Γνωρίζοντας τη Μεγαλοπρεπή Βιέννη, τα Αξιοθέατα και το Φαγητό

Η Βιέννη διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική, πάρκα, παλάτια και πολλές επιλογές για διασκέδαση, πολιτιστικές δραστηριότητες και χαλάρωση. Τα αξιοθέατα είναι αναρίθμητα και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες! Παρόλα αυτά, επιλέξαμε τ’ αγαπημένα μας σημεία και σας ξεναγούμε με έναν πλήρη οδηγό στη μαγευτική Βιέννη και τα αξιοθέατά της!

Μουσείο φυσικής Ιστορίας της Βιέννης

Ξεκινάμε με το Παλάτι Χόφμπουργκ (Hofburg Kaizerliche)

Η περιήγησή μας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ξεκινά από το πανέμορφο και ένα από τα πιο κεντρικά κτήρια της πόλης, το παλάτι Χόφμπουργκ. Το παλάτι ήταν η έδρα και μόνιμη κατοικία της πάλαι ποτέ δυναστείας των Αψβούργων.

Ανάκτορο Χόφμπουργκ, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, έχει πολλές πτέρυγες και διαφορετικά κτήρια που εξυπηρετούσαν διαφορετικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απότελούν τα ανακτορικά διαμερίσματα, η αυτοκρατορική βιβλιοθήκη κ.α. Στο Χόφμπουργκ μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ, πιο γνωστή ως Σίσσυ. Επίσης, στο ίδιο μουσείο είναι προσβάσιμα τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και η συλλογή ασημιού (έχει συλλογή από διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από ασήμι).

Η είσοδος και στις τρεις αυτές συλλογές κοστίζει 15€. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Κατά τη γνώμη μας μία επίσκεψη στα ανακτορικά διαμερίσματα και στο μουσείο της Σίσσυ αξίζει και με το παραπάνω. Έτσι, θα μπορέσετε να μάθετε πράγματα που πιθανότατα δεν τα γνωρίζετε για την επεισοδιακή ζωή της και την καθημερινότητα του παλατιού.

Καθεδρικός ναός Αγίου Στεφάνου (Stephansdom)

Ένα ακόμη εμβληματικό κτήριο της Βιέννης είναι ο ναός του Αγίου Στεφάνου. Σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή από μακριά με την επιβλητική γοτθική του αρχιτεκτονική.

καθεδρικός Αγίου Στεφάνου, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Αυτό όμως που τραβάει περισσότερο την προσοχή είναι η πολύχρωμη του σκεπή, που θυμίζει ψηφιδωτό. Το μήκος της στέγης είναι 111 μ. και αποτελείται από 230.000 πολύχρωμα κεραμικά πλακίδια. Στα πλακίδια αυτά σχηματίζεται το σύμβολο της δυναστείας των Αψβούργων, ο δικέφαλος αετός. Αντίθετα, στο άλλο τμήμα της στέγης εικονίζονται τα εμβλήματα της πόλης της Βιέννης και της αυστριακής δημοκρατίας.

καθεδρικός Αγίου Στεφάνου, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Τμήμα του εσωτερικού του ναού είναι ελεύθερα προσβάσιμο και μπορείτε να περιηγηθείτε χωρίς αντίτιμο. Ένα άλλο τμήμα είναι προσβάσιμο με εισιτήριο αλλά μπορείτε να το θαυμάσετε από το ελεύθερο μέρος του ναού. Αν θέλετε να αποκτήσετε μία γενική θεώρηση της πόλης της Βιέννης αλλά και της ψηφιδωτής στέγης, μπορείτε να ανεβείτε στους δύο πύργους που διαθέτει ο ναός, τον βόρειο και τον νότιο. Ο βόρειος πύργος είναι ο ψηλότερος από τους δύο. Από κει θα έχετε πανοραμική θέα στην πόλη τον εμβληματικό δικέφαλο αετό.

Επίσης, στον βόρειο πύργο λειτουργεί ανελκυστήρας που θα σας μεταφέρει στα 68 μ. απ’ το επίπεδο του εδάφους. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ανεβείτε τα 343 σκαλοπάτια του νότιου πύργου. Ο κάθε πύργος έχει ξεχωριστό εισιτήριο αλλά η διαφορά τους ανέρχεται μόλις στα 0,50 €. Κατά τη γνώμη ο βόρειος πύργος προσφέρει καλύτερη θέα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Άποψη της Βιέννης από τον ναό του Αγίου Στεφάνου

Κατακόμβες στον ναό του Αγίου Στεφάνου

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις κατακόμβες του ναού. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κι άλλες κατακόμβες στην Ευρώπη, όμως οι συγκεκριμένες μας εντυπωσίασαν με το πλήθος των οστών και των κρανίων που φυλάσσουν (άνω των 11.000).

