Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Στο σημερινό μας άρθρο ταξιδέυουμε μαζί στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το Βερολίνο είναι μία πόλη με εμφανή στα κτήρια της και στα μνημεία της τα σημάδια μιας πολυτάραχης ιστορίας, όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος αλλά και η ψυχροπολεμική της διαίρεση. Η ιδιαίτερη αυτή πόλη, προσφέρει μία σειρά από αξιοθέατα κι αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση και χαλάρωση!

Νησί των μουσείων (Museuminsel) 

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Πρόκειται για ένα νησί που βρίσκεται στον ποταμό του Βερολίνου, τον Σπρέε (Spree) και το οποίο φιλοξενεί 5 διαφορετικά μουσείαΤο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα μουσεία που θα βρείτε εκεί είναι: 1. το παλιό μουσείο (Altes Museum) 2. το νέο μουσείο (Neues Museum) 3. την παλιά πινακοθήκη (Alte Nationalgalerie) 4. το μουσείο Μπόντε (Bode Museum) και 5. το μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum).

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Και τα 5 μουσεία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά το καθένα στον τομέα του και χαρακτηρίζονται από πληθώρα εκθεμάτων. Επειδή όμως είναι πολλά και ο χρόνος περιορισμένος σας προτείνουμε να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το μουσείο της Περγάμου. Εκεί θα βρείτε, τον εντυπωσιακό βωμό της Περγάμου, την αγορά της Μιλήτου και την μαγευτική πύλη της Ιστάρ της Βαβυλώνας. Πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε εδώ.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Το δεύτερο μουσείο που, κατά τη γνώμη μας, αξίζει να επισκεφτείτε είναι το νέο μουσείο (Neues Museum). Έχει στην κατοχή του αρχαία αιγυπτιακά εκθέματα, αλλά και αντικείμενα από την προϊστορία μέχρι και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο, είναι η ανεπανάληπτη πήλινη κεφαλή της Νεφερτίτης. Πληροφορίες για το μουσείο θα βρείτε εδώ.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Κόκκινο Δημαρχείο (Rotes Rathaus) και Πύργος της Τηλεόρασης (Fernsehturm)

Αφού απολαύσαμε τα εξαιρετικά εκθέματα που μας ταξίδεψαν αιώνες πίσω αξίζει να περπατήσουμε λίγο προς τα ανατολικά της πόλης. Εκεί θα γίνουμε μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της πόλης του Βερολίνου. Θα επισκεφτούμε το αξιοθαύμαστο και περίτεχνο οικοδόμημα του δημαρχείου της πόλης και της έδρας της κυβέρνησης του ομώνυμου κρατιδίου. Ονομάζεται κόκκινο δημαρχείο, όχι λόγω του γεγονότος ότι βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα της πόλης (δηλαδή υπό σοβιετικό έλεγχο) αλλά λόγω των κόκκινων τούβλων του. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου υπέστη σημαντικές ζημιές και ανακατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’50. Την περίοδο του διαχωρισμού της χώρας αλλά και της πόλης εν προκειμένω, χρησίμευσε ως το δημαρχείο του ανατολικού Βερολίνου.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Συνεχίζοντας την πορεία μας ανατολικά, θα φτάσουμε στην περίφημη πλατεία Alexander (Alexanderplatz). Ο πύργος εκεί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1965 και του 1969 ενώ ανήκε στην Ανατολική Γερμανία μέχρι και την πτώση του τείχους. Έχει συνολικό ύψος 368 μέτρα και είναι ο δεύτερος ψηλότερος πύργος της Ευρώπης. Μπορείτε να ανεβείτε στην πλατφόρμα που λειτουργεί σε ύψος 204 μέτρων και να αποκτήσετε μία 360 μοιρών θέαση της πόλης.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Στο σημείο επίσκεψης λειτουργεί και εστιατόριο. Εντυπωσιακοί είναι και οι γρήγοροι ανελκυστήρες που λειτουργούν στον πύργο, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν επάνω σε μόλις 16 δευτερόλεπτα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Τέλος, εφόσον βρίσκεστε στην περιοχή αξίζει να περιηγηθείτε τόσο στην πλατεία Alexander (Alexanderplatz) όσο και στη γύρω περιοχή. Εκεί θα βρείτε διάφορα εμπορικά μαγαζιά για ψώνια αλλά και πολλά τοπικά εστιατόρια για να δοκιμάσετε νέες γεύσεις.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

East Side Gallery και γέφυρα Ομπερμπάουμ (Oberbaumbrücke)

Μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το τμήμα της πόλης, αξίζει να κινηθούμε νοτιοανατολικά, παράλληλα με τον ποταμό Σπρέε και να φτάσουμε στην East Side Gallery. Πρόκειται για μία υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής τέχνης, η οποία έχει φιλοτεχνηθεί επάνω στα σωζόμενα μέρη του τείχους της πόλης. Η έκτασή του τμήματος του τείχους είναι 1,316 μέτρα και σε κάθε πέτρινη πλάκα του τείχους ζωγράφοι έχουν δημιουργήσει έργα.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Τα έργα σχετίζονται με την ιστορία του μέρους αλλά και για την ανάγκη για αδελφοποίηση και όχι διαχωρισμό. Με τον τρόπο αυτό προσέθεσαν κι αυτοί το λιθαράκι τους στην πλούσια ιστορία της πόλης. Συνολικά έχει 105 ζωγραφικούς “πίνακες”, ενώ ζωγραφίστηκαν το 1990 στην ανατολική πλευρά του τείχους. Κατά τη γνώμη μας αξίζει να περπατήσετε κατά μήκος του και να δείτε τι ήθελαν να μεταφέρουν οι καλλιτέχνες της εποχής στα μηνύματά τους.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Ελάχιστα μέτρα πιο κάτω θα βρείτε την εντυπωσιακή γέφυρα Ομπερμπάουμ. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα ενώ η αρχιτεκτονική της μαγνητίζει τα βλέμματα με τους δύο πύργους που εξέχουν αλλά και το χαρακτηριστικό της κεραμιδί χρώμα. Στην εποχή της διχοτόμησης λειτούργησε ως σημείο ελέγχου για τη διέλευση από το ένα τμήμα της πόλης στο άλλο. Από την επανένωση και μετά θεωρείται σύμβολο της ενότητας της χώρας.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Μνημείο του τείχους του Βερολίνου (Gedenkstätte Berliner Mauer) και πάρκο Μάουερ (Mauerpark)

Το μνημείο του τείχους της πόλης βρίσκεται στην Bernauerstraße και εκτείνεται σε μήκος 1,4 χλμ. Το τείχος σε αυτό το σημείο έχει διατηρηθεί σχεδόν ακέραιο καθώς μπορείτε να δειτε όχι μόνο της πρόσοψή του, τους χώρους που υπήρχαν από πίσω και τα διάφορα φυλάκια. Έτσι θα μπορέσετε να πάρετε μία πλήρη εικόνα των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη τη σκοτεινή περίοδο της διαίρεσης. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, το οποίο έχει διάφορα εκθέματα και φωτογραφίες για την κατασκευή του τείχους. Εκεί λειτουργεί και μία πλατφόρμα παρατήρησης. Από εκεί μπορείτε να δείτε από ψηλά την έκταση του τείχους, καθώς και τους πίσω χώρους με τα φυλάκια.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε το πάρκο του τείχους, το οποίο έχει ευθύ σχήμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθεί την πορεία του τείχους που πέρναγε από αυτό το σημείο. Στο πάρκο αυτό θα βρείτε διάσπαρτα κομμάτια του τείχους αλλά και έναν πανέμορφο χώρο για να καθίσετε και να χαλαρώσετε από την περιήγησή σας στην πόλη.

Ράιχσταγκ (Reichstag)

Αφού ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στα ανατολικά τμήματα της πόλης μεταφερόμαστε δυτικά. Συγκεκριμένα σ’ ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ίσως κτήρια της Γερμανίας εν γένει, στο κοινοβούλιο της χώρας (Reichstag). Το κτήριο αυτό όπως άλλωστε και το Βερολίνο το ίδιο, έχει μία πλούσια ιστορία ενώ η κατασκευή του έλαβε χώρα το 1881. Το 1933 πυρπολήθηκε (εικάζεται από τους τότε αυτοαποκαλούμενους εθνικοσοσιαλιστές (ναζί)) για να ρίξουν την ευθύνη στους κομμουνιστές. Μάλιστα ως υπαίτιος βρέθηκε ο Ολλανδός Marinus van der Lubbe και ο οποίος απαγχονίστηκε το 1934 στη Λειψία.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου υπέστη σημαντικές ζημιές. Ο διάσημος του θόλος ανατινάχθηκε το 1954 για να ελαφρυνθεί η υπόλοιπη δομή. Το κτήριο βρισκόταν εντός των ορίων του βρετανικού τομέα ενώ λίγα μέτρα πίσω του περνούσε και το τείχος της πόλης. Με την επανένωση της χώρας, το κοινοβούλιο μεταφέρθηκε από την Βόννη στο Βερολίνο. Τότε αποφασίστηκε η επανακατασκευή του θόλου που ολοκληρώθηκε το 1999. Να σημειώσουμε ότι ο θόλος είναι επισκέψιμος και μάλιστα ελεύθερα προσβάσιμος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι κράτηση διαδικτυακά. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor)

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Σε ελάχιστη απόσταση από το κοινοβούλιο θα βρείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, την πύλη του Βρανδεμβούργου. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1788 και ολοκληρώθηκε το 1791, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του δευτέρου (Friedrich Wilhelm II), ο οποίος ήταν ο τότε βασιλιάς της Πρωσίας. Η αρχιτεκτονική της είναι νεοκλασική και θυμίζει τα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πύλης βρίσκεται στην κορυφή της.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Εκεί θα δείτε ένα άγαλμα της θεάς Νίκης επάνω σε μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα και την οποία σύρουν τέσσερα άλογα. Το άγαλμα αυτό μάλιστα το 1806 μεταφέρθηκε στο Παρίσι από τον Ναπολέοντα και επεστράφη το 1814. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου απoτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών για την πτώση του τείχους της πόλης. Σήμερα αποτελεί το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και της λήξης του Ψυχρού Πολέμου.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Μνημείο των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης ή μνημείο Ολοκαυτώματος (Denkmal für die ermordeten Juden Europas ή Holocaust-Mahnmal) 

Το μνημείο αυτό μας μεταφέρει σε μία άλλη σκοτεινή στιγμή της ιστορίας. Σχετίζεται με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του από τους ναζί. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πύλη του Βρανδεμβούργου και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση (19.000 τετραγωνικών μέτρων), η οποία καλύπτεται από 2711 ορθογώνιες τσιμεντένιες πλάκες διαφόρων υψών. Ανάμεσα σε αυτές τις πλάκες υπάρχουν διάδρομοι που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να έρθει σε επαφή με το μνημείο.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Ο αρχιτέκτονας του (Peter Eisenman) έχει δηλώσει ότι σχεδιάστηκε ώστε να δημιουργεί μία αίσθηση ανησυχίας και σύγχυσης στον επισκέπτη. Στόχος είναι να αναδείξει ένα υποτιθέμενο σύστημα τάξης, το οποίο όμως έχει χάσει κάθε επαφή με την ανθρώπινη λογική. Πολλοί έχουν σχολιάσει και την ομοιότητα του μνημείου με χώρο νεκροταφείου. Κάτω από το μνημείο λειτουργεί ένα μικρό μουσείο, μέρος πληροφόρησης (Ort der Information) όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν. Εκεί υπάρχουν γράμματα, ιστορίες και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα για τις ανεκδιήγητες στιγμές που πέρασαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μεγάλο (Großer) Tiergarten και σοβιετικό μνημείο πολέμου (Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten) 

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Τα παραπάνω αξιοθέατα σίγουρα θα σας οδήγησαν σε μία μελαγχολική διάθεση. Γι΄ αυτό θα σας προτείναμε να περπατήσετε στο πανέμορφο και ιδιαίτερα μεγάλο πάρκο Tiergarten που βρίσκεται ακριβώς στα δυτικά της πύλης του Βρανδεμβούργου. Αποτελεί ένα φυσικό πνεύμονα στην καρδιά του Βερολίνου και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της χώρας. Μη διστάσετε να περιηγηθείτε και να χαθείτε μέσα στην έκτασή του.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Κατά την παραμονή σας εκεί θα βρείτε πολλά σημεία για χαλάρωση και ηρεμία έπειτα από μία κουραστική περιπλάνηση στην πόλη. Επίσης, οι υπέροχες λίμνες θα σας προσφέρουν μοναδικές εικόνες και φωτογραφίες. Αξίζει να επισκεφτείτε τους αγγλικούς κήπους που θα βρείτε μέσα στο πάρκο. Μία άλλη επιλογή είναι ο ζωολογικός κήπος που βρίσκεται στο κατώτερο άκρο και είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Στην αρχή περίπου το πάρκου και στην δεξιά του μεριά, όπως κατεβαίνετε από την πύλη του Βρανδεμβούργου θα βρείτε το σοβιετικό μνημείο πολέμου. Κατασκευάστηκε με την λήξη του πολέμου το 1945 για να τιμήσει τους πεσόντες σοβιετικούς στρατιώτες κατά τη μάχη του Βερολίνου. Στο χώρο θα βρείτε τοποθετημένα και δύο σοβιετικά τεθωρακισμένα άρματα T-34, τα οποία ήταν από τα πρώτα που έφτασαν στο Βερολίνο.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Στήλη της Νίκης (Siegessaule)

Τέλος, συνεχίζοντας την πορεία μας στο πάρκο, και αφού έχουμε φτάσει στο δεύτερο μισό του, θα δείτε (αν δεν την έχετε δει ήδη από μακριά καθώς ξεχωρίζει), την στήλη της Νίκης (Siegessäule). Κατασκευάστηκε μετά το 1864 για να εξυμνήσει τη νίκη του των Πρώσων κατά των Δανών, ενώ μέχρι την τελική της παράδοση το 1871, η Πρωσία είχε επικρατήσει και στον αυστρο-πρωσικό πόλεμο αλλά και στον γαλλό-πρωσικό, δίνοντας έτσι στο μνημείο ένα σκοπό, καθώς προστέθηκε μετά τη λήξη αυτών των πολέμων το άγαλμα της θεάς Νίκης.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Επάνω στη στήλη λειτουργεί πλατφόρμα παρατήρησης, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την έκταση του πάρκου, το Ράιχσταγκ που φαίνεται στο βάθος κι άλλα πολλά αξιοθέατα. Η πρόσβαση γίνεται έναντι αντιτίμου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Ποτσντάμερ Πλατς (Potsdamer Platz) και Checkpoint Charlie

Επιστρέφοντας από την περιήγηση, στο άρθρο μας Βερολίνο – αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό, σας προτείνουμε να περάσετε από τη πιο σύγχρονή περιοχή του Βερολίνου, την γνωστή Ποτσντάμερ πλατεία. Η ευρύτερη περιοχή βρίθει εντυπωσιακών αρχιτεκτονικά κτηρίων και οι ρυθμοί της ζωής σε αυτό το κομμάτι της πόλης φαίνονται διαφορετικοί. Εντυπωσιακό είναι και το πάρκο που θα βρείτε εκεί, το οποίο έχει εκτενή παιδική χαρά αλλά και ωραία σημεία για να καθίσετε και να απολαύσετε αυτή την όμορφη περιοχή του Βερολίνου.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Φεύγοντας από την Ποτσντάμερ και αν κινηθείτε ανατολικά θα βρείτε το λεγόμενο Checkpoint Charlie. Η ονομασία δόθηκε από τους δυτικούς συμμάχους σε αυτή την περιοχή διέλευσης μεταξύ ανατολικού και δυτικού τομέα, η οποία αποτελούσε και την πιο γνωστή. Το σημείο αυτό έγινε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς εδώ το 1961 κορυφώθηκε η κρίση του Βερολίνου, όπου σοβιετικά και αμερικανικά τανκς είχαν στραφεί το ένα απέναντι στο άλλο. Σήμερα, το σημείο έχει διατηρηθεί όπως ήταν με το φυλάκιο να βρίσκεται εκεί.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Παλάτι Σανσουσί (Sanssouci)

Πολύ κοντά στο Βερολίνο βρίσκεται η μικρή πόλη του Potsdam και μπορείτε να φτάσετε εκεί πολύ εύκολα με το τραίνο, μέσα σε περίπου μισή ώρα. Εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα ανάκτορα της ευρύτερης περιοχής με πανέμορφους και μαγευτικούς κήπους. Το ανάκτορο αυτό αποτελούσε το θερινό θέρετρο του βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου του δευτέρου και ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του ροκοκό. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το γερμανικό αντίπαλον δέος των Βερσαλλιών, παρόλο που το μέγεθος του παλατιού είναι αρκετά μικρότερο. Η κατασκευή του χρονολογείται μεταξύ 1745 και 1747 και η ονομασία του σανσουσί, σημαίνει στα γαλλικά χωρίς έγνοιες για να δείξει ότι ήταν μέρος ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς για τον βασιλιά.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Οι κήποι είναι ελεύθερα προσβάσιμοι και μόνο για το εσωτερικό του ανακτόρου χρειάζεται να βγάλετε εισιτήριο. Παρόλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι δεν αξίζει να επισκεφτείτε το εσωτερικό του ανακτόρου αλλά οι ανεπανάληπτοι κήποι του και η μοναδική θέα που θα έχετε από τον λόφο του ανακτόρου αρκούν.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Τέλος, εφόσον βρεθήκατε στο Πότσνταμ για να επισκεφτείτε το παλάτι, αξίζει να περιηγηθείτε στη μικρή αυτή γερμανική πόλη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών αλλά και τον κεντρικό εμπορικό της δρόμο. Σε αυτόν το δρόμο θα βρείτε εστιατόρια και καφέ για να χαλαρώσετε μετά τον περίπατό σας στο παλάτι. 

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Bonus προτάσεις:

Εάν επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο, που αναφέραμε νωρίτερα, αξίζει να πάτε και σε μία εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον κήπο (νούμερο 17). Αυτός είναι ο ναός του αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) και ο οποίος κατασκευάστηκε το 1890.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Ο ναός αυτός αξίζει την προσοχή σας μιας και αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της βαρβαρότητας του πολέμου, καθώς το 1943 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών υπέστη σοβαρές ζημιές. Η εκκλησία επανακατασκευάστηκε, όμως ο πύργος του ναού παρέμεινε ημιδιαλυμένος ως διαρκής υπενθύμιση της βαναυσότητας και της καταστροφικής δύναμης των πολέμων.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Βερολίνο – αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Σε αυτό το κομμάτι του άρθρου μας θα σας προτείνουμε ορισμένα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε κατά την παραμονή σας στο Βερολίνο. Πρώτη επιλογή μας είναι το φημισμένο curry wurst (λουκάνικο με κάρυ), το οποίο αποτελεί και διάσημο street food της πόλης. Το λουκάνικο σερβίρεται κομμένο σε κομμάτια και είναι πασπαλισμένο με μία παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας και έντονη δόση κάρυ. Θα το βρείτε κυριολεκτικά παντού σε καντίνες και μικρά μαγαζιά που το διαφημίζουν χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο Curry 36, κοντά στον σταθμό Mehringdamm, το οποίο φημίζεται για την ποιότητα και τη γεύση του.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Το επόμενο γευστικό πιάτο που προτείνουμε είναι το χοιρινό κότσι (eisbein), το οποίο θα το βρείτε κυρίως ψητό ενώ σερβίρεται μαζί με το αγαπημένο γερμανικό συνοδευτικό, το ξινολάχανο (Sauerkraut), πουρέ και πατάτες.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονήσετε να δοκιμάσετε τα πασίγνωστα πρέτσελς (Brezeln), τα οποία θα βρείτε σε όλους τους φούρνους (bäckerei) που είναι διάσπαρτοι στην πόλη. Είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσουν το στομάχι σας, σαν σνακ και να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε ανέμελοι την περιπλάνησή σας στην πόλη του Βερολίνου.

Βερολίνο - Αξιοθέατα, μουσεία, φαγητό

Μία ιδιαίτερη πρόταση: Χρηματιστήριο Μπύρας

Εάν θέλετε να συνδυάσετε ένα υπέροχο γεύμα με μία πρωτόγνωρη εμπειρία κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Βερολίνο, τότε σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε το εστιατόριο Berliner Republik, στην οδό Schiffbauerdamm, αριθμός 8. Το εστιατόριο προσφέρει εξαιρετικές γεύσεις και μοναδικό φαγητό, το οποίο θα γεμίσει τον ουρανίσκο σας. Παρόλα αυτά, η εμπειρία δεν περιορίζεται στο φαγητό αλλά και στο γεγονός ότι εκεί θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία μπυρών να δοκιμάσετε (ούτως ή άλλως η Γερμανία φημίζεται για τις μπύρες της). Το πρωτότυπο λοιπόν σε αυτό το εστιατόριο, είναι ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένες τιμές στις μπύρες.

Τριγύρω σας στο εστιατόριο θα δείτε οθόνες, που με μία γρήγορη ματιά θα σας θυμίσουν πίνακες χρηματιστηρίου και ανά κάποια λεπτά θα ακούτε αναφωνητά από τις γύρω παρέες. Οι τιμές λοιπόν στις μπύρες καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση της κάθε μάρκας μπύρας, όπως και στο πραγματικό χρηματιστήριο. Έτσι, όσο η ζήτηση για μία μπύρα αυξάνει, τόσο αυξάνει η τιμή της στον πίνακα, ενώ αντίθετα όσο μειώνεται η ζήτησή της τόσο πέφτει και η τιμή της. Ο σκοπός είναι προφανής, να προλάβετε να παραγγείλετε την μπύρα σας πριν αυξηθεί η τιμή.

Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο κραχ, κατά τη διάρκεια του οποίου όλες οι τιμές στις μπύρες πέφτουν κατακόρυφα και εάν βιαστείτε μπορείτε να παραγγείλετε την αγαπημένη σας μπύρα σε τιμή ευκαιρίας. Προσοχή όμως μετά από λίγες μπύρες θα είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του χρηματιστηρίου. Ίσως, γι’ αυτό στο πραγματικό χρηματιστήριο δεν το συνδυάζουν με ποτό! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μαγαζιού.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: