Vagonetto: Μία ξεχωριστή ξενάγηση στην σκιά του Παρνασσού
Έχεις κουραστεί απ’ τις κλασικές ξεναγήσεις και επισκέψεις σε μουσεία και ψυχρές εκθέσεις; Ψάχνεις κάτι διαδραστικό και ξεχωριστό που θα εμπλουτίσει ένα κυριακάτικο πρωινό; Αν ναι, τότε μία επίσκεψη στο Vagonetto θα σου προσφέρει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.
Ο Παρνασσός κι η Γκιώνα αποτελούν δύο σημαντικούς ορεινούς όγκους της Ελλάδας, με σημαντικά πετρώματα. Οι στοές λοιπόν που κατακλύζουν τα βουνά είναι γεμάτες μόχθο, ιστορία αλλά και με τον ιδρώτα των ανθρώπων που, κάνοντας ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα.
Μία τέτοια στοά, που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο βουνά και σταμάτησε να λειτουργεί το 1972, έγινε διαδραστικό μουσείο που μας ξεναγεί στη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων. Εάν θέλεiς να βαδίσεiς στα χνάρια αυτών των σκληροτράχηλων μαχητών της ζωής, φόρεσε το προστατευτικό κράνος, την αδιάβροχη κάπα και ας επιβιβαστούμε όλοι μαζί στο Vagonetto, σε ένα ταξίδι σε βάθος 200 μέτρων!
Ιστορία του χώρου και Ξεχωριστή Τοποθεσία
Σε απόσταση 2.5 ωρών από την Αθήνα θα συναντήσεις το μοναδικό θεματικό πάρκο της χώρας, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, στα νότια της Γραβιάς. Εκεί θα βρεις τη στοά 850, η οποία λειτούργησε από το 1967 μέχρι το 1972. Μετά από σιγή σχεδόν 25 χρόνων άρχισε η κατασκευή του πάρκου το 1998, ενώ οι πύλες του άνοιξαν για το κοινό το 2003.
Η ιδέα του πάρκου ανήκει στους ίδιους τους μεταλλωρύχους που εργάστηκαν εκεί και ήθελαν να διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ακόμη, στόχος είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό τόσο για τις συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων όσο και για την εξόρυξη των πετρωμάτων και του βωξίτη.
Μία διαδραστική ξενάγηση
Η επίσκεψη στη στοά 850 γίνεται με το vagonetto, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι 40 και πλέον χρόνια πριν.
Πριν εισέλθεις στη στοά θα φορέσεις προστατευτικά κράνη και αδιάβροχα για όλη τη διάρκεια της επίσκεψή στον χώρο. Υπάρχουν επιλεγμένα σημεία, καθ΄ όλο το μήκος της στοάς, όπου ομοιώματα σε ανθρώπινο μέγεθος φορούν τις στολές των μεταλλωρύχων και διεξάγουν διάφορες εργασίες. Ο σκοπός των αναπαραστάσεων είναι να δείξουν παραστικά τις διαφορετικές εργασίες που λάμβαναν χώρα στη στοά αλλά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν.
Οπτικοακουστικό υλικό προσφέρει μία μοναδική διαδραστική εμπειρία, όπου μπορείς να ακούσεις μηχανήματα να δουλεύουν και τις εκρήξεις που λάμβαναν χώρα. Ακόμη, ακούγονται οι φωνές των μεταλλωρύχων και η ιδιότυπη “γλώσσα” που χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τεχνικά ζητήματα.
Στη συνέχεια θα μεταφερθείς στον εκθεσιακό χώρο, όπου θα μπεις στα γραφεία των μεταλλωρύχων. Εκεί σήμερα βρίσκονται προθήκες με πετρώματα αλλά και πληροφορίες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση τους. Ακόμη, υοάρχει πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας που δίνει ακόμη μία διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες.
Οπτικοακουστικό υλικό από συγγενείς των μεταλλωρύχων περιγράφει τις συνθήκες εργασίας. Μετά, σ’ ένα ιδιαίτερα έξυπνο animation μπορείς να παρακολουθήσεις πώς ο βωξίτης μετατρέπεται σε αλουμίνιο και να ψηλαφίσεις την εικονική ηλεκτρόλυση, η οποία θα παράξει 160.000 τόνους αλουμινίου. Τέλος, αφού διασχίσεις ένα δάσος από σταλακτίτες θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις τη δικιά σου εικονική εξόρυξη.
Το τελευταίο κομμάτι αυτής της γεμάτης ξενάγησης περιλαμβάνει την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων. Εκεί εκθέτονται μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Για μία γεύση απ΄’ τον χώρο και τις δυνατότητες ξενάγησης δες το παρακάτω βίντεο:
Η επίσκεψη αυτή ενδείκνυται τόσο για μεγάλους που θέλουν ξεφεύγει απ’ τις τυπικές μουσειακές ξεναγήσεις, όσο και για μικρούς, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή τόσο με την διαδικασία εξόρυξης πετρωμάτων όσο και με τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων. Πληροφορίες για το πάρκο αλλά και για εισιτήρια για μία εκδρομή στο βαγονέτο μπορείς να βρεις εδώ.
Σίγουρα αξίζει να κάνεις μία εκδρομή στην περιοχή, που μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις σε γραφικά χωριά και κωμοπόλεις όπως η Αράχωβα, η Αγόριανη αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ακόμη, εάν προτιμάς θάλασσα και εκλεχτούς θαλασσινούς μεζέδες ιδανική επιλογή είναι το γραφικό Γαλαξίδι (μόλις 50 χλμ μακριά).