθείτε στο δαιδαλώδες σύστημα. Εναλλακτικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον χάρτη που παραθέτουμε παρακάτω.

Αξιοθέατα

Μουσείο του Λούβρου

Ξεκινάμε την ξενάγηση μας στο Παρίσι, μ’ ένα από τα πιο γνωστά αλλά και παλαιότερα μουσεία του κόσμου, αυτό του Λούβρου. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης – το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Μουσείο του Λούβρου

Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες. Μεταξύ αυτών θα βρείτε την Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου. Πρόκειται για δύο από τα πιο γνωστά αγάλματα στον κόσμο, δείγματα υψηλής καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας!

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Μουσείο του Λούβρου, Αφροδίτη της Μήλου

Σημαντικές θεωρούνται και οι συλλογές του μουσείου με τις ανατολικές αρχαιότητες (μεσοποταμιακές, χεττιτικές, αιγυπτιακές κλπ). Εξίσου γνωστοί είναι οι πίνακες που φιλοξενεί, όπως η Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και σημαντικά έργα του Ντελακρουά κλπ.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Μουσείο του Λούβρου

Στην είσοδο του μουσείου θα βρείτε και την διάσημη πυραμίδα του μουσείου, σημείο φωτογράφησης για πολλούς επισκέπτες. Ακόμη, αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο εξωτερικό μέρος του μουσείου. Θαυμάστε την πανέμορφη αρχιτεκτονική του διακόσμηση. Το Λούβρο είναι αρκετά μεγάλο μουσείο και θα σας πάρει ώρες για να το δείτε ολόκληρο. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να πάτε σχετικά νωρίς. Έτσι θα έχετε χρόνο να το απολαύσετε κι άλλα αξιοθέατα μέσα στην ημέρα. Πληροφορίες για το μουσείο, για τις ώρες λειτουργίας αλλά και για το αντίτιμο εισόδου θα βρείτε εδώ.

Κήποι του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries)

Ακριβώς απέναντι από το μουσείο του Λούβρου και παράλληλα με τον ποταμό Σηκουάνα που περνάει από εκείνη την περιοχή βρίσκονται οι κήποι του Κεραμεικού. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564.

Κήποι του Κεραμεικού, Παρίσι

Για το κοινό ο κήπος άνοιξε το 1667. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση έγινε δημόσιο πάρκο και από τότε είναι τόπος συνάντησης και χαλάρωσης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους Παριζιάνους. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι τον 13ο αιώνα, η περιοχή ήταν ένας μεγάλος χώρος όπου στεγάζονταν εργοστάσια πλακιδίων. Ο κήπος έχει ένα πανέμορφο συντριβάνι αλλά και σωρεία αγαλμάτων (πραγματικά κομψοτεχνήματα). Περιμετρικά του σιντριβανιού θα βρείτε καρέκλες, τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε όπου θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καθίσετε οπουδήποτε και να απολαύσετε την εμπειρία σας στο πάρκο.

Κήποι του Κεραμεικού, Παρίσι

Πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde)

Η πλατεία βρίσκεται στο τέρμα των κήπων του Κεραμεικού, όπως θα έρχεστε από το Λούβρο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πλατείες στο Παρίσι. Με έκταση 19 περίπου στρεμμάτων, είναι η μεγαλύτερη που θα βρείτε στην γαλλική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ήταν ο τόπος πολλών δημοσίων εκτελέσεων. Μάλιστα τότε ονομαζόταν Πλατεία της Επανάστασης (Place de la Révolution). Η σημερινή της διαμόρφωση έγινε το 1755 από τον αρχιτέκτονα Ζακ-Ανζ Γκαμπριέλ. Στις οκτώ άκρες της έχουν τοποθετηθεί ισάριθμα αγάλματα που συμβολίζουν διάφορες γαλλικές πόλεις (Μπρεστ, Ρουέν, Λυών, Μασσαλία, Μπορντώ, Νάντη, Λιλ και Στρασβούργο).

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Place de la Concorde, Πλατεία Ομονοίας

Στο κέντρο υψώνεται ο οβελίσκος του Λούξορ, πλαισιωμένος από δύο συντριβάνια. Το 1836 τοποθετήθηκε στο κέντρο της αυτός ο τεράστιος αιγυπτιακός οβελίσκος της περιόδου του Φαραώ Ραμσή Β΄. Είναι ο ένας από τους δύο που η αιγυπτιακή κυβέρνηση χάρισε στην κυβέρνηση του Λουδοβίκου-Φίλιππου. Ο άλλος έμεινε στην Αίγυπτο, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθεί στη Γαλλία με τα τεχνικά μέσα εκείνης της εποχής. Οι δύο οβελίσκοι στην Αίγυπτο βρίσκονταν στην είσοδο του ναού του Λούξορ. Να σημειώσουμε ότι από αυτό το σημείο αυτό μπορείτε να διασχίσετε τον Σηκουάνα, καθώς εκεί βρίσκεται ομώνυμη αψιδωτή γέφυρα (Pont de la Concorde).

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Place de la Concorde, Πλατεία Ομονοίας

Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées)

Συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας σ’ αυτήν την γραφικότατη γωνιά του Παρισιού και ακριβώς μετά την Πλατεία Ομονοίας, θα βρούμε την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης, αυτή των Ηλυσίων Πεδίων. Πρόκειται για μία μεγάλη λεωφόρο, με 1,9 χιλιόμετρα μήκος, που ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, εκεί βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου (δείτε παρακάτω), και καταλήγει στην πλατεία Ομονοίας.

Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων, Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του

Είναι διάσημη για τα θέατρα, τις καφετέριες, τα πολυκαταστήματα, τους κινηματογράφους της αλλά και για τις στρατιωτικές παρελάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, εθνική εορτή της Γαλλίας. Πήρε το όνομά της από την ελληνική μυθολογία όπου αποτελούσαν τελικό προορισμό της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Αξίζει να την περπατήσετε και από τις δύο τις πλευρές και να θαυμάσετε τα πανέμορφα κτήρια που βρίσκονται εκεί και μάλιστα με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου. Στο δεξί τμήμα του δρόμου, όπως θα περπατάτε προς την Αψίδα, υπάρχει και ένας πανέμορφος κήπος (Κήπος των Ηλυσίων Πεδίων (Jardin des Champs-Élysées). Είναι παράλληλος με την λεωφόρο και είναι μία καταπράσινη όαση, με ψηλά δέντρα αλλά και αρκετό κόσμο.

Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων, Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του

Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe)

Στο τέλος της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, θα βρούμε την Αψίδα του Θριάμβου. Βρίσκεται επί της πλατείας του Άστρου (Place de l’Étoile), σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ. Στην κυκλική πλατεία συγκλίνουν δώδεκα μεγάλες λεωφόροι της πόλης. Σχηματίζουν γύρω από την πλατεία ένα αστέρι, εξ’ ου και η αρχική ονομασία της. Όσον αφορά την ιστορία της, ο Ναπολέοντας μετά την νίκη του στο Αούστερλιτς έδωσε εντολή για την κατασκευή της, το 1806.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Αψίδα του Θριάμβου

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1836 κάτω από την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γκιγιώμ Μπλουέ. Η απλή σχεδίαση και το τεράστιο μέγεθος του μνημείου είναι τυπικά χαρακτηριστικά του ρομαντικού νεοκλασσικισμού του τέλους του 18ου αιώνα. Η Αψίδα φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών.

Αψίδα του Θριάμβου, Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του

Στην Αψίδα βρίσκεται, επίσης, και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο βωμός του φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμην των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από πολύ μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν: Την Έξοδο των Εθελοντών του 1792, τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810, την Αντίσταση του 1814 και την Ειρήνη του 1815.

Η πρόσβαση για την επίσκεψη της αψίδας είναι δυνατή μόνο υπογείως. Σας προτείνουμε να ανεβείτε στην κορυφή της Αψίδας και να θαυμάσετε μία πανέμορφη πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής και της Λεωφόρου των Ηλυσίων να βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια σας. Πληροφορίες για την πρόσβαση αλλά και για το αντίτιμο εισόδου θα βρείτε εδώ.

Αψίδα του Θριάμβου, Άποψη της πόλης

Αψίδα του Θριάμβου, Άποψη της πόλης

Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame)

Κοντά στο Μουσείο του Λούβρου, επάνω στο νησάκι Île de la Cité θα βρείτε ένα από τα πιο ξακουστά μνημεία της πόλης, την Παναγία των Παρισίων. Ο ναός αυτός που έγινε γνωστός από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ. Είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού.

Η Παναγία των Παρισίων, Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα. Πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Γαλλία, στην θέση που είναι σήμερα η Παναγία των Παρισίων, υπήρχε Ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στον Δία.

Η Παναγία των Παρισίων, Παρίσι

Δυστυχώς, στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά. Η φωτιά οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής της εκκλησίας. Πριν από αυτό το γεγονός ήταν δυνατό κανείς να ανέβει στο διάζωμα και να θαυμάσει μία μοναδική θέα του Παρισιού. Ταυτόχρονα μπορούσε να δει και τα γοτθικά αγάλματα και υδρορροές από κοντά. Σήμερα το μνημείο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό αλλά εσείς μπορείτε να το θαυμάσετε από έξω. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και να μπορούμε να απολαύσουμε την πανέμορφη αυτήν εκκλησία.

Παναγία των Παρισίων, Παρίσι

Κατακόμβες του Παρισιού

Οι Κατακόμβες του Παρισιού (Les Catacombes de Paris) είναι το υπόγειο δημοτικό οστεοφυλάκιο της πόλης. Είναι τμήμα παλαιών υπόγειων λατομείων του Παρισιού, που συνδέονται μεταξύ τους με στοές. Μετατράπηκαν σε δημοτικό οστεοφυλάκιο στα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Τότε, έγινε η μεταφορά λειψάνων περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, όταν εκκενώθηκαν διάφορα νεκροταφεία για λόγους δημόσιας υγείας. Στη συνέχεια, πήραν το καταχρηστικό όνομα «Κατακόμβες», κατ ‘αναλογία με τις υπόγειες νεκροπόλεις της αρχαίας Ρώμης, αν και ποτέ δεν υπήρξαν επίσημος ταφικός τόπος.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Κατακόμβες Παρισιού

Η επισκέψιμη επιφάνεια έχει μήκος περίπου 1,7 χιλιόμετρα και βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό και αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό τμήμα από τα τεράστια υπόγεια λατομεία του Παρισιού, που εκτείνονται κάτω από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Κατακόμβες Παρισιού

Η είσοδος βρίσκεται στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσρώ (Denfert-Rochereau). Αξίζει να προσέξετε την επιγραφή που βρίσκεται στην πόρτα του οστεοφυλακίου που γράφει: “Arrête, c’est ici l’empire de la mort!” (Σταμάτα! Εδώ είναι η αυτοκρατορία του θανάτου!). Μέσα στο οστεοφυλάκιο, τα οστά είναι ομαδοποιημένα σύμφωνα με τα νεκροταφεία από τα οποία προέρχονταν. Μερικά είναι τοποθετημένα κατά μήκος των διαδρόμων. Άλλα είναι τοποθετημένα σε σχέδια, δημιουργώντας σταυρούς και άλλες εικόνες. Πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και το αντίτιμο θα βρείτε εδώ.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Κατακόμβες Παρισιού

Rue Cremieux

Το τελευταίο κομμάτι της ξενάγησης μας σε αυτό το πρώτο μέρος του οδηγού μας για το Παρίσι, αποτελεί η οδός Cremieux. Βρίσκεται σχετικά κοντά στην Παναγία των Παρισίων. Πρόκειται για ένα μικρό σοκάκι, μήκους 144 μέτρων.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του (part 1)

Ο δρόμος περιστοιχίζεται από πανέμορφα και χρωματιστά κτήρια. Άλλα είναι σε ροζ και άλλα σε μπλε χρωματισμούς και μαγνητίζουν την ματιά του κάθε ταξιδιώτη. Τα σπίτια χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν εργάτες το 1857 και στην ήσυχη αυτή οδό δεν θα δείτε να περνάνε οχήματα, καθώς μόνο πεζοί επιτρέπονται.

Ταξίδι στο Παρίσι και τα Αξιοθέατά του, Rue Cremieux

Σας συνιστούμε να κάνετε μία βόλτα εκεί, να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας με τα πανέμορφα αυτά χρωματιστά κτήρια και να απολαύσετε την αύρα της περιοχής.

Δείτε Επίσης:​