Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Το Στρασβούργο αποτελεί την ιδανικότερη εισαγωγή στην ιδιοσυγκρασιακή Αλσατία, η οποία ισορροπεί σ’ ένα λεπτό τεντωμένο σχοινί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και μεταξύ ενός μεσαιωνικού παρελθόντος κι ενός προοδευτικού μέλλοντος! Κοιτάζοντας πίσω, δεν νομίζω ότι υπήρξε μια στιγμή που δεν είπαμε “ω, κοίτα αυτό”, “ωχ, δεν είναι τόσο όμορφο;” και “είναι αυτό πραγματικό;”, κατά την περιπλάνησή μας στα σοκάκια του Στρασβούργου.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Βλέπεις, κάθε γωνιά, κάθε δρόμος της πόλης κρύβει απαράμιλλη ομορφιά που σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητο/η και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη! Με το μείγμα των παραδοσιακών γαλλικών σπιτιών στη Μικρή Γαλλία (petite France), τον τεράστιο γοτθικό καθεδρικό ναό και το γραφικό κανάλι, το Στρασβούργο θα σε οδηγήσει σ’ ένα ρομαντικό ταξίδι στο παρελθόν και θα σου θυμίσει ένα χωριό με κουτιά σοκολάτας.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Αφέσου στην μαγεία του και μη φοβηθείς να χαθείς στην ιστορική πόλη, σε βεβαιώνουμε δεν θα μπορέσεις να σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες!

Petite France

Η μικρή Γαλλία είναι ένα απ’ τα αξιοθέατα για τα οποία φημίζεται το Στρασβούργο.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Με τα παραδοσιακά κτίρια σε στυλ «Tudor», αγκαλιάζοντας τον ποταμό που την περιτρέχει με λουλούδια, δεν είναι περίεργο που είναι τόσο όμορφη όσο μια καρτ ποστάλ! Στο παρελθόν, οι βυρσοδέψες, οι ψαράδες και οι μυλωνάδες ζούσαν και εργάζονταν εκεί, λόγω της εγγύτητας της περιοχής σε πηγή νερού.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Σήμερα ερχόμαστε εδώ για να θαυμάσουμε τα αναρίθμητα ημι-ξύλινα και πολύχρωμα σπιτάκια της περιοχής, τα οποία διατηρούνται σ’ εξαιρετική κατάσταση και αντανακλώνται τόσο σαγηνευτικά στην επιφάνεια του ποταμού!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Η Πλατεία του Καθεδρικού Ναού

Ότι πιο γοτθικό και περίπλοκο (σε σχεδιασμό) θα βρεις στο Στρασβούργο!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Αν μπορείς να τον δεις σε διάφορες στιγμές της ημέρας τότε σίγουρα θα μαγευτείς απ’ τις διαφορετικές μορφές του, καθώς όταν νυχτώνει το περιλούζει ένα όμορφο φως που τονίζει ακόμη περισσότερο τον γοτθικό του χαρακτήρα!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Ο καθεδρικός ναός, στην καρδιά της πόλης, είναι το σύμβολο της πόλης κι ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στον κόσμο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και φιλοξενεί τρία αρχιτεκτονικά αριστουργήματα:

 • Το υψηλότερο χριστιανικό κωδωνοστάσιο που χρονολογείται απ’ το 1439
 • Το μεγάλο ροζ παράθυρο στην κύρια πρόσοψη πάνω απ’ την είσοδο
 • Το αστρονομικό ρολόι, στο οποίο κάθε μέρα στις 12:30 μ.μ. ακριβώς, εμφανίζονται αυτόματα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζουν μία παρέλαση των αποστόλων μπροστά απ’ τον Χριστό.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Μην παραλείψεις να ανέβεις στην ‘πλατφόρμα’ του καθεδρικού ναού απ’ όπου θα απολαύσεις μία μοναδική θέα της πόλης! Μετά από ανάβαση ακριβώς 332 σκαλοπατιών σε μια σπειροειδή σκάλα, θα έχεις το προνόμιο να ατενίσεις την πόλη απ’ την οροφή του καθεδρικού. Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, είναι πιθανό να δεις και τη γερμανική πλευρά των συνόρων!

Grande Île

Μιας και βρίσκεσαι στον καθεδρικό ναό καιρός να μιλήσουμε και για το Grande Île, στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία. Το Στρασβούργο διασχίζεται απ’ τον ποταμό III (Ιλλ). Η γεωγραφική αυτή πραγματικότητα χωρίζει την πόλη σε πολλά νησιά, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το Grande Île (=Μεγάλο Νησί), το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO απ’ το 1988.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης και το μέρος όπου μπορείς να θαυμάσεις τα σημαντικότερα μνημεία που κάνουν το Στρασβούργο διάσημο. Τα κτήρια στο ιστορικό κέντρο δείχνουν ένα μείγμα γαλλικών και γερμανικών επιρροών, με σχέδια που χρονολογούνται απ’ τους μεσαιωνικούς χρόνους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία βόλτα στο Grand Île ώστε να αποκτήσεις την καλύτερη επισκόπηση της εξέλιξης του Στρασβούργου ανά τους αιώνες.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Αυτή η διαδρομή έχει μήκος μόλις 3 χλμ και καλύπτει τα απαραίτητα αξιοθέατα στο ιστορικό κέντρο. Εδώ θα βρεις τον παγκοσμίου φήμης καθεδρικό ναό του Στρασβούργου (cathédrale Notre-Dame de Strasbourg), 4 μεσαιωνικές εκκλησίες, καθώς και πολλά ξενοδοχεία και παλάτια που χρονολογούνται απ’ τον 18ο αιώνα!

Palais Rohan

Στο Grand Île θα βρεις και το αρχιτεκτονικό διαμάντι, το παλάτι Rohan. Είναι η πρώην κατοικία των πριγκίπων-επισκόπων καικαρδιναλίων του Οίκου του Ροχάν, μιας αρχαίας γαλλικής ευγενούς οικογένειας με καταγωγή από τη Βρετάνη. 

Είναι ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο στην πόλη και βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου. Απ’ την ολοκλήρωσή του το 1742, το παλάτι έχει φιλοξενήσει αρκετούς Γάλλους μονάρχες, όπως ο Λουδοβίκος ΙΕ ́, η Μαρία Αντουανέτα, ο Ναπολέων και η Ζοζεφίνα και ο Κάρολος Ι’.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Η αρχιτεκτονική του σύλληψη και η εικονογραφία του είχαν σκοπό να υποδείξουν την επιστροφή του Ρωμαιοκαθολικισμού στην πόλη, η οποία κυριαρχούνταν απ’ τον Προτεσταντισμό για τους δύο προηγούμενους αιώνες. Έτσι, τα διαμερίσματα του ιεράρχη βλέπουν στον καθεδρικό ναό, στα βόρεια, και πολλά απ’ τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι πίνακες αντικατοπτρίζουν το καθολικό δόγμα. 

Σήμερα στους χώρους του θα βρεις τρία απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του Στρασβούργου: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και το Μουσείο Καλών Τεχνών.

Επίσκεψη στις Μεσαιωνικές Εκκλησίες

Μετά τον καθεδρικό ναό, κατευθύνσου στις 4 μεσαιωνικές εκκλησίες του Grande Île και στην υπέροχη εκκλησία του Αγίου Παύλου (église Saint-Paul):

 • Εκκλησία του Αγίου Θωμά (église Saint-Thomas), η οποία στεγάζει ένα ταφικό αριστούργημα μπαρόκ τέχνης: τον τάφο του στρατάρχη της Σαξονίας (tombeau du Maréchal de Saxe).
 • Εκκλησία Saint-Pierre-le-Vieux, το πρώτο μεγάλο χριστιανικό κτήριο στο Στρασβούργο.
 • Εκκλησία Saint-Pierre-le-Jeune για να δεις υπέροχες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

 • Εκκλησία Saint-Etienne χαρακτηρισμένη ως ιστορικό μνημείο.
Πλατεία Γουτεμβέργιου (Place Gutenberg)

Αν διαβάζεις συχνά τα ταξίδια μας, θα ξέρεις ήδη ότι ο διάσημος εφευρέτης του τυπογραφείου κατάγεται απ’ την γερμανική πόλη του Μάιντζ. Παρόλα αυτά, πολλοί δεν ξέρουν ότι ο Γουτεμβέργιος έζησε για 10 ολόκληρα χρόνια στο Στρασβούργο. Έτσι, η πόλη προς τιμήν του έφτιαξε άγαλμά του στην πλατεία, όπου απ’ τον Μεσαίωνα εως και τον 18ο αιώνα βρισκόταν το διοικητικό και πολιτικό κέντρο της πόλης.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Μάλιστα, σήμερα μπορείς να δεις το αναγεννησιακό κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σου προτείνουμε να κάτσεις για ποτό ή καφεδάκι στις πολλές υπαίθριες καφετέριες/μπαρ που υπάρχουν εκεί!