κατακόμβες Αγίου Στεφάνου

Τα περισσότερα οστά που βρίσκονται θαμμένα στις κατακόμβες προέρχονται απ’ τα θύματα της βουβωνικής πανώλης που έπληξε την Βιέννη το 1735. Η επίσκεψη στις κατακόμβες περιλαμβάνει ξενάγηση στα αγγλικά. Ακόμη, στη ξενάγηση, θα επισκεφθείτε και τη δουκική κρύπτη, όπου βρίσκονται τα σώματα και σπλάχνα 72 μελών της δυναστείας των Αψβούργων. Πληροφορίες για τα εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Κατακόμβες Αγίου Στεφάνου

Votivkirche

Ο επιβλητικός αυτός ναός με τους δύο πανύψηλους πύργους, εγκαινιάστηκε το 1879 και ανήκει στο νεογοτθικό ρυθμό. Κατασκευάστηκε από λαϊκό έρανο ως ένδειξη ευχαριστίας προς τη θεϊκή βοήθεια μετά απ’ την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’. Το όνομα της εκκλησίας αναφέρεται ακριβώς σε αυτόν τον ευχαριστήριο χαρακτήρα της, καθώς μεταφράζεται σε ‘αναθηματική εκκλησία’.

Votivkirche, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Δημαρχείο της Βιέννης (Rathaus)

Σε μικρή απόσταση απ’ την Votivkirche βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για ένα ευμεγέθες νεο-γοτθικό κτήριο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1883.

Δημαρχείο Βιέννης, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Μπροστά ακριβώς απ’ το δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία του δημαρχείου (Rathausplatz), την οποία αξίζει να περπατήσετε. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, εδώ βρίσκεται η κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Στήνονται πάγκοι με σουβενίρ, φαγητό αλλά και ζεστό κρασί (glühwein).

Αυστριακό κοινοβούλιο (Hohes Haus) και κήπος του λαού (Volksgarten)

Δίπλα απ’ το δημαρχείο στέκεται το επιβλητικό κτήριο του εθνικού κοινοβουλίου της Αυστρίας. Η αρχιτεκτονική του θα σας φανεί σίγουρα γνώριμη, αφού ακολουθεί τον νεο-κλασικό ρυθμό και μάλιστα ως πρότυπο του υπήρξε το Ζάππειο μέγαρο στην Αθήνα.

κτήριο του κοινοβουλίου της Αυστρίας, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Ακριβώς απέναντι απ’ το κοινοβούλιο θα θαυμάσετε τους λεγόμενους κήπους του λαού. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση πρασίνου και ανοιχτού χώρου με πολυάριθμα παγκάκια, όπου μπορείτε να καθίσετε και να ξεκουραστείτε. Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε μεγάλο αριθμό αγαλμάτων. Το ομορφότερο μέρος του κήπου αποτελεί ένας αρχαιοελληνικός ναός που έχει φτιαχτεί ως αντίγραφο του ναού του Θησέα της Αθήνας.

Ναός του Θησέα, Βιέννη: Αξιοθέατα και φαγητό

Αν διασχίσετε όλο το μήκος του πάρκου θα βρεθείτε στο πίσω μέρος του Χόφμπουργκ, που περιγράψαμε νωρίτερα. Σ’ αυτήν τη μεριά θα παρατηρήσετε δύο εντυπωσιακά έφιππα αγάλματα. Επίσης, εμβληματικά κτήρια όπως αυτό της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης θα τραβήξουν αμέσως το βλέμμα σας.

Αυστριακή εθνική Βιβλιοθήκη, Βιέννη: αξιοθέατα και φαγητό

Μουσείο φυσικής ιστορίας (Naturhistorische Museum)

Αφού ξεκουραστήκατε στον κήπο του λαού, είστε έτοιμοι να συνεχίσετε την περιήγηση σας στην πόλη και τα αξιοθέατα της. Βγαίνοντας απ’ το πάρκο, προς τη μεριά του κοινοβουλίου θα συναντήσετε σε κοντινή απόσταση το μουσείο φυσική ιστορίας την Βιέννης. Το κτήριο του μουσείου αποτελεί από μόνο του ένα έργο τέχνης χάρη στη μεγαλοπρεπή του αρχιτεκτονική. Απέναντι ακριβώς απ’ το μουσείο φυσικής ιστορίας βρίσκεται ένα πανομοιότυπο κτήριο. Αυτό είναι το μουσείο ιστορίας της τέχνης (Kunsthistorisches Museum).

Και τα δύο μουσεία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά το καθένα στον τομέα του. Οπότε αν δεν έχετε χρόνο και για τα δύο, θα χρειαστεί να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας. Εμείς επιλέξαμε το μουσείο φυσικής ιστορίας.

Εκθέματα του μουσείου φυσικής ιστορίας της Βιέννης

Διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από ορυκτά πετρώματα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης (ακόμη και απ’ την Ελλάδα). Επίσης, έχει συλλογές γεωλογίας, παλαιοντολογίας, προϊστορίας, ανθρωπολογίας αλλά και πλανητάριο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν για εμάς τα εκθέματα με τους μετεωρίτες αλλά και το τμήμα με τους δεινοσαύρους.

Εκθέματα του μουσείου φυσικής ιστορίας της Βιέννης

Το μουσείο έχει δύο ορόφους με εκθέματα. Μην ξεχάσετε κατά την περιήγησή σας να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική και την πλούσια διακόσμηση του κτηρίου. Ιδιαίτερη προσοχή δείξτε στις σκάλες και στον θόλο του.

Μουσείο φυσικής ιστορίας της Βιέννης

Πληροφορίες για εισιτήρια και για το μουσείο θα βρείτε εδώ. Κατά τη γνώμη μας αξίζει την επίσκεψή σας. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα εξίσου γνωστά μουσεία φυσικής ιστορίας του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Κρατική όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper)

Συνεχίζοντας την πορεία μας, με λίγο περπάτημα θα συναντήσουμε το πασίγνωστο αλλά και πανέμορφο κτήριο της κρατικής όπερας της Βιέννης, το οποίο έχει φιλοξενήσει ιδιαίτερα σημαντικούς συνθέτες, μαέστρους, μουσικούς αλλά και χορευτές.

Κρατική όπερα της Βιέννης, Βιέννη: αξιοθέατα και φαγητό

Το πιο εντυπωσιακό τμήμα της όπερας είναι η εσωτερική κεντρική μαρμάρινη σκάλα, η οποία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες, αγάλματα, καθρέφτες αλλά και πολυελαίους. Για πληροφορίες για την επίσκεψή σας δείτε εδώ.

Κρατική όπερα της Βιέννης

Ναός Αγίου Καρόλου (Karlskirche)

Στα νότια της όπερας της Βιέννης, βρίσκεται ο αξεπέραστος μπαρόκ ναός του αγίου Καρόλου. Το εξωτερικό του ναού είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εσωτερικό του, καθώς  κανείς μπορεί να θαυμάσει τους οβελίσκους που βρίσκονται εκεί ενώ στο εσωτερικό του έναν αριστοτεχνικά ζωγραφισμένο θόλο.

Ναός του Αγίου Καρόλου

Βόλτα στο Πάρκο της πόλης (Stadtpark)

Συνεχίζοντας την πορεία μας απ’ την όπερα θα βρούμε ένα μεγάλο και εξαιρετικά φροντισμένο πάρκο, το λεγόμενο Πάρκο της Πόλης. Εκτός απ’ τους χώρους πρασίνου, μπορεί κανείς να θαυμάσει αγάλματα διάσημων καλλιτεχνών της Βιέννης, όπως του Γιόχαν Στράους ή του Φραντς Σούμπερτ. Αξιομνημόνευτο είναι ένα ρολόι κατασκευασμένο από λουλούδια αλλά και το κτήριο Kursalon, όπου οργανώνονται κονσέρτα και χοροεσπερίδες.

Πάρκο της πόλης, Stadtpark, άγαλμα του Γιόχαν Στράους

Ankeruhr

Επιστρέφοντας προς το κέντρο της πόλης αξίζει να κάνετε μία στάση στο Ankeruhr. Πρόκειται για ένα ογκώδες ρολόι art-nouveau τεχνοτροπίας που τραβάει αμέσως την προσοχή των περαστικών! Στο πίσω του μέρος σχηματίζεται μία γέφυρα που συνδέει τα δύο κτήρια, ανάμεσα στα οποία είναι κατασκευασμένο.

Ankeruhr

Tip του άρθρου Βιέννη, αξιοθέατα και φαγητό: Αν πάτε στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, θα δείτε μία παρέλαση απ’ τις φιγούρες που βρίσκονται μέσα απ’ το ρολόι, στην γέφυρα που αναφέραμε προηγουμένως. Η παρέλαση αυτή διαρκεί για αρκετά λεπτά και αξίζει να την απολαύσετε έστω και για λίγο

Οίκος Χούντερτβασερ (Hundertwasserhaus)

Έξω από το κέντρο της πόλης, το Hundertwasserhaus δίνει μία ξεχωριστή διάσταση της πόλης, που θα σας μαγνητίσει. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1983 και 1986 και χαρακτηρίζεται από ανεπίπεδους ορόφους αλλά και μη ευθυγραμμισμένους διαδρόμους. Οι στέγες καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά.

Οίκος Χούντερβασερ, Hundertwasserhaus

Η πρόσοψη του κτηρίου κατατέμνεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ακανόνιστα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε μικρούς θόλους. Είναι σίγουρα κάτι που δεν έχετε ξαναδεί και ξεφεύγει από οτιδήποτε θα δείτε στην πόλη. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε, παρόλο που δεν είναι στο κέντρο.

Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn)

Έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκονται και τα ανάκτορα Σενμπρούν. Εκεί θα χρειαστεί όμως να χρησιμοποιήσετε το μετρό για να φτάσετε. Τα ανάκτορα είναι από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης και αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων. Τόσο το συγκρότημα όσο και οι κήποι που το περιβάλλουν είναι αξιοθαύμαστης ομορφιάς.

Ανάκτορα Σενμπρούν, Schloss Schönbrunn

Αξίζει να ξοδέψετε λίγες ώρες από τον χρόνο σας να δείτε το εσωτερικό τμήμα αυτού του ανακτόρου αλλά και να περιηγηθείτε στους μεγάλους κήπους που το περιβάλλουν. Κατά την παραμονή σας εκεί ακολουθήστε το ελαφρώς επικλινές μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου.

Ανάκτορα Σενμπρούν, Schloss Schönbrunn

Στην αρχή της ανάβασης σας θα παρατηρήσετε μία μικρή λίμνη, όπου στο κέντρο της βρίσκεται ένα υπέροχο άγαλμα του Ποσειδώνα, που τον περιβάλλουν ιπποπόταμοι και Τρίτωνες. Αγάλματα θα βρείτε διάσπαρτα σε όλες τις εκτάσεις του κήπου αλλά αυτή η σύνθεση είναι απ’ τις ωραιότερες του χώρου.

Ανάκτορα Σενμπρούν, Schloss Schönbrunn

Συνεχίζοντας την ανάβασή σας στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το επονομαζόμενο κτήριο Γκλοριέτα, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη βασιλεία της Μαρίας Θηρεσίας (Maria Theresia). Σήμερα μέσα σε αυτό το κτήριο λειτουργεί μία εξαιρετική καφετέρια.

Ανάκτορα Σενμπρούν, Schloss Schönbrunn

Μη λησμονήσετε, αφού θαυμάσετε το κτήριο και τον γύρω χώρο, να γυρίσετε και να κοιτάξετε τη θέα προς το ανάκτορο και την πόλη της Βιέννης!

Ανάκτορα Σενμπρούν, Schloss Schönbrunn

Η πρόσβαση στους κήπους αλλά και στον λόφο είναι δωρεάν για το κοινό. Μόνο κάποια τμήματα των κήπων είναι προσβάσιμα έναντι αντιτίμου (λαβύρινθος, πορτοκαλεώνας) αλλά κατά τη γνώμη μας η δωρεάν πρόσβαση στα υπόλοιπα τμήματα είναι παραπάνω από αρκετή. Το εσωτερικό του ανακτόρου είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το επισκεφτείτε. Πληροφορίες για εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Προτάσεις για ψώνια από το άρθρο Βιέννη, αξιοθέατα και φαγητό

Μία επίσκεψη στη Βιέννη δεν πρέπει ποτέ να περιορίζεται μόνο στα υπέροχα αξιοθέατα και αλλά και στα ψώνια και τη διασκέδαση. Η Βιέννη διαθέτει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αλλά και μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης. Αυτή είναι η διάσημη Graben. Εδώ θα βρείτε πλήθος μαγαζιών που πωλούν ρούχα, καλλυντικά, κοσμήματα, σουβενίρ αλλά και πολλά ζαχαροπλαστεία. Αξίζει να την περπατήσετε και να χαζέψετε τις βιτρίνες, και γιατι όχι να αγοράσετε και κάτι.

Προτάσεις για φαγητό

Καφέ Τσεντράλ (cafe Central)

Η Βιέννη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα υψηλής ποιότητας εστιατόρια της αλλά και για καφετέριες που σύχναζαν μεγάλες προσωπικότητες των 2 περασμένων αιώνων. Αρχικά, ας μιλήσουμε για το καφέ Tσεντράλ. Η καφετέρια αυτή βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Χόφμπουργκ και θεωρείται από τα πιο ιστορικά καφέ της πόλης. Σε αυτό το καφέ στις αρχές του 20ου αιώνα σύχναζε μία ομάδα συγγραφέων και λογοτεχνών, που ονομαζόταν “Νέα Βιέννη” (Jung Wien). Η ομάδα σύχναζε και σε άλλα καφέ της πόλης εκτός από το Τσεντράλ και γι’ αυτό είναι γνωστοί και ως “λογοτέχνες του βιεννέζικου καφενείου”.

καφέ Tσεντράλ, cafe Central

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα πέρασε σωρεία πνευματικών αλλά και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Λέων Τρότσκι, Βλαντιμίρ Λένιν ακόμη και ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο πιο όμως συχνός θαμώνας ήταν ο ποιητής Πέτερ Άλτενμπεργκ, γνωστός και ως “Σωκράτης της Βιέννης”. Ο Άλτενμπεργκ είχε μετατρέψει το καφέ σε δεύτερό του σπίτι και είχε μάλιστα δώσει τη διεύθυνση του καφέ για να λαμβάνει εκεί την αλληλογραφία του. Το καφέ για να τον τιμήσει, έχει φτιάξει στην εσωτερική μεριά της εισόδου ένα καθιστό άγαλμα του, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες του μαγαζιού.

καφέ Tσεντράλ, cafe Central

Δεν αξίζει να το επισκεφτείτε μόνο επειδή εκεί σύχναζε η πνευματική διανόηση του προηγούμενου αιώνα αλλά κι επειδή το εσωτερικό του καφέ είναι ένα διαμάντι από μόνο του. Είναι διακοσμημένο με θολωτά ταβάνια και αψιδωτά παράθυρα, φερ-φορζέ πολυελαίους, απαστράπτοντες μαρμάρινους κίονες και πολύχρωμα βιτρώ.

καφέ Tσεντράλ, cafe Central

Μην απογοητευτείτε απ’ την ουρά που μπορεί να συναντήσετε για να μπείτε στο καφέ, καθώς θα είναι μία μοναδική εμπειρία!

Βιεννέζικο Σνίτσελ

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε βιεννέζικο σνίτσελ (σήμα κατατεθέν της πόλης), μπορείτε να πάτε στο καφέ/εστιατόριο Einstein, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί θα μπορέσετε να γευτείτε ένα χορταστικό βιεννέζικο σνίτσελ, σε έναν πολύ ευχάριστο χώρο και σε καλή τιμή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα εστιατόρια της πόλης. Το μαγαζί διαθέτει επίσης ποικιλία αυστριακών μπυρών.

Βιεννέζικο σνίτσελ

Τούρτα Σάχερ

Για το τέλος σας αφήσαμε προφανώς κάτι γλυκό. Στην Βιέννη το 1832, ο Franz Sacher, έφτιαξε την τούρτα Σάχερ (Sachertorte), για τον πρίγκιπα Μέτερνιχ. Πρόκειται για ένα σοκολατένιο κέικ, το οποίο αποτελείται από λεπτό στρώμα μαρμελάδας από βερίκοκο που το περιβάλλει από πάνω, και από κάτω μία στρώση μαύρης σοκολάτας.

Τούρτα Σάχερ, Sachertorte

Τι πιο ιδανικό λοιπόν από το να δοκιμάσετε αυτήν την παραδοσιακή πλέον τούρτα, στην πόλη που πρωτοδημιουργήθηκε. Μπορείτε επίσης, να τη δοκιμάσετε και στο ίδιο το σημείο όπου πρωτοφτιάχτηκε, στο ξενοδοχείο Σάχερ (Hotel Sacher), το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κρατική όπερα και προσφέρει καθημερινά μεγάλες ποσότητες αυτού το τοπικού εδέσματος.

Αν σου αρέσουν τα άρθρα μας ακολούθησε μας στο facebook και instagram!

Μη χάσεις ακόμα: