Τρίκαλα Θεσσαλίας και Αξέχαστες Εκδρομές στη Φύση
Έχοντας ως βάση μας την εντυπωσιακή και καινοτόμα πόλη των Τρικάλων, απολαμβάνουμε παρέα γειτονικές εκδρομές στη φύση και μία σειρά από μοναδικά αξιοθέατα. Η περιοχή των Τρικάλων, έχει συνδυαστεί περισσότερο στο μυαλό μας ως κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, όμως ένα ταξίδι στην ορεινή Θεσσαλία αξίζει ιδιαίτερα και κατά την περίοδο της άνοιξης!
Τρίκαλα και βυζαντινό κάστρο
Με τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, να διατρέχει την πόλη, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας βρίσκονται στη δυτικό τμήμα της περιφέρειας. Η πόλη έχει μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα αλλά και αρκετά μέρη για διασκέδαση.
Ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που θα αντικρίσεις είναι το κάστρο της πόλης, καθώς θα προσφέρει εντυπωσιακή θέα στα Τρίκαλα και έτσι από την κορφή μπορείς να αποκτήσεις μία γενική εικόνα της περιοχής. Κατασκευάστηκε απ’ τον Ιουστινιανό στην ακρόπολη της Τρίκκης ενώ αργότερα ένα ρολόι προστέθηκε απ’ τους Οθωμανούς σ’ έναν απ’ τους πύργους του. Σημείωσε ότι το ρολόι που θα δεις σήμερα στο κάστρο προστέθηκε το 1936 από τον τότε δήμαρχο της πόλης.
Το Κόσμημα: Η Κεντρική γέφυρα
Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο των Τρικάλων δεν είναι άλλο απ’ την κεντρική πεζογέφυρα που περνάει πάνω απ’ τον ποταμό Ληθαίο και αποτελεί συνδετικό κρίκο της πόλης. Η γέφυρα ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, ενώ η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε το 1888 από Γάλλους μηχανικούς, που εμπνεύστηκαν από μεγαλύτερες γέφυρες του Σηκουάνα.
Σε κοντινή απόσταση από εκεί θα βρεις και την λεγόμενη γέφυρα του Ασκληπιού, την οποία συνοδεύει και το ομώνυμο άγαλμα.
Η Μοναδική Παλιά Πόλη – Τρίκαλα Θεσσαλίας
Η μοναδική αυτή πλευρά των Τρικάλων αποτελείται απ’ τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Το Βαρούσι βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 η περιοχή αυτή θεωρούταν η πιο αριστοκρατική της πόλης. Τα παλιά βαρουσιώτικα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα και οι πολυάριθμες εκκλησίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση της εποχής, η οποία ήταν αποτέλεσμα των εμπορικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων των ντόπιων. Εδώ θα βρεις ανεπανάληπτης ομορφιάς αρχοντικά, με περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς αλλά και μακριές μαρκίζες.
Σ’ αυτή τη γειτονιά μπορείς να επισκεφτείς και κάποιους από τους ναούς που σώζονται μέχρι τις ημέρες μας και είναι από τους παλαιότερους της πόλης. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: οι Άγιοι Ανάργυροι (τοιχογραφίες του 1575), ο Άγιος Δημήτριος (πριν το 1588) και ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης.
Εάν βρεθείς στα Τρίκαλα Θεσσαλίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μη ξεχάσεις να επισκεφτείς και το γνωστότατο πλέον μύλο των ξωτικών. Θα συναρπάσει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Πληροφορίες θα βρείς εδώ.
Μονοήμερες Κοντινες Εκδρομές στη Φύση
Τα Τρίκαλα προσφέρουν τη δυνατότητα για κοντινές εκδρομές στην περιοχή, με ιδιαίτερα παρθένα φύση. Η παρακάτω περιήγησή μας σε ορισμένους από αυτούς, θα σε πείσουν γι’ αυτό.
Εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα
Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο αναγνωρίσιμες λίμνες στη Ελλάδα, με χαρακτηριστικό φυσικό κάλλος. Είναι μία τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από την κατασκευή φράγματος στη θέση Κακαβάκια. Εμπνευστής του έργου θεωρείται ο Νικόλαος Πλαστήρας, όταν το 1925 επισκέφτηκε την περιοχή. Η ολοκλήρωση του φράγματος έγινε το 1959.
Η λίμνη περιστοιχίζεται από σωρεία ελάτων που προσδίδουν μία άγρια ομορφιά στην περιοχή. Αξίζει να διασχίσεις τον δρόμο που κυκλώνει την λίμνη και να εντοπίσεις τα καλύτερα σημεία για φωτογράφηση. Κάνε μία στάση στο φράγμα για να εντυπωσιααστείς με το ανθρώπινο αυτό επίτευγμα και τη φυσική γοητεία των ήσυχων νερών.
Τέλος, στη δυτική πλευρά της λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι, βρίσκεται ένας πρωτότυπος βοτανικός κήπος. Στην έκτασή του θα βρεις πληροφορίες όχι μόνο για τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο Βοτανικός Κήπος του Νεοχωρίου κατασκευάστηκε το 1998 και έχει συνολική έκταση 10 στρέμματα.
Εντυπωσιακά Μετέωρα και καφέ στην Καλαμπάκα
Μία άλλη μονοήμερη εκδρομή που μπορείς να πραγματοποιήσεις από την περιοχή των Τρικάλων είναι αυτή στα απόκοσμα Μετέωρα. Οι βράχοι των Μετεώρων στέκονται για χιλιάδες χρόνια αγέρωχοι στην περιοχή και μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη με την άγρια και θελκτική τους ομορφιά.
Εκεί δημιουργήθηκαν εντυπωσιακά μοναστηριακά κέντρα και η περιοχή σήμερα αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό εκκλησιαστικό προορισμό μετά το Άγιο Όρος. Η χρονολογία του πρώτου μοναστηριού στους βράχους αυτούς είναι άγνωστη, με την πρώτη επιβεβαιωμένη μαρτυρία να εντοπίζεται στο 1020 μ.Χ., όταν και ιδρύθηκε η μονή της Μεταμορφώσεως.
Συνολικά υπήρξαν 30 μοναστήρια στα Μετέωρα και σήμερα λειτουργούν μόλις τα 6. Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πανέμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες θα βρεις στις μονές της Μεταμορφώσεως (γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο), των Αγίων Πάντων (γνωστή και ως μονή Βαρλαάμ) και του Αγίου Στεφάνου.
Κατά την επίσκεψή σου στις μονές, αξίζει να προσέξεις και τους μηχανισμούς (ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια) που βρίσκονται ακόμη στη θέση τους. Χρησιμοποιούνταν για επικοινωνία και ανεφοδιασμό και σταδιακά εγκαταλείφθηκαν από το 1920 και έπειτα, όταν λαξεύτηκαν σκάλες και σήραγγες στους βράχους.
Μετά την περιπλάνησή σου στους μοναστικούς αλλά και βραχώδεις αυτούς θησαυρούς, αξίζει να κάνεις μία στάση και στην πόλη της Καλαμπάκας, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στη σκιά των βράχων. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα τα μετέωρα ή να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες της περιοχής. Η χοιρινή πρασοτηγανιά και τα τοπικά λουκάνικα δε θα σε απογοητεύσουν!
Αξέχαστα χωριά: Ελάτη, στο Περτούλι και στο Νεραϊδοχώρι
Αξέχαστες εκδρομές στη φύση της ορεινής Θεσσαλίας προσφέρουν τα πανέμορφα χωριά της περιοχής, όπως η Ελάτη, το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι. Τόσο η διαδρομή όσο και τα ίδια τα χωριά δίνουν προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και ανθρώπινης παρουσίας. Τον χειμώνα το κατάλευκο ορεινό τοπίο, με τα χιονισμένα ελατόδεντρα, θα σε μεταφέρει στους κόσμους ενός παραμυθιού. Την άνοιξη η ανθισμένη και καταπράσινη γη θα γεμίσει τη “χρωματική παλέτα” των ματιών σου με αξέχαστες στιγμές.
Η Πετρόκτιστη Ελάτη
Πρώτη στάση μας είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής, αυτό της Ελάτης ή Τύρνας. Το πετρόκτιστο αυτό χωριό με τα γραφικά ανηφορικά του καλντερίμια, η αμφιθεατρική του θέση και η σωρεία των ελάτων θα σου δημιουργήσουν μία αίσθηση ευφορίας και ηρεμίας. Περιηγήσου στους δρόμους του χωριού, χάζέψε στα παραδοσιακά μαγαζάκια που πουλούν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά ενώ οι ταβέρνες θα σου προσφέρουν ανεπανάληπτες γεύσεις. Εάν το επιχειρήσεις, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το κλέφτικο ή το ζαρκάδι με δαμάσκηνα.
Το Αθλητικό Περτούλι
Φεύγοντας από την Ελάτη, συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας σε αυτόν τον πανέμορφο ορεινό όγκο, προς το κοντινό Περτούλι. Το Περτούλι είναι ιδιαίτερα γνωστό στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, καθώς διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο. Η φύση που το περιβάλλει είναι ιδανική και εάν περιηγηθείς στην γύρω περιοχή δεν είναι απίθανο να συναντήσεις και ζαρκάδια. Λόγω της ανάπτυξης που προσφέρει το χιονοδρομικό κέντρο, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αλλά και οι ταβέρνες της περιοχής είναι πολυπληθείς. Έτσι θα έχεις μία ευρεία γκάμα επιλογών στη διάθεσή σου, χωρίς ταυτόχρονα να χάνεις τίποτα από την ποιότητα της εμπειρίας.
Το Μοναχικό Νεραϊδοχώρι
Τέλος, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Περτούλι θα συναντήσεις το μικρό αλλά και γραφικό Νεραϊδοχώρι. Δεν έχει τον τουρισμό που έχει το Περτούλι και θεωρείται ιδανικό μέρος για στιγμές χαλάρωσης αλλά και αναστοχασμού. Εδώ θα βρεις την ηρεμία που επιζητείς ώστε να ξεφύγεις από τα άγχη της πόλης, ενώ το παρθένο φυσικό τοπίο προσφέρει εξαιρετικές εικόνες. Οι ταβέρνες του χωριού σερβίρουν εξαιρετικές τοπικές γεύσεις που θα γεμίσουν τον ουρανίσκο σου.
Εάν βρεις λίγο χρόνο, είτε κατά τη μετάβασή στα παραπάνω χωριά είτε κατά την επιστροφή, αξίζει να επισκεφτείς και το μικρό χωριό της Πύλης. Εκεί θα συναντήσεις ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι, το οποίο ενώνει την νότια Πίνδο με τον θεσσαλικό κάμπο. Θεωρείται από τα πιο καλοδιατηρημένα των Βαλκανίων!