Μονοήμερη Απόδραση στο Μάιντζ/Μάιντς (Mainz) στην πόλη του Γουτεμβέργιου, του κρασιού και του καρναβαλιού

Πλατεία Κλέμπερ (Place Kléber)

Μια άλλη διάσημη πλατεία, αν όχι η πιο σημαντική της πόλης, είναι η κύρια δημόσια πλατεία του Στρασβούργου, η πλατεία Kléber.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Είναι το σημείο συνάντησης για τους ντόπιους σε μεγάλες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και το μέρος όπου τα Χριστούγεννα θα θαυμάσεις το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Γύρω απ’ την πλατεία υπάρχει ένα ροζ κτήριο από ψαμμίτη που χρονολογείται στο 1770, το Aubette. Το όνομά του προέρχεται απ’ το γεγονός ότι οι στρατιώτες πήγαιναν εκεί κάθε μέρα τα ξημερώματα για να ζητήσουν τις εντολές αποστολής τους. Σήμερα θεωρείται ιδανικό σημείο για τους λάτρεις των αγορών αλλά ακόμη κι αν δεν θες να αγοράσεις κάτι, δεν θα βρεις εύκολα καλύτερο σημείο για να ζήσεις και να καταλάβεις την ατμόσφαιρα της πόλης.

Maison Kammerzell

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο αλλά και μαγευτικό κτήριο, σ’ ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για ένα σπίτι που ακολουθεί την τυπική αρχιτεκτονική της Αλσατίας, δηλαδή ημι-ξύλινη διαρρύθμιση. Στα δοκάρια του θα διακρίνεις ξύλινα γλυπτά που απεικονίζουν κοσμογονικές ή ιερές σκηνές, όλα τα σημάδια του ζωδιακού κύκλου και μερικές εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Καρλομάγνος και ο Καίσαρας.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως εστιατόριο και σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις και ιδίως την σπεσιαλιτέ του, το λάχανο τουρσί με τρία ψάρια, των οποίων η συνταγή φυλάσσεται με ζήλο απ’ τον σεφ!

Ponts Couverts (Σκεπαστές Γέφυρες)

Κοντά στη Μικρή Γαλλία, θα βρεις και τις περίφημες σκεπαστές γέφυρες του Στρασβούργου, οι οποίες έχουν διατηρήσει το όνομά τους παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πλέον στέγη!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Αρχικά, χτίστηκαν για να χρησιμεύσουν ως προμαχώνας για την ενίσχυση της οχύρωσης στις πλωτές οδούς. Σκοπός ήταν να συνδέσουν τους 3 μεσαιωνικούς πύργους που θα συναντήσεις στην περιοχή.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Barrage Vauban (Φράγμα Vauban)

Μόλις λίγα μέτρα απ’ την περιοχή των σκεπαστών γεφυρών θα βρεις το φράγμα Vauban. Χτίστηκε για να προστατεύσει το Στρασβούργο, όταν οι σκεπαστές γέφυρες ήταν πια παρωχημένες, λόγω της αναβάθμισης του ρόλου του πυροβολικού. Το φράγμα έδωσε την δυνατότητα, φράζοντας τις καμάρες του, να ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού Ill. Αυτό συντελούσε στη συνέχεια στο να πλημμυρίζουν τα γύρω χωράφια και έτσι να παγιδεύονται οι εχθροί στη λάσπη.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Σήμερα μπορείς να διασχίσεις το ποτάμι περνώντας μέσα απ’ το φράγμα, χάρη σ’ έναν διάδρομο όπου αποθηκεύονται πολλά αγάλματα gargoyle (γοτθικά γκροτέζικα αγάλματα).

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις είναι να ανέβεις στην οροφή, απ’ όπου θα βρεις μία υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης! Είναι το ιδανικό σημείο για να θαυμάσεις τον λαβύρινθο των καναλιών του Στρασβούργου, τις σκεπαστές γέφυρες και τη Μικρά Γαλλία!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Θες να δεις πώς ρυθμίζονται τα διάφορα επίπεδα του νερού στο Στρασβούργο; Τότε πήγαινε στη Petite France, στο Ecluse de la Petite France. Εκεί θα δεις το τουριστικό πλοίο να περνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, να μπαίνει ανάμεσα στις ξύλινες πόρτες και το νερό να ανεβαίνει, ώστε να μπορέσει το πλοίο να μπει με ασφάλεια στο κομμάτι του ποταμού, όπου η στάθμη είναι υψηλότερη!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Parc de l’Orangerie

Αν κουράστηκες απ’ την βόλτα στα στενά και μικρά σοκάκια, τότε σου προτείνουμε να κάνεις βόλτα στο πάρκο Orangerie για ένα διάλειμμα γεμάτο με καθαρό αέρα. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πάρκο της πόλης με περισσότερα από 26 εκτάρια. Μπορείς να απολαύσεις την μεγάλη λίμνη που θα βρεις στον χώρο και να νοικιάσεις κανό, ώστε να την εξερευνήσεις ακόμη καλύτερα.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Τέλος, εδώ είναι το ιδανικό σημείο για να παρατηρήσεις το εμβληματικό ζώο της Αλσατίας: τον πελαργό. Θα εντοπίσεις τις φωλιές τους στην κορυφή πολλών δέντρων κατά τη διάρκεια όλων των εποχών! Εναλλακτικά, σου προτείνουμε να επιλέξεις το πάρκο des Moulins, το οποίο περιβάλλεται απ’ τον ποταμό.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Ο χώρος πρασίνου εκεί θα σου προσφέρει ανάσες δροσιάς και ταυτόχρονα θα μπορείς να απολαύσεις την αρχιτεκτονική της Μικράς Γαλλίας να αντικατοπτρίζεται στα γαλανά νερά του ποταμιού!

Χριστούγεννα στο Στρασβούργο
Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου (Christkindelsmärik)

Το Christkindelsmärik είναι η παλαιότερη και πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γαλλία.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Περισσότερα από 300 πάγκοι είναι διάσπαρτοι σε δώδεκα τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας του καθεδρικού ναού και κατά μήκος της πλατείας Broglie. Υπάρχουν φυσικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάθε είδους χειροτεχνήματα καθώς και τοπικά προϊόντα.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες σ’ έναν μόνο μήνα, οπότε πρέπει να περιμένεις ότι θα συναντήσεις αρκετό κόσμο! Πάρε μια καλή ανάσα και άφησε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σε διαπεράσει και όλα θα πάνε καλά! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι βιτρίνες των κεντρικών εμπορικών δρόμων είναι διακοσμημένες με μεγαλοπρεπή χριστουγεννιάτικα φώτα.

Και για τους λάτρεις του φαγητού, υπάρχει μια ειδική χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, στην πλατεία της ψαραγοράς και στη βεράντα του παλατιού Rohan. Συγκεντρώνει όλες τις συντεχνίες: αρτοποιούς, αγρότες, αμπελουργούς, οινοποιούς, βιοτέχνες ζυθοποιούς… ότι μπορείς να φανταστείς! Απόλαυσε ένα ολόζεστο κρασί ή μια μπύρα απ’ την Αλσατία συνοδευόμενη από λίγο φουά γκρα για να προθερμάνεις το στομάχι σου ενόψει Χριστουγέννων.

Οι 10 πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

Φαγητό – ποτό

Μία εκδρομή στο Στρασβούργο δε θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν περιλαμβάνει και εκλεκτό φαγητό και ποτό! Σου συνιστούμε να επιλέξεις ένα απ’ τα πολλά αλστατικά winstub που θα βρεις στην πόλη. Θα βρεις το Winstub στα στενά σοκάκια της Petite France και εκεί μπορείς να γευτείς ξινολάχανο, πίτα φλαμπέ (flammkuche), baeckeofe και για γλυκό το διάσημο kougelhopf.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Ορισμένες απ’ τις προτάσεις μας είναι τα winstub: Tire-Bouchon, Mun’s (για τους λάτρεις του τυριού Munster) και το la Petite Mairie (εδώ θα βρεις 8 διαφορετικά είδη σπιτικής πίτας φλαμπέ).

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Μην παραλείψεις να συνοδέψεις το γεύμα σου με καλό γαλλικό κρασί (εξάλλου η περιοχή φημίζεται για το κρασί της) ή ακόμη και να επισκεφτείς το Terres a vin για γευσιγνωσία κρασιού. Για μια δόση σοκολάτας, κατευθύνσου στη σοκολατοποιία Jacques Bockel.

Εναλλακτικά, και εάν διαθέτεις χρόνο, μπορείς να εξερευνήσεις την διαδρομή του κρασιού της Αλσατίας. Είναι η παλαιότερη διαδρομή κρασιού στη Γαλλία.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Έτσι, απ’ το Tann έως το Marlenheim, αυτή η διαδρομή 170 χιλιομέτρων θα σε μεταφέρει στις κοινότητες της Αλσατίας για να γευτείς και να απολαύσεις εξαιρετικό τοπικό λευκό κρασί. Θα βρεις περισσότερα από 300 οινοποιεία και 67 οινοπαραγωγικούς δήμους, μερικοί απ’ τους οποίους αποτελούν μερικά απ’ τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Τι πρέπει να κάνεις; Μα να επισκεφτείς φυσικά τα κελάρια κρασιών, να κάνεις μια βόλτα στους αμπελώνες και τα χωριά και φυσικά να δοκιμάσεις κρασί. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, με τις πολυάριθμες εκθέσεις κρασιού που διοργανώνονται στα χωριά! Ορίστε και μία λίστα με τις αγαπημένες μας επιλογές:

 • Achillée: αυτός ο βιολογικός αμπελώνας εργάζεται μόνο με το χέρι και θα βρεις δωρεάν γευσιγνωσία 5 κρασιών!
 • Agapeστο Riquewihr: προσφέρει δωρεάν γευσιγνωσία κρασιού διάρκειας 30 λεπτών.
 • Dischler: βρίσκεται μόλις 25 λεπτά έξω απ’ το Στρασβούργο και προσφέρει μια γευσιγνωσία cremant και 3 άλλων κρασιών της επιλογής σου. Σίγουρα θα δυσκολευτείς να διαλέξεις, καθώς η λίστα περιλαμβάνει τα καλύτερα κρασιά της Αλσατίας.
Εκδρομές Γύρω απ’ το Στρασβούργο

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν λίγες μέρες παραπάνω στο Στρασβούργο, τότε πρέπει να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας και να ανακαλύψουν την υπέροχη αλσατική ύπαιθρο.

Ανακαλύπτοντας την Γοητευτική Κολμάρ (Colmar)

Πρώτη-πρώτη στη λίστα φιγουράρει -ποια άλλη;- η διάσημη Κολμάρ. Η όμορφη πόλη βρίσκεται στην καρδιά της Αλσατίας.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Η πόλη περιβάλλεται από αμπελώνες και βρίσκεται στη Διαδρομή του Vins d’Alsace. Στην πόλη μπορείς να δοκιμάσεις νόστιμα κρασιά και να απολαύσεις όμορφα ημι-ξύλινα σπίτια (όμοια με αυτά του Στρασβούργου), κανάλια της πόλης και ωραία μουσεία. Στην Κολμάρ θα βρεις τη συνοικία «Μικρή Βενετία» (La Petite Venise), η οποία ονομάζεται έτσι επειδή υπάρχουν αμέτρητα κανάλια.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Τα μικρά κανάλια με τα χρωματιστά σπίτια θυμίζουν το κέντρο της Βενετίας. Τα πολύχρωμα σπίτια είναι χτισμένα στο τυπικό αλσατικό αρχιτεκτονικό στυλ. Στην περιοχή Vieux Colmar θα βρεις τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης. Το κεντρικό σημείο του κέντρου είναι η εκκλησία Collégiale Saint-Martin. Αυτή η γοτθική εκκλησία χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι χτισμένη σε όμορφο γοτθικό στιλ.

Ένα άλλο σημείο αναφοράς της πόλης είναι Το Maison Pfister και πρόκειται για ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά σπιτάκια της πόλης, ακολουθώντας το γερμανικό αναγεννησιακό στυλ.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Το σπίτι αποτελείται από πολλά ξύλινα panels και κάγκελα και υπάρχουν διάφορες ζωγραφιές μυθικών και βιβλικών μορφών.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Κολμάρ

Στην πόλη οργανώνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά. Πραγματοποιείται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και βρίσκεται στη μέση του κέντρου της πόλης.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Η πόλη είναι όμορφα φωτισμένη και στολισμένη και θα νομίζει ότι έχεις μπει σ’ ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Ανακάλυψε τους πάγκους που κατακλύζουν την αγορά και δοκίμασε νόστιμες αλσατικές σπεσιαλιτέ.

Ο Aπόλυτος Oδηγός για μία Eπίσκεψη στην Kοιλάδα του Λίγηρα

Το Μεσαιωνικό Στολίδι του Eguisheim

Ακριβώς νότια της Κολμάρ βρίσκεται το Eguisheim. Το χωριό της Αλσατίας είναι χτισμένο σε κύκλους γύρω από ένα κάστρο του 13ου αιώνα και έτσι έχει ένα πολύ πρωτότυπο σχήμα. Το Eguisheim περιβάλλεται πλήρως από αμπελώνες, όπου καλλιεργούνται τα δύο καλύτερα κρασιά της Αλσατίας. το Eisberg και το Pfersigberg. Το κρασί διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Αλσατία και ειδικότερα στο Eguisheim.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Τα σταφύλια εισήχθησαν απ’ τους Ρωμαίους τον 4ο αιώνα και καλλιεργήθηκαν για αιώνες. Μετά από μια παρακμή της αμπελουργίας στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει ακμάσει και πάλι τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σε αυτό!

Φτάνοντας στο Eguisheim, αισθάνεσαι αμέσως σαν να βρίσκεσαι σε παραμύθι. Αυτό το παραδοσιακό αγροτικό γαλλικό χωριό ψηφίστηκε ως το καλύτερο χωριό στη Γαλλία το 2013 για το κρασί, την συναρπαστική ατμόσφαιρα και την ιστορική του γοητεία.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Το Eguisheim είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα χωριά κατά μήκος της διαδρομής του κρασιού της Αλσατίας και σίγουρα αξίζει μια στάση! Το κέντρο είναι πεζοδρομημένο, οπότε είναι πολύ ευχάριστο να περπατάς.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Οι δρόμοι του μεσαιωνικού κέντρου του χωριού τρέχουν σαν ομόκεντροι κύκλοι. Οι δύο πιο όμορφοι δρόμοι του χωριού είναι η Grand Rue και η Rue du Rempart Nord. Εκεί θα δεις πολλά αλσατικά σπίτια με ημι-ξύλινη αρχιτεκτονική γεμάτα μ’ όμορφα ανθισμένα περβάζια. Δεν είναι εξάλλου περίεργο που το Eguisheim έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία για τα λουλούδια του!

Τα κτήρια είναι όμορφα διατηρημένα και η αρχιτεκτονική του χωριού είναι συναρπαστική. Αξιοσημείωτες κατασκευές περιλαμβάνουν την Εκκλησία του Saint-Pierre-et-Saint-Paul , ένα γοτθικό κτήριο που χτίστηκε το 1220, και το Κάστρο του Αγίου Λέοντα Θ’ (Leone IX). Δίπλα στο κάστρο υπάρχει ένα παρεκκλήσι και μια αναγεννησιακή βρύση, που φέρουν και το όνομά του.

Το Riquewihr και τα ημι-ξύλινα σπίτια του 13ου έως του 18ου αιώνα

Παρότι το Riquewihr φημίζεται για τους αμπελώνες του, το χωριό δεν έχει να προσφέρει μόνο αυτό.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Στο κέντρο του χωριού, με τα αμέτρητα εστιατόρια και τις κάβες, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για γλέντι και απόλαυση!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Το χωριό περιβάλλεται από μεσαιωνικό τείχος και σίγουρα το κέντρο του αποτελεί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της μεσαιωνικής του ιστορίας.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Εκτός απ’ τα εντυπωσιακά μικρά σοκάκια και τα ημι-ξύλινα σπίτια που χρονολογούνται απ’ τον 13ο αιώνα μέχρι και τον 18ο, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να απολαύσεις το περίτεχνο Dolder του 13ου αιώνα, το οποίο είναι και το αρχιτεκτονικό ορόσημο της πόλης.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Aυτή η οχυρή πύλη της πόλης διαθέτει ένα καμπαναριό ύψους 25 μ., το οποίο προσδίδει ένα διπλό πρόσωπο στο χωριό, ένα μαχητικό προς τα έξω και ένα γοητευτικό προς τα μέσα!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Πύργος των Κλεφτών με τον θάλαμο βασανιστηρίων. Παλαιότερα χρησίμευε ως φυλακή. Τέλος, το Μουσείο Επικοινωνίας (Musée de la Communication) έχει ιδιαίτερη σημασία και στεγάζεται στο λεγόμενο κάστρο της Βυτεμβέργης. Το μουσείο αυτό είναι μια ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψεις πώς λειτουργούσαν τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες στην Αλσατία.

Ταξίδι στην Απαστράπτουσα Φύση της Νότιας Γαλλίας

Εξερευνώντας το Obernai

Μια όμορφη πόλη σαν καρτ ποστάλ, το Obernai έχει πολλά υπέροχα μεσαιωνικά σπίτια που πλαισιώνουν τα στενά δρομάκια και τις μικρές ανοιχτές πλατείες καθώς και πολλά αξιόλογα κτίρια και ιστορικά μνημεία. Τα περισσότερα απ’ τα σημαντικότερα σημεία βρίσκονται γύρω ή κοντά στην κεντρική πλατεία του Obernai.

Eguisheim

Πολλά απ’ τα σπίτια είναι βαμμένα με τα υπέροχα χρώματα που είναι χαρακτηριστικά της Αλσατίας. Κάθε σπίτι έχει διαφορετικό χρώμα, διαφορετικά σχέδια δοκών και διαφορετικά χρώματα παραθυρόφυλλων.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που θα αξίζει να ανακαλύψεις:

 • Το Καμπαναριό (απέναντι απ’ το τουριστικό γραφείο) είναι ένας πύργος ύψους 60 μέτρων που κάποτε ήταν το καμπαναριό (Beffroi d’Obernai) και σήμερα είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα απ’ το Παρεκκλήσι της Παναγίας του 13ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στους αιώνες που πέρασαν ως παρατηρητήριο της πόλης.

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

 • Στη Rue des Pelerins (Οδός Προσκυνητών) υπάρχει ένα ρομανικό σπίτι που χτίστηκε το 1240.
 • Το «πηγάδι των έξι κουβάδων» (le puits à six seaux) είναι αναγεννησιακού ρυθμού πηγάδι του 16ου αιώνα με κολώνες κορινθιακού ρυθμού και έξι κουβάδες να κρέμονται από τον θόλο του, ο καθένας φυτεμένος με λουλούδια. Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου και δίνει μια γοητευτική εικόνα με το πηγάδι στο πρώτο πλάνο και την εκκλησία στο βάθος.
 • Οι οχυρώσεις του Obernai περιβάλλουν την πόλη. Συνολικά έχουν μήκος 1400 μ. με 20 πύργους και 4 πύλες και υπάρχει ένας ευχάριστος δεντρόφυτος περίπατος που διατρέχει όλο το εξωτερικό του μεσαιωνικού τείχους -αξίζει να το εξερευνήσεις!
 • Το ανταλλακτήριο καλαμποκιού του Obernai (La Halle au blé) χτίστηκε το 1554 σε αναγεννησιακό στιλ με μια πινελιά γοτθικού και είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει στοές και μια ψηλή απότομη οροφή. Στις αρχές του 17ου αιώνα, στο ισόγειο φυλασσόταν το αλάτι, στην πώληση του οποίου είχε μονοπώλιο η πόλη!

Ταξίδι στο Στρασβούργο στην πανέμορφη Αλσατία

 • Η κεντρική αγορά είναι μια υπέροχη πλατεία στην καρδιά της πόλης. Το καμπαναριό και το δημαρχείο βρίσκονται στη μία άκρη και το ανταλλακτήριο καλαμποκιού στο άλλο, και ανάμεσα στα δύο υπάρχουν πολλά υπέροχα ημι-ξύλινα σπίτια. Το δημαρχείο είναι ένα κτήριο με όμορφες αναλογίες που ενσωματώνει πολλά χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος όπως ένα μικρό πέτρινο μπαλκόνι.
 • Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου (l’eglise saints-Pierre-et-Paul), χτισμένη από κόκκινη πέτρα με επιβλητική πρόσοψη και ψηλούς πύργους με διακοσμητικούς πύργους εκατέρωθεν της εισόδου!
 

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: