Δύο Θεματικά Πάρκα της Βορείου Ελλάδας που Αξίζουν της Προσοχής σου
Ο τομέας των θεματικών πάρκων τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στον εγχώριο τουρισμό, με πρωτότυπες και καλοδουλεμένες ιδέες που συχνά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και μάλιστα οδηγούν, μέσω της βιωματικής και διαδραστικής τους εμπειρίας, σε μία καλύτερη εντύπωση των πληροφοριών που παρέχουν. Τα πάρκα αυτά αν και υπάρχουν για αρκετά χρόνια δεν είναι τόσο προβεβλημένα και συχνά μόνο κάτοικοι των τριγύρω περιοχών γνωρίζουν γι’ αυτά!
Vagonetto: Μία ξεχωριστή ξενάγηση στην σκιά του Παρνασσού
Διαλέξαμε δύο εξαιρετικά, κατά την γνώμη μας, πάρκα της Βορείου Ελλάδας και στα παρουσιάζουμε ως έμπνευση για μελλοντικά σου ταξίδια και αποδράσεις!
1. Πάρκο του Αριστοτέλη
Ο πασίγνωστος φιλόσοφος γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, ένα μέρος που έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω του διάσημου αυτού αρχαίου!
Το “άλσος του Αριστοτέλη”, όπως αποκαλείται διαφορετικά, αποτελεί το μοναδικό θεματικό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον κόλπο της Ιερισσού, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. Το 1956, αποφασίστηκε εκεί να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Αριστοτέλη για να τιμήσει τον πολυπράγμονα αυτόν άνθρωπο! Βέβαια, αρχικά το άγαλμα φαίνεται να στήθηκε εκεί επειδή όταν αποφασίστηκε η τοποθέτησή του οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονταν εκεί!
Το πάρκο φιλοξενεί μία σωρεία από πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που έχουν σχεδιαστεί με βάση τους φυσικούς νόμους που διατύπωσε και εξήγησε κυρίως στο έργο του “Φυσικά ή Φυσικής Ακροάσεως”. Το πάρκο του Αριστοτέλη, λοιπόν, στόχο έχει να προσφέρει δραστηριότητες που σχετίζονται με την επαφή με διάφορα φυσικά φαινόμενα αλλά και τους μηχανισμούς που βοηθούν στην κατανόησή τους, όπως αυτά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν απ’ τον Αριστοτέλη.
Έτσι μην παραλείψεις να ‘παίξεις’ εσύ και τα παιδιά σου μ’ ένα γρανιτένιο μουσικό όργανο βάρους πέντε τόνων, να προκαλέσεις εντυπωσιακές δίνες σ’ έναν σωλήνα νερού, να δημιουργήσεις οπτικές ψευδαισθήσεις με την χρήση περιστρεφόμενων δίσκων και άλλα πολλά!
Το πάρκο εκτός απ’ αυτόν τον θεματικό του χαρακτήρα έχει και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς στις εκτάσεις του θα βρεις και ένα τμήμα απ’ τον πύργο του Μαδέμ Αγά που σώζεται μέχρι και σήμερα. Ο πύργος αυτός λειτουργούσε στην Οθωμανική περίοδο ως κέντρο διοίκησης των μεταλλείων που βρίσκονταν στην περιοχή.
Αν θες να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στο πάρκο με περπάτημα, επαφή με την φύση αλλά και ιστορία τότε σου προτείνουμε να περπατήσεις στα ‘χνάρια’ του Αριστοτέλη! Τι είναι αυτό ακριβώς; Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, ο οποίος δημιούργησε ένα εντυπωσιακό περιπατητικό μονοπάτι μήκους 14 χλμ που συνδέει το Πάρκο του Αριστοτέλη με τα αρχαία Στάγειρα!
2. Oχυρό Λίσσε: ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Στο χωριό Οχυρό στην Δράμα θα βρεις ένα κατάλευκό κτίσμα που λαμποκοπά κάτω απ’ το ευεργετικό φως του ήλιου. Είναι δύσκολο να μην παρατηρήσεις το οχυρό, καθώς κεντρίζει την προσοχή η ολόλευκή του όψη σ’ έναν καταπράσινο φόντο! Πρόκειται για το πάρκο Λίσσε, όπου εκεί βρισκόταν το ομώνυμο οχυρό, που αποτελούσε τμήμα της Γραμμής Μεταξά και συμμετείχε δυναμικά στην Μάχη των Οχυρών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εργασίες ανάδειξης του χώρου οδήγησαν σ’ ένα ταιριαστό πάντρεμα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, καθώς η ιστορία συναντά αρμονικά την τεχνολογία!
Υπολογιστές, τάμπλετς, παιχνίδια προσημείωσης, οθόνες παρακολούθησης, κάμερες και ενημερωτικές διαδικτυακές δράσεις, δημιουργούν μία αρμονική σύνθεση στις εγκαταστάσεις του οχυρού, το οποίο σε βάθος 300 μ. διαθέτει δαιδαλώδεις στοές, φιλοξενεί παλιά αντικείμενα των στρατιωτών και αξιωματικών, αναπαραστάσεις θαλάμων, όπου διαβιούσαν οι στρατιώτες και ο διοικητής του οχυρού αλλά και φωτογραφικές απεικονίσεις των μαχών. Το οχυρό Λίσσε κατασκευάστηκε το 1936 και αποτελείται από τέσσερις ομάδες στοών (χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγειες σήρραγγες που ξεπερνούν τα 950 μέτρα και συνολική υπόγεια έκταση 790 τμ. Σήμερα, επισκέψιμη είναι μόνο μία χελώνη. Οι εκθεσιακοί χώροι της χελώνης περιλαμβάνουν το δωμάτιο του διοικητή και υπασπιστή, το δωμάτιο χαρτών και επικοινωνιών, τον χώρο επισκόπησης της μάχης, το πυροβολείο και τη δεξαμενή νερού.
Επίσης, υπάρχει χώρος με ψηφιακά εκθέματα, όπως η μορφολογία και η γεωγραφία του οροπεδίου Νευροκοπίου, οι πρωταγωνιστές, τα όπλα της συμπλοκής, το χρονικό της μάχης, η οργάνωση του οχυρού αλλά και παρουσίαση της 24ωρης ζωής σ’ ένα οχυρό σε καιρό ειρήνης και πολέμου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως εγχείρημα του πάρκου εμφανίζεται αλλού, εκεί όπου βιωματική εμπειρία και τεχνολογία συναντιούνται με σκοπό να προειδοποιήσουν για την ψυχολογική επίπτωση του πολέμου στους υπερασπιστές των οχυρών αλλά και να δώσουν ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα. Το παιχνίδι αποκαλείται ‘follow the fox’ (ακολούθησε την αλεπού). Πρόκειται για ένα παιχνίδι προσομοίωσης, όπου μια ομάδα παιχτών θα εισέρχεται για 24 ώρες εντός του οχυρού (μετά από μίνι εκπαίδευση). Στη συνέχεια θα λαμβάνει στρατιωτικό σακίδιο, στολή, γάντια, κράνος, μάσκα αερίων, και εκεί θα ‘βιώνει’ την τριήμερη μάχη του οχυρού που έλαβε χώρα απ’ τις 6 έως τις 9 Απριλίου 1941.
Είναι ένα παιχνίδι ρόλων, όπου οι επισκέπτες καλούνται να υποδυθούν τους υπερασπιστές του οχυρού, εκτελώντας συγκεκριμένα καθήκοντα. Το ‘όπλο’ των επισκεπτών θα είναι ένα tablet και τα ‘πυρομαχικά’ τους οι ψηφιακές εντολές που θα λαμβάνουν απ’ τους συντονιστές του παιχνιδιού. Με την παρότρυνση του «follow the fox», οι επισκέπτες καλούνται να ακολουθήσουν τα γεγονότα που σημάδεψαν το οχυρό και κυρίως να σκεφτούν με βάση τα συναισθήματα που δημιουργούν αυτά.
Δεν είναι παρά μόλις δέκα χρόνια που το οχυρό Λίσσε έχει μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο μουσείο και ταυτόχρονα αποτελεί το μοναδικό θεματικό πάρκο της χώρας που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, η εξαιρετική δουλειά που έγινε σε τεχνολογικό εξοπλισμό και έργα υποδομής για τη μετατροπή του οχυρού Λίσσε σ’ ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο το συγκαταλέγουν ανάμεσα στα καλύτερα του είδους του.
Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων η νέα αυτή διαδραστική εμπειρία του πάρκου ακόμη δεν έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, αλλά ελπίζουμε πως σύντομα θα γίνει πραγματικότητα ώστε να έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση αυτής της βιωματικής εμπειρίας